Κυβέρνηση σε Συμπληγάδες με ΔΝΤ - ληξιπρόθεσμα, σημειώνει από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, προσεγγίζοντας τον βασικό λόγο της χθεσινής αποθαρρυντικής εικόνας που διαμορφώθηκε στο ΧΑ.
Ειδικότερα, μετά τις 14:30-14:45, όταν σταδιακά οι πωλήσεις σε τράπεζες και blue chips προσέλαβαν σταθερό ρυθμό, ακυρώνοντας τη μέχρι εκείνη την ώρα βραχυπρόθεσμη τάση, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό με το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας.
Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ ή ένδειξη αδυναμίας και προειδοποίηση για συμμάζεμα θέσεων και προετοιμασία για νέα δοκιμασία σε χαμηλότερα επίπεδα;
Στο εύλογο ερώτημα, η απάντηση του... ενός εκατομμυρίου πιθανότατα να μη δοθεί σήμερα ούτε αύριο, συνεκτιμώντας πως χθες το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, είχαμε (είχα) εντελώς διαφορετική εκτίμηση για την αγορά.
Και όμως, για ακόμη μία συνεδρίαση δείκτες και μετοχές κινήθηκαν by the book και όπως σημειώνει έγκυρος αναλυτής «...σαν μπαλαρίνες συγχρονισμένης κολύμβησης αντέδρασαν και οι τρεις βασικοί δείκτες, ενώπιον της αντίστασης του συστήματός μας, το οποίο για ακόμη μία φορά έδωσε ρεσιτάλ αξιοπιστίας. Ο τραπεζικός δείκτης προσέκρουσε με ιδιαίτερη σφοδρότητα πάνω στη στήριξή του.
Εάν αντέξει και σε τρίτη δοκιμασία, τότε αναμφίβολα μπορούμε να πανηγυρίσουμε τον τερματισμό της πτώσης και την έναρξη της διαδικασίας μακροχρόνιου σχηματισμού βάσης. Στην αντίθετη περίπτωση, ο δείκτης θα καταβαραθρωθεί μέχρι και την επόμενη ισχυρή στήριξη των 683-678, μετατρέποντάς την σε ισχυρή αντίσταση». Στις 773,92 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, του κλάδου που διαμορφώνει τάση εν γένει (από βραχυπρόθεσμη μέχρι μεσο-μακροπρόθεσμη), με «γύρισμα» από τις 800,28 προς τις 773,92 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας.
Για ελεγχόμενη διόρθωση έκανε λόγο χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για μία συνεδρίαση που οι συναλλαγές έφθασαν στα 42,2 εκατ. μετοχές και ο τζίρος στα 40,9 εκατ. ευρώ, με τα σχεδόν 21 εκατ. στις τράπεζες. Ενδεικτικά, 9 εκατ. άλλαξαν χέρια στην Alpha Bank (από το 1,69 έως το 1,62 και κλείσιμο στο 1,63) και άλλα 5,5 εκατ. στην Εθνική (από το 0,295 στο 0,287 και κλείσιμο στο 0,289 ευρώ) (*). Απογοητευτική η συμπεριφορά της Eurobank καθώς η υποχώρηση συντελέστηκε με τζίρο 4,4 εκατ., συγκριτικά αυξημένο σε σχέση με το σύνολο.
Από... σωματοφύλακες, λίγα πράγματα, η συνήθης Coca Cola, καθώς πλέον τα ξένα σπίτια αρχίζουν και αναφέρονται στο ενδεχόμενο να αποκτήσει την Coca Cola Beverages Africa (στον Εκηβόλο έχουμε αναφερθεί από τις 9 Ιουνίου: CC/HBC Η αντίδραση σε Λονδίνο και Αθήνα) και μόλις Viohalco, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ελληνικά Πετρέλαια, και πέραν αυτών ουδείς άλλος. Αποθαρρυντικό στοιχείο και υπέρ των πωλητών και πάλι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.
Οδηγός μας από τον τραπεζικό κλάδο η Εθνική, με τον έγκυρο αναλυτή να «μετρά» πως «...για όσο διάστημα η μετοχή παραμένει πάνω από τη στήριξη του συστήματος (0,28 ευρώ), οι ελπίδες ανοδικής εκτόνωσης, τουλάχιστον μέχρι τον εκθετικό 30 ημερών (0,3020 ευρώ), θα παραμένουν βάσιμες».
Αυτό σαν γνώμονας για σήμερα, από την αρχή της συνεδρίασης και εστιάζοντας σε δεικτοβαρείς μετοχές, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν (υπο)στηρικτικά. Θα περιμέναμε περισσότερα για παράδειγμα από Motor Oil, TITANα και ΟΠΑΠ-ΟΤΕ.
Οαση στη χθεσινή συνεδρίαση η εξέλιξη στον κλάδο της υγείας, με τις εξελίξεις σε ΙΑΣΩ-CVC, για τις οποίες από νωρίς και έγκυρα σας είχε προϊδεάσει το Euro2day.gr. Αναλυτικό τόσο το ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη συμφωνία του Χρήστου Κίτσιου όσο και αυτό που αφορά ευρύτερα τον κλάδο και από νωρίς σήμερα κάνει λόγο για τουλάχιστον πέντε deals την επόμενη 2ετία.
Μόνο που ενίοτε οι... οάσεις δεν αρκούν για να... ξεδιψάσουν μία καταταλαιπωρημένη -ελέω τραπεζών- αγορά.
(*) μικρές απώλειες 0,32% στα 9,37$ για το GREK/ETF, όπως επίσης 0,85% στο 0,350$ για το NBGYY.