Νέο sell off «χτυπά» το Χρηματιστήριο

Διευρύνονται περαιτέρω οι απώλειες για τον ΓΔ, με τους πωλητές να ελέγχουν πλήρως τη συνεδρίαση. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες, με τον κλαδικό δείκτη στο -9%. Επιλεκτικές τοποθετήσεις ενόψει triple witching. Σε θετικό έδαφος Ελλάκτωρ, Grivalia.

Περιορίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά το ΧΑ κινείται κάτω και από τις 560 μονάδες με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο.

Από τις 9.459 μονάδες ο DAX αντέδρασε νωρίτερα έως τις 9.542 μονάδες, με ανάλογη τάση να διαμορφώνεται από Λονδίνο, Παρίσι, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο.

Σε σχεδόν ταυτόχρονο συγχρονισμό με τις ευρωπαϊκές, η ελληνική αγορά ανέκαμψε ελαφρώς, με τον Γενικό Δείκτη από τις 561,41 να φτάνει στις 568 μονάδες (με τις 572,26 μονάδες να αποτελούν το... υψηλό ημέρας).

Ωστόσο μετά τις 16.30 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες υψηλότερες του 3%, κινούμνος στις 556 μονάδες.

Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές, μέτριος ο τζίρος, με το 67% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Περισσότερες οι συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς (ξεπερνώντας το 50% των συνολικών), συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος στην Alpha Bank (στο 35% του συνολικού), με το υπόλοιπο να έχει γίνει σε ΟΤΕ, Jumbo, Coca Cola και ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, FF Group.

Του... Αγίου Πνεύματος έρχονται τα 7,5 δισ. ευρώ αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, κάτι που έχει προεξοφληθεί εδώ και μέρες από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Σημειώνεται πως από την Τετάρτη 8 Ιουνίου έχουν σημειωθεί έξι στις επτά πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γ.Δ. να διορθώνει από την «τοπική κορυφή» των 658,99 μέχρι τις 561,14 μονάδες νωρίτερα.

Στο ίδιο διάστημα, ο τραπεζικός κλάδος έχει υποχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο τρίμηνο (Μαρτίου - Μαΐου), με τον ΔΤΡ από τις 55,81 να φτάνει έως τις 38,86 μονάδες νωρίτερα. Ο Δείκτης Τραπεζών επιστρέφει στα επίπεδα της 14ης Απριλίου (θυμίζοντας πως την επομένη, 15/4, ξεκίνησε με ανοδικό gap στις 45 μονάδες η τελευταία φάση της σημαντικής αντίδρασης που κορυφώθηκε στις 61,99 μονάδες της 23ης Μαΐου).

Επαναφορά του τραπεζικού κλάδου στα προ δύο μηνών χαμηλά επίπεδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Με κίνδυνο επίσης, εάν δεν ενεργοποιηθούν αντιστάσεις από τις 38 μονάδες, να ενισχυθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω σημαντικής μείωσης χαμηλότερα των 30 προς τις 26 μονάδες.

Στα τρέχοντα επίπεδα απώλειες σε διάστημα τριμήνου μετρούν πλέον Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, με την Πειραιώς να διασώζεται -προσώρας- με ένα 5,49%. Στα σχόλια της Τρίτης σημειώναμε πως ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές υπάρχει περιθώριο διόρθωσης μέχρι τα επίπεδα όπου θα μετρούν απώλειες και οι traders του τριμήνου. Ηδη, η Alpha Bank στο 1,72 ευρώ καταγράφει απώλειες της τάξεως του 9,50% (σε διάστημα τριμήνου), η Εθνική στο 0,202 ευρώ απώλειες 5,49%, η Eurobank στο 0,67 ευρώ υποχωρεί 14,49% στο ίδιο διάστημα.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για τον ΔΤΡ και τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εκ νέου αγοραστές/long, εάν και εφόσον υπάρξει ανάλογη αφορμή. Συμπληρώνουν δε πως σε αυτή τη φάση της αγοράς (μόλις τέσσερις συνεδριάσεις πριν από αυτήν της Πέμπτης 23/6), αφορμή θα μπορούσε να δοθεί από το αυριανό κλείσιμο στα Παράγωγα (δύσκολο), ή από ένα αποτέλεσμα (υπέρ του Bremain) στις 23 του μήνα.

Το πιθανότερο είναι πως με αφορμή την αυριανή λήξη θα γίνει αναδιάταξη θέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στο Χ.Α. θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αλλαγή δεικτών/margin (και η έξοδος της μετοχής του ΟΠΑΠ από τον Eurostoxx 600).

Σε μόλις 2 από τις μετοχές του FT 25 υπερισχύουν οι αγοραστές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Grivalia, EXAE, Τιτάν, ΟΠΑΠ), την ώρα που μεγαλύτερες απώλειες «μετρούν» FF Group, Jumbo, Viohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στις 16:20 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 122 εκατ. μετοχών, αξίας 66 εκατ. ευρώ. Στο ΧΠΑ εύλογη η κινητικότητα λόγω του αυριανού triple witching, με 7.765 ΣΜΕ στην τρέχουσα σειρά και άλλα 2.287 στην επόμενη σειρά. Με οριακή υπερτίμηση και οι δύο σειρές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v