Σημαντικές πιέσεις στην Ευρώπη, μεγαλύτερες στο χρηματιστήριο του Παρισιού, «αψιμαχίες» πωλητών - αγοραστών στο Χ.Α., με προβάδισμα των short. Βαρύ το κλίμα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με συγκριτικά μικρότερες απώλειες το Λονδίνο, βαθαίνει η διόρθωση σε Μαδρίτη και Μιλάνο.Συνέχεια στις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών, οι πωλητές πιέζουν χαμηλότερα βασικούς δείκτες, μετοχές, αποδόσεις ομολόγων, καθώς απομένουν 5 συνεδριάσεις (και η σημερινή) μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημαντικές πιέσεις στη Φρανκφούρτη, με βαρίδι την Deutsche Bank (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το γερμανικό χρηματιστήριο και όχι μόνο), νέα διόρθωση στο Παρίσι, στον απόηχο της νέας φονικής επίθεσης στη γαλλική πρωτεύουσα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το Χ.Α. δύσκολα θα μπορούσε να αυτονομηθεί, πόσο μάλλον σε μία πτωτική συγκυρία και την ώρα που ξένα (και... ξένα) χαρτοφυλάκια μειώνουν σταθερά τις θέσεις τους. Μεγαλύτερες οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, όπου και είχε ληφθεί το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεών τους στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου.
Η γενικευμένη μείωση θέσεων από ευρωπαϊκές αξίες παρασέρνει και το ελληνικό χρηματιστήριο, από τη στιγμή μάλιστα που έχει εκλείψει το ποντάρισμα της αξιολόγησης.
Προσώρας πωλητές - αγοραστές ελέγχουν τις κινήσεις τους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μην υποχωρεί χαμηλότερα των 585 μονάδων. Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 78% να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε μετοχές της τριάδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και των FF Group, Coca Cola, MIG και ΕΧΑΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, Μυτιληναίου κ.ά.
Λίγο χαμηλότερα των 160 μονάδων ο FT 25, στην περιοχή των 43-42 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών.
Οριακά στις... τρίτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις και οι τρεις βασικοί δείκτες, με τη μεγαλύτερη πίεση να δέχεται ο τραπεζικός καθώς υποχωρούν οι μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών.
Αυξημένες οι συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική, περισσότερες όμως στην Alpha Bank, με τους πωλητές να πιέζουν έως 3,45% χαμηλότερα προς το 1,93 ευρώ. Σημειωτέον πως η Alpha Bank ήταν η μόνη από τις 4 συστημικές με ανοδικές εκλάμψεις σε τιμές πάνω από την τρίτη ΑΜΚ. Εως τα όρια του 0,201 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,219 ευρώ της Εθνικής, έως το 0,78 ευρώ της Eurobank, πρακτικά αρκετά χαμηλότερα της τιμής των ΑΜΚ.
Ωστόσο, μέχρι πριν από λίγο (στις 11:15) ήταν εμφανής η προσπάθεια των αγοραστών/long να διασώσουν ένα μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον ΟΠΑΠ σε οριακά θετικό έδαφος, τη ΔΕΗ σταθερή στα 2,87 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ «κρατούσε» τα 8,25 ευρώ. Το ενθαρρυντικό είναι πως και για τις τρεις αυτές μετοχές -προσώρας- επιβεβαιώνονται οι στηρίξεις (όπως είχαν αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιό μας).
Αγοραστές σε μετοχές-σηματωρούς όπως του Τιτάνα (έως τα 21,27 ευρώ), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (έως το 1,43 ευρώ), της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (έως τα 2,72 ευρώ), της ΜΕΤΚΑ (έως τα 6,99 ευρώ).
Λίγο μετά τις 11:15 είχαν γίνει 26,5 εκατ. μετοχές, αξίας 12,2 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό συναλλαγών (πωλήσεις-αγορές) να επιταχύνεται μετά την υποχώρηση του Γ.Δ. προς τις 585 μονάδες.
Απώλειες 0,55% για τον ΜΙΒ στις 16.551 μονάδες στο Μιλάνο, μεγαλύτερες 1,18% για τον ΙΒΕΧ, στις 8.215 στη Μαδρίτη.
Στα 7,62 δολάρια το GREK, επιπλέον 25 μονάδες βάσης επιβαρύνεται το τριετές ελληνικό.