Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, την ώρα που στην Ευρώπη συντηρείται η ανοδική αντίδραση.
Σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες μετά τις 13:30, σταδιακές ρευστοποιήσεις στη συνέχεια και λίγο μετά τις 15:45 περαιτέρω επιβάρυνση της τάσης, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να μετρά απώλειες 1,46% στις 584,76 μονάδες.
Μέχρι εκείνη την ώρα επέμεναν οι αγοραστές στις μετοχές των Εθνικής και Πειραιώς, σκηνικό που άλλαξε μετά τις 15:50, με συνέπεια να... κοκκινίσει ολοκληρωτικά ο 25άρης.
Μέτριες μεν οι συναλλαγές, μετριότερος ο τζίρος, πλην όμως οι εν δυνάμει αγοραστές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και αποστασιοποιημένοι.
Το περίεργο είναι πως η διόρθωση στο ΧΑ με λίγες συναλλαγές εντεινόταν την ώρα που στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης συνεχιζόταν η προσπάθεια αντίδρασης, μετά το 5νθήμερο πτωτικό σερί.
Χρηματιστηριακός παράγων απέδιδε αυτήν την απόκλιση στην (επανα)φόρτιση του πολιτικού σκηνικού, στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - (αξιωματικής ) αντιπολίτευσης και στην άνοδο του... θερμόμετρου, εξέλιξη που καθιστά ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους εν δυνάμει αγοραστές.
Ωστόσο η ουσία είναι πως με την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, οι traders αποστερούνται ενός ισχυρού κινήτρου και δέλεαρ προεξόφλησης, με το επόμενο να αργεί. Ή εν πάση περιπτώσει να συμπίπτει με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, αν και η ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver (μία μέρα νωρίτερα στις 22 Ιουνίου) έχει επίσης ενσωματωθεί στην τελευταία φάση της ανόδου προς τις 659 μονάδες.
Επίσης, όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην έκθεση της ΤτΕ, καθοριστικό για τον τραπεζικό κλάδο (και την επαναχρηματοδότηση της οικονομίας ) είναι η διαχείριση των "κόκκινων δανείων".
Στο κόκκινο οι τραπεζικές μετοχές, με επανεμφάνιση αγοραστών στην Πειραιώς λίγο μετά τις 16:05, με αποτέλεσμα το "γύρισμα" προς το 0,211 ευρώ.
Πωλητές στις 24 από τις μετοχές του δείκτη, καθώς όπως εξηγούσε παράγοντας της αγοράς, το επικείμενο triple witching και η αναδιάρθρωση των δεικτών (ουσιαστικά... reverse split) υποχρεώνει ορισμένους να "κλείσουν" θέσεις τους.
Σημαντικές απώλειες πριν λίγο σε μετοχές-σηματωρούς των Μυτιληναίου, ΤΙΤΑΝ, Ελληνικών Πετρελαίων κ.ά.
Στις 16:10 είχαν αλλάξει χέρια 65,8 εκατ. μετοχές, αξίας 31 εκατ. ευρώ. Το 67% στον τραπεζικό κλάδο.