Σε... μαύρο Ιούνιο εξελίσσεται ο μήνας για το ΧΑ, καθώς μετά και τη χθεσινή νέα βουτιά συμπληρώθηκαν έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και μάλιστα στις τελευταίες τέσσερις να διαγράφονται τα κέρδη ενός μήνα.
Κι αν στις ευρωαγορές ανακόπηκε χθες το πτωτικό 5νθήμερο σερί, και αργότερα το ενδεχόμενο ενός Brexit επηρέασε την απόφαση της Fed, στο ΧΑ σημειώθηκε... ανώμαλη προσγείωση και μάλιστα "σόλο", όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος.
Νωρίτερα η απόφαση της BoJ προκάλεσε σημαντική διόρθωση για τον Nikkei.
Στις 575,52 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες 11,78% σε διάστημα εβδομάδας, αυξάνοντας σε 8,84% τη διόρθωση από την αρχή της χρονιάς. Στις 41,90 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με απώλειες 21,62% σε διάστημα εβδομάδας, αυξάνοντας σε 28,89% τη διόρθωση από την αρχή της χρονιάς. Ανησυχητικό γεγονός των τελευταίων ημερών η σημαντική μείωση θέσεων, με ισχυρές πιέσεις σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips που μέχρι τελευταία αποτελούσαν επενδυτικά αναχώματα για ξένους (και...ξένους) επενδυτές.
Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο μας είχε προβληματίσει η ισχυρή διόρθωση με υψηλούς τζίρους σε μία ομάδα μετοχών που κατά γενική εκτίμηση λειτουργούσαν αντισταθμιστικά για αρκετά χαρτοφυλάκια.
Καθότι πρόκειται για σηματωρούς της διάθεσης και των κινήσεων ισχυρών ξένων διαχειριστών, η διόρθωση των Jumbo, FF Group και Motor Oil είχε κινήσει την προσοχή μας και είχε επισημανθεί εκτενώς.
Το πιο ανησυχητικό είναι πως στις συγκεκριμένες θέσεις, τα τοποθετημένα χαρτοφυλάκια "μετρούσαν" θετική απόδοση σε διάστημα τριμήνου, κάτι που ακυρώθηκε ολοκληρωτικά μετά και τη χθεσινή κατάληξη της συνεδρίασης. Στα 10,40 ευρώ με νέες απώλειες 3,70% για τη μετοχή της Jumbo, που πλέον υποχωρεί 13,84% μόνο την τελευταία εβδομάδα, στα 18,40 ευρώ η μετοχή του FF Group, που πλέον χάνει 8,37% σε εβδομαδιαία, στα 10,10 ευρώ με νέες απώλειες 1,94% η ΜΟΗ, με απώλειες 9,42% σε διάστημα εβδομάδας, στοιχεία που εντείνουν τον προβληματισμό μας.
Προβληματισμός, που έγινε ακόμη πιο ισχυρός με αφορμή το αποκαρδιωτικό "άδειασμα" στη μετοχή-διαχρονικό σηματωρό μας, του ΤΙΤΑΝα. Κατάρρευση με 7,14% στα 19,50 ευρώ, με συναλλαγές 48.655 μετοχών, αξίας 502.948 ευρώ. Σε αντίθεση με την προνομιούχο, καθώς στο ΤΙΤπ έγιναν συναλλαγές 20.245 τεμαχίων με άνοδο 0,80% στα 12,60 ευρώ. Περίεργη, πολύ περίεργη η χθεσινή κίνηση σε κοινή και προνομιούχο μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας και μάλιστα με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές για τη δεύτερη.
Κι αυτό γιατί δεν αφορά στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών ή την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, αλλά μετοχές σημαντικές σηματωρούς ενός μεσο-συντηρητικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Αδειασμα θέσεων, που ορισμένοι ειδικοί της αγοράς αποδίδουν σε μία ευρύτερη φυγή επενδυτών από αγορές της λεγόμενης ευρω-περιφέρειας, ρευστοποιήσεις (πλέον με υποαξίες) που άλλοι σχετίζουν με την εκτίμηση πως στο ΧΑ έχει εκλείψει το όποιο βραχυπρόθεσμο κίνητρο για κάτι ουσιαστικό για το επόμενο διάστημα.
