Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ

Κοντά στα χαμηλά ημέρας, κάτω από τις 750 μονάδες, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, μεγαλύτερες πιέσεις για Eurobank. Αρνητική η εικόνα στα περισσότερα blue chips. «Διασώθηκαν» Coca Cola, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος.

Ελεγχόμενη διόρθωση στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 10 συνεδριάσεις κινούμενος μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, μικρότερο των 11 μονάδων, με υψηλότερο κλείσιμο τις 755,61 (29/9) και χαμηλότερο τις 744,8 μονάδες (κλείσιμο 5/10) και οι σημερινές ενδείξεις συνηγόρησαν για σταδιακή επιστροφή της επιφυλακτικότητας στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τους βασικούς δείκτες να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτό.

Και αν ο χαμηλός τζίρος έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο, για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, ασφαλώς η εικόνα στο ταμπλό του μη Τραπεζικού 26αρη, ασφαλώς και δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις - παρακαταθήκες, για την συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, αν η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό παραπέμπει σε ελεγχόμενη διόρθωση της, βραχύβιας, ανοδικής αντίδρασης που προηγήθηκε και απλά "ξέφυγε" μέσω των τελικών δημοπρασιών, η εικόνα των μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, μετοχών, όπου δεν βρέθηκε έστω και ένας τίτλος να ολοκληρώνει την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, πλην της Viohalco (+2,29%) ασφαλώς και δεν είναι και η καλύτερη ένδειξη για την συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΕΕΕ (+0,38%), Ελ. Πετρέλαια (+0,14%) και Μυτιληναίος (+0,24%).

Κακή η εικόνα και από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

"Η σημερινή συνεδρίαση δεν συνέχισε το θετικό momentum για τις Τράπεζες με την προσδοκία ότι τα γεγονότα των επόμενων ημερών μπορεί να περιλαμβάνουν θετικά ακούσματα (από τη Moody’s, το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ, τη στάση του ΔΝΤ)" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Τα καλά νέα από το ομόλογο της ΕΤΕ δεν χάρισαν νέο θετικό πρόσημο για το Χ.Α. Παραμένουν κρίσιμα τα επίπεδα των 770 - 775 μονάδων, καθώς μόνο η υπέρβασή τους (με υψηλό όγκο) μπορεί να διασφαλίσει προσωρινώς τουλάχιστον, και ελλείψει εξελίξεων, την συνέχεια της ανοδική αντίδρασης μέχρι την ζώνη των 800 - 810 μονάδων. Για τις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας υπενθυμίζουμε ότι οι χαμηλοί όγκοι οδηγούν σε πολλές 'ψευδείς' διασπάσεις τεχνικών και διαγραμματικών επιπέδων" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "κομβική σημασία για το πώς θα διαρθρωθεί η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), που θα διενεργήσει η ΕΚΤ στις εγχώριες Τράπεζες, αναμένεται να έχουν οι επικείμενοι διαγωνισμοί πώλησης χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία διαθέτουν υποθήκες επί ακινήτων. Η επιτυχής κατάληξη των διαγωνισμών και ειδικότερα η πώληση των χαρτοφυλακίων, χωρίς την εγγραφή ζημίας, θα στείλει έμπρακτο μήνυμα σε Επόπτη, ΔΝΤ και Αγορά ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες προβλέψεις επί της ρευστοποιήσιμης αξίας των ενυπόθηκων ακινήτων".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "πολλαπλάσια εκτεθειμένη στον κίνδυνο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων το 2018 είναι η Ελληνική Κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Στην έκθεση 'Fiscal Monitor', η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο πήχης του πλεονάσματος μένει κολλημένος στο 2,2% του ΑΕΠ, όπως εκτιμούσε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο το Ταμείο.".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που λάθεψαν στις πρωινές τους εκτιμήσεις, καθώς αναφερόντουσαν σε βελτιωμένη ψυχολογία, λόγω της πετυχημένης έκδοσης ομολόγου από την Εθνική, αλλά και λόγω του υποστηρικτικού διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Δυστυχώς για μία ακόμα συνεδρίαση το Χ.Α., ήλθε να επιβεβαιώσει όλους όσους υποστηρίζουν ότι παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση!

