Βουτιά μετά… δόσης στο Χρηματιστήριο

Επώδυνος «συντονισμός» του ΧΑ με τις ξένες αγορές που δέχονται ισχυρές πιέσεις μετά και τα νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις ομολόγων. Με τις απώλειες του τραπεζικού δείκτη σχεδόν στο 10% οι επενδυτές «πούλησαν» την είδηση της εκταμίευσης. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

Την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ, προς την Αθήνα, ενέκρινε το χθεσινό EuroWorking Group. Επίσης, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και ουσιαστικά οι παραπάνω εξελίξεις έκλεισαν ένα μεγάλο κύκλο αναμονής και προσδοκιών, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν υποτεθεί ότι η αναμενόμενη επιστροφή του "waiver" έχει προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό από την Εγχώρια Αγορά.

Με δεδομένο ότι οι κινήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων συνεχίζουν, σχεδόν κατ΄ αποκλειστικότητα, να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το "στοίχημα" της σημερινής συνεδρίασης ήταν αν οι Ξένοι θα "πανηγύριζαν" τις τελευταίες θετικές εξελίξεις, ή θα προχωρούσαν σε επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, εν όψει γενικότερων διεθνών εξελίξεων.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης και πιο συγκεκριμένα μετά το πρώτο 4λεπτο ο Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο διατήρησε μέχρι τέλους και έγινε εύκολα αντιληπτό ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ των εν δυνάμει πωλητών, ενώ η πτωτική τάση έπαιρνε αυτοτροφοδοτούμενες στροφές, από την "νηοπομπή" κινήσεων "stop loss".

Με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές στο "βαθύ κόκκινο" να δείχνουν διαθέσεις συμπλήρωσης και τρίτης συνεχόμενης πτωτικής συνεδρίασης και το Χ.Α., ουσιαστικά, να μην περιμένει άλλες ειδήσεις, ήταν περίπου μονόδρομος η σημερινή κακή εικόνα, ενώ δείχνει περισσότερο από σίγουρο ότι στις επόμενες, αρκετές, συνεδριάσεις, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα επιστρέψει σε "ανοιχτή γραμμή" με τις Διεθνείς Αγορές, όταν μάλιστα η ατζέντα του υπόλοιπου Ιουνίου δείχνει αρκετά φορτωμένη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 - 15 τρέχοντος είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Fed και στις 16 τρέχοντος η συνεδρίαση της BoJ.

Για τις 23 τρέχοντος είναι το δημοψήφισμα, για παραμονή, ή όχι, της Μεγ. Βρετανίας στην ΕΕ, με τους περισσότερους των αναλυτών να επισημαίνουν ότι οι Αγορές ούτε έχουν τιμολογήσει, αλλά και ούτε έχουν προετοιμαστεί για πιθανές αρνητικές εκπλήξεις, εκτιμώντας ότι το Βρετανικό δημοψήφισμα ίσως είναι ένα "Τοπικό γεγονός" και όχι ένα "Παγκόσμιο συστημικό ρίσκο".

Με δεδομένο ότι στις 26 τρέχοντος ακολουθούν και οι Ισπανικές εκλογές και οι περισσότερες από τις Διεθνείς Αγορές είναι κοντά σε πολύμηνα, ή και πολυετή υψηλά, δεν μπορεί να αποκλειστεί σημαντικότατο "pullback", αν οι Αγορές αιφνιδιαστούν αρνητικά.

Πέραν των διεθνών, το Χ.Α. έχει μπροστά και "εσωτερικά" ζητήματα. Έτσι στις 17/6 είναι η τελευταία ημέρα "υποχρεωτικών" πωλήσεων για τον τίτλο του ΟΠΑΠ, λόγω εξόδου από τον δείκτη EuroStoxx 600, ενώ οι όποιες αναδιαρθρώσεις συμπίπτουν και με το triple witching Ιουνίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επίσης από 20 Ιουνίου, ισχύουν και οι νέες αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α. Υπενθυμίζεται ότι "την αναπροσαρμογή του Δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, πολλαπλασιάζοντας την τρέχουσα τιμή του επί 10, καθώς και των Δεικτών FTSE/Χ.Α. Δείκτης Τραπεζών και FTSE/Χ.Α.-Χ.Α.Κ. Τραπεζικός Δείκτης, πολλαπλασιάζοντας τις τρέχουσες τιμές τους επί 20, αποφάσισαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell". Οι αλλαγές στους δείκτες θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας των συναλλαγών την Παρασκευή 17 Ιουνίου και θα ισχύσουν από την συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου.

