Πιο ενδιαφέρουσα από τις πρώτες δύο εισαγωγικές του 2017 προοιωνίζεται η ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο εκτός, όσο εντός συνόρων, μία σειρά εξελίξεων αναμένεται να προσδώσουν άλλη δυναμική στις αγορές, να εισαγάγουν τα χρηματιστήρια σε πιο ουσιαστικές καταστάσεις, δοκιμάζοντας -επί της ουσίας- σοβαρά την κατεύθυνσή τους.
Μία εβδομάδα που ξεκινά μετά τις πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις που έγιναν από Wall Street, City, μέχρι Φρανκφούρτη, Μιλάνο, φθάνοντας και Αθήνα.
Εβδομάδα που προεξοφλείται πως θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα προς το κλείσιμό της, την Παρασκευή, καθώς στις ΗΠΑ ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, στη Φρανκφούρτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, στα χρηματιστήρια κλείνει η πρώτη (απλή) σειρά στα Παράγωγα για φέτος και στα καθ' ημάς, η αξιολόγηση της Ελλάδος από τον S&P θα επηρεάσει ανάλογα τις ενέργειες των traders.
Οι αγορές εισέρχονται περισσότερο στα της οικονομίας και της πολιτικής, καθώς η ορκωμοσία Τραμπ σηματοδοτεί (και) διαδικαστικά την απαρχή μίας... επόμενης ημέρας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τις αγορές στη δύσκολη και πονηρή συνέχεια.
Μικρά κέρδη μετρούν μέχρι και την Παρασκευή 13/1 οι αγορές, ο DAX ένα 1,29%, ο FTSE100 ένα 2,73%, ο S&P 500 μία απόδοση 1,60% και στο ίδιο διάστημα, στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης κέρδη 1,25%, με τον ΔΤΡ στο συν 2,27% μέχρι και το κλείσιμο της 13ης Ιανουαρίου.
Στα εκτός συνόρων να συνεκτιμηθεί η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου στις ΗΠΑ, με τη Morgan Stanley να ανακοινώνει τα μεγέθη της στις 17/1, την Goldman Sachs και τη Citigroup στις 18/1, την IBM στις 19/1 και στις 20 του μηνός την General Electric. Και έπεται συνέχεια.
Να συνεκτιμηθεί πως τη Δευτέρα 16/1 η Wall Street παραμένει κλειστή (εθνική αργία Louther King), κάτι που θα αποτυπωθεί ευρύτερα στις αγορές.
Τούτων δοθέντων και στο ΧΑ η κατάσταση αναμένεται να σοβαρέψει περισσότερο, μετά την αναγνωριστική κίνηση από τις 645 έως τις 670 μονάδες, τη δοκιμασία των "υψηλών 14 μηνών" σε μία αντίδραση μέτριου κόστους, με απουσία ουσιαστικών ειδήσεων και γεγονότων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία πειστικότερη διακύμανση, είτε προς τις 680, είτε χαμηλότερα των 645 μονάδων.
Τα επίπεδα των περίπου 27 εκατ. ευρώ μέσου ημερήσιου τζίρου σε μία αγορά συνολικής αποτίμησης 45,6 δισ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθούν επαρκή για τη διαμόρφωση πειστικής τάσης, κάτι που αποτυπώθηκε και με τη σημαντική διόρθωση της Παρασκευής, οπότε εξανεμίστηκε μεγάλο μέρος της σταδιακής ανόδου (με 7 στις 8 συνεδριάσεις).
Το ότι η πλευρά Σόιμπλε (με αφορμή τη συνέντευξή του στη Suddeutsche Zeitung και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν συμπληρωματικά μέσω της Deutsche Welle) εισάγει... καινά δαιμόνια στη διελκυστίνδα για τη δεύτερη αξιολόγηση μας προϊδεάζει για τη συνέχεια, αρχής γενομένης από Δευτέρα μέχρι το πρώτο Eurogroup του 2017 στις 26 Ιανουαρίου και βλέπουμε...