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό και από τον κλαδικό του δείκτη (-1,67% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετικό ότι αυτός τερμάτισε την συνεδρίαση υψηλότερα από την μέχρι πρότινος αντίσταση των 767 μονάδων, όμως απέδειξε και σήμερα ότι πολύ δύσκολα θα υπερβεί την πρώτη σημαντική, τεχνική και ψυχολογική, αντίσταση των 800 μονάδων, χωρίς ισχυρό θετικό καταλύτη.
Στα αρνητικά και το κλείσιμο του συνόλου των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης με αρνητικό πρόσημο, πλην Εθνικής (0%).

Περίπου η ίδια εικόνα με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και αυτή της Εθνικής, που συνεχίζει να "δίνει πόντους" σε όσους θεωρούν σαν εξαιρετικά δύσκολη την υπέρβαση, με κλείσιμο, υψηλότερα των 0,303 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όλα δείχνουν ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η πλαγιοκαθοδική κίνηση στον ΑΔΜΗΕ (-2,14% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), καθώς στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις έχει να επιδείξει 8 πτωτικές, 1 αμετάβλητη και μόλις 2 ανοδικές. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 1,83 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή προς τα 1,75 ευρώ.

Το "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων απέφυγε η ΔΕΗ (0%) καθώς ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση αμετάβλητη. Όλα δείχνουν πως δύσκολα θα αποφύγει να ξαναβάλει σε δοκιμασία το, σχετικά, πρόσφατο χαμηλό των 1,75 ευρώ.

Συνεχίζουν να στηρίζουν τις θέσεις τους - επιλογές τους, οι αγοραστές στην Μυτιληναίος (+0,24%). Προσοχή στην θεωρούμενη ισχυρή ζώνη αντίστασης των 8,58 - 8,62 ευρώ.

Έξι πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, αθροίζει ο τίτλος της Σαράντης (-0,25%). Αν χαθεί το ψυχολογικό όριο των 12,00 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 11,75 και 11,72 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 21,47 ευρώ (κλείσιμο 14/9), η μετοχή της Folli Follie Group (-1,39%), έχοντας εισέλθει στην ζώνη μεσοπρόθεσμων στηρίξεων 18,00 - 17,30, ενώ δεν άλλαξε το κλίμα ούτε η είδηση για επικείμενη έκδοση ομολογιακού, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Καθαρά πτωτικό γράφημα, με το "stop" στο ημερήσιο "short" να έχει κατέβει στα 19,27 ευρώ. Σε πρώτη φάση ζητείται κλείσιμο υψηλότερα των 18,40 ευρώ για να "φρενάρει" την επιθετική πτωτική τάση και να δοκιμάσει αντίδραση προς το 18,80, ή τα 19,27 ευρώ.

Το διάγραμμα της FF Group από την αρχή του έτους

Τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για την Αεροπορία Αιγαίου (-1,22%), που με κλείσιμο χαμηλότερα των 8,13 ευρώ, έβαλε σε αμφιβολία το αγοραστικό σήμα που έδωσε πρόσφατα. Οι επόμενες στηρίξεις στα 8,05 και 7,89 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης επανέφερε τους ενδοιασμούς ακόμα και για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,70%), από εκεί και ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 2007 μονάδων, για να δώσει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα, βρέθηκε να χάνει και την πρώτη στήριξη στις 1981 μονάδες. Κύρια στήριξη στις 1964 μονάδες, ενώ για όσους κινούνται με πιο "αργά αντανακλαστικά" θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις κινήσεις τους, μετά το κλείσιμο χαμηλότερα των 1975 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης, αφού απέτυχαν οι επανειλημμένες προσπάθειες ανοδικής διαφυγής υψηλότερα της ζώνης 756 - 762, η προσοχή μεταφέρεται στις 746,5 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), καθοδική παραβίαση της οποίας θα βάλει σε υποψηφιότητα την καταγραφή νέων χαμηλών (!)

Με σαφή επιδείνωση η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Χαλκόρ (+6,48%), μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις γύρισαν σε θετικό κλείσιμο Νηρέας (+5,31%) και Σελόντα (+5,26%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η MLS (+1,42%), όμως είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,31 ευρώ (κλείσιμο 22/9) ο Παπουτσάνης (-0,45%), δεύτερη μέρα σημαντικών απωλειών για την Μπουτάρης (-19,48%), ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε σε Intercontinental (-8,36%) και Μουζάκη (-11,14%).

