Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βγήκαν άμυνες στις 580 μονάδες

Με οριακές απώλειες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης παρά τις αρχικά ισχυρές ρευστοποιήσεις. Ερώτημα οι αντοχές στο δρόμο προς το βρετανικό δημοψήφισμα. Εθνική, ΔΕΗ, Coca Cola και Μυτιληναίος σήκωσαν το βάρος. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις των δεικτών.

Συνεδρίαση ανίχνευσης διαθέσεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή, με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να προσπαθεί να "ψυχανεμιστεί" τις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών, στις παρυφές των 580 μονάδων.

Σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα, ή στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, αθροίζοντας "πενταρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 9,2%, στα κυριότερα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα πρέπει να καταχωρηθεί η απότομη καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και ίσως αυτό βοήθησε σημαντικά στην ανάδυση από τα πρωινά χαμηλά ημέρας.

Μένει να φανεί αν η όλη εικόνα παραπέμπει σε στάση αναμονής από τους εν δυνάμει πωλητές, ή αυτοί θα επιστρέψουν δριμύτεροι σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς κλίματος.

Μένοντας στο διεθνές κλίμα, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Fed, για να ακολουθήσει στις 16 τρέχοντος αυτή της BoJ, όμως το γενικότερο σκηνικό "μυρίζει μπαρούτι", με τους επενδυτές, στα όρια νευρικής κρίσης να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη μέρα και να βρουν τα επόμενα "επενδυτικά καταφύγια".

Στον απόηχο αυτών των κινήσεων και στην αποστροφή ενός μη τιμολογήσιμου κινδύνου, σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν σήμερα τα 10ετη ομόλογα της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, ενώ κάτω από το μηδέν και σε αρνητικό έδαφος, υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία η απόδοση του Γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας.

Από την άλλη, σε νέα χαμηλά τριών ετών έναντι του Γεν και δυο μηνών έναντι του Δολαρίου υποχωρεί η Στερλίνα, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Γεν.

Άμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς Ιαπωνίας με τον Ιάπωνα Υπουργό Οικονομικών να προειδοποιεί πως "θα απαντήσει αποφασιστικά, αν επιμείνουν οι ταχείες και κερδοσκοπικές κινήσεις στην Αγορά Ξένου Συναλλάγματος".

"Οι Αγορές Νομισμάτων δεν έχουν υπολογίσει τον αντίκτυπο μιας πιθανής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, οπότε, αν γίνει αυτό, μια κατάρρευση είναι πολύ πιθανή", ανέφερε στην Τηλεόραση του Bloomberg ο Lothar Mentel, διευθύνων σύμβουλος της "Tatton Investment Management" στο Λονδίνο. "Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια αρκετά απότομη αφύπνιση εκείνη την Παρασκευή", πρόσθεσε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει συνεχή ανιχνευτικά "crash tests" στην περιοχή των 580 μονάδων, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 580,06 μονάδες (-2,44%).

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στα χαμηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (+0,07%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 41,76 μονάδες (-5,11%), ο τίτλος της Alpha Bank (-0,5%) μέχρι τα 1,89 ευρώ (-5,97%), της Εθνικής (+3,13%) μέχρι τα 0,215 ευρώ (-4,02%), της Eurobank (-1,88%) μέχρι τα 0,763 ευρώ (-4,51%) και της Πειραιώς (+0,48%) μέχρι τα 0,197 ευρώ (-5,29%).

Συμπερασματικά, η μετοχή της Alpha Bank, που χθες και μέσω των τελικών δημοπρασιών εξασφάλισε κλείσιμο οριακά υψηλότερο από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. (2,01 ευρώ), σήμερα βρέθηκε να σημειώνει τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες, "απασχόλησε" το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών και τελικά απέφυγε το κλείσιμο χαμηλότερα των 2,00 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι ο Δείκτης "φρέναρε" οριακά υψηλότερα των 580 μονάδων και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών οριακά χαμηλότερα της αποφασιστικής ζώνης 43 - 42, δίνει πόντους στους τεχνικούς αναλυτές και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει υπενθύμισης, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες εκπλήξεις από τις Fed και BoJ, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο απομένουν επτά συνεδριάσεις μέχρι να μάθει τα αποτελέσματα από το Βρετανικό δημοψήφισμα (αργία στις 20 τρέχοντος λόγω του "Αγίου Πνεύματος, οκτώ συνεδριάσεις για τις Ξένες Αγορές), χρόνος μακρύς, χρηματιστηριακά, ενώ στις 17 τρέχοντος θα έχουν μεσολαβήσει οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω EuroStoxx 600 και το triple witching Ιουνίου, εντός και εκτός των τειχών.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι ανησυχίες για το δημοψήφισμα στη Βρετανία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α. (λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό).

