Στις ξένες αγορές προσέκρουσε η διάθεση των αγοραστών να αξιοποιήσουν την καθαρή αναβάθμιση της Fitch.
Την ώρα που στην Wall Street, στην Ευρώπη, στις αγορές διαμορφώνεται μία τάση μείωσης θέσεων με συνέπεια την υποχώρηση των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών, μετοχών στο ΧΑ έγινε σήμερα μία προσπάθεια για να ανακτηθεί μέρος έστω από το χαμένο έδαφος της Παρασκευής. Ωστόσο ούτε αυτό δεν επιτεύχθηκε καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε μόλις 0,20% στις 826,46 μονάδες δηλαδή λιγότερο από το μείον 0,87% της Παρασκευής και το μείον 1,23% της Πέμπτης.
Με τους αγοραστές να ξεκινούν αρκετά δυναμικά, καθώς νωρίτερα οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν ανοίξει με ήπιες, ελεγχόμενες πιέσεις ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 833,21 μονάδες, υψηλότερο σημείο στα πρώτα 5-10΄ για να ακολουθηθεί έκτοτε μία σταδιακά φθίνουσα πορεία. Μία δεύτερη προσπάθεια επιχειρήθηκε στο διάστημα 13.20-13.40΄αλλά η επιβάρυνση της εικόνας στην Φρανκφούρτη στάθηκε η αφορμή για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από τις τράπεζες μέχρι τα blue chips.
Βαρύ το κλίμα μετά τις 16.00΄στην Ευρώπη- στην σκιά της τρομοκρατίας, που επιβαρύνει και άλλο τον επενδυτικό κίνδυνο στις ευρω- αγορές- επιδεινώθηκε περισσότερο όταν μετά τις 17.00 τα futures στην Wall Street παρέπεμπαν σε καθοδικό "άνοιγμα" της συνεδρίασης. Από τις 2.419 μονάδες ο S&P 500 με τον DAX την ίδια ώρα να χάνει περισσότερο έδαφος με 1,12% προς τις 12.032 μονάδες. Η διαφαινόμενη νέα δοκιμασία των στηρίξεων στα κυριότερα χρηματιστήρια ήταν ο βασικότερος λόγος για να ανακοπεί η όποια προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ με αποτέλεσμα οι 3 σημαντικοί δείκτες να διαμορφωθούν κοντά στα "χαμηλά ημέρας".
Στις 2.168, 50 μονάδες ο FTSE25 (μόλις 0,17%), στις 1.048,62 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών (με οριακά αρνητικό πρόσημο) με απογοητευτική την εικόνα του τραπεζικού κλάδου στο δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης.
Συναλλαγές στα 25,021 εκατ. μετοχές- τα 12,313 στη μετοχή της Εθνικής- τζίρος στα 34,599 εκατ. ευρώ- χαμηλότερα του μέσου όρου των 44,5 εκατ. ευρώ ( της προηγούμενης εβδομάδος) με επιδείνωση της τάσης προς το κλείσιμο και στην διαδικασία της δημοπρασίας.
Ανησυχητική η εικόνα στις τράπεζες, καθώς είναι ο κλάδος-κλειδί για την πορεία του ΧΑ, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα, με τον ΔΤΡ να πλησιάζει οριακά τις 1.070 μονάδες που ήταν και ο πρώτος από τους στόχους/αντιστάσεις που είχαν τεθεί. Αποθαρρυντικό όμως το γεγονός, πως από το σημείο εκείνο και στη συνέχεια έβγαιναν περιορισμένες μεν σταθερές όμως πωλήσεις κυρίως σε Alpha Bank, Εθνική αλλά συνακόλουθα σε Πειραιώς, Eurobank.
Εμπειροι αναλυτές είχαν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του κλίματος στις τράπεζες τη μη υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 1.059 μονάδων. Ο ΔΤΡ όχι μόνο δεν κράτησε στην περιοχή αυτή αλλά έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, αφήνοντας μάλιστα μικρή ουρά πωλήσεων. Η τάση για τον ΔΤΡ έχει επιβαρυνθεί πλέον ξεκάθαρα και η αδυναμία υπέρβασης σήμερα των 1.070- μία συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση από την Fitch- σχολιάστηκε δεόντως στα χρηματιστηριακά γραφεία.
Με τις ξένες αγορές σε κλίση, με τον τραπεζικό κλάδο αδύναμο στο ΧΑ οι πωλητές έχουν πλέον ισχυρότερο προβάδισμα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς μόνο μία θεαματική αναστροφή στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε να ανακόψει τις πωλήσεις που συνεχίζονται στην ελληνική. Ενδεχόμενο, που με βάση την εικόνα σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη (νωρίς το απόγευμα) πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί.
Για αυτό...κοιτάμε χαμηλότερα, στις...δεύτερες στηρίξεις που πιθανόν να δοκιμασθούν από την αρχή της αυριανής συνεδρίασης.
Το 46% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένος σε μετοχές των ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, FF Group κ.α.
Από τις 26 μετοχές σε 9 επικράτησαν οι πωλητές- Attica Bank, Grivalia, Coca Cola, ΔΕΗ, Εθνική, Jumbo, ΟΛΠ, Σαράντης, ΤΙΤΑΝ, σε 6 δεν υπήρξε μεταβολή τιμής- Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group.
Και αν για τον τραπεζικό κλάδο η τελική εικόνα ήταν η χειρότερη δυνατή, κάπως καλύτερη ήταν για συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη όπου υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.
Με αρωγό την UBS η μετοχή της Motor Oil κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή με 2,62% στα 19,21 ευρώ. Ο ξένος οίκος συγκαταλέγει στις κορυφαίες επιλογές του τη μετοχή και δίνει τιμή-στόχο τα 21,5 ευρώ. Στη ΜΟΗ άλλαξε χέρια ένα πακέτο για 19.500 στα 18,90 ευρώ.
Με θετικό πρόσημο ο Μυτιληναίος- στα 8,58 με υψηλό ημέρας στα 8,66 ευρώ- τα ΕΧΑΕ στα 5,23 - με 5,28-, η Lamda Development στα 6,70- με 6,72- ενώ ενθαρρυντική ήταν και σήμερα η εικόνα για τη μετοχή του ΟΤΕ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ.
Με αυξημένες συναλλαγές, τζίρο 6,244 ευρώ- με ένα μεγάλο πακέτο για 200.000 στα 10,61 ευρώ- ο ΟΤΕ ενισχύθηκε 1,89% στα 10,78 ευρώ. Στη μετοχή του ΟΠΑΠ συναλλαγές έγιναν στα 9,57-9,73 ευρώ με τελική στα 9,57 (χαμηλό ημέρας).