Σημαντική υποχώρηση στο ΧΑ, εκ πρώτης όψεως...αναιτιολόγητη, με μεγάλη διόρθωση των τραπεζών και απώλεια ανθεκτικών στηρίξεων.
Μεγάλη σε έκταση η σημερινή υποχώρηση στο ΧΑ, καθώς ο Γενικός Δείκτης απώλεσε τελικά 1,23% για να διαμορφωθεί στις 832,06 μονάδες, με τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, κύριο...υπαίτιο με απώλειες 2,21% στις 1.071,38 , συνακόλουθα δε ο FTSE25 κατά 1,42% χαμηλότερα στις 2.188,03 μονάδες.
Συναλλαγές για 36,3 εκατ. μετοχές, τζίρος στα 37,6 εκατ. ευρώ με το 51% στον τραπεζικό κλάδο και το άλλο 49% στα blue chips. Mεγέθη σαφώς χαμηλότερα από ότι στην χθεσινή ανοδική συνεδρίαση, γεγονός που σχολιάστηκε από αρκετούς επαγγελματίες της αγοράς στην προσπάθεια τους να ανιχνεύσουν την συνέχεια.
Μερίδα αναλυτών εκτιμά, πως ο χθεσινός αυξημένος τζίρος σε άνοδο της αγοράς έως τις 843,69 μονάδες και των τραπεζών έως τις 1.100,45 αποτελούσε κλασική περίπτωση μείωσης θέσεων εν όψει επερχόμενης σημαντικής υποχώρησης δεικτών και μετοχών.
Ομως άλλοι θεωρούν, πως η...αναιτιολόγητη σε έκταση σημερινή υποχώρηση σχετίζεται με την αυριανή λήξη της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα και ότι από την στιγμή που δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι (τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό) για περαιτέρω υποτίμηση της αγοράς θα ακολουθήσει αντίδραση μετά το "κλείσιμο" στο ΧΠΑ από Δευτέρα- Τρίτη.
Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν τα σωστά και τα λάθη τους, το γεγονός είναι πως η αναμενόμενη υποχώρηση με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο έγινε, ωστόσο ξεπέρασε σε έκταση τα όρια που είχαν τεθεί. Μένει να φανεί εάν η επίσης αναμενόμενη αντίδραση όντως θα ακολουθήσει, όπως εκτιμούσαμε, αν και από αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Στα υπόψιν και η αναμενόμενη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Και όμως η συνεδρίαση ξεκίνησε, όπως αναμενόταν, συνεχίστηκε by the book μέχρι τις 15.30΄ όταν αίφνης ενεργοποιήθηκαν συγκριτικά σημαντικές πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο, σχεδόν παράλληλα και στις 4 συστημικές από ίδιους πωλητές. Πρόκειται για μείωση θέσης fund (ή funds) και αφορμής δοθείσης οι αγοραστές άφησαν τις τιμές να υποχωρήσουν χαμηλότερα των 1.080 μονάδων του ΔΤΡ, πρόκειται για κάτι πιο σύνθετο που δεν γνωρίζουμε; Θα περιμένουμε αύριο μέχρι την δημοπρασία στις 14.00΄για να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση χωρίς να συντρέχει εμφανής λόγος (τόσο στο εσωτερικό όσο στο εξωτερικό) μετά τις 15.30΄ εντάθηκαν οι μέχρι τότε περιορισμένες πωλήσεις στις τράπεζες και με το που χάθηκε (χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, είναι αλήθεια ) η περιοχή των 1.080 μονάδων, εντάθηκαν οι πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.
Πλήρης αναστροφή της αρχικής εικόνας, καθώς στις 16.50΄ σε μόλις 2 από τις 26 μετοχές του δείκτη διασώζονταν οι αγοραστές ενώ στις άλλες 24 υπερίσχυαν περισσότερο ή λιγότερο οι πωλητές. Ωστόσο βελτιωμένη η τελική εικόνα, καθώς οι μετοχές με θετικό πρόσημο έφτασαν τις 5, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ, ΟΠΑΠ και Fourlis.
