Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 13,94% και ήταν περισσότερο από επιβεβλημένο να σημειωθεί αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.
Πράγματι ο Τραπεζικός δείκτης και κατ΄ επέκταση και οι υπόλοιποι από τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως το τελικό κλείσιμο τον βρήκε παρασάγγας χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας των 798,07 μονάδων (+3,96%) και πιο συγκεκριμένα στις 777,05 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,23 και αυτό μόνο θετική ένδειξη δεν είναι, για την συνέχεια.
Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί ότι στην σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος της Alpha Bank διακίνησε τον χαμηλότερο όγκο των τελευταίων 7 συνεδριάσεων, της Εθνικής των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, της Eurobank των τελευταίων 26 συνεδριάσεων και της Πειραιώς τον χαμηλότερο όγκο των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, περισσότερο σε ανακωχή πωλήσεων παραπέμπει, παρά σε επιστροφή των αγοραστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υψηλό ημέρας, ο τίτλος της Αlpha Bank (-0,64%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,64 ευρώ (+4,46%), της Εθνικής (+2,78%) μέχρι τα 0,30 ευρώ (+4,17%), της Eurobank (+4,08%) μέχρι τα 0,748 ευρώ (+5,35%) και της Πειραιώς (-1,52%) μέχρι τα 2,70 ευρώ (+2,27%).
To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, ρόλο στην υποχώρηση των Τραπεζικών μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, έπαιξε και η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα "κόκκινα" δάνεια.
Σε κάθε περίπτωση και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένουν "short" όσο η Alpha Bank δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,81 ευρώ, η Εθνική χαμηλότερα των 0,303 ευρώ, η Eurobank χαμηλότερα των 0,779 ευρώ και η Πειραιώς χαμηλότερα των 2,95 ευρώ.
Για τον Τραπεζικό δείκτη το "stop" στο "daily short" έχει κατέβει στις 848 μονάδες.
Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
"Η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη, από τεχνικής πλευράς, με δεδομένο το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο σημαντικό επίπεδο στήριξης των 746 μονάδων. Οι αγοραστές καλούνται να κινητοποιηθούν για αποφευχθεί η περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνηση που μπορεί να σηματοδοτήσει νέα έξαρση πωλήσεων . Οι πιθανότητες είναι ανοικτές για όλα τα ενδεχόμενα παρά την αρνητική ψυχολογία της περιρρέουσας ατμόσφαιρας" ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Το σχόλιο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
"Ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο 'αδύναμος κρίκος'. Επηρεάζει το σύνολο του Χρηματιστηρίου. Δεν μπορεί να αποτιμηθεί, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες. To σωστό θα ήταν η βαρύτητα των Τραπεζικών μετοχών στους δείκτες να ήταν πολύ μικρή, ή και καθόλου. Οι υπόλοιποι τίτλοι, στην τελευταία κίνηση έκαναν ομαλή διόρθωση, όπως και η γενικότερη συμπεριφορά τους τα τελευταία χρόνια. Οι Τράπεζες θα αναγκαστούν να ξεφορτωθούν τα 'κόκκινα' δάνεια πολύ πιο γρήγορα από ότι υπολόγιζαν και κινδυνεύουν άμεσα με νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Οι πλειστηριασμοί καθυστερούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγράψουν, έστω ένα κομμάτι πίσω στα βιβλία τους. Από την άλλη η Οικονομία διψάει για ξένες επενδύσεις και σε κάθε περίπτωση το Κράτος πρέπει να σπεύσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αν η Κυβέρνηση έχει σκοπό να βγει στις Αγορές, με νέες δοκιμαστικές εκδόσεις στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τις κινήσεις της. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί και πάλι στην ίδια κατάσταση που ήταν", τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Εν τω μεταξύ, σε … γεφύρι της Άρτας εξελίσσεται για την Κυβέρνηση η υπόθεση της επένδυσης στο Ελληνικό, καθώς οι προσφυγές Οικολογικών Οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θέτουν καινούρια εμπόδια, μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία κάνοντας δεκτή την προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ, απεφάνθη οριστικά ότι δεν υπάρχει δάσος στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου.
