H πτώση στην Wall Street με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο φαίνεται να είναι ο νέος...joker, που θα μπορούσε να ανακατέψει την "τράπουλα" από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και Τόκυο.
Το...βορειοκορεατικό αποδείχτηκε ισχνή αφορμή για μία ευρύτερη αναδιάταξη στην διεθνή σκακιέρα των αγορών, μένει να φανεί τώρα εάν και κατά πόσον θα λειτουργήσει και σε ποια έκταση η ρευστότητα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον και όπως σωστά θυμίζει ο Γιάννης Μάρης "...καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορέσει να περάσει από το Κογκρέσο το φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα του..." με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την "αγορά των αγορών".
Και η Ευρώπη υπό την σκιά της τρομοκρατίας και πάλι, επιβαρύνοντας κι άλλο τον βαθμό επενδυτικού κινδύνου σε μία περίοδο που η ΕΚΤ προβληματίζεται για πληθωρισμό, επιτόκια, το Βερολίνο είναι ένα μήνα πριν τις εκλογές (σ.σ. 24 Σεπτεμβρίου), το "χτύπημα" στην Βαρκελώνη θέτει εκ των πραγμάτων σε νέα βάση ακόμη και το δημοψήφισμα των Καταλανών (σ.σ. 1 Οκτωβρίου) και στο Παρίσι η δημοφιλία του Μακρόν υποχωρεί προς το ναδίρ.
Περιβάλλον σε ΗΠΑ και Ευρώπη, που ευνοούν τη μεταβλητότητα στις αγορές (από μετοχές, πρώτες ύλες, νομίσματα κ.λ.π) σε μία συγκυρία που στην Αθήνα περιμένουν (και επενδύουν ) στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου (σ.σ. 7 Σεπτεμβρίου), ετοιμάζονται για την ΔΕΘ με το μυαλό (και τις ανησυχίες) στην "τρίτη αξιολόγηση".
Στο "κλειδί Μακρόν" και την τρίτη αξιολόγηση αναφερόταν εκτενώς η Μαρίνα Μάνη την Παρασκευή τη μέρα που αργότερα ο οίκος Fitch προχώρησε σε μία καθαρή, πολύ καθαρή αναβάθμιση της βαθμολογίας και της εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Αδιαμφισβήτητα θετική για την ελληνική πλευρά η κίνηση του ξένου οίκου, πόσο μάλλον που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα ώστε στις 13 Οκτωβρίου να ακολουθήσει και ο Moody's. Συνεπώς ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας θα είναι μεστός εξελίξεων, ειδήσεων, θετικών και αρνητικών ανατροπών που κατά πάσα πιθανότητα θα ανεβάσουν το θερμόμετρο και στο χρηματιστήριο στο υπόλοιπο που μένει μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Προς ώρας ο μήνας παρότι ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και συνέχισε μέχρι νέες υψηλές τιμές (στη συνεδρίαση της 8 ης ) δημιουργώντας προσδοκίες στους αγοραστές για κάτι καλύτερο (πέραν των 860 μον.) άρχισε να "βαραίνει" κυρίως με αφορμή την βραχύβια διεθνή αναταραχή λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ- Β. Κορέας για να συνεχίσει σε εμφανή κλίση και δοκιμασία σημαντικών στηρίξεων στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Ξεκάθαρα πτωτική η εικόνα της 18 ης Αυγούστου- παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις από το "κλείσιμο" της σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα- έδινε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στους πωλητές ώστε από Δευτέρα να πιέσουν ακόμη περισσότερο την αγορά με ανοιχτό το ενδεχόμενο την δοκιμασία των 810 μον. για τον ΓΔ και αντίστοιχα των 1.040 (και κάτω ) για τον ΔΤΡ.
Ωστόσο η παράμετρος Fitch συνεκτιμάται πλέον για το ξεκίνημα της προσεχούς εβδομάδος καθώς η αγορά είχε μεν προεξοφλήσει κάποιου εύρους αναβάθμιση αλλά όχι στην έκταση και στην σαφήνεια της, όπως προέκυψε από την βαθμολόγηση του ξένου οίκου. Συνεπώς εύλογο το ερώτημα εάν το Β- του οίκου θα μπορούσε να αναστρέψει τους όρους του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού και να ξανά βάλει στην θέση του οδηγού τους αγοραστές.
Η απάντηση είναι καταφατική δεδομένου ότι:
- και οι 3 βασικοί δείκτες έχασαν τις πρώτες αλλά όχι και τις δεύτερες σημαντικές στηρίξεις,
- ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών υποχώρησε σημαντικά διακινδυνεύοντας το πολύ σημαντικό 1.050 (έκλεισε οριακά χαμηλότερα στις 1.049,43),
- ο ΓΔ δεν έχασε σε κλείσιμο τις 823 (824,85) αλλά θα πρέπει από την Δευτέρα κιόλας να αντιδράσει πειστικά υψηλότερα των 827-829 μονάδων,
- μετοχές σηματωροί δείχνουν ικανές για την αναστροφή και long κίνηση.
Απαραίτητη προυπόθεση την Δευτέρα στην Φρανκφούρτη να μην επικρατούν πωλητικές τάσεις και να απομακρύνεται ο κίνδυνος περαιτέρω σημαντικής υποχώρησης προς την περιοχή των 12.100 μονάδων (στις 12.165,19).
Εάν ο DAX δίνει- έστω και βραχυπρόθεσμα- σήμα long στο ΧΑ οι traders θα έχουν λόγο και αφορμή (ελέω Fitch) να επιχειρήσουν μία αντίδραση με εκ των ων ουκ άνευ στόχο τις 835 για τον ΓΔ και τις 1.060+ για τον ΔΤΡ και τις 2.180 για τον FTSE25.
Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με σημαντικό το ότι στην τελευταία διόρθωση και των 4 συστημικών οι τζίροι ήταν εμφανώς χαμηλότεροι απ΄ ότι στην προηγηθείσα ανοδική αντίδραση, ειδικότερα στην περίπτωση της Alpha Bank όπου πραγματοποιήθηκαν πολύ υψηλοί τζίροι σε τιμές αρκετά πάνω από τα τρέχοντα των 2,11-2,12.
H Αlpha Bank παραμένει σηματωρός για τον κλάδο, με οδηγό την Εθνική συνεπώς η ΕΤΕ θα πρέπει να κινηθεί προς τα 0,365 προκειμένου να είναι εφικτή η αναστροφή της τάσης για τον ΔΤΡ.
Το συν μετοχών όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, FF Group, TITAN οι σταθερές τιμές των Motor Oil, ΔΕΗ αλλά και το ενδεχόμενο επαναφοράς της Coca Cola πάνω από τα 28 ευρώ σε συνδυασμό με τους δεικτοβαρείς ΟΤΕ,ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo μπορεί να δώσει...ανάσες στο ΧΑ έστω στην αρχή της εβδομάδος.
Και βλέπουμε.