Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια, με δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τους λίγους αγοραστές να ανοίγουν βηματισμό, αλλά όχι συναλλακτική δραστηριότητα (σαφώς χαμηλότερος ο τζίρος από αυτόν της Παρασκευής).
Μένει να φανεί αν η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει εισέλθει σε κάποιου τύπου "front running", εν όψει Παρασκευιάτικης ετυμηγορίας της Moody’s, για την Ελληνική Οικονομία, καθώς όλοι οι άλλοι λόγοι που διατηρούσαν την ανησυχία στο Χ.Α. δεν έχουν αρθεί.
Σε αυτή την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, επόμενο ήταν να βρεθεί στην "θέση του οδηγού" ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό +2,48% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, καθώς αυτό ήταν το κομμάτι του ταμπλό που είχε "υποφέρει" από τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 776,85 μονάδες (+4,06%), στις 17.00 βρέθηκε στις 769,52 (+3,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 765,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,48%.
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη, μία πρώτη ένδειξη ότι κάτι αλλάζει στον απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θα είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 810 και 870 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), προκειμένου ο δείκτης να "αγοράσει χρόνο" και πάνε πιο πίσω τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση χαμηλότερα και των 741 μονάδων και προσπάθεια ανεύρεσης στήριξης στην ζώνη 683 - 678.
Για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading το "stop" στο ημερήσιο "short" εντοπίζεται για την Alpha Bank (+1,27%) με την υπέρβαση των 1,81 ευρώ, για την Εθνική (+4,04%) υψηλότερα των 0,301 ευρώ, για την Eurobank (+2,8%) υψηλότερα των 0,779 ευρώ και για την Πειραιώς (+2,10%) υψηλότερα των 2,95 ευρώ.
To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
"Το διάγραμμα της τιμολόγησης μετοχών - ομολόγων του 'Economist' που βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά του επίπεδα, 'μιλάει' από μόνο του. Ελέω των δράσεων των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, η υπερτίμηση των Κινητών Αξιών του Πλανήτη είναι δεδομένη, σηματοδοτώντας την επόμενη μεγάλη κίνηση των Αγορών προς πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση. Ουδείς όμως μπορεί να πει το πότε θα συμβεί, καθώς η μέχρι τώρα συμπεριφορά των Αγορών στις γεωπολιτικές αναταράξεις είναι αξιοσημείωτα ψύχραιμη" αναφέρει στο σημερινό report της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις για την πορεία του Γενικού Δείκτη, αν και η πιθανή απώλεια των 740 - 735 μονάδων, με αυξημένο τζίρο, θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην ζώνη των 715 - 710 μονάδων. Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup, από το οποίο δεν αναμένουμε σημαντικές εκπλήξεις καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος στα προαπαιτούμενα. Ορισμένοι από τους τίτλους που παρακολουθούμε πλησιάζουν τα επιθυμητά επίπεδα εισόδου, τα οποία θα εντοπίζουμε στην πορεία και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις και το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με υψηλές ταχύτητες τον Νοέμβριο εάν θέλει να έχει τύχη το "στόρι" της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως τον Δεκέμβριο, ενώ πηγές των Δανειστών, καταγράφοντας καθυστερήσεις, ήδη κάνουν λόγο για ορίζοντα Γενάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα το Κυβερνητικό Επιτελείο έχει ολοκληρώσει 15 προαπαιτούμενα, από τη λίστα των 95 παραδοτέων έως τον Δεκέμβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει υλοποίηση επιπλέον 15 έως το τέλος Οκτωβρίου, πενήντα μέσα στον Νοέμβριο και κλείσιμο των "καυτών" εκκρεμοτήτων με ένα νομοσχέδιο στις αρχές Δεκέμβρη, για να βγει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τελευταίο Eurogroup του έτους στις 4 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "εντός της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr', να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει τις επόμενες εβδομάδες η Eurobank.".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς δεν επιβεβαίωσε τις περισσότερες, πρωινές, εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που προέβλεπαν, σωστά, την διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και την σταθεροποιητική κίνηση του Χ.Α., λόγω έλλειψης ουσιαστικών ειδήσεων, με το τελευταίο να το αναιρεί η σχετική διάθεση της Αγοράς για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου η εικόνα ήταν μικτή και σαφώς επιφυλακτικότερη, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,77%) συνεχίζει να έχει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 3,96 - 4,05 ευρώ, κίνηση που θα αλλάξει, επί το θετικότερον, τα τεχνικά δεδομένα. Τα 4,02 ευρώ είναι το "stop" στο ημερήσιο "short", που διάσπαση μπορεί να δώσει τα 4,09 και 4,42 ευρώ.