"Η εκκρεμότητα για την επένδυση στο Ελληνικό θα κλείσει σήμερα με κάθε τρόπο". Αυτό διαμηνύουν Κορυφαία Κυβερνητικά Στελέχη, εν αναμονή της νέας συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι Τράπεζες, με στόχο, για το σύνολο του 2017, να καταφέρουν να προσελκύσουν καταθέσεις ύψους 7 - 8 δισ. ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση της σταθερότητας, χωρίς κραδασμούς ενώ, όπως επισημαίνουν Τραπεζικές πηγές, το ιδανικό θα ήταν να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι φόροι 'ροκάνισαν' τα έσοδα του 2017, όμως το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο δεν θα υστερήσει σε σχέση με τον στόχο, αλλά η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να διανείμει και φέτος κοινωνικό μέρισμα.
Αισιόδοξος ότι οι υπόλοιποι 10 μήνες του προγράμματος θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις, δηλώνει ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στο "Έθνος", μετά και την επίσκεψή του στην Ελλάδα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Εντολή στις BofA - Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, Natwest Markets και UBS να οργανώσουν συναντήσεις με Θεσμικούς Επενδυτές από τις 4 Οκτωβρίου έδωσε η Εθνική Τρ. "Η Εθνική προχωρά στην έκδοση 3ετούς καλυμμένου ομολόγου, ύψους 300 ως 500 εκατ. ευρώ", σύμφωνα με πηγές του Reuters. Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου από Ελληνική Τράπεζα από το 2014. Ο τίτλος αναμένεται να αξιολογηθεί με "Β3" από τη Moody's και με "B" από τη Fitch. Η UBS ενεργεί ως Ανάδοχος της έκδοσης.
Το Ελληνικό πρόγραμμα δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου. Άλλωστε η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα αναμένεται μετά τη Σύνοδο του ΔΝΤ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Στην Ουάσινγκτον αναμένεται να γίνουν σε βάθος συζητήσεις για τον ρόλο του Ταμείου και την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι η Τραπεζική "ταλαιπωρία" έχει κουράσει τους ενεργούς παίκτες και οι όποιες ελπίδες, βραχυπρόθεσμης, σταθεροποίησης βασίζονται στις διαθέσεις των μετοχών εκτός Τραπεζικού κλάδου να διαφοροποιηθούν.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση, παρά το τελικό θετικό πρόσημο, έδωσε ένα ακόμα αρνητικό μήνυμα και αυτό δεν ήταν άλλο από την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων), Είναι σε όλους γνωστό ότι είναι προτιμητέα μία συνεχιζόμενη πτώση, καθώς αυτή κάποια στιγμή θα φέρει και σημαντική αντίδραση, παρά η επιστροφή στην συναλλακτική "απονεύρωση", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ, στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία "έχασε τη μάχη για τη ζωή ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola HBC, Δημήτρης Λόης, ο οποίος από τα μέσα Σεπτεμβρίου είχε πάρει άδεια από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας".
Η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 27,91 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 1,86%.
Δείχνει να δυσκολεύεται υψηλότερα των 20,21 ευρώ, που είναι υψηλά 10ετιας και πλέον, ο τίτλος της Motor Oil (+0,71%), αλλά παραμένει "long", σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 19,08 ευρώ. Το 20,21 - 20,44 κοντινή αντίσταση, που ανοδική διαφυγή δεν αποκλείεται να δώσει κίνηση προς τα 21,92 ευρώ.
Μόνο λίγες δεν είναι οι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,03%). Τα 4,02 ευρώ είναι το "stop" στο "short", που διάσπαση μπορεί να δώσει τα 4,09 και 4,42 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Τιτάνα (+4,45%), με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να κλείνει στα υψηλά ημέρας. Απόλυτα σημαντική είναι η υπέρβαση των 22,74 ευρώ, που είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short".
Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση "αγόρασε χρόνο" για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,56%), το 1940 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1918. Το 1972 κοντινή αντίσταση με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 1990 και 2028 μονάδες. Το ημερήσιο "stop" στο "short" κατεβαίνει στις 2007 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κατά την χθεσινή συνεδρίαση κρατήθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη στήριξη των 746 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), το εν λόγω επίπεδο παραμένει σημαντικό και ακόμα σημαντικότερο αυτό των 733 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Κίνηση χαμηλότερα των 733 μονάδων, θα επιδεινώσει ραγδαία την τεχνική εικόνα. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να "δηλώνουν παρόντες", το "stop" στο ημερήσιο "short" έχει κατέβει στις 762 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Αν και η συζήτηση για τη διενέργεια 'AQR' στα Τραπεζικά χαρτοφυλάκια έκλεισε μετά και τις επί του θέματος δηλώσεις Τόμσεν, με τα 'stress tests' του 2018 (με βάση τα στοιχεία στο τέλος του έτους) να καλύπτουν και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, η νευρικότητα συνεχίζει να είναι το κυρίαρχο σκηνικό τις Τραπεζικές, κυρίως, μετοχές" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό προκύπτει από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το βαθμό προόδου που αναμένεται να συντελεστεί μέχρι το τέλος του έτους στα NPLs με όποιες διαδικασίες υιοθετηθούν (εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, μεταβίβαση στις ειδικές εταιρείες κοκ), ενώ δεν έχουν ακόμη γνωστοποιηθεί τα κριτήρια που θα υιοθετηθούν κατά τη διενέργεια των "stress test".
Έτσι, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης γύρω από τον Τραπεζικό κλάδο παραμένει μια διαδικασία που θα απαιτήσει σημαντικό βάθος χρόνου, ενόσω η Αγορά θα τροφοδοτείται με δεδομένα που θα αξιολογούνται από την εύλογα δύσπιστη Επενδυτική Κοινότητα, που έχει ήδη βιώσει στο παρελθόν την "τραυματική εμπειρία" τριών ανακεφαλαιοποιήσεων !
Θα χρειαστεί, επομένως, συστηματική προσπάθεια, τόσο στο πεδίο της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων, όσο και της επικοινωνίας από πλευράς διοικήσεων των Τραπεζών, για να εδραιωθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη προς τον Τραπεζικό κλάδο, που βιώνει ακραία μεταβλητότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις με τις αυξομειώσεις της κεφαλαιοποίησής του.
Με αυτά τα δεδομένα και καθώς η δουλειά του αναλυτή, βάσει των θεμελιωδών δεδομένων, είναι δυσχερέστατη για τον Τραπεζικό κλάδο, η τεχνική ανάλυση έχει τον πρώτο λόγο με τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης να εναλλάσσονται καθημερινά, ακόμη και με τους τρέχοντες χαμηλούς όγκους.
Διαφαίνεται, πάντως, ότι το σενάριο ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, σε συνέχεια της σταθεροποίησης πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 746 μονάδων, αποκτά προβάδισμα, στο βαθμό που η κίνηση των λοιπών Δεικτοβαρών μετοχών συνεχίσει την αυτόνομη κίνησή της. Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται και από τις ικανοποιητικές επιδόσεις πλειάδας εταιρειών στην υψηλή αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπως καταγράφηκε στα εξαμηνιαία αποτελέσματα, καθώς επιβεβαιώνεται η θετική πορεία εταιρειών με εξωστρέφεια και άλλων που επανέρχονται στην κερδοφορία.
Από την άλλη πλευρά, η κατάθεση του προϋπολογισμού με το φιλόδοξο στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,75% του ΑΕΠ για το 2018, δεν θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης του έτερου φιλόδοξου στόχου για την οικονομική ανάπτυξη (+2,4%). Που οφείλει να πραγματοποιηθεί μέσω της αύξηση της Ιδιωτικής κατανάλωσης και των Ιδιωτικών επενδύσεων, εξέλιξη δυσχερής εν μέσω συνθηκών λιτότητας και εχθρικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο εξωτερικό περιβάλλον, ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την προσπάθεια θεσμοθέτησης χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών για τα εταιρικά κέρδη, δημιουργώντας κλίμα προσδοκιών στη Wall Street, παρά την αμφιλεγόμενη προοπτική συνομολόγησης του νομοσχεδίου από το Κογκρέσο.
"Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Καταλονία σκιάζουν το Ισπανικό 'success story' στο οικονομικό πεδίο και σε συνέχεια των εξελίξεων στη Γερμανία, μετά τις εκλογές, εισάγουν και πάλι αυξημένο σκεπτικισμό για τα Ευρωπαϊκά δρώμενα, άρα και για τις Αγορές που για την ώρα παραμένουν αλώβητες" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μόνη "κόκκινη" παραφωνία τον Αυστραλό ASX 200 (-0,49%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +2,25% για τον δείκτη Hang Seng. Τα Χρηματιστήρια στην Κίνα και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστά και σήμερα, λόγω Εθνικών εορτών.
Θετικές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Μικρές απώλειες για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι Τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία θα πρέπει να βρουν το καθαρό ποσό των τεσσάρων δισ. στερλινών, προκειμένου, μέχρι το 2022, να έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες για την προστασία των Φορολογούμενων σε περίπτωση χρεοκοπίας των Ιδρυμάτων", όπως δήλωσε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως "δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το 'Brexit', ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας και ΕΕ".
Από την πλευρά του, ο Ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ συμφώνησε ενώπιον Ευρωβουλευτών πως "δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στις συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας από το Μπλοκ και παραμένει σοβαρή η απόκλιση όσον αφορά στον λογαριασμό εξόδου".
"Η Μεγάλη Βρετανία θα αφήσει 'τρύπα' 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός εάν το Μπλοκ συμφωνήσει να δώσει στην Τερέζα Μέι το deal που επιδιώκει", δήλωσαν στο Bloomberg Ανώτεροι Βρετανοί Αξιωματούχοι. "Χωρίς ευρύτερη συμφωνία για το 'Brexit', η Μεγάλη Βρετανία δεν θα καλύψει τις υποχρεώσεις της έναντι του προϋπολογισμού της ΕΕ έως το 2020", υποστήριξαν μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters και τοποθετούσαν την αύξηση στο 0,1% και 2,3%, αντίστοιχα.
Ο PMI για τον Βρετανικό Κατασκευαστικό τομέα υποχώρησε τον περασμένο μήνα σε 48,1, από 51,1 τον Αύγουστο, έναντι προσδοκιών για 50,9.
"Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και 13 μήνες που ο δείκτης βρέθηκε κάτω του ορίου του 50, που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση", επισημαίνει το CBS.
Οι αναλυτές τόνισαν ότι, "όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Οικονομία επιβραδύνεται και θα μπορούσε να εμποδίσει τα σχέδια της Τράπεζας της Αγγλίας για άνοδο επιτοκίων αργότερα φέτος".
Ο οικονομολόγος και επικεφαλής διοίκησης και προϋπολογισμού επί Κυβέρνησης Ρέιγκαν, Ντέιβιντ Στόκμαν, προειδοποίησε σχετικά με το σχέδιο Τραμπ για αναδιάρθρωση στα φορολογικά και για την πολιτική της Fed, υποστηρίζοντας πως οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρότατα "sell - off" στο Χρηματιστήριο. Όπως επισημαίνει το CNBC, ο επιφανής πολιτικός δεν κάνει πίσω στην πάγια θέση του πως ένα ράλι ηλικίας 8,5 ετών συνιστά σοβαρό κίνδυνο.
"Υπάρχει διόρθωση κάθε επτά με οκτώ χρόνια και αυτή τείνει να διαμορφώνεται οπουδήποτε από 40 μέχρι 70%", επεσήμανε σε συνέντευξή του, προειδοποιώντας πως "αν χρειάζεται να δουλεύεις για να ζήσεις, βγες απ’ το Καζίνο γιατί είναι επικίνδυνο μέρος".