Οι Αγορές έχουν ξεκινήσει περιδίνηση στον "φόβο του αγνώστου", καθώς η περίπτωση του Βρετανικού δημοψηφίσματος δεν έχει προηγούμενο, άρα δεν μπορούν να τιμολογηθούν τα αποτελέσματα και να προϋπολογιστούν οι αντιδράσεις, σε όλο τα φάσμα των Αγορών και για αυτό τον λόγο το σύνολο των αναλυτών συστήνει στους επενδυτές να "παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με αυξημένη ρευστότητα".

Από την άλλη και όσον αφορά τα δικά μας, μετά το Καλοκαίρι οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τα ορόσημα που συνδέονται με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. "Εκτός από αυτά τα 15 ορόσημα η Κυβέρνηση του θα πρέπει να εφαρμόσει επιπλέον 40 βασικά παραδοτέα για να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση" εκτιμούν οι αναλυτές, τονίζοντας την δυσκολία του πράγματος.

"Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της Ελλάδας μπορεί να εγκριθεί στο συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο", δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εκταμίευση της δόσης αυτήν την εβδομάδα, με απόφαση των Υπουργών υπό την ιδιότητα του ΔΣ του ΕSM, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup και του Ecofin, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με τη δεύτερη ιδιότητά του ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. "Υπάρχουν ακόμα διαφωνίες με την Αθήνα αλλά τις συζητάμε" δήλωσε.

Σε σχέση με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο οποίο αναφέρθηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εξήγησε: "έχω να πω ότι το 3,5% είναι ρεαλιστικό, δεν είναι πολύ ψηλό, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό για πάρα πολύ καιρό και για αυτό θα μειώνεται ανά δεκαετία".

"Κρίση διαρκείας μεταξύ Εταίρων" είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt", που αναφέρεται στη διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Βερολίνο και Ουάσιγκτον βρίσκονται στα πρόθυρα ενός θερμού Φθινοπώρου. Το αργότερο τότε θα επανέλθει στο τραπέζι το θέμα της Ελλάδας. Το Φθινόπωρο θα παρουσιαστεί μια νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, η οποία θα συνυπολογίζει τις Ευρωπαϊκές προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Ήδη τονίζεται όμως ότι το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα αρκεστεί στις έως τώρα δεσμεύσεις των Ευρωπαίων. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ενοχλημένη, έως και εκνευρισμένη, με το γεγονός ότι η Γερμανική Κυβέρνηση παρουσίασε την πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα ως δικό της θρίαμβο και ήττα για το ΔΝΤ. Αυτό αναμένεται να γίνει σαφές και στις διαπραγματεύσεις του Φθινοπώρου".

Αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε αντίθεση με το Χ.Α. που αντέδρασε σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας, ευδιάκριτη ήταν και σήμερα, η παρουσία των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα αναρρίχηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, καθώς συνεχίζεται η μεταφορά κεφαλαίων, σε άλλα περισσότερο "ασφαλή" Κρατικά ομόλογα: 2ετες 10,20%, 5ετες 9,25% και 10ετες 7,20%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η "πρόγνωση του εκατομμυρίου" είναι αν θα υποτροπιάσει, ή όχι, το διεθνές κλίμα. Στην δεύτερη περίπτωση αναμένονται ηπιότερες κινήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η τριπλή λήξη των συμβολαίων Ιουνίου (χωρίς να αποκλείονται οι ημερήσιοι κραδασμοί που θα φέρουν οι αναδιαρθρώσεις λόγω EuroStoxx 600 και οι κινήσεις όσων επιλέξουν να μην διατηρήσουν αυξημένες θέσεις λόγω επικείμενων αργιών), ενώ σε περίπτωση υποτροπής των Διεθνών Αγορών, η ρηχότητα της Εγχώριας Αγοράς, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έλλειψη πρόθυμων αγοραστών που δυσκολεύει σημαντικότατα το "έργο" των εν δυνάμει πωλητών, θα φέρουν νέο πτωτικό κύμα.