Με σταθερό "fan club" η Μυτιληναίος (+0,24%). Σε ημερήσιο έχουμε αγοραστικό σήμα με κλείσιμο πάνω από το 8,62. Μέχρι στιγμής η κίνηση αναλώνεται ανάμεσα στα 7,94 και τα 8,76 ευρώ.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+1,81%). Πρώτη σημαντική αντίσταση στην ζώνη 9,10 - 9,16 ευρώ, ενώ στα 9,25 ευρώ εντοπίζεται το "stop" στο ημερήσιο "short".
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και κίνηση μόνιμα στο "πράσινο" για τον τίτλο του ΟΤΕ (+0,78%). Η πρώτη αντίσταση στα 10,41 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "short" στα 10,54 ευρώ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές, για τα Κλ. Ναυπάκτου (+29,02%), ενώ οι τοποθετήσεις - πονταρίσματα θεωρούμενων "διορατικών" χαρτοφυλακίων, έδωσαν την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στον Κέκροπα (+29,87%), με το βλέμμα στο Δικαστήριο της 1ης Νοεμβρίου.
Το διάγραμμα του Κέκροπα από την αρχή του έτους
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Χατζηκρανιώτη (+19,35%), ενώ "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Τεχν. Ολυμπιακή (-0,6%).
Το "έψαξε" για την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τα νέα υψηλά τριετίας ο Ικτίνος (0%), επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,665 ευρώ (κλείσιμο 25/9) το Ιασώ (+1,28%), προς νέα ιστορικά χαμηλά η MIG (-6,02%), τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για τον Νηρέα (-4%), σημαντικές πιέσεις και στην Σελόντα (-7,21%), ενώ αδυναμία εξόδου από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που έχει ξεκινήσει από τα 4,50 ευρώ (κλείσιμο 13/9) δείχνει το Πλαίσιο (-0,25%).
Τέλος, η ανακοίνωση των όρων της επικείμενης Α.Μ.Κ. για την Ιντρακάτ (-15,1%) δεν έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά, με τον τίτλο να συμπληρώνει και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.
Έστω και αν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας και ο τζίρος μόνο ικανοποιητικός δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε ένα "λιθαράκι" αισιοδοξίας όσον αφορά την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση που εξαντλείται μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,10%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" στο "short" κατέβηκε στο 2007, σε κλείσιμο. Μία διάσπαση του εν λόγω επιπέδου μπορεί να μας φέρει στο 2052, που είναι κοντινότερη σημαντική αντίσταση, ή στο 2110 που είναι κύρια σε μεγάλη εικόνα. Κύριο μεσοπρόθεσμο επίπεδο στήριξης είναι οι 1935 - 1910 μονάδες.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο εν λόγω δείκτης δεν πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1869 μονάδων, για να ελπίζει σε, μεσοπρόθεσμη, επιστροφή προς τις 2366 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1944 και 1911 μονάδες.
Ο δείκτης άφησε πίσω του τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών στις 1951 μονάδες και έχει μπροστά του τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1975,5 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop" στο "short" κατέβηκε στο 762, σε κλείσιμο, ενώ τυχόν κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 774, ή στο 809, που είναι και κύρια αντίσταση. Το βασικό μας επίπεδο στήριξης είναι η ζώνη του 735 - 723.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο Δείκτης δεν πρέπει να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 735 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 746 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) αφήνει "παράθυρο" αισιοδοξίας για κίνηση προς τις 756 - 760 μονάδες, με επόμενη, σημαντική, αντίσταση την ζώνη 786 - 790.
Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων στις 813 και ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 819 μονάδες.
Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η τελευταία στήριξη στις 725 - 714 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Τα 'stress tests' είναι μπροστά μας και η ανασφάλεια ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα χρειαστεί ΑΜΚ είναι ο λόγος που έχει αυτή την εικόνα" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Από την άλλη, το έργο της Κυβέρνησης είναι δύσκολο μιας και έχει να κάνει "σπριντ" μέχρι τέλος του χρόνου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί μόλις τα 15, ενώ το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη και πλεονάσματα κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
Παράλληλα η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύσεις σε σχέση με τις υπάρχουσες επενδύσεις, οι οποίες παρουσιάζουν τα γνωστά Ελληνικά προβλήματα που εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε.
Μπροστά σε αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ, η Αγορά τηρεί στάση αναμονής με την πλάτη στον τοίχο και περιμένοντας κάποια θετικά νέα για να αναπνεύσει.