Η κυβέρνηση μπορεί να βλέπει το "ποτήρι Σόιμπλε"... μισογεμάτο, όπως εύστοχα σημείωνε η Μαρίνα Μάνη, αλλά το ζητούμενο είναι πώς το βλέπει η πλευρά του "τσάρου" της γερμανικής οικονομίας και βεβαίως το νέο αμερικανικό status. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πολλά επεισόδια που θα διαδραματισθούν με αφορμή τη «δεύτερη αξιολόγηση» από ΔΝΤ, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες, με σιγουριά πως δεν θα πλήξουμε.
Στα επιπλέον της ερχόμενης εβδομάδας και η υποβάθμιση της Ιταλίας από την DBRS (σε ΒΒΒ+ από Α-), με την αξιολόγηση του καναδικού οίκου (με το μικρότερο μερίδιο έναντι των άλλων BIG 3) να στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή στο πολύ πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στα παρήγορα τα στοιχεία για πληρωμές άλλων 900 εκατ. ευρώ χρεών του Δημοσίου, φθάνοντας συνολικά στα 2,5 δισ. ευρώ, όλα από τις δόσεις του δανείου. Σταγόνα στον... ωκεανό θα πείτε, αλλά κάτι είναι κι αυτό.
Στα αποθαρρυντικά το γεγονός πως στο μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των NPLs βρισκόμαστε στα... πρώτα μέτρα ενός κακοτράχαλου Μαραθωνίου, με ρυθμούς που μόνο ανησυχία προσθέτουν.
Συνεπώς και την επόμενη εβδομάδα αναπόφευκτο το stock picking, μετρώντας τον ΓΔ μεταξύ 645 και 670 και ως κάτω και άνω όριο προς τις 630 και 680 μονάδες, όπου "διασταυρώνονται" σημαντικοί τεχνικοί δείκτες.
Με την προϋπόθεση πως σταδιακά ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 35-40 εκατ. ευρώ, αναμένεται αποσαφήνιση της τάσης ανάλογα με το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και τις εξελίξεις από το μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.
To γεγονός πως την τελευταία εβδομάδα με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν τελικά μόνο οι μετοχές των Viohalco, Grivalia, Eurobank, Motor Oil και Sarantis από τις 25 του δείκτη, αφήνει "ουρά πωλήσεων" και πιθανής περαιτέρω διόρθωσης για τη Δευτέρα, ή έστω στην αρχή της συνεδρίασης. Αυτό γιατί με το "κλείσιμο" της Πέμπτης, θετικό πρόσημο (σε εβδομαδιαίο, πάντα) είχαν οι 16 από τις μετοχές του FTSE25, με τις 11 από αυτές να χάνουν το long πλεονέκτημά τους μετά τη σημαντική διόρθωση της Παρασκευής.
Τεχνικά, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ ΧΑΕΠΕΥ), οι 670 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας των... αλκυονίδων ημερών στο ΧΑ. Παρά την ένταση της διόρθωσης της Παρασκευής, οι βασικοί τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι, τα περιθώρια ωστόσο έχουν στενέψει αφού πλέον η ζώνη 638 και 622 μονάδων αποτελεί το οχυρό στήριξης των αγοραστών. Από την άλλη, η δυναμική της ανόδου -με μέτριους τζίρους- έδειξε να εξαντλείται ακόμη και ενδοσυνεδριακά, με σημαντική απόκλιση μεταξύ "υψηλής τιμής ημέρας" και "τελικής τιμής κλεισίματος".
Συνεπώς περιοριζόμεθα στα όποια κέρδη των πρώτων δύο εβδομάδων -σε αντιδιαστολή με το ξεκίνημα του 2016-, με τους traders να έχουν κατοχυρώσει ένα μέρος των θέσεών τους κυρίως την Παρασκευή και να συνεχίζουν το επιλεκτικό κυνήγι ευκαιριών. Μέχρι νεωτέρας...