Σε χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζεται η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από Μαδρίτη (ο ΙΒΕΧ ενισχύεται 1,56% στις 10.298), Μιλάνο (ο ΜΙΒ κατά 0,24% στις 22.390), μέχρι Φρανκφούρτη (οριακά ο DAX στις 12.954) και Αθήνα, διαμορφώνονται ήπιες διακυμάνσεις, με μέτριες συναλλαγές και εμφανή τη διάθεση αναμονής των traders.
Για το ΧΑ, η συνεδρίαση εξελίσσεται σε- ακόμη μία- μέτριων μεγεθών και ήπιων μεταβολών συνεδρίαση, με τις συναλλαγές και τον τζίρο να παραπέμπουν σε στάση αναμονής από την πλειονότητα των επενδυτών και traders.
Σε αντίθεση με τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι αγοραστές έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα, στο ΧΑ οι πωλητές είναι αυτοί που ελέγχουν το παιχνίδι.
Μόλις 25' η συντήρηση του Γενικού Δείκτη σε θετικό πρόσημο, καθώς μετά τις 10:55, με αφορμή τον τραπεζικό κλάδο, «γύρισε» σε αρνητικό, όπου και παραμένει μέχρι νωρίτερα. Σε στενό μεν εύρος η διακύμανση για τον ΓΔ μεταξύ 751,19- 757,76 μονάδες (τουλάχιστον κρατά ακόμη τις 750 μον., που είναι και ζητούμενο), αλλά με τον τραπεζικό κλάδο να έχει χάσει σημαντικό μέρος των αρχικά μεγαλύτερων κερδών και σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές να υπερισχύουν οι πωλητές.
Και σήμερα, όπως στις συνεδριάσεις της Δευτέρας-Τρίτης, η προσοχή των traders επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο (το 55% του συνολικού τζίρου), σε επιλεγμένες μετοχές του δείκτη και με σταθερό ρυθμό συνεχίζεται η συντήρηση δυνάμεων λίγο πάνω από την περιοχή των 750 μον.
Στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί, οι κινήσεις των παικτών γίνονται κυρίως σε Εθνική, Alpha Bank και δευτερευόντως σε Πειραιώς, Eurobank. Στις δύο πρώτες μετοχές έχει πραγματοποιηθεί το σχεδόν 40% του συνολικού τζίρου, σε τιμές πέριξ των 0,294 και 1,65 ευρώ αντίστοιχα.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πως, αφενός η έκθεση της Citigroup, αφετέρου οι προβλέψεις του ΔΝΤ, είναι αυτές που διαμορφώνουν -βραχυπρόθεσμα- τη στάση των παικτών, την τάση της αγοράς.
Η Citi εμφανίζεται σε γενικές γραμμές καθησυχαστική για τους εγχώριους συστημικούς ομίλους, ενώ νωρίτερα και η Wood & Co σε ανάλυσή της ανεβάζει τα «κεφαλαιακά μαξιλάρια» πιο ψηλά από τον αμερικανικό όμιλο, στα 16,1 δισ. ευρώ, που πρακτικά σημαίνει ότι σύμφωνα με τη Wood, δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες/νέες αμκ.
Ομως, από την άλλη, το ΔΝΤ «βλέπει» πλεόνασμα... μόλις 2,2% για το 2018, που σε σχέση με την υποχρέωση του 3,5% ανοίγει... παράθυρο για επιπλέον βάρη 1,3% (αντιστοιχούν σε περίπου 2,2 δισ. επί του ΑΕΠ), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς για τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης. Σάββατο στη συνάντηση της Λαγκάρντ με Τσακαλώτο- Χουλιαράκη και λίγα 24ωρα μετά η επικεφαλής του Ταμείου με τον Τσίπρα πιθανόν να αποσαφηνιστούν τόσο η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ όσο και τα περιθώρια αντοχών της ελληνικής πλευράς.
Υπό την σκιά όλων αυτών των νεότερων, επενδυτές και traders παραμένουν επιφυλακτικοί, με συνέπεια οι κινήσεις τους να περιορίζονται σε δύο δεκάδες εκατ. ευρώ.
Περιορισμένες οι κινήσεις τους στα blue chips, καθώς σε μόλις 7 από τις 21 μη τραπεζικές, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο. Σε Viohalco (3,09), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,91), Grivalia (8,90), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,59), ΕΛ.ΠΕ (7,12), ΟΤΕ (10,31) και ΤΙΤΑΝ (21,83 ευρώ) διαμορφώνεται θετικό πρόσημο.
Από τον Mid Cap εξακολουθεί να ξεχωρίζει η MIG και δευτερευόντως ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ, MLS και Νηρέας.
Οσον αφορά στις επιχειρηματικές εξελίξεις, πιθανότατα μέσα στην ημέρα το δ.σ. του ΙΑΣΩ θα κάνει αποδεκτή την πρόταση/προσφορά του CVC για την Γενική κλινική (ΙΑΣΩ General).
(*) στις 14:45 ο τζίρος ήταν στα 18,9 εκατ. ευρώ.