Το χειρότερο δυνατό σενάριο δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο ελληνικό Χρηματιστήριο, που ήθελε μετά το τελευταίο κύμα πωλήσεων το Χ.Α., ταχύτατα, να επιστρέφει στην γνωστή συναλλακτική απαξίωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συναλλακτικές διαθέσεις φάνηκαν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς χρειάστηκαν 16 ολόκληρα λεπτά προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου, ενώ το πρώτο ημίωρο συναλλαγών ολοκληρώθηκε με 2,3 εκατ. και η πρώτη ώρα με 3,8 εκατ., με τους συναλλακτικούς ρυθμούς να πέφτουν ακόμα περισσότερο στην συνέχεια.
Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καλούνται να δείξουν αν το "σβήσιμο" του τζίρου είναι για τον σχηματισμό βραχυπρόθεσμου πυθμένα, πριν την επόμενη αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, ή έχει μηδενίσει το "κοντέρ" βραχυπρόθεσμων προσδοκιών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συναλλακτική δραστηριότητα.
Το σίγουρο είναι πως το να μειωθούν οι επιθετικές διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών δεν αποτελεί, οπωσδήποτε, θετική ένδειξη, σε μία Αγορά, που όπως όλα δείχνουν, επιστρέφει στην, γνωστή, συναλλακτική "απονεύρωση".
Η ιστορία των Αγορών έχει πολλές φορές αποδείξει, ότι αυτές που βρίσκονται σε μακροχρόνια εσωστρέφεια και πτώση, χρειάζονται σημαντικό χρόνο και πλεονάζουσα "φαντασία", σχετικά με την ύπαρξη κάποιου "recovery story", προκειμένου να σηκώσουν πειστικά κεφάλι και ίσως το Χ.Α. έχει εισέλθει σε τέτοια φάση.
Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
"Η νευρικότητα της Αγοράς, εκτός απροόπτου, θα συνεχιστεί με την πιθανότητα διάσπασης των ορίων αντίστασης προς τα πάνω μειωμένη, σε σχέση με τη διάσπαση των ορίων στήριξης προς τα κάτω για το Γενικό Δείκτη, όσο συντηρείται το ίδιο Τραπεζικό σκηνικό" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Το σχόλιο της Merit Sec.
"Η Αγορά έχει περάσει, πλέον, σε διαφορετική φάση, όπου αναμένοντας τις εξελίξεις, τηρείται γενικότερη στάση αναμονής, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στον τζίρο του Χ.Α. Η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο το έγκαιρο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, αλλά και την ομαλή πορεία της Οικονομίας πριν και μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Οι χειρισμοί στον τομέα της Οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες απαιτούν 'χειρουργικές δεξιότητες', ενώ παράλληλα τα δείγματα γραφής είναι πολύ φτωχά για να επικρατήσει η απαιτούμενη διάθεση ρίσκου των αγοραστικών δυνάμεων. Δεδομένου, ωστόσο, ότι και οι αποτιμήσεις δεν είναι 'φουσκωμένες', ο Γενικός Δείκτης δείχνει στασιμότητα, προς το παρόν και ίσως για μερικές συνεδριάσεις ακόμα. Πιθανό εύρος διακύμανσης για τις επόμενες 1 - 2 εβδομάδες ορίζουμε την περιοχή των 720 - 785 μονάδων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Και αν μεν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το "σβήσιμο" του τζίρου είναι μία ένδειξη ότι δεν αποκλείεται να πλησιάζει η κίνηση ανοδικής αντίδρασης, η πιο συγκρατημένη σχολή σκέψης θεωρεί ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει εισέλθει σε φάση παρατεταμένης "ταλαιπωρίας", που μπορεί να διαρκέσει μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τα Τραπεζικά "τεστ κοπώσεως", έστω και με βραχύβια διαλείμματα ανοδικών αντιδράσεων, ενώ, σύμφωνα με τους ίδιους, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος νέα επιστροφής των εν δυνάμει πωλητών, με καταγραφή νεότερων χαμηλών, καθώς αυτή η κίνηση δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει και Δεικτοβαρείς τίτλους, με σαφώς αμυντικότερη, χρηματιστηριακή, συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τους απόλυτα επιφυλακτικούς, "το Χ.Α. αδυνατεί να αντιδράσει μετά από σημαντική υποχώρηση και αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας και απλά, "ανακωχής" πωλήσεων.
