ΧΑ: Κάτω από τις 600 μονάδες με το «καλημέρα»

Ισχυρές πιέσεις για το σύνολο των blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 3% από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Οι πιέσεις στις αγορές με ορίζοντα το βρετανικό δημοψήφισμα και η αναμονή για Fed. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Στις 596 μονάδες κάνει πράξεις αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας απώλειες 3,6%.

Το σύνολο των blue chips καταγράφει απώλειες, με τις τράπεζες να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ενδεικτικά, η Πειραιώς υποχωρεί 14,4% στα 0,196 ευρώ, η Eurobank κινείται 9,4% χαμηλότερα ενώ η ΕΤΕ καταγράφει απώλειες 6,8%.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:  

Καλή δύσκολη εβδομάδα. Η επίθεση στο Ορλάντο έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, με πρώτη αποτύπωσή του στην αγορά ομολόγων, όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα των Financial Times.

Σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. όχι μόνο δεν πέτυχε να αυτονομηθεί -στον βαθμό του δυνατού- από τις διεθνείς αγορές, απεναντίας, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δόθηκε σήμα μείωσης θέσεων και «γύρισμα» από αγορά/long σε πώληση/short.

Πρώτη ένδειξη αλλαγής τάσης (της τρίμηνης ανοδικής Μαρτίου-Μαΐου), με αφορμή την ανακοίνωση της έγκρισης για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον κανόνα πως οι αγορές ανεβαίνουν στην προσδοκία, τη φήμη και την εξέλιξη, και διορθώνουν στην είδηση, στο γεγονός.

Σημαντικές απώλειες στο σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τον τραπεζικό κλάδο να αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά σηματωρός, αρνητικός σε αυτή τη φάση, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί 9,75% προς την τελευταία βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού ελέγχεται από ξένους (και... ξένους), εύλογα το ντόμινο ανησυχιών που κυριαρχεί στις ξένες αγορές συμπαρέσυρε την ελληνική, καθώς εντολές πώλησης είχαν ενεργοποιηθεί από την αρχή της εβδομάδας σε Ευρώπη (κυρίως στην περιφέρεια), φτάνοντας Πέμπτη-Παρασκευή και στην Αθήνα.

Τις νέες τιμές-στόχους για τα blue chips «βλέπει» ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σημειώνοντας πως έπειτα από ένα θρίλερ που κράτησε ενάμιση χρόνο, η ελληνική οικονομία φαίνεται να επιστρέφει, αν όχι σε συνθήκες ομαλότητας, σε μία κατάσταση όπου τίθενται ουσιαστικές βάσεις για την επανεκκίνησή της.

Σε αυτήν τη συγκυρία (και) το Χ.Α. έχει να αντιπαλέψει με το κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, αλλά και τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς έναντι των δανειστών, που φτάνουν στο διηνεκές. Ηδη τα 15 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,5 δισ. ευρώ είναι εδώ και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί από τη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, που κατά γενική ομολογία κέρδισε (και πολιτικό) χρόνο, έχει να διαχειριστεί από... χθες το «βουνό» όσων έχει ήδη συμφωνήσει/αποδεχθεί, με τη Μαρίνα Μάνη να κάνει λόγο για ρελάνς σε τρία μέτωπα.

Αναμφίβολα ο χρόνος και το περιβάλλον στο οποίο είναι υποχρεωμένη η ελληνική πλευρά να διαχειριστεί την κατάσταση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς εξελίξεις, με πρώτη και σημαντικότερη αυτήν της 23ης Ιουνίου.

Οπως εκτιμούν στην πλειονότητά τους οι ξένοι αναλυτές, η τάση (και) στις αγορές θα διαμορφωθεί ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ήδη οι πωλητές/short έχουν δημιουργήσει κλίμα πωλήσεων. Αλλωστε οι διεθνείς αγορές «χρειάζονταν» διόρθωση, οπότε η κατάλληλη αφορμή την κατάλληλη στιγμή, με τις συνεδριάσεις προς την Πέμπτη 23 Ιουνίου να προοιωνίζονται συναρπαστικές.

Ενδεικτικά όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα για «άλμα» στις αγορές χρυσού υπό τον φόβο Brexit... καθώς Λονδρέζοι όλων των ηλικιών αγοράζουν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα. Είναι προφανές πως από αυτό το κλίμα κερδίζουν όσοι είχαν προνοήσει να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές (παράδειγμα τα funds του George Soros...), την ίδια ώρα που «κατρακυλούν» οι τιμές των μετοχών διεθνώς (με κερδισμένους όσους είχαν τοποθετηθεί short από τα προ 10ημέρου «τοπικά υψηλά»).

Σε χαμηλό δύο μηνών οι ασιατικές αγορές, «βουτιά» 3% για τον Nikei υπό τον φόβο του Brexit, θέσεις πώλησης/short λίγο πιο νωρίς στη Φρανκφούρτη για τον DAX.

Στο Χ.Α., μετά και το «άδειασμα» της Παρασκευής, οι πωλητές/short έχουν το πλεονέκτημα, κάτι που αποτυπώθηκε ειδικά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στα Παράγωγα. Την Παρασκευή κλείνει το δεύτερο triple witching του 2016, οι «αγορές» έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στη Fed, και η τεχνική εικόνα του DAX βαραίνει επικίνδυνα. Σε ανησυχητική κλίση οι αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης (την Κυριακή οι κρίσιμες επαναληπτικές στη Ρώμη, τη μεθεπόμενη οι βουλευτικές στην Ισπανία) και στο Χ.Α. οι αναλυτές χαμηλώνουν τον πήχη προς τις 603-596 μονάδες.

Σε αρνητικό πρόσημο και πάλι ο Γενικός Δείκτης (από την αρχή του έτους), χάνοντας τη στήριξη των 52 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών και με ορισμένες σηματωρούς του FT 25 σε short θέση, η εβδομάδα προοιωνίζεται για «γερά στομάχια».

Εκτίμηση ειδικών της αγοράς πως μόνο θεαματική αλλαγή της τάσης διεθνώς θα μπορούσε να ξαναφέρει το Χ.Α. σε ανοδικό κανάλι (προς τις 659 μονάδες), θεωρώντας ότι ακόμη και μία εντυπωσιακή ενέργεια της ΕΚΤ έχει σε ικανό βαθμό αποτυπωθεί στη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης (από τις 630 προς τις 659 μονάδες).

Mε την εκτίμηση πως καμία τάση δεν είναι... μονοκόμματη, ακόμη και η πιο ακραία, πιθανόν είναι να δοθούν «μάχες» πωλητών - αγοραστών, προτού «δοκιμασθούν» τιμές χαμηλότερα των 603 μονάδων.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, «...η παραβίαση σωρείας σημαντικών στηρίξεων την Παρασκευή, μεταξύ αυτών και των εκθετικού ΚΜΟ 200 και 30 ημερών, ανέστρεψαν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Μετατρέπονται σε ισχυρές αντιστάσεις που πιθανόν να δοκιμασθούν (μάλλον ανεπιτυχώς) είτε άμεσα, είτε μετά από μία αναπήδηση του δείκτη από τον απλό ΚΜΟ 200 μονάδων, που διέρχεται από τις 608 μονάδες.

σ.σ. Στη συνέχεια θα αναρτήσουμε (στον Εκηβόλο) «μέτρηση» του Μάκη Βελλιανίτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v