Η ατζέντα συμπληρώνεται στις 24/6, όταν και αναμένεται η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody΄ς.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε πως "η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκεται στον δρόμο προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Αγοράς. Η Παγκόσμια Οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω τόνωση από τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά οι Χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του χρέους τους Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και άλλες Χώρες να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για επιδείνωση του κλίματος, ιδιαίτερα αν αυτό "επιχορηγηθεί" και από το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Πρώτον, μετά από σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων συσσώρευσης, η χθεσινή, μικρή, καθοδική διαφυγή, σήμερα επεκτάθηκε σε κίνηση εκτόνωσης και με αξιοπρόσεκτα ενισχυμένο τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων).

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, το "άνοιγμα της καταπακτής" με αξιοπρόσεκτη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, συνηγορεί για έναρξη νέου πτωτικού κύματος, με άγνωστη την περιοχή επιστροφής στην "κανονικότητα".

Μένοντας στα τεχνικά, κατά το σημερινό mini "sell off" ο Γενικός Δείκτης διέλυσε την σημαντική στήριξη των 630 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και απλός ΚΜΟ 30 ημερών), έχασε με ιδιαίτερη ευκολία και τις 626 μονάδες που ήταν το "intraday stop" για τους "long", δίνοντας σήμα εξόδου και πλέον όλα παίζονται στην επόμενη στήριξη των 608 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Tο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης έχει κοντινή αντίσταση το 640 και "stop" στο "short" στις 656 μονάδες. Στήριξη κοντινή το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και κύρια το 570. Αντίστοιχα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-5,32%) έχει στήριξη κοντινή της 165 και κύρια τις 158 μονάδες. Πρώτη αντίσταση οι 173 - 174 και κύρια οι 181 μονάδες, όπου εντοπίζεται και το "stop" στο "short".

Το -9,75% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους αρνητικούς πρωταγωνιστές ημέρας, αλλά και για την "ποιότητα" των κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ενώ δεν υπάρχει τίτλος που να "γλύτωσε από το κόκκινο" και από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, πλην της Folli Follie Group που εκμεταλλευόμενη τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη και στο υψηλό ημέρας.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σε πλάγια κίνηση επιδόθηκαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων, ενώ αυξημένες συναλλαγές επέδειξαν τα συμβόλαια του δείκτη, στην Αγορά Παραγώγων, λόγω του ότι ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων όπου αίσθηση έκανε, παρά την σημαντική σημερινή πτώση, το ευδιάκριτο, επιπλέον, discount για το συμβόλαιο του Ιουλίου.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, το σημερινό -4,18% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 83 συνεδριάσεων (με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 8/2, -7,87%), αλλά και η τέταρτη μεγαλύτερη του τρέχοντος έτους (με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 8/2 -7,87%, 20/1 -5,70% και 7/1 -4,35%).

Το τελικό κλείσιμο του Δείκτη, όχι μόνο έσβησε τα μικρά κέρδη για το τρέχον έτος, αλλά είναι και το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 24 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 9/5 (610,07 μονάδες).

Να σημειωθεί ότι με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, η οποία αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 4,62% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 12,76%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε απώλειες 2%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης αύξησε τις απώλειες στο 18,97%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η πλάγια κίνηση τόσων ημερών πέριξ των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη φαίνεται διαγραμματικά να "σφυρίζει λήξη" διασπώντας καθοδικά τις 635 μονάδες και θέτοντάς τον σε άμεση μετωπική σύγκρουση με τη ζώνη στήριξης των 620 με 610 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Πτωτική κίνηση, που είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, καθώς είχαμε τονίσει ότι “η συνεχόμενη αδυναμία αρπαγής με αξιώσεις των 650 μονάδων θα δημιουργούσε την πραγματοποίηση μιας 'swing' καθοδικής κίνησης διάσπασης του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού του περασμένου Απριλίου βάζοντας ως αρχικό στόχο τις 620 μονάδες”.

Τώρα πιθανή καθοδική συνέχεια και την ερχόμενη εβδομάδα των "triple witching" με επιβεβαιωμένη ρήξη της στήριξης των 610 μονάδων, θα ενισχύσει το σενάριο προσέγγισης του επόμενου πολύ ισχυρού επιπέδου στήριξης των 590 με 580 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν όντως απειληθεί, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη.