Πολλώ δε μάλλον, όταν ο σημερινός, ανύπαρκτος, τζίρος, αποδεικνύεται απόλυτα ικανός και αρκετός, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (!)
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "τις λίστες των αιτήσεων υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη 'ξεσκονίζουν', το τελευταίο διάστημα, οι Τράπεζες, με στόχο να προτείνουν 'γενναίες' ρυθμίσεις δανείων σε όσους από τους Δανειολήπτες πληρούν αποδεδειγμένα τα κριτήρια του Νόμου και δικαιούνται προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "μέχρι τις 15 με 20 Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το 'καλάθι' των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ που θα βγει προς πώληση. Μένοντας στην ΔΕΗ (+0,52%), ασφαλώς και θεωρείται τουλάχιστον εμφατική η υποχώρηση του τίτλου από το υψηλό τρέχοντος έτους των 4,70 ευρώ (κλείσιμο 31/5), έστω και αν σε αυτή έπαιξε ρόλο και ο διαχωρισμός με τον ΑΔΜΗΕ. Η μετοχή συμπλήρωσε πέντε συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ και αν δεν αντέξει η στήριξη στα 1,90 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,75 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 2,07 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "short", στα 2,15 ευρώ.
Στα 32,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, με την ΕΚΤ να προχωρά σε νέα μείωσή του κατά 1 δισ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
"Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με το Ελληνικό", ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.
"Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ελλάδα να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση έως το τέλος του έτους, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας, ωστόσο, "ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο οι προθεσμίες όσο η ουσία.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι χαμηλοί τζίροι των τελευταίων συνεδριάσεων είναι ένδειξη πως μετά τις πωλήσεις που πραγματοποίησαν οι Ξένοι στο προηγούμενο διάστημα στις Τράπεζες, τώρα απέχουν και περιμένουν τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με τους ίδιους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται και ο τίτλος της Σαράντης (-2,04%) μετά τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ και τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισε το -10,71% για την Τρ. Αττικής, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των τίτλων τερμάτισε την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και οι Alpha Bank (-0,65%), Εθνική (-2,46%) και Πειραιώς (-1,97%) στο χαμηλό ημέρας και μαζί με τις παραπάνω μετοχές και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-1,55%).
Μεταφερόμενοι στο μη Τραπεζικό ταμπλώ του FTSE26, χωρίς αμφιβολία τους μεγαλύτερους προβληματισμούς δημιούργησε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο της Folli Follie Group (-3,06%).
Η μετοχή παραμένει "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 19,27 ευρώ και μετά την απώλεια της στήριξης στα 17,90 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 17,40 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η μικρή ενεργοποίηση των πωλητών, προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, που ήταν αρκετή προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να "δουν" νεότερα χαμηλά και να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, σημαίνοντας "κόκκινο συναγερμό" στις τάξεις των χαρτοφυλακίων που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.
Το χαρακτηριστικό μίας "bear" Αγοράς, εκτός από την παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση, είναι το να μην διαθέτει "ευήκοα ώτα" στις λίγες θετικές ειδήσεις και να υπεραποδίδει στις όποιες αρνητικές δηλώσεις - εξελίξεις.
Από την άλλη, το σημερινό κλείσιμο της Αγοράς, "καλεί" σε εγρήγορση από αύριο κιόλας τους όποιους εναπομείναντες αγοραστές, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν θα είναι έκπληξη το Χ.Α. να έλθει αντιμέτωπο με το επόμενο πτωτικό κύμα, που θα είναι προϊόν κινήσεων "stop loss", από τους τυχόν εναπομείναντες "long", μεγάλους παίκτες.
Και αυτό διότι το "κουδούνι" του κλεισίματος βρήκε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 746 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και το τελευταίο "προπύργιο" των αγοραστών εντοπίζεται στις 735 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Ακόμα χειρότερη η εικόνα για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,01%), που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία, από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, τις 1976 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και σήμερα έκλεισε και χαμηλότερα των 1947 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες, καθαρά θεωρητικές, στηρίξεις, στις 1940 ("stop" στο ημερήσιο "long") και 1915 μονάδες.
Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, προς νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται τα Πλ. Κρήτης (+9,27%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Κέκροπα (+6,33%), με λίγες συναλλαγές το σημερινό +9,7% για την Ναύπακτο, ενώ η πλαγιοανοδική επιμονή της ΕΛΒΕ (+4,42%) έφερε το τίτλο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ και σε νέα υψηλά 8ετιας (!)
Σε υψηλά 8ετίας η μετοχή της ΕΛΒΕ
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+3,24%), προσπάθεια μερικής "επανόρθωσης" του χθεσινού -5,92% στην Inform Λύκος (+2,66%), ανοδική αντίδραση στην Cenergy (+2%), ενώ ο Ικτίνος συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, απειλώντας τα υψηλά τριετίας και πλέον.
Προς υψηλά 3ετίας η Ικτίνος
"Ντουμπλάρισαν" τις πτωτικές συνεδριάσεις οι ΑΝΕΚ (-1,27%) και Creta Farm (-5,38%), διόρθωση μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές για το Ιατρικό (-6%) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα δηλώνουν παρόντες οι ελάχιστοι πωλητές στην Ελγέκα (-2,26%).
Πιέζουν τα αποτελέσματα εξαμήνου την Τεχν. Ολυμπιακή (-3,45%), επτά πτωτικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες εννέα, για το Πλαίσιο (-1,96%), ενώ πέντε αρνητικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη συμπλήρωσαν τα Πλ. Θράκης (-1,92%).
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η εβδομάδα ξεκίνησε με συνέχιση των πωλήσεων στις Τράπεζες με τη μεγαλύτερη πτώση να δέχονται οι Πειραιώς και Alpha Bank, καθώς η Αγορά αποτιμά ότι θα είναι αυτές που θα χρειαστούν τα περισσότερα κεφάλαια μετά τα 'stress tests", επισημαίνει ο Γιώργος Αναβαλόγλου.
Όλα αυτά βέβαια μένει να επαληθευτούν και ως τότε αναμένεται να έχουμε μεγάλη μεταβλητότητα ιδιαίτερα στις Τράπεζες.
Η σημερινή είδηση της Eurobank που αφορά την πώληση 1,5 δισ. "κόκκινων" δανείων στην "Intrum" αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, καθώς ο χρόνος πιέζει και δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Τράπεζες. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι την αρχή την έχει κάνει ήδη η Αττικής.
Αν τώρα δούμε τα νέα από τα πρόσφατα στοιχεία της Οικονομίας, με σημαντικότερα το δείκτη μεταποίησης PMI που έφτασε το Σεπτέμβριο τις 52,8 μονάδες και που αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούνιο του 2008 και το δείκτη οικονομικού κλίματος στις 100,6 μονάδες το Σεπτέμβριο, έναντι 99 μονάδων τον Αύγουστο και 98,2 τον Ιούλιο , σημειώνοντας ρεκόρ 33 μηνών, θα έλεγε κανείς ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες με αυτή που δείχνουν οι μετοχές των Τραπεζών στο Χρηματιστήριο.
Χθες είχαμε και την τοποθέτηση της Blackrock για την Ελλάδα, η οποία θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό στάδιο αναγέννησης της Οικονομίας μας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς θα αποδεσμευτούν πολλά επενδυτικά κεφάλαια και επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι θεωρεί πολύ σύντομα η Ελλάδα θα συμμετέχει στο "QE" της ΕΚΤ, μειώνοντας πολύ το κόστος δανεισμού της στις Αγορές.
"Προς το παρόν, όμως, η Αγορά είναι 'δέσμια' των 'stress tests' των Τραπεζών και οι όποιες καλές ειδήσεις αναμένονται μόνο από την πλευρά του τρόπου διαχείρισης των 'κόκκινων' δανείων τους" αναφέρει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Οριακές μεταβολές, επικράτησαν κατά την σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το -0,25% του Ινδικού Sensex 30.
Τα Χρηματιστήρια στην Κίνα και τη Νότια Κορέα παραμένουν σε αργία από την αρχή της εβδομάδας, ενώ σήμερα δεν λειτούργησε και το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
"Οι Ιαπωνικές μετοχές προβλέπεται πως θα κινηθούν σε υψηλά 21 ετών μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς θα λάβουν τόνωση από το πιο αδύναμο Γεν και από προσδοκίες της Αγοράς πως ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα κερδίσει στις πρόωρες εκλογές που κάλεσε για τις 22 Οκτωβρίου, χάρη στην ευρεία πολιτική και οικονομική του ατζέντα". Έρευνα που διεξήγαγε το Reuters, αποκάλυψε πως οι συμμετέχοντες είναι παράλληλα αισιόδοξοι και για περαιτέρω ανόδους στη διάρκεια του 2018, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου συνεχίζει να εμφανίζει υψηλά εταιρικά κέρδη και ένα εύρωστο Παγκόσμιο outlook.