Σε φάση διόρθωσης μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά τα Πλ. Κρήτης (-5,30%), ενώ σημαντική διόρθωση ακολούθησε την "νηοπομπή" ανοδικών συνεδριάσεων σε Ναύπακτο (-6,10%) και Κέκροπα (-10,98%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το 'φλερτ' του Γενικού Δείκτη με τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών (738 μονάδες), ο οποίος αποτελεί παραδοσιακό μετρητή της μακροχρόνιας τάσης, συνεχίζεται" όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο δε Τραπεζικός δείκτης έχει χάσει και "βλέπει με τα κιάλια" αυτό τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (908 μονάδες).

Η υποχώρηση της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες συνεδριάσεις περισσότερο δίνει την αίσθηση "κλεισίματος" κάποιων από τις "short" θέσεις, παρά τη δυναμική εμφάνιση αγοραστών που προτίθενται να πιάσουν το "μαχαίρι που πέφτει".

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, "bear markets" που σε κάποια φάση τους παρουσιάζουν, απλά, μείωση του όγκου συναλλαγών και της διακυμανσιμότητας αποτελούν φυσιολογικά "διαλείμματα" πριν τη συνέχιση της πτωτικής τάσης.

Αυτή η εκτίμηση θα ανατραπεί μόνο με πειστικά "reversal candlesticks" που θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη προς τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, ο οποίος βρίσκεται υψηλότερα από την περιοχή των 770 μονάδων.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα η προεξόφληση του rebound μπορεί να περιμένει και τους επενδυτές να καλούνται να διατηρήσουν "καύσιμα" σε περίπτωση που η Αγορά - με "βαρίδι" τον "συνήθη ύποπτο" Τραπεζικό Δείκτη - δείξει τάσεις επαναπροσέγγισης των χαμηλών του Σεπτεμβρίου.

Το θέμα των "κόκκινων" δανείων και οι επόμενες μετρήσεις κεφαλαιακής επάρκειας θα δώσουν πιθανότητα την απάντηση στο "ερώτημα του εκατομμυρίου", δηλαδή στο το αν ο φόβος για "πληθωρισμό χαρτιών", λόγω ΑΜΚ, στις Τράπεζες είναι βάσιμος, ή κυρίως οφείλεται στην επενδυτική αποστροφή προς το Χ.Α., που είναι βαθιά ριζωμένη στα χρόνια των μνημονίων.

Σε ότι αφορά την Εθνική Οικονομία αναμένουμε οι εξαγγελίες για ανάπτυξη να αποτυπωθούν επιτέλους στην πραγματικότητα, έχοντας πάντα κατά νου ότι το Χ.Α. θα έπρεπε ήδη να έχει προεξοφλήσει συγκεκριμένα βήματα προόδου και "εξόδου από τούνελ".

Δυστυχώς, με τους Ξένους δείκτες να κάνουν "πάρτι" επιδεικνύοντας ανοσία στα γεωπολιτικά ρίσκα και αξιολογώντας τις όποιες μεταβολές νομισματικής πολιτικής σε Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη, η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει "απούσα" εντείνοντας έτσι την αποστροφή προς αυτήν από τα "ψαγμένα" εγχώρια χαρτοφυλάκια.

"Αναφορικά με τους Ξένους διαχειριστές, μάλλον είναι δύσκολο να πείσουν τις 'reporting lines' τους ότι έχουν βρει 'θησαυρό' στην Αθήνα" εκτιμά ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.) .

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίασης οι μεγαλύτερες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Κορεάτη" Kospi (+1%) που επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά του Ιουλίου και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,36%).

Να σημειωθεί ότι προς υψηλά 21 ετών κινείται και ο δείκτης Nikkei.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, όπως και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street (οι επενδυτές αναμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και την έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων, Citigroup και JP Morgan (12/10) ενώ ακολουθούν την επόμενη ημέρα Bank of America και Wells Fargo), ενώ οριακές μεταβολές σημειώνουν Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα νέα μέτρα για τη "θωράκιση" του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού κλάδου έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν προτείνει πιο σταδιακή εισαγωγή της Πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, με την κάλυψη των ζημιών για τους Καταθέτες σε δεύτερη φάση, μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Επιτροπή εγκαταλείπει το σχέδιο πλήρους κάλυψης των ζημιών των Καταθετών, αφήνοντας το οικονομικό βάρος στις Εθνικές Αρχές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η ΕΕ εγγυάται όλες τις καταθέσεις ως 100.000 ευρώ, μια πρόβλεψη που έχει στόχο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις Τράπεζες, μετά την κρίση. Ωστόσο, οι υφιστάμενες Εθνικές Αρχές εγγύησης των καταθέσεων θεωρούνται ανεπαρκείς σε περίπτωση νέας μεγάλης Τραπεζικής κρίσης.