Το τελευταίο, αν συνδυαστεί με τα περισσότερα "χαλασμένα" διαγράμματα των επιμέρους Δεικτοβαρών μετοχών, θα έχει σαν αποτέλεσμα την κίνηση προς τις 550 - 540 μονάδες και βλέπουμε.

Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, αν διασπαστούν καθοδικά οι 42 μονάδες, με συνεχόμενα χαμηλότερα κλεισίματα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 38 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 48 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,10%), το 156 είναι το μοναδικό επόμενο επίπεδο στήριξης που θα μπορούσε να δώσει αντίδραση, ενώ το 165 είναι κοντινή και το 168 σημαντική αντίσταση, με κύρια το 173. "Intraday position is short" με "stop" τις 175 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πριν από μερικά χρόνια, ο Νασίμ Τάλεμπ έγραψε το Μαύρο Κύκνο, σε μια προσπάθεια να αναφερθεί στον αντίκτυπο του εξαιρετικά απρόβλεπτου, σε μια ιδιαιτέρως ευρηματική ανάλυση του ρόλου της αβεβαιότητας στον τομέα των Χρηματοπιστωτικών Αγορών" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το βιβλίο είχε εξαιρετική αποδοχή και έγινε παγκόσμιο "best seller", εξέλιξη που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στον ευρηματικό τίτλο του. Αναφερόμενοι λοιπόν στα των Διεθνών Αγορών, ένας τέτοιος "μαύρος κύκνος" εισέβαλλε από την περασμένη Παρασκευή στις Αγορές με τη μορφή των δημοσκοπήσεων για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, σε σχέση με το ενδεχόμενο εξόδου της Χώρας από την Ε.Ε., με τις περισσότερες να αποφαίνονται ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα από την παραμονή της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια (!)

Είναι σαφές ότι το "Brexit" θα έχει απροσμέτρητα αρνητικές συνέπειες στο Χρηματοοικονομικό Περιβάλλον και την πραγματική Οικονομία. Η στερλίνα ήδη υποχωρεί και τα 10ετή Γερμανικά bunds κατέγραψαν αρνητική επίδοση (!) ως έκφραση της πεποίθησης ότι συνιστούν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Δεν θα ήταν δε υπερβολή να συγκριθούν με όσα ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Ευλόγως, ο φόβος και η ταραχή έχουν διαχυθεί στις Αγορές προκαλώντας κύμα ρευστοποιήσεων και άλλες ενέργειες, σε μια προσπάθεια για διενέργεια κινήσεων "hedging", με τις επενδυτικές επιτροπές όλων των Επενδυτικών Φορέων του Πλανήτη να είναι σε εγρήγορση.

Παράλληλα, οι Ηγεσίες ανά τον Κόσμο επιδιώκουν, με πολλούς τρόπους, να "νουθετήσουν" τους Βρετανούς για το ζημιογόνο για τη Βρετανική Οικονομία και τους πολίτες της, αποτέλεσμα από το "Brexit", χωρίς ωστόσο να έχουν ανταπόκριση…

Αναπόφευκτα, από την Παρασκευή και το Ελληνικό Χρηματιστήριο έπαψε να κινείται υπό την επήρεια των τοπικού ενδιαφέροντος παραγόντων που διαμόρφωναν την πορεία του το προηγούμενο διάστημα. Κινείται και αυτό σε συντονισμό με τις Διεθνείς Αγορές και μάλιστα με μεγαλύτερη μεταβλητότητα λόγω των γνωστών προβλημάτων ρηχότητάς του.

Τα της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την επικείμενη εκταμίευσης της δόσης, τα των αποφάσεων της ΕΚΤ για την αποδοχή των Ελληνικών ομολόγων και η συζήτηση για τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η Ελληνική Οικονομία για να επανεκκινήσει, θα επανέλθουν στο προσκήνιο, στο καλύτερο σενάριο, μετά την 24η Ιουνίου και εφόσον το αποτέλεσμα είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά την προσδοκία της εφεξής συμπόρευσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις Διεθνείς Αγορές, μέχρι τουλάχιστον την 23η Ιουνίου, παραμένουν κάποιες ενδείξεις που πιθανολογούν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει θετική.