Εξηγήσεις που έχουν βάση, εάν κρίνει κάποιος με γνώμονα την εικόνα των αγορών όπως διαμορφώνεται σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, μετά και τη νέα άνοδο της απόδοσης των κρατικών ομολόγων τους. Μάλιστα ορισμένοι εξηγούν αυτή την αποχώρηση από την ευρω-περιφέρεια με την προεξόφληση πως το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου θα είναι τέτοιο που αναπόφευκτα θα οδηγεί σε μία Ευρώπη περισσότερων ταχυτήτων. Περιορίζομαι απλά και μόνο στην αναφορά αυτής της εκτίμησης, καθώς τη θεωρώ πολύ... προχωρημένη. Ωστόσο πίεση στις αγορές της περιφέρειας υφίσταται, ειδικότερα όσον αφορά στις δύο πιο σημαντικές όπως είναι η Ιταλία (τρίτο ΑΕΠ της ευρωζώνης) και η Ισπανία (τέταρτο ΑΕΠ της ευρωζώνης).
Πιο πειστική για τα δεδομένα του ΧΑ είναι η προσέγγιση που επιχειρείται με βάση το κίνητρο προεξόφλησης (ή μη) που μπορεί να έχει κάποιος ισχυρός ξένος για να "τρέξει" την ελληνική αγορά, τις μετοχές του FT 25. Εάν θεωρηθεί πως στις 659 μονάδες για τον ΓΔ και στις 62 για τον ΔΤΡ ολοκληρώθηκε η κίνηση προεξόφλησης από τα ελάχιστα των 421 και τα χαμηλά των 570 μονάδων, τότε όσα διαδραματίζονται εδώ και έξι συνεδριάσεις στο ΧΑ δικαιολογούνται σε κάποιο βαθμό.
Η εικόνα του FT 25
Μερίδα αναλυτών δεν άφησε ασχολίαστα τα συμπεράσματα-προειδοποιήσεις της ΤτΕ, ειδικότερα όσον αφορά στην πρόβλεψη για ύφεση 0,3% (για το 2016), τις προφανείς συνέπειες της υπερφορολόγησης αλλά και του κινδύνου απόκλισης των δημοσιονομικών στόχων. Επισημάνσεις του διοικητή της ΤτΕ καθ' όλα βάσιμες, που αλίμονο εάν δεν ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση.
Στο αυτονόητο καμπανάκι της ΤτΕ για την απασχόληση αναφέρθηκε νωρίτερα η Ρούλα Σαλούρου, παράμετρος που επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Με κρατούσα την εκτίμηση πως έως τις 659 και τις 62 προεξοφλήθηκαν εκτός από την αξιολόγηση ακόμη και οι πρώτες κινήσεις της ΕΚΤ (waiver), τότε για τον ΓΔ θα πρέπει να ισχύσουν στηρίξεις πέριξ των 570 μονάδων και για τον ΔΤΡ πέριξ των 38 μονάδων.
Κάτι που θα φανεί σήμερα-αύριο, οπότε και το δεύτερο triple witching του 2016.
Ωστόσο μετά και τη χθεσινή νέα βουτιά μειώθηκε περαιτέρω ο αριθμός των μετοχών του FT 25 που ακόμη δεν έχουν δώσει σήμα short κι αυτές είναι μόλις η ΕΥΔΑΠ, η Grivalia, η Lamda Development και η Τέρνα Ενεργειακή. Δηλαδή για μόλις 4 από τις 25 μετοχές του δείκτη, συνεκτιμώντας πως χθες σήμα short δόθηκε για τρεις ισχυρούς σηματωρούς (Jumbo, FF Group, Motor Oil).
