Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο έλεος εισαγόμενων εντολών παραμένει το ΧΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση η χθεσινή στη Σοφοκλέους που βεβαίωσε ότι τα θεωρούμενα σαν ”αναχώματα” μπορούν να καταρρεύσουν εύκολα κάτω από την πίεση των ”εισαγόμενων” εντολών. Καθίσταται πλέον σαφές ότι και τα θετικά αποτελέσματα μπαίνουν σε δεύτερο ρόλο, καθώς ο πρώτος συνεχίζει να ανήκει στο ασταθέστατο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

του Θ. Σταυρόπουλου

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση στον απόηχο της σημαντικής δευτεριάτικης πτώσης στη Wall Street, που επιβεβαίωσε τα σημαντικά ρήγματα στις θεωρούμενες ισχυρές αμυντικές διατάξεις του ΧΑ αλλά και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων, όπως και την παρατεταμένη έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, 27 Νοεμβρίου, και κυρίως στα χαμηλά ημέρας, η Σοφοκλέους έδωσε εικόνα αγοράς που κυριολεκτικά έχει αφεθεί ”στο έλεος των εισαγόμενων εντολών” και όχι μόνο.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι μόνο οι αρνητικές εσωτερικές ειδήσεις έχουν αντίκτυπο στο ταμπλώ ενώ αντίθετα, τα όποια θετικά αποτελέσματα μάλλον ”καίγονται” εν μέσω έντονης επιφυλακτικότητας και αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Η χθεσινή συνεδρίαση στην οποία ο δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έδωσε ένα σημαντικό εύρος (χαμηλό ημέρας 4.817,99, υψηλό 4.894,62) με τις διακυμάνσεις να διατηρούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα τις συναλλαγές, που έφτασαν τα 456 εκατ., από τα οποία τα 71,6 αφορούσαν πακέτα.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη ασφαλώς και δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία και εάν σήμερα κιόλας δεν επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 4.910 μονάδων, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο Δείκτης θα επισκεφτεί τα πρόσφατα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίθετα, κλείσιμο υψηλότερα από τις 4.910 μονάδες μπορεί να δημιουργήσει κάποιες προϋποθέσεις αντίδρασης προς τις 4.940 και στη ζώνη 4.963-4.990. Κλείσιμο υψηλότερα των 4.990 μονάδων και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτό θα συνηγορεί και το διεθνές κλίμα, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία τις αντιστάσεις στις 5.030 και 5.077 μονάδες.

Προσοχή, καθώς μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 5.077 μονάδων σηματοδοτεί πιθανή αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Πτωτική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων, με τη μεταβλητότητα να διατηρεί τις συναλλαγές σε αξιόλογο επίπεδο, ενώ μετά το θετικό άνοιγμα στη Wall Street (συνεχίζει να δέχεται αντικρουόμενες ειδήσεις, καθώς θετικά υποδέχτηκαν οι επενδυτές την είδηση για απόκτηση του 4,9% της Citigroup από το Abu Dhabi Sovereign Fund έναντι 7,5 δις. δολαρίων, ενώ από την άλλη, αρνητικά συναισθήματα έφερε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι τιμές ακινήτων έπεσαν στο γ’ τρίμηνο στις ΗΠΑ κατά 4,5%) τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης έδειξαν λίγο καλύτερη εικόνα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και μείωσαν κάπως τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων σε Εθνική, Eurobank και Folli Follie, ενώ μικτές ήταν οι κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων με επιθετικές πωλήσεις στα σχετικά υψηλά ημέρας και λίγες αγορές στα χαμηλά.

Από τις μετοχές του FTSE, ασφαλώς τις λίγες θετικές εντυπώσεις κέρδισε ο τίτλος της Eurobank, καθώς κινήθηκε με θετικό πρόσημο κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και δεν αποκλείεται να συνεχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τουλάχιστον μέχρι τις 30/11, όπου και αποκόπτεται το προμέρισμα ύψους 0,32 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, με απλά θετικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση Βιοχάλκο, Κύπρου και Πειραιώς (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 3,5%, αλλά οι δημοπρασίες άλλαξαν την εικόνα) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΜΡΒ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για τους δυο τίτλους των διυλιστηρίων, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, (προβληματίζει ιδιαίτερα η τεχνική εικόνα της δεύτερης καθώς συνεχίζεται η πλαγιολισθητική κίνηση και ο τίτλος έκλεισε σε νέο χαμηλό 26 μηνών).

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για Intralot, Τιτάνα, Αγροτική και Εθνική (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη χαμηλότερα, απογοητεύοντας όσους εκτιμούσαν ότι μπορεί να αποτελέσει ”μαξιλάρι” για την αγορά τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων) και αρνητικό κλείσιμο για ΔΕΗ, Coca Cola (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 3%), Ελληνική Τεχνοδομική, Alpha Bank, Εμπορική και ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.817,99 μονάδες, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες από την προηγούμενη εβδομάδα, όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε περίπου μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση και, διατηρώντας κάποια προσχήματα, έκλεισε τελικά στις 4.864,62 μονάδες με απώλειες 0,85%.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 187 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 4-9,8%.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, ξεχώρισαν Lavipharm, Κρέκα, Μινέρβα, Compucon, ΟΛΘ (αξιοσημείωτη κίνηση μόνιμα σε θετικό πρόσημο και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), Vell Group, Σελόντα, ΕΥΑΘ και ο προνομιούχος τίτλος της Μηχανικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v