Αυτό προκύπτει από την τεχνική συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη που μετά από την παραβίαση των προς τα κάτω ορίων και την υποχώρηση κάτω από τις 600 μονάδες, αντέδρασε στην περιοχή των 580 μονάδων σηματοδοτώντας ότι παραμένουν ζωντανά τα αντανακλαστικά του.

"Οψόμεθα λοιπόν για τη συνέχεια, ενώ η έκφραση περισσότερης αισιοδοξίας θα απαιτήσει υπομονή για τις επόμενες 9 τουλάχιστον ημέρες" αναφέρει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-2,06%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,32%).

Επιφυλακτικό - πτωτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, μικρά κέρδη για τον Χρυσό, πιέζονται χαμηλότερα Ευρώ και Πετρέλαιο.

Εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης Πετρελαίου το β' εξάμηνο του 2016 αναμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, λόγω των απρόοπτων διακοπών στην παραγωγή διαφόρων Χωρών, ωστόσο εκτιμά πως θα υπάρξει και πάλι αύξηση παραγωγής και πλεόνασμα προσφοράς το α' εξάμηνο του επόμενο έτους.

Σύμφωνα με το Reuters, στην μηνιαία έκθεσή της η ΙΕΑ αναφέρει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ζήτησης το 2017 πιθανότατα θα παραμείνει αμετάβλητος στα περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

"Η προσφορά αργού πετρελαίου θα επιστρέψει σε ανοδική τροχιά πιέζοντας τις τιμές", υποστηρίζει σε έκθεση προς τους Πελάτες της η Morgan Stanley.

"Η υπερπροσφορά αναμένεται να επιστρέψει καθώς θα σταματήσουν οι διακοπές στην παραγωγή και οι τιμές μπορεί να πέσουν και πάλι στο επίπεδο των $30 με $50", επισημαίνει ο οίκος.

Σύμφωνα με το "Business Insider", οι αιτίες για τις πρόσφατες διακοπές στην παραγωγή, όπως οι φωτιές στον Καναδά, θα εκλείψουν, ενώ θα ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βραζιλία, που επιβραδύνουν την παραγωγή.

Επιπλέον, μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Λιβύη μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή.
"Μόνο η επιστροφή της παραγωγής στον Καναδά σε φυσιολογικά επίπεδα, αρκεί για να επαναφέρει την Αγορά σε κατάσταση υπερπροσφοράς", επισημαίνει η MS.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει τα διογκούμενα επίπεδα εταιρικού χρέους, ώστε να αποφύγει σοβαρά προβλήματα στο βάθους του δρόμου", προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ αναφέρει πως το Πεκίνο πρέπει να επιβάλει δημοσιονομικούς περιορισμούς στις Κρατικές εταιρείες. Το Ταμείο καλεί επίσης την Κυβέρνηση της Κίνας να σκεφτεί το ενδεχόμενο της εκκαθάρισης και της αναδιάρθρωσης για τις πιο αδύναμες Κρατικές εταιρείες. Το εταιρικό χρέος της Κίνας βρίσκεται στο 145%, ενώ το συνολικό επίπεδο του χρέους βρίσκεται στο 237% του ΑΕΠ και η διόγκωση του χρέους αυξάνει τα ρίσκα για την πρόκληση μιας μεγαλύτερης κρίσης στην Οικονομία.

"Οι Κινεζικές Αρχές πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ενεργητική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων του Χρηματοπιστωτικού Τομέα", τονίζει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης ανέκαμψε τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, έπειτα από δύο συνεχόμενες πτώσης, ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν κατά 1,1% υψηλότερη τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, έναντι μιας εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,8%, μεταδίδει το Reuters. Σε ετήσιους όρους, η παραγωγή ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 2%, σημαντικά άνω της εκτίμησης της Αγοράς για άνοδο 1,4% και ακόμη περισσότερο συγκριτικά με την ετήσια αύξηση 0,2% που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποσχεθεί δημόσια πως θα στηρίξει τις Αγορές σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters. H ανακοίνωση από την ΕΚΤ αναμένεται να γίνει στις 24 Ιουνίου, εφόσον τα πρώτα πρωϊνά αποτελέσματα δείξουν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν το "Brexit", σύμφωνα με τις πηγές.