"Όσο και να φαίνονται τα πράγματα άσχημα η γ΄ αξιολόγηση είναι σαφώς ευκολότερη από την προηγούμενη, με την διαφορά ότι η Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει να κινείται με αργούς ρυθμούς, κάτι που τις στοιχίζει σε στόχους και κάτι που φάνηκε στις αποδόσεις μέχρι τώρα" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ενδεικτική η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς παρέμειναν κλειστά, λόγω Εθνικών εορτών, τα Χρηματιστήρια σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,76%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,40%).
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στο NYSE, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.
Υποχωρεί, οριακά, το Ευρώ, κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό.
Ξεκινώντας από Ανατολικά, η ανάπτυξη της δραστηριότητας στον Κινεζικό τομέα των Υπηρεσιών επιβραδύνθηκε απότομα το Σεπτέμβριο, όπως κατέδειξε σήμερα ο σχετικός δείκτης της Caixin. Ο PMI της Caixin για τον τομέα των Υπηρεσιών υποχώρησε σε 50,6 το Σεπτέμβριο, από 52,7 τον Αύγουστο, "νούμερο που σηματοδοτεί χαμηλά 21 μηνών", όπως τόνισαν η Caixin και η ερευνητική εταιρία Markit.
Τα Συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο για όγδοο συνεχόμενο μήνα, όπως έδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά $16,98 δισ. σε σχέση με τον Αύγουστο και διαμορφώθηκαν σε $3,109 τρισ. "Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016", τόνισε η Κεντρική Τράπεζα.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "μια ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας θα είχε ευρύτατα αρνητικές επιπτώσεις για διάφορες κατηγορίες Εκδοτών χρέους στην Ισπανία και στην Περιοχή", προειδοποίησε σε έκθεση της η Moody’s.
"Οι τρέχουσας αξιολογήσεις των Ισπανικών Τραπεζών βασίζονται στην υπόθεση ότι η Καταλονία παραμένει μέρος της Ισπανίας και ότι η πολιτική αβεβαιότητα δεν υπονομεύει σημαντικά τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης", επισημαίνει σε έκθεση της η Fitch.
"H Γερμανική Κυβέρνηση αναβάθμισε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Οικονομίας την επόμενη χρονιά και το 2018", σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt".
"Η Γερμανική Κυβέρνηση αναμένει ότι το Γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2017. Προηγουμένως προέβλεπε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5%. Για το 2018, αναμένει ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2%, αντί για προηγούμενη πρόβλεψη 1,6%.
"Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα προτρέψει τους Ηγέτες της ΕΕ να επιδείξουν ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το 'Brexit' που ξαναρχίζουν, κρίνοντας ότι 'η μπάλα βρίσκεται πλέον στο δικό τους γήπεδο", σύμφωνα με τις υπηρεσίες της, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι δύο ομάδες των Διαπραγματευτών θα ξαναβρεθούν σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, για να αρχίσουν τον πέμπτο γύρο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Πρόκειται για τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης και της 20ής Οκτωβρίου.
Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομίας της Χώρας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, μετά την υποχώρησή της κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούλιο του 2011. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,7%.
"Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες αλλαγές στα επιτόκια", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των "stress tests" που προσομοίωναν σενάρια από την απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι το "πάγωμα" του δανεισμού που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers. Τα αποτελέσματα έρχονται την ώρα που η ΕΚΤ προετοιμάζεται για την έναρξη περιστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων αργότερα.
"Η ΕΚΤ διαπίστωσε πως τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους τα επόμενα τρία χρόνια, για την πλειονότητα των 111 Τραπεζών που περιλαμβάνονταν στα 'stress tests', αλλά και σε χαμηλότερη οικονομική αξία των ιδίων κεφαλαίων τους", όπως μεταδίδει το Reuters.
"H Ιταλία έχει αμφιβολίες για το αν η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη είναι σωστή και θα τη συζητήσει τις ερχόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, κατά την είσοδό του στο Eurogroup.
Όπως μεταδίδει το Reuters, "ο κ. Παντοάν τόνισε πως είναι φανερό ότι η Ιταλία έχει πρόβλημα όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά πρόσθεσε πως έχει αμφιβολίες για τον τρόπο που προσεγγίζει το ζήτημα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM)".
Τo επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 10 ετών. Όπως μεταδίδει το Reuters, "ο δείκτης της Sentix αυξήθηκε στις 29,7 μονάδες, από 28,2 το Σεπτέμβριο. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από τις 28,5 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
"Πολύ ισχυρός, κοινός, στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του έτους", δήλωσε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο πρόεδρος του Σώματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως μεμονωμένες εκλογές σε μεμονωμένα Κράτη δεν μπορούν να αλλάξουν το Ελληνικό πρόγραμμα.
"Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα κλιμακούμενα επίπεδα Παγκόσμιου χρέους θα μπορούσαν να βυθίσουν εκ νέου τον Κόσμο σε μια οικονομική κρίση", προειδοποίησε ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξή του στους Financial Times που αναδημοσιεύει σήμερα το CNBC, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια Δολάρια στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι "ανησυχεί για τη δυνητική αποδυνάμωση της Ευρωζώνης, καθώς οι Τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την 'κληρονομιά' της κρίσης, που δεν είναι άλλη από τα μη εξυπηρετούμενα χρέη.
"Οι Αγορές μπορούν να υποτιμούν τα Παγκόσμια ρίσκα και είναι ευάλωτες σε μια μεγάλη διόρθωση", προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Klaas Knot. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, "ο κ. Knot διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κανείς εντός της ΕΚΤ που να συζητάει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων".
Επιστροφή στο ΧΑ
Ως πιστωτικά θετική κρίνει η Moody’s την πώληση του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Eurobank.
Όπως σημειώνει "η κίνηση αυτή μειώνει κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ τα εντός ισολογισμού μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και βοηθά την Τράπεζα να καλύψει τους στόχους για τη μείωση των 'κόκκινων' δανείων το 2017. Η συναλλαγή προσφέρει την πιθανότητα στην Τράπεζα να κερδίσει έσοδα από προμήθειες από τη διαχείριση μέσω της θυγατρικής της, ενώ δεν έχει επίπτωση στο εισόδημα και το κεφάλαιό της. Αν και η πώληση έγινε, περίπου, στο 3% της αξίας, η συναλλαγή δεν επηρεάζει αρνητικά την Τράπεζα, καθώς τα 620 εκατ. ευρώ που ήταν στον ισολογισμό (τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί) έχουν ήδη υψηλές προβλέψεις".
"Η αξία των καλυμμένων ομολόγων των Ελληνικών Τραπεζών μπορεί να είναι περιορισμένη, περίπου 6 δισ. ευρώ, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πολύ ισχυρή πιστωτική ποιότητα", εκτιμάει η Deutsche Bank.
H Deutsche Bank θεωρεί αδικαιολόγητα χαμηλό το "σκορ" των εγγυήσεων που δίνει το σύστημα του Οίκου Moody's, το οποίο φέρνει τους σχετικούς δείκτες στο 30% - 45%, δεδομένων των χαρακτηριστικών της έκδοσης και εξηγεί ότι τα αποτελέσματα της Moody's οδηγούνται από τον μακροοικονομικό κίνδυνο.
"Οι Ελληνικές Τράπεζες, επιτέλους, κάνουν, πλέον, όλα αυτά που πρέπει να γίνουν", επισημαίνει ο επικεφαλής της "Hayman Capital Management", Kyle Bass, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο επενδυτής, ο οποίος διατηρεί μεγάλες θέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες, επισημαίνει ότι οι μετοχές τους είναι υποτιμημένες, καθώς η αθροιστική τους κεφαλαιοποίηση ως προς το ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες Παγκοσμίως.
Ο Kyle Bass επισημαίνει ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης αποτελούν ήδη γεγονός. Ωστόσο, σημειώνει ότι η εξέλιξη που θα αλλάξει άρδην τους όρους του παιχνιδιού θα είναι η στροφή προς μια κεντροδεξιά, φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις Κυβέρνηση.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 753,93 μονάδες, στις 17.00 βρέθηκε στις 750,68 (+0,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 750,17 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,62%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 38,8 εκατ., από τα οποία, μάλιστα, τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Grivalia δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.
Κοντά στην απόλυτη ισορροπία η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ για 7 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.
----ΧΠΑ
Με αξιοπρόσεκτη άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.265 συμβόλαια).
Στα 4.483 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.622 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 982, 738 για τον Οκτώβριο και 244 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1972,25) κινήθηκε μεταξύ 1.953 και 1.980 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.835), Εθνική (12.575), MIG (7.735), Alpha Bank (3.104), ΟΤΕ (192), Πειραιώς (2.171), ΔΕΗ (235), ΑΔΜΗΕ (216), ΓΕΚ (199), Intralot (313).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 56.392, Eurobank 45.280, Εθνική 117.775, Alpha Bank 42.500, Μυτιληναίο 10.507, Viohalco 10.629.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.816.283 τεμ. (17.816.283), Πειραιώς 9.731.841 τεμ. (5.558.041) και Eurobank 10.069.788 τεμ. (10.059.788).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.