Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατηφορικά αλλά με... περισσότερη ψυχραιμία

Περιορίζονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, σε μια συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Αυξημένες συναλλαγές στις τράπεζες. Σε θετικό έδαφος πέρασαν ΕΤΕ και Eurobank. Αξιόλογα κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, Viohalco, Μέτκα, ΟΠΑΠ.

Συνεδρίαση για... γερά νεύρα από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Υπό την "απειλή" ενός Brexit, συνεχίζεται η αναταραχή στις αγορές, διεθνώς, με τις ευρωπαϊκές να καταβάλλουν το μεγαλύτερο τίμημα.

Εως τις 9.510 μονάδες νωρίτερα ο DAX, διορθώνοντας από τις 10.335 της 31ης Μαΐου. Συνέπεια η κατακρήμνιση της Deutsche Bank σε ιστορικά ελάχιστα, με τη μετοχή στα 13,38 ευρώ (μείον 41% από την αρχή του έτους) και την αποτίμηση του εμβληματικού γερμανικού ομίλου να έχει περιοριστεί στα 18,4 δισ. ευρώ.

Αυξημένης μεταβλητότητας η συνεδρίαση και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με μικρό καθοδικό κενό από τις 593, να διορθώνει έως τις 580,06 στις 12:30, αντιδρώντας στη συνέχεια προς τις 588 μονάδες. Ζητούμενο για όσους προσεγγίζουν την αγορά με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση, ένα "κλείσιμο" του ΓΔ όχι χαμηλότερα των 585 μονάδων.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με το 77% στον τραπεζικό κλάδο, ακριβώς εκεί όπου επικεντρώνεται εδώ και εβδομάδες η προσοχή των traders. Τόσο στην προηγηθείσα άνοδο όσο και στην τελευταία υποχώρηση (από την τοπική κορυφή των 61,99 της 23ης Μαΐου).

Με πωλητές και στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων, αλλά στη σηματωρό Alpha Bank ενεργοποιήθηκαν εντολές λίγο πριν τις 12:30 από το 1,89 ευρώ, με αποτέλεσμα σταδιακά να ανακάμψει προς το 1,94 ευρώ. Υπενθυμίζουμε, πως σηματωρός παραμένει η Alpha Bank και οδηγός η Εθνική (που σε κλείσιμο καλό θα ήταν να μη χάσει το 0,215 ευρώ).

Αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής (στις δυο μετοχές έχουν αλλάξει χέρια πάνω από το 60% των συνολικών), υψηλός τζίρος σε Alpha Bank τα 12,1, στην ΕΤΕ τα 5,8 και στην Πειραιώς τα 5,7 εκατ. ευρώ από το σύνολο του τζίρου (*).

Η μέχρι τώρα προσεκτική κίνηση πωλητών-αγοραστών ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως αμφότερες οι πλευρές ενδιαφέρονται για τη διαφύλαξη της τάσης. Τουλάχιστον για όσο το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές δεν ακυρώνει μία τέτοια προσπάθεια.

Βεβαρυμένη η εικόνα στην αγορά ομολόγων με πάνω από 75 μ.β. επιβάρυνση για το ελληνικό 3ετές και ενώ θα πρέπει να καλυφθούν εκδόσεις εντόκων (αύριο) βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Με υποτίμηση τα Συμβόλαια του FT 25 για την τρέχουσα σειρά, που "κλείνει" την Παρασκευή (triple witching) και φυσιολογική μετακύλιση 1.806 ΣΜΕ στην επόμενη σειρά.

Οι περισσότερες θέσεις αντασφάλισης έχουν ανοιχτεί (ή ανοίγονται στην επόμενη σειρά) σε λίγο χαμηλότερες τιμές ενώ αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στα Συμβόλαια των Εθνικής και Alpha Bank.

Στο κόκκινο οι 20 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με αγοραστές σε ΕΧΑΕ, Grivalia, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ.

Αναλυτικότερα στη μετοχή των ΕΧΑΕ (είναι ενεργό πρόγραμμα αγοράς ιδίων), στη ΔΕΗ οι αγοραστές έχουν ενεργοποιηθεί από τα 2,85 ευρώ, στη ΜΕΤΚΑ συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 6,87-7 ευρώ, στον ΟΛΠ στα 12,81-13,20 ευρώ και στη μετοχή του ΟΠΑΠ στο εύρος των 6,68-6,83 ευρώ.

Στη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν MIG (και σήμερα με αυξημένες συναλλαγές, τζίρο), ΕΥΑΘ και MLS.

Στις 14:10 είχαν αλλάξει χέρια 74 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 34,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v