Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης

Στις αποφάσεις του EwG στρέφεται η προσοχή των επενδυτών. Αναγκαία η αύξηση του τζίρου, για να υπάρξει νέα ανοδική κίνηση. Θετική η εικόνα στα ξένα Χρηματιστήρια. «Κλειδί» οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Κέρδη στην αρχή της συνεδρίασης

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones, σε υψηλό 14 ετών το δολάριο, σε υψηλά έτους και οι ευρωαγορές.
Παρά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις, οι "αγορές" επέβαλαν χθες τον ρυθμό τους και σε μία εμφανή προσπάθεια... καλλωπισμού ενόψει λήξης του 2016 κινήθηκαν υψηλότερα.

Σύμμαχος του ΧΑ το κλίμα στις ξένες αγορές, καθώς μετά από μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, αγοραστές και πωλητές διαμόρφωσαν τους βασικούς δείκτες με οριακές διακυμάνσεις. Οριακά θετική στις 628,26 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, οριακά αρνητική στις 803,72 μονάδες για τον τραπεζικό κλάδο και με απώλειες 0,26% στις 1.683,97 μονάδες για τον FTSE 25.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, οι συγκριτικά μέτριες συναλλαγές -στα 90,3 εκατ. ευρώ-, με ακόμη πιο περιορισμένο τζίρο καθώς δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Με το 47% στον τραπεζικό κλάδο. Μεγέθη χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά της προηγούμενης εβδομάδος αλλά και κατά μέσο όρο λιγότερα από αυτά της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τα μέσα Νοεμβρίου.

Με την προσοχή στραμμένη κυρίως στο EwG οι traders, με τους δανειστές να ζητούν τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι το έκτακτο επίδομα δεν θα έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και τον υπουργό Οικονομικών να ανταποκρίνεται στο σχετικό αίτημά τους.

Πρακτικά από το χθεσινό EwG δεν προέκυψε ούτε αυτό που περίμεναν οι αισιόδοξοι αλλά ούτε αυτό για το οποίο ανησυχούσαν οι πιο επιφυλακτικοί, συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί πως η πλευρά των δανειστών ανοίγει ένα παράθυρο για το... ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η τελική ετυμηγορία θα γίνει γνωστή σήμερα, ωστόσο το χθεσινό win-win αποτέλεσμα (τουλάχιστον έτσι αποτιμήθηκε από συγκεκριμένα ισχυρά χέρια) πιθανόν να λειτουργήσει υπέρ των long παικτών, επ' ωφελεία εκείνων που επιδιώκουν να κλείσουν το 2016 με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Κλάδος-σηματωρός της διάθεσης των βραχυπρόθεσμων ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να επιβεβαιώνει την σημασία των 800 μονάδων σε κλείσιμο και μετά από μία διακύμανση στο εύρος των 785,91-817,81 μονάδων.

Επιβεβαίωση του ρόλου-σηματωρού για τη μετοχή της Alpha Bank, καθώς κόντρα στον κλάδο ενισχύθηκε 3,35% στο 1,85 ευρώ, δείχνοντας τάση για υπέρβαση του 1,90 ευρώ, κάτι που θα φανεί σήμερα-αύριο.

Στα 0,231-0,244 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, δείχνει τεχνικά πως μπορεί βραχυπρόθεσμα να κάνει τη διαφορά για πάνω από το 0,245 ευρώ, θα φανεί σήμερα εάν τα ισχυρά χέρια θα το επιδιώξουν.

Για Jumbo και Motor Oil συνεχίζεται η ανοδική κίνηση, με ισχυρή επαναφορά της πρώτης πάνω από το όριο των 15 ευρώ. Με αγοραστές ο ΟΠΑΠ, μπορεί να δώσει τιμές προς τα 8,40 ευρώ σε αυτή τη φάση της αγοράς, ενώ για τον ΟΤΕ -με πωλητές χθες- πολύ σημαντική είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) της περιοχής των 8,50 ευρώ.

Τεχνικά για τον δείκτη στις 1.700 και 1.717 είναι οι αντιστάσεις ενώ στις 1.668 η πιο κοντινή σημαντική στήριξη.

Για τον ΓΔ εμφανές το κανάλι διακύμανσης μεταξύ 600-650 μονάδων, με το θετικό σενάριο -δηλαδή της διάσπασης των 650 μον.- να απαιτεί τα ανάλογα νέα και εκ νέου αύξηση συναλλαγών, κυρίως τζίρου, δηλαδή ενίσχυση του τζίρου για μη τραπεζικές μετοχές και δεικτοβαρή blue chips.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v