Με βάση τις νέες προτάσεις, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων θα παρεμβαίνει μόνο μετά τη χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα Εθνικά Συστήματα, για να αποζημιωθούν οι Καταθέτες.

Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι μέχρι την Άνοιξη του 2018, θα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων. Όπως επισημαίνει, θα εξετάσει την εισαγωγή ελάχιστου επιπέδου προβλέψεων που θα πρέπει να διατηρούν οι Τράπεζες για τα NPLs.

"Η εύρωστη εγχώρια κατανάλωση στη Γερμανία θα 'μεταφραστεί' σε εισαγωγές και θα ξεπεράσει τις εξαγωγές φέτος και του χρόνου", εκτίμησε σήμερα το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας. Όπως προέβλεψε, το Εμπόριο δεν θα συνδράμει την ανάπτυξη της Οικονομίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το Υπουργείο αναμένει ανάπτυξη 2% για φέτος, έναντι σημαντικά χαμηλότερης προηγούμενης πρόβλεψης στο 1,5%. Η εκτίμηση αντανακλά και τον ισχυρότερο ρυθμό από το 2011 και μετά.

Το Υπουργείο αναβάθμισε την πρόβλεψη και για την επόμενη χρονιά σε 1,9%, από 1,6% που εκτίμησε τον Απρίλιο.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας τόνισε πως έπειτα από προσαρμογή βάσει ημερολογιακών μεταβολών, τα νούμερα αυτά θα διαμορφωθούν σε αύξηση 2,2% στο ΑΕΠ το 2017 και 2% το 2018.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "η Κεντρική τράπεζα πρέπει να υιοθετήσει μια σταδιακή προσέγγιση στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε ο Αξιωματούχος της Fed Τσαρλς Έβανς. O ίδιος υπογράμμισε πως δεν είναι δεδομένη μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και υποστήριξε πως ο στόχος για την Κεντρική Τράπεζα είναι να επιτύχει πληθωρισμό 2% κατά μέσο όρο και όχι να θεωρεί το επίπεδο αυτό ως "ταβάνι".

Η Bank of America-Merrill Lynch προειδοποίησε τους Επενδυτές να μην "κυνηγήσουν" το ράλι. Αν και προβλέπει ότι το τέλος της ανοδικής πορείας πλησιάζει, η Τράπεζα δεν υποστηρίζει κάποια στρατηγική που θα "παραγκώνιζε" το χρήμα.

Ο στόχος της BofA για τον S&P 500 είναι στις 2.450 μονάδες για το τέλος της χρονιάς,.

Το ράλι στις μετοχές ανησυχεί τον Richard Thaler, τον οικονομολόγο που κέρδισε αυτή την εβδομάδα το Νόμπελ Οικονομικών. "Φαίνεται να ζούμε στην πιο επικίνδυνη εποχή και παρ’ όλα αυτά η Αγορά Μετοχών φαίνεται να 'κοιμάται" δήλωσε ο κ. Thaler σε συνέντευξή του στο Bloomberg. "Ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω" πρόσθεσε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,85%, από 1,91% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία.

Η Citigroup θεωρεί ότι όλες οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν σημαντικά αποθέματα ασφαλείας (capital buffers) και με εξαίρεση την Εθνική, οι υπόλοιπες τρεις έχουν παραμείνει, είτε σχετικά σταθερές όπως η Alpha Bank, ή έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση όπως η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

Επιπρόσθετα, όλες οι Τράπεζες έχουν ισχυροποιηθεί σημαντικά από το 12,2% δείκτη CET1 κατά μέσο όρο το πρώτο εξάμηνο του 2015, σε 17,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2017.

Η Citigroup, συμπεριλαμβανομένων του πλήρες αντίκτυπου του TRIM επί των αποτελεσμάτων και του προτύπου IFRS9 (του 60% που θα εφαρμοστεί το 2018 - 2020), υπολογίζει ότι οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν αποθέματα ασφαλείας (capital buffers) ύψους 2 - 4 δισ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων απαιτήσεων της SREP για τον δείκτη CET1.

Για την Αlpha Βank, για την οποία και αυξάνει και τη σύσταση σε "αγορά" από "ουδέτερη" προγενέστερα, το "capital buffer" ανέρχεται στο ύψος των 4 δισ. ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα σε 3,3 δισ. ευρώ, για την Τράπεζα Περαιώς στα 2,7 δισ. ευρώ και για τη Eurobank στα 2 δισ. ευρώ.