"Άκρως αρνητική για τη βραχυχρόνια διαγραμματική εικόνα του Δείκτη θα μπορούσε να ήταν η απομάκρυνση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών από την περιοχή της πολυήμερης συσσώρευσης καθώς θα μπορούσε άνετα στη πορεία να χαρακτηριστεί ως η 'σκεπή' της παρούσας μεγάλης ανοδικής κίνησης από τις 420 μονάδες, προκαλώντας έτσι 'ρίγη ανησυχίας' σε όσους επενδυτές αποφάσισαν να 'παίξουν' το υπόλοιπο της ανοδικής κίνησης από τις 650 προς τις 720 μονάδες" αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη ήταν η επικράτηση των πωλητών στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,2%). Κλειστές οι Αγορές στην Κίνα λόγω Εθνικής αργίας.

Σημαντικές οι απώλειες, για τρίτη διαδοχική ημέρα, στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις "νότιας" κίνησης ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ, προσπαθεί να κινηθεί ψηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις Ιταλικές Τράπεζες αυξήθηκαν κατά 3,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 198,36 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, το Μάρτιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν αυξηθεί κατά 3,9% σε σχέση με το Μάρτιο του 2015, στα 197 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Dow Jones, το ποσό των προβληματικών δάνειων, εξαιρουμένων των προβλέψεων των Τραπεζών για ενδεχόμενες απώλειες, ανήλθε τον Απρίλιο στα 84 δισ ευρώ, υψηλότερα κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενο έτους.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθηκσε στις 94,3 μονάδες τον Ιούνιο από 94,7 το Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 94 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 111,7 μονάδες, από 109,9 μονάδες το Μάιο. Στις 83,2 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών από 84,9 το Μάιο.

"Τα μικρότερα Μέλη του Ευρωπαϊκού Μπλοκ είναι πιο ευάλωτα στις συνέπειες μιας ψήφου υπέρ του 'Brexit", σύμφωνα με την S&P Global Ratings. Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Κύπρος βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Ο οίκος "εγκαινίασε" έναν νέο δείκτη "ευαισθησίας" στο "Brexit", ο οποίος παρακολουθεί τις 20 Χώρες που θα είναι πιο ευπαθείς σε περίπτωση που η Βρετανία πει "ναι" στην έξοδο στις 23 Ιουνίου.

Ο Καναδάς και η Ελβετία είναι οι μοναδικές Χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται.

Ο δείκτης βασίζεται σε μετρήσεις όπως είναι οι εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, οι ροές των μεταναστών και η ξένη άμεση επένδυση στη Βρετανία
"Σύμφωνα με αυτή τη μεθοδολογία, η Ιρλανδία και άλλα μικρά, ανοικτά χρηματοοικονομικά κέντρα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των Κρατών που είναι ευπαθή σε μια απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ", τονίζει η S&P.

"Η Αμερικανική Οικονομία ετοιμάζεται να 'πέσει στα βράχια' προειδοποιεί η Societe Generale. Σύμφωνα με τον οίκο, "τα σημάδια για μια επικείμενη ύφεση αυξάνονται δραματικά. Με βάση την ανάγνωση των τελευταίων στοιχείων για την Οικονομία των ΗΠΑ, είναι στιγμή να χτυπήσει 'κόκκινος συναγερμός'. Στον απόηχο των τελευταίων, πιο αδύναμων από των αναμενόμενων στοιχείων για τις θέσεις εργασίας, οι οικονομολόγοι είναι αναμφίβολα πιο ανήσυχοι, ενώ ο δείκτης συνθηκών στην Αγορά εργασίας της Fed δείχνει πως η ύφεση είναι πολύ κοντά".

Η Γαλλική Τράπεζα θεωρεί πως η υπόθεση μιας επικείμενης ύφεσης στις ΗΠΑ υποστηρίζεται και από τη βουτιά του Χαλκού.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Στο 3,5% διαμορφώθηκε τελικώς το κουπόνι στην έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου του ομίλου Τιτάν. Ο Τιτάνας άντλησε τελικώς 300 εκατ. ευρώ, έναντι προγραμματισμού για έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ. Μέρος των εσόδων από το ομόλογο αναμένεται να κατευθυνθούν στην εξαγορά ομολόγων που είχε εκδώσει η εταιρεία το Δεκέμβριο του 2012, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 8,75% και λήξη τον Ιανουάριο του 2017.

Το ύψος των εντολών που υποβλήθηκαν υπερέβη το ποσό του 1 δισ ευρώ. Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ομολογιών διατέθηκε σε Διεθνείς Επενδυτικούς Οίκους, Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες και Συνταξιοδοτικά Ταμεία του Εξωτερικού.

