«Ανάσα» στις ευρωαγορές, με τη Φρανκφούρτη να δίνει τον ρυθμό από την αρχή της συνεδρίασης. Ακολουθούν Παρίσι, Λονδίνο αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη.«Ανάσα» που φτάνει και στην Αθήνα, με αποτέλεσμα οι αγοραστές/long να αναλαμβάνουν από τις πρώτες κιόλας εντολές σε τράπεζες και σχεδόν άμεσα στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και blue chips.
Ανάλογη εικόνα στις αγορές ομολόγων, ειδικά της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση των ελληνικών να δικαιολογούν τις χθεσινές σταθεροποιητικές τάσεις.
Από 1,35% έως 2,85% το ποσοστό της αντίδρασης για τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες, με ενδεικτικό το 1,35% του DAX στις 9.612 μονάδες, του ΜΙΒ κατά 2,20% στις 16.711 μονάδες, με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο.
Λίγο έως πολύ όπως περίμεναν οι αναλυτές και οι ειδικοί της αγοράς, το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Ευρώπη, με συνακόλουθη την ισχυρή κίνηση και του Χ.Α. Εχοντας διορθώσει με μεγαλύτερες απώλειες τις τελευταίες συνεδριάσεις, το έως 4% του Γενικού Δείκτη δικαιολογείται σε μεγάλο ποσοστό, ενώ το 11% του τραπεζικού δείκτη καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο του κλάδου στην επιχείρηση ανόρθωσης του χρηματιστηρίου.
Περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, επικεντρωμένος όμως στον τραπεζικό κλάδο (σε ποσοστό 78%) και συγκριτικά ικανοποιητικός στα blue chips των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, FF Group, MIG, EXAE, ΔΕΗ κ.ά. σηματωρών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ελάχιστες οι συναλλαγές στις μετοχές του FT Mid Cap, με αυτές της MIG να ξεχωρίζουν και σήμερα.
Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η αντίδραση του Γ.Δ. από την περιοχή των 550 μονάδων είναι καταρχήν ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς αποσοβείται η άμεση υποχώρηση προς τις 540 μονάδες και χαμηλότερα.
Εάν η ανοδική φορά έχει διάρκεια μέχρι την ώρα των δημοπρασιών στα Παράγωγα (ενδεχόμενο πολύ πιθανό) στις ευρωπαϊκές αγορές, τότε πιθανότατα στο Χ.Α. για τον Γ.Δ. θα επιβεβαιώνεται το σημείο καμπής των 570 μονάδων (σχετική αναφορά στον χθεσινό Εκηβόλο).
Θα εξαρτηθεί κυρίως από την τάση του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ από τις 39,97 έως τις 41,15 μονάδες, με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και υψηλό τζίρο σε Alpha Bank και ΕΤΕ.
Ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ότι η μέχρι τώρα κίνηση των βασικών δεικτών υπολείπεται της προσέγγισης των βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων, κάτι που ενδεχομένως να κρύβει κινδύνους ανοδικών παγίδων (bull trap).
Μόνο στην περίπτωση που για τον ΔΤΡ διαμορφωθούν τιμές πάνω από τις 40-41 μονάδες μέχρι την ώρα της δημοπρασίας (στο ΧΠΑ), θα έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να «κλείσει» η συνεδρίαση με επιβεβαίωση των 570 μονάδων (για τον Γ.Δ.). Στις 558-560 μονάδες η βραχυπρόθεσμη στήριξη για σήμερα για τον Γ.Δ., περιοχή που επ' ουδενί πρέπει να χαθεί σήμερα.
Με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά με τις υψηλές τιμές ημέρας να απέχουν αρκετά από τις πρώτες αντιστάσεις. Ενδεικτικά για τη μετοχή του ΟΤΕ η διακύμανση διαμορφώνεται στα 7,99-8,14 ευρώ, με πρώτη σημαντική αντίσταση πάνω από τα 8,15 προς τα 8,20 ευρώ.
Κινητικότητα σε μετοχές που υπερπιέσθηκαν τις τελευταίες συνεδριάσεις, με ενδεικτική την αντίδραση του Μυτιληναίου. Στα 3,77-3,85 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή, μετρώντας απώλειες 14% σε διάστημα εβδομάδας. Ανάλογη εικόνα για τις μετοχές των FF Group, Motor Oil, EXAE, Ελληνικών Πετρελαίων, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco.
Λίγο μετά τις 12.20 η μετοχή της Alpha Bank, αντιδρώντας κατά 14%, προσέγγιζε το 1,95 ευρώ. Στο 19,66% οι εβδομαδιαίες απώλειες. Η μετοχή της ΕΤΕ με 8,37% στο 0,22 ευρώ και απώλειες 20,2% σε διάστημα εβδομάδας. Κατά 6,14% στο 0,742 ευρώ η μετοχή της Eurobank, με απώλειες 21,7% σε διάστημα εβδομάδας. Κατά 6,98% στο 0,184 ευρώ η Πειραιώς, που μετρά απώλειες 30% σε διάστημα εβδομάδας.
Από την εικόνα των τραπεζικών μετοχών και μόνον επιβεβαιώνεται η μορφή της μέχρι τώρα αντίδρασης ως μία προσπάθεια τεχνικής ανοδικής διόρθωσης ενός κλάδου που υπερπιέστηκε σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων.
Συνεκτιμώντας πως ακόμη και τώρα, στα υψηλά ημέρας, η τρέχουσα τιμή και των 25 μετοχών του δείκτη υπολείπεται λιγότερο ή περισσότερο της πρώτης σημαντικής βραχυπρόθεσμης αντίστασης. Γι' αυτό ο κίνδυνος ενός bull trap θα πρέπει να συνεκτιμάται και μετά την ολοκλήρωση του triple witching.
Στις 12:20 είχαν αλλάξει χέρια 46 εκατ. μετοχές, το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο, ο δε τζίρος στα 21 εκατ. ευρώ, με Εθνική και Alpha Bank να έχουν τη... μερίδα του λέοντος. Χωρίς πακέτα, προσυμφωνημένες πράξεις μέχρι τις 11:10.