"Η υπόσχεση της ΕΚΤ θα αφορά το άνοιγμα των λεγόμενων γραμμών ανταλλαγής (swap lines) με την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), επιτρέποντας την ανταλλαγή Ευρώ και Βρετανικών Λιρών και την απεριόριστη χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών στα δύο Νομίσματα", υποστήριξαν οι πηγές.

Η ΕΚΤ και η ΒοΕ αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,5% το Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 0,3%. Τον Απρίλιο είχαν ενισχυθεί κατά 1,3%, καταγράφοντας την μεγαλύτερο άνοδο των τριών ετών.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές εισαγωγών ενισχύθηκαν 1,4% το Μάιο. Η άνοδος είναι μεγαλύτερη από αυτή του Απριλίου, όταν οι τιμές είχαν διαμορφωθεί 0,7% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,7% για το Μάιο. Υψηλότερα 1,1% κινήθηκαν τον προηγούμενο μήνα και οι τιμές των εξαγωγών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 7 από 6,1 ευρώ δίνει η Alpha Finance, διατηρώντας τη σύσταση "neutral" για τη μετοχή του οργανισμού. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η αποτίμηση της μετοχής είναι "πλήρης" στα τρέχοντα επίπεδα. Παράλληλα, σημειώνει ότι καταλύτη θα αποτελέσουν τα VLTs, ενώ επισημαίνει την αρνητική στάση της Κυβέρνησης, αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας Καζίνο στο Ελληνικό.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 592,03 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (593,84) και πιο συγκεκριμένα στις 593,45 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 67 εκατ. από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ).
Άλλαξαν χέρια 116038570 τίτλοι, από τους οποίους οι 102279591 αφορούσαν μετοχές από το ταμπλώ του FTSE25.

Μένοντας στον 25αρη, μόνο ο τίτλος της Μέτκα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Lamda Development (χθες μέσω των τελικών δημοπρασιών, είχε διασωθεί με θετικό πρόσημο και στα υψηλά ημέρας).

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.

Χαμηλότερα του 25αρη, επέστρεψαν οι αγοραστές στον Νηρέα (+16,5%) και στην Σελόντα (+9,27%), πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Fourlis (-2,07%), ενώ η Intralot (-3,96%) επιμένει πλαγιοκαθοδικά απειλώντας τα χαμηλά 45 μηνών (!)

Σε χαμηλά 45 μηνών η μετοχή της Intralot

Στα καλύτερα της ημέρας η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος (ΕΣΥΜΒΔ) της εταιρείας "Ευρωσύμβουλοι", συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 16/06/2016.

----ΧΠΑ

Περίπου σταθεροποιητική η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις τιμές να ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά, ενώ η μεταβλητότητα και οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη.
Μικρή, περαιτέρω, μείωση του όγκου, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (125.394 συμβόλαια).

Στα 11.217 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.336, 9.246 για τον Ιούνιο, 2.087 για τον Ιούλιο και 3 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 160) κινήθηκε μεταξύ 155,75 και 160,5 μονάδων διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (66.964 Alpha Bank, 160.000 Eurobank, 12.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.112), Alpha Bank (9.750), Eurobank (15.223), Πειραιώς (21.409), Εθνική (37.141), MIG (28.640), ΟΠΑΠ (770), Μυτιληναίος (899), Ελ. Πετρέλαια (3.131), ΟΤΕ (498), Viohalco (2.426), ΓΕΚ (1.609), Μέτκα (126), ΟΛΠ (303), Intralot (205), Σωλ. Κορίνθου (184), ΕΥΔΑΠ (104). Τέρνα Ενεργειακή (213), Motor Oil (167), Jumbo (233).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 40%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 224 δικαιώματα (169 αγοράς και 55 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.224.527 τεμ.). Πειραιώς (33.527.306 τεμ.), Alpha Bank (5.609.921 τεμ.) και Eurobank (11.358.745 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Ας σημειωθούν τα 40 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουλίου, τα 15 με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ, τα 20 με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ και τα 5 με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ υπενθυμίζει ότι "η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών, αποφάσισε την αναπροσαρμογή του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap στο δεκαπλάσιο της τιμής του από 21/6/2016, και ενέκρινε την αναπροσαρμογή του μεγέθους συμβολαίου των Παραγώγων Προϊόντων "Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης» και «Δικαιώματα Προαίρεσης" επί του συγκεκριμένου Δείκτη.