Η έκδοση των ομολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου 2016 και έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην εποπτευόμενη από το Χρηματιστήριο της Ιρλανδίας Αγορά, Global Exchange Market (GEM).

Σε αύξηση των τιμών -στόχων για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες προχώρησε η Euroxx Securities. Η χρηματιστηριακή αύξησε την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 3,2 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 0,46 ευρώ από 0,39 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 0,5 ευρώ από 0,46 ευρώ και για την Eurobank στα 1,70 ευρώ από 1,50 ευρώ προηγουμένως. Και για τις τέσσερις μετοχές διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση "overweight".

Η αύξηση της τιμής - στόχου και στις τέσσερις περιπτώσεις αποδίδεται στο χαμηλότερο ρίσκο της Ελλάδας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στα 3,9 ευρώ από 3,5 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Fourli η Alpha Finance, σε έκθεση στην οποία υποβαθμίζει τη σύσταση σε "Neutral", από "Outperform".

H συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Πιστωτών μειώνει το ρίσκο Χώρας για την Ελλάδα και ως εκ τούτου η χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει υψηλότερα τις εκτιμήσεις για την εισηγμένη. Παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση καθώς το περιθώριο ανόδου για την μετοχή δεν είναι πλέον σημαντικό.

Για το 2016 τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης προβλέπεται να ανέλθουν στα 7 εκατ. και οι πωλήσεις στα 423 εκατ.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 5,8 από 6,5 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τη μετοχή. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι υιοθετεί πιο συντηρητικές προβλέψεις για τα ΕΛΠΕ που οδηγούν σε μείωση της εκτίμησης για τις ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 800 εκατ. ευρώ ως το 2020. Από την άλλη, η μείωση του ρίσκου Χώρας, μετά και την τελευταία συμφωνία με τους Δανειστές, επιτρέπει στη χρηματιστηριακή να μειώσει το κόστος κεφαλαίου κατά 40 μονάδες βάσης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 647,56 μονάδες (+0,29%), όμως από τις 10.34 και μετά "φόρεσε τα κόκκινα" και δεν τα έβγαλε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, υποχωρώντας μέχρι τις 615,44 μονάδες (-4,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 619,4 (-4,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 618,67 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 4,18%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 96,4 εκατ. από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΚΥΠΡ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και ΟΤΕ "απασχόλησαν" το 75,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ). Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Χαμηλότερα του 25αρη, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τα Ελ. Καλώδια (+1,19%, αλλά κανείς δεν κατάλαβε την αρχική εντολή αγοράς 30000 τεμ. στα 0,80 ευρώ), τρίτη συνεχόμενη ανοδική για την Profile (+3,78%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Τρ. Κύπρου (+0,58%), νέα υψηλά 70 μηνών απειλεί η Attica Group (+9,09%), ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η Frigoglass (-8,63%).

Σε υψηλά 70 μηνών η Attica Group

Από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 62.001 νέες μετοχές της ΕΕΕ (-2,8%) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan). Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 368.203.298.

Επίσης από σήμερα και σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών της 26/05/2016, οι μετοχές των εταιριών "Σέλμαν", "Πετζετάκις" και "Κούμπας" διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Δεν υπήρξε αλλαγή στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,646 δισ), ΟΤΕ (4,313 δισ), Alpha Bank (3,319 δισ) και Εθνική (2,286 δισ ευρώ).

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε με οριακά θετικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε με σημαντικότατη υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις μετακυλίσεις θέσεων και τις κινήσεις "stop loss" να αυξάνουν εντυπωσιακά τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (173.480 συμβόλαια).

Στα 15.126 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.988, 8.736 για τον Ιούνιο και 1252 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 169) κινήθηκε μεταξύ 167 και 180,5 μονάδων γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.263 ΑΔΑΚ20, 21.069 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.921), Alpha Bank (11.811), Eurobank (17.647), Πειραιώς (60.455), Εθνική (59.094), MIG (8.817), ΟΠΑΠ (962), Μυτιληναίος (331), Ελ. Πετρέλαια (394), ΟΤΕ (1.084), Viohalco (383), ΓΕΚ (7.013), Ελλάκτωρα (329), Τέρνα Ενεργειακή (1.602), Jumbo (148).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large Cap αυξήθηκε στο 43%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν στα 121 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (87 αγοράς και 34 πώλησης).

Έκλεισαν "long" θέσεις στον ΟΠΑΠ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.224.527 τεμ.). Πειραιώς (32.001.850 τεμ.), Alpha Bank (5.637.770 τεμ.) και Eurobank (11.485.348 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v