Ο Στόκμαν έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε παρόμοια σχόλια, τα οποία ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Τον Ιούνιο, ο οικονομολόγος εκτίμησε πως ο S&P 500 θα μπορούσε εύκολα να υποχωρήσει στις 1.600 μονάδες, κάτι που εκείνη την περίοδο μεταφραζόταν σε βουτιά 34%. Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης ανήλθε σε επίπεδα - ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 2.500.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά, που κινούνται σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος, ή και υψηλότερα, είναι αρκετά αισιόδοξες", τονίζει η Citigroup σε σχετικό report. Ωστόσο η πολιτική δέσμευση για το κλείσιμο του Ελληνικού "έπους" των μνημονίων είναι δεδομένη, τόσο από την πλευρά της Αθήνας όσο και από τους Διεθνείς Δανειστές.
"Η εκταμίευση επιπρόσθετων δανείων πριν το τέλος του προγράμματος (δεδομένου ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι από τα 86 δισ. ευρώ), αν και πολιτικά δύσκολη, θα μπορούσε να παράσχει ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει πλήρως στις Αγορές τα προσεχή χρόνια", αναφέρει η Citigroup.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οίκο, "η στρατηγική της Ελλάδας για το χρέος το 2018 περιλαμβάνει νέα έκδοση ομολόγων και ανταλλαγή (swap) ομολόγων που εκδόθηκαν λόγω PSI το 2012. Στον προϋπολογισμό αναφέρεται επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει επιπλέον κεφάλαια από το τρέχον πρόγραμμα, ώστε να δημιουργήσει ένα 'μαξιλάρι' ρευστότητας για την καθαρή έξοδο στις Αγορές".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο "σκαρφαλώνοντας" μέχρι τις 760,39 μονάδες (+1,86%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 752,57 (+0,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 752,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,8%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 41,7 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΛΑΜΔΑ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 27,7% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ. Δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΑΤΤ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Jumbo, Fourlis, ΟΛΠ, Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, ΕΕΕ και Σαράντης.
Κατεβαίνοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και ξεκινώντας από τις εταιρικές πράξεις ημέρας, από σήμερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 6/796/18.09.2017 απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της εταιρείας "ΑΝΕΜΟΚΑΜΠΙ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Γαλαξίδι, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών Πήγασος και Ναυτεμπορική και για μέγιστο χρονικό διάστημα 10 ημερών, καθώς δεν προέβησαν εντός της νόμιμης προθεσμίας σε δημοσιοποίηση της οικονομικής έκθεσης της περιόδου 01.01 - 30.06.2017.
Επίσης, από σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Πλ. Κρήτης (+7,13%). Οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Κύριας Αγοράς".
Από εκεί και πέρα, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Frigoglass (+12,44%), "διακριτική" επιστροφή των αγοραστών στην Fieratex (+9,59%), πέντε ανοδικές και μία διορθωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες έξι για το Ιασώ (+4,05%), ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Έλαστρον (+5,22%) και Κέκροψ (+9,38%).
Τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, "μετρά" στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+2,83%), έκανε συναλλαγές μετά τις 11/8 η Λανακάμ (-19,9%), πέντε πτωτικές και δύο ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά για τον Παπουτσάνη (-12,05%), οι δύο τελευταίες με ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Unibios (-8,07%), τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική στις τελευταίες πέντε για την Profile (-3,04%), ενώ στην Lavipharm (-2,91%) σημειώθηκαν ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές στα 0,10 ευρώ.
----XΠΑ
Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά χαμηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.635 συμβόλαια).
Στα 4.434 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.142 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.504, 1.467 για τον Οκτώβριο και 37 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1966,25) κινήθηκε μεταξύ 1.949,25 και 1.989 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.300 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.726), Εθνική (26.132), MIG (2.677), Alpha Bank (9.361), Viohalco (576), ΟΤΕ (245), Μυτιληναίο (619), Cenergy (127), Πειραιώς (3.472), ΔΕΗ (304), ΓΕΚ (197), Folli Follie Group (100), Lamda Development (126).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 58.759, Eurobank 44.415, Εθνική 103.133, Alpha Bank 39.925, Μυτιληναίο 10.486, Viohalco 10.857.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 3.290.785 τεμ., (από 2.770.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 22.586.233 τεμ. (23.057.312), Πειραιώς 5.558.041 τεμ. (5.958.041) και Eurobank 9.944.228 τεμ. (10.244.228).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.