Η αδυναμία προσέγγισης καν των 603 μονάδων, με τον ΓΔ να σταματά στις 599,80 και να χάνει με χαρακτηριστική ευκολία τις 580 μονάδες (μετά τις 16:20) έχει επιβαρύνει κατά πολύ την τεχνική εικόνα του δείκτη. Πρακτικά, εάν δεν υπάρξει ούτε σήμερα πειστική κίνηση σε "κλείσιμο" μάλιστα πάνω από τις 570 μονάδες, τότε επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η περαιτέρω σημαντική διόρθωση προς τις 550-540 μονάδες. Επίπεδο όπου ολοκληρώνονται τα 2/3 της προηγηθείσας ανοδικής αντίδρασης.
Ακόμη και το σημερινό Eurogroup (...που θα είναι πολύ σύντομο και χωρίς συζήτηση για την Ελλάδα ) ούτε καν που συζητήθηκε στα χρηματιστηριακά γραφεία, ενδεικτικό πως έχει προεξοφληθεί, τιμολογηθεί και... εισπραχθεί εδώ και καιρό.
Αμφίσημη η χθεσινή ανακοίνωση της Fed, με τις αγορές να περιμένουν κάτι ανάλογο, νωρίτερα ανακοίνωσε η BoJ ενώ η αυριανή συνεδρίαση του triple witching συμπίπτει με την αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω Eurostoxx 600.
Το τελευταίο αφορά κυρίως στον ΟΠΑΠ (αφαιρείται η μετοχή από τον δείκτη), με τη μετοχή του Οργανισμού να υποχωρεί 1,93%, στα 6,62 ευρώ. Αξιοπρόσεκτο το ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε 1,93%, όταν του ΟΤΕ βραχυκύκλωσε 5,45% (!) χαμηλότερα, της ΔΕΗ έπεσε η τάση 3,38%. Σημειωτέον, πως τις τελευταίες συνεδριάσεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πραγματοποιούνται συναλλαγές περισσότερες του μέσου όρου μηνός. Σε αυτό το διάστημα, η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί 15,22% (και 14,94% σε μηνιαία μέτρηση), η δε μετοχή του ΟΠΑΠ κατά 10,18% (και 2,22% αντίστοιχα). Εμφανής η μείωση θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια στον ΟΤΕ (μετά τη ΔΕΗ), καλύτερη συμπεριφορά στον ΟΠΑΠ (που τελευταία αποδόθηκε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα... μαξιλάρι ενόψει εξόδου από τον Eurostoxx 600).
Για τον τραπεζικό κλάδο, η χθεσινή εικόνα ήρθε απλά να επιβεβαιώσει όσους είχαν δώσει σήμα short μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης των 56,5 μονάδων, με τις 60/62 μονάδες να σηματοδοτούν το "γύρισμα" πολλών ξένων (και... ξένων ) χαρτοφυλακίων.
Ενδεικτικό το γεγονός πως ΔΤΡ και 3 από τις 4 μετοχές "έκλεισαν" στο χαμηλό ημέρας. Στις 41,90 μονάδες ο ΔΤΡ, στο 1,87 ευρώ η Alpha Bank, στο 0,226 η Εθνική και στο 0,198 ευρώ η Πειραιώς. Στο 0,755, μόλις 0,003 από το χαμηλό ημέρας, η Eurobank.
Δύο... λεπτομέρειες που ενδεχομένως να έχουν τη σημασία τους και θα φανεί στις αμέσως επόμενες 2-3 συνεδριάσεις.
Ορισμένες θέσεις long δεν αντέχουν να... ρολάρουν, με συνέπεια μετά την Παρασκευή (triple witching) να είναι εκτός αγοράς, όπως επίσης η αναπροσαρμογή των βασικών δεικτών (με επίπτωση στο περιθώριο και στο κόστος margin).
Συνεκτιμώντας μάλιστα την αργία της Δευτέρας...