Συντήρηση της αστάθειας στην Ελληνική Αγορά τους επόμενους μήνες αναμένει η Wood, λόγω των ανησυχιών για τον Τραπεζικό κλάδο, τις πιθανές καθυστερήσεις στην τρίτη αξιολόγηση, τις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, καθώς και της λήξης του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.

Κατά την εκτίμηση της Wood, η εφαρμογή του IFRS 9 και τα "stress tests", λογικά, θα είναι διαχειρίσιμα για τις Ελληνικές Τράπεζες, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε ενέργειες "dilution" για τους μετόχους. Εκτιμά επίσης πως το Ελληνικό Κράτος έχει καλές πιθανότητες να αποφύγει μια νέα συμφωνία διάσωσης, καθώς το ΑΕΠ ανακάμπτει (η Wood αναμένει ανάπτυξη 1,5% φέτος) και οι αποδόσεις των Κρατικών ομολόγων υποχωρούν.

Κορυφαία επιλογή της Wood είναι η Εθνική (με στόχο τα 0,4 ευρώ) από τον Τραπεζικό κλάδο και οι ΟΠΑΠ (στόχος τα 11,6 ευρώ), Jumbo (16,8 ευρώ) και Μυτιληναίος (στα 11 ευρώ ο στόχος) εκτός Τραπεζικού κλάδου.

Με σύσταση "buy" έχει ο Οίκος και την Alpha Bank (στα 2,50 ευρώ η τιμή - στόχος) ενώ συστάσεις "hold" έχει για τις Eurobank και Πειραιώς (με στόχους στο 1 ευρώ και 3,5 ευρώ αντίστοιχα)

Επίσης, "της αρέσει" η Τιτάν (στόχος στα 27 ευρώ), μετά τις πρόσφατες διορθώσεις στην τιμή της μετοχής, ενώ στο "ραντάρ" της έχει Φουρλή (στόχος τα 6,74 ευρώ) και Σαράντη (14,1 ευρώ).

Η Wood αναβαθμίζει την Coca Cola HBC σε "hold" από "sell" (στόχος οι 26,82 Στερλίνες), μετά τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, τη ΔEH σε "buy" από "hold" (στα 2,38 ευρώ ο στόχος) καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ υποβαθμίζει την Folli Follie σε "hold" από "buy" (με στόχο τα 20 ευρώ), λόγω του κατώτερου προφίλ ρίσκου της εταιρείας και της ισχνής δημιουργίας ταμειακών ροών και τα ΕΛΠΕ σε "hold" από "buy" (στόχος στα 7,55 ευρώ), μετά τις ισχυρές επιδόσεις της μετοχής από την αρχή του έτους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 757,76 μονάδες (+0,36%), όμως μετά τις 10.57 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Υποχώρησε μέχρι τις 748,35 (-0,88%), στις 17.00 βρέθηκε στις 750,09 (-0,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,61 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,85%.

Ο τζίρος έφθασε στα 40,9 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Fourlis, Πειραιώς, Αττικής, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Τιτάν.

Στα χειρότερα ημέρας η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

---ΧΠΑ

Επέστρεψε το αρνητικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με μικρή μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.983 συμβόλαια).

Στα 4.550 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.582 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 780, 622 για τον Οκτώβριο και 158 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1971) κινήθηκε μεταξύ 1.966,5 και 1.993.25 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (36.050 Πειραιώς, 25.000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.068), Εθνική (14.881), MIG (4.866), Alpha Bank (5.480), ΟΤΕ (293), Πειραιώς (2.900), ΔΕΗ (218), ΑΔΜΗΕ (221), Αττικής (600), Ελλάκτωρα (259), Viohalco (175), ΓΕΚ (100), Μυτιληναίο (172), Folli Follie Group (110), Jumbo (285).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.205, Eurobank 48.889, Εθνική 103.792, Alpha Bank 42.055, Μυτιληναίο 10.513, Viohalco 10.433, Πειραιώς 10.263.

Ας σημειωθούν τα 70 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ, ενώ έκλεισε μικρή "short" θέση στην Πειραιώς.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.816.283 τεμ. (17.816.283), Πειραιώς 10.445.037 τεμ. (9.942.194) και Eurobank 9.574.788 τεμ. (9.224.788).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v