"Ο Nikkei αναμένεται να διαμορφωθεί στις 21.000 στα τέλη της χρονιάς, δηλαδή 10% υψηλότερα για το 2017", σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη 28 αναλυτών και fund managers που συμβουλεύτηκε το πρακτορείο.
Εάν ο δείκτης ξεπεράσει το επίπεδο των 20.952,71 μονάδων που άγγιξε τον Ιούνιο του 2015, θα έχει ξεπεράσει τα υψηλότερά του από το 1996 και μετά.
Τρεις μήνες προηγούμενα, η μέση πρόβλεψη των "forecasters" ήταν στις 20.750 για τον Nikkei στα τέλη της χρονιάς.
Αυτή τη στιγμή, προβλέπουν πως ο δείκτης θα αγγίξει τις 21.150 μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2018.
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με θετικά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Χρυσός, σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, τόνισε, μιλώντας στο CNBC, πως "η συνεργασία μεταξύ των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών λειτουργεί και ένα νέο πλαφόν στην προσφορά λογικά θα συμφωνηθεί τον Νοέμβριο". Μιλώντας από τη Μόσχα, ο Μπαρκίντο υποστήριξε πως υπάρχει νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των Πετρελαιοπαραγωγών.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, τα μέλη της ΕΚΤ συζήτησαν τον προηγούμενο μήνα διάφορα σενάρια αναφορικά με την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) την επόμενη χρονιά και παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη γρήγορη άνοδο της ισοτιμίας του Ευρώ. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, στις 260.000 από 272.000 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 265.000.
Το εμπορικό έλλειμμα διολίσθησε 2,7% τον Αύγουστο, στα $42,4 δισ., από $46,3 δισ. τον Ιούλιο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν πτώση στα $42,6 δισ.
Οι παραγγελίες για τα Αγαθά που παράγουν τα Αμερικάνικα Εργοστάσια ανέκαμψαν κατά 1,2% τον Αύγουστο, μετά από μια απότομη πτώση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εμπορίου.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες θα αυξηθούν κατά 1,1%, μετά από πτώση 3,3% τον Ιούλιο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στο 21% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2017, έναντι 23,4% τον Ιούλιο του 2016 και του αναθεωρημένου υψηλότερα 21,3% τον Ιούνιο του 2017.
Τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την "Καθημερινή". Ευρωπαίος Αξιωματούχος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων πριν το Eurogroup, αποκάλεσε την επένδυση στο Ελληνικό "σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης "σκαρφαλώνοντας" μέχρι τις 754,48 μονάδες (+0,5%), όμως μετά τις 11.56 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 744,94 (-0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 745,97 (-0,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 744,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.
Ο τζίρος έφθασε στα 31,8 εκατ., από τα οποία τα 5,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απασχόλησαν το 33,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Grivalia δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Αττικής, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης, Jumbo, Fourlis.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.
Κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 69 πτωτικών, ενώ για 14 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με νέα διολίσθηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.051 συμβόλαια).
Στα 4.472 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.513 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 806, 752 για τον Οκτώβριο και 54 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1947,25) κινήθηκε μεταξύ 1.939 και 1.972 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.737), Εθνική (12.225), MIG (2.231), Alpha Bank (4.295), Viohalco (156), ΟΤΕ (403), Μυτιληναίο (201), Cenergy (145), Πειραιώς (1.380), ΔΕΗ (133), ΑΔΜΗΕ (121), Intralot (288), Αττικής (131), ΓΕΚ (101).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 99.743, Eurobank 45.063, Εθνική 108.457, Alpha Bank 44.033, Μυτιληναίο 10.524, Viohalco 10.698.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 3.177.345 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.816.283 τεμ. (17.566.283), Πειραιώς 5.558.041 τεμ. (5.558.041) και Eurobank 10.192.788 τεμ. (9.944.228).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.