Η σχετική αναπροσαρμογή μειώνει τον πολλαπλασιαστή του συμβολαίου στα 2 ευρώ και ταυτόχρονα δεκαπλασιάζει την τιμή του δείκτη large Cap στα Παράγωγα Προϊόντα του, (Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και Δικαιώματα Προαίρεσης).

Πιο συγκεκριμένα κατά το 2ο στάδιο αναπροσαρμογής τη 17/06/2016 μετά τη λήξη των υφιστάμενων σειρών Ιουνίου 2016 (Σ.Μ.Ε. & Δ.Π.) θα πραγματοποιηθούν οι εξής ενέργειες:

Αλλαγή της τιμής του υποκείμενου δείκτη επί 10 με εφαρμογή από 21/6/2016.

Αντικατάσταση όλων των σειρών (ΣΜΕ & ΔΠ) με νέα σύμβολα με μέγεθος συμβολαίου (πολλαπλασιαστή) 2.
Με βάση τις παραπάνω αλλαγές, εάν για παράδειγμα, κατά τη λήξη της συνεδρίασης της 17ης Ιουνίου 2016 έχουμε τιμή δείκτη 150 τότε η νέα του τιμή θα γίνει 1.500 (150x10) και η ονομαστική του αξία θα μεταβληθεί από 750 (150x5) σε 3.000 (1.500x2).

Με βάση τις παραπάνω αναπροσαρμογές - μεταβολές τιμών επισημαίνουμε τα εξής:

Δεν είναι εφικτή η μετακύλιση μέσω εντολής "roll over" των θέσεων επί των Σ.Μ.Ε. Ιουνίου 2016. Συνεπώς οι επενδυτές που επιθυμούν τη μετακύλιση των θέσεων αυτών θα πρέπει να το πράξουν με εντολές πώλησης και αγοράς.
Τετραπλασιάζεται το απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης / margin αφού ο υπολογισμός προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της ονομαστικής αξίας του ΣΜΕ με το ποσοστό που έχει οριστεί ως Συντελεστής Κινδύνου. Συνεπώς υποτετραπλασιάζεται ανά διαθέσιμο ποσό ο αριθμός των ΣΜΕ που μπορεί να "ανοίξει" ο επενδυτής. Στο ανωτέρω παράδειγμά μας το απαιτούμενο περιθώριο (με Συντελεστή Κινδύνου 13%) μεταβάλλεται από 97,5 (750x13%) σε 390 (3.000x13%), δηλ. επενδυτής με 400 διαθέσιμο υπόλοιπο θα μπορεί πλέον να "ανοίξει" θέση για 1 ΣΜΕ, αντί για 4.
Η μεταβολή (κέρδος/ζημία) επί ενός ΣΜΕ επίσης τετραπλασιάζεται αφού θα υπολογίζεται με πολλαπλασιαστή (μέγεθος συμβολαίου) Δηλαδή για κάθε πόντο μεταβολή στην τιμή του δείκτη έχουμε αναλόγως της θέσης (Long/Short) 2 κέρδος ή ζημία (0,50 ανά βήμα τιμής). Στο παράδειγμά μας για μεταβολή 3% το κέρδος/ζημία επί ενός συμβολαίου μεταβάλλεται από 22,5 (150x3%x5) σε 90 (1.500x3%x2).

Ήδη, σε εφαρμογή του 1ου σταδίου αναπροσαρμογής, από την Τετάρτη 11/05/2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών εισήγαγε προς διαπραγμάτευση νέα Σ.Μ.Ε. και Δ.Π. λήξης μεταγενέστερης του Ιουνίου 2016 (1607, 1609, 1612 και 1703) με την προσθήκη του Χ, και μέγεθος συμβολαίου (πολλαπλασιαστή) 20 για τα οποία επίσης κατά την 17/06/2016 μετά τη λήξη (2ο στάδιο) θα αναπροσαρμοστεί η τιμή τους επί 10 και το μέγεθος (πολλαπλασιαστής) τους δια 10 (reverse split) έτσι ώστε και αυτά να διαπραγματεύονται με αναπροσαρμοσμένη τιμή και μέγεθος συμβολαίου (πολλαπλασιαστή) 2.
Για τα συμβόλαια αυτά ισχύουν ήδη οι επισημάνσεις που παραθέσαμε ανωτέρω λόγω μέγεθος συμβολαίου (πολλαπλασιαστή) 20" αναφέρει η ΑΕΠΕΥ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v