Ενδιαφέρον, άξιον αναφοράς και ενδεχομένως όχι άσχετο με την απογοητευτική εικόνα στην υποκείμενη αγορά η κινητικότητα που από τις 15.30΄και μετά σταδιακά εντάθηκε στα Παράγωγα. Κατακόρυφη η αύξηση των θέσεων, που έκλειναν στον τρέχοντα μήνα σε μεγαλύτερο discount απ΄ αυτό που είχαμε αναφέρει νωρίτερα (από το 0,55% στο 1,25%), ενίσχυση των ΣΜΕ τόσο στην σειρά Αυγούστου (ξεπέρασαν τις 3.000) όσο στην επόμενη (σχεδόν 2.000 ΣΜΕ) με ότι αυτό μπορεί να μας...πονηρεύει ειδικά για την αυριανή συνεδρίαση. Καλό θα ήταν να μετρηθούν και οι "ανοιχτές θέσεις" ενδεικτικά στοιχεία των οποίων δόθηκαν από νωρίς στον Εκηβόλο.
Συνεπώς μένουμε στα εξής:
α) ισχυρή άνοδος την Τετάρτη με αυξημένο τζίρο, σημαντική υποχώρηση της Πέμπτη με μειωμένο τζίρο, -
β) συνολικότερη αντίδραση με μοχλό τις τράπεζες και τα blue chips να ακολουθούν εχθές,
συνολικότερη διόρθωση με βαρίδι πλάι τις τράπεζες και τα blue chips να ακολουθούν,
γ)"γύρισμα" σημαντικών θέσεων σε μετοχές όπου τις τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές (ενδεικτικά Alpha Bank) ή μεγάλα πακέτα (όπως την Τετάρτη στη μετοχή των Jumbo)
δ) προσπάθεια αγορών από τα χαμηλά ημέρας των 829,97 μονάδων- σήμερα- μέχρι και το κλείσιμο.
Για τον κλάδο-κλειδί η υποχώρηση όντως σήμανε με την υπέρβαση των 1.100 (αλλά όχι από τις 1.007 μονάδες αλλά λίγο χαμηλότερα από τις 1.101,05) ξεγελώντας μας, για να φτάσει έως τα χαμηλά ημέρας των 1.066,70 μονάδων.
Χαμηλότερα των 1.080 μονάδων ο ΔΤΡ ενισχύει και πάλι τα short σενάρια αλλά σε κλείσιμο πάνω από τις 1.071 μονάδες αφήνει ανοιχτό το παράθυρο μίας επαναφοράς αύριο-μεθαύριο.
Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος και σήμερα στην Alpha Bank με τα υψηλά ημέρας να λογίζονται για αύριο ισχυρές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Αναλυτικότερα: για Alpha Bank τα 2,21 ευρώ, για την Εθνική τα 0,377, για την Eurobank τα 0,959 και τα 5 ευρώ για την Πειραιώς. Αυτές οι τιμές στην περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, ενδεχόμενο που έχει αρκετές πιθανότητες.
Σημαντικές συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, Attica Bank, TITAN, FF Group, Sarantis, Fourlis, Viohalco κ.α.
Απώλειες μεγαλύτερες του δείκτη για τους τίτλους των: ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, FF Group, OTE, Jumbo, Motor Oil, Lamda Development από την ομάδα των blue chips.
Στις 40/52 η σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 15.03΄επιβαρύνθηκε αισθητά μετά τις 15.30΄ για να διαμορφωθεί στο τέλος στις 47/58 μετοχές. Σχετικά ισορροπημένη σχέση, για το μείον 1,23% του ΓΔ και σημαντική απόδοση για τίτλους των Βογιατζόγλου Συστήματα, Quality, Autohellas, Flexopack, Καραμολέγκο, Καρέλια και ορισμένες από χαμηλότερες κατηγορίες με ελάχιστους τζίρους.
Την ώρα, που ολοκληρώνονταν η συνεδρίαση (στις 17.15΄) το 2ετές υποχωρούσε 0,15% στα 3,312%, το 10ετές σταθερό στα 5,627% ενώ στην Νέα Υόρκη το GREK ενισχυόταν κατά 0,25% στα 10,49$. Με τον S&P στις 2.463 μονάδες (0,17%), και το euro/$ στο 1,1715.