Ρευστοποιήσεων συνέχεια στο Χρηματιστήριο

Κάτω και από τις 570 μονάδες κάνει πράξεις ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να υφίστανται πιέσεις για ακόμη μια συνεδρίαση. Στο 22% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον κλάδο. Στο «κόκκινο» ΔΕΗ, Coca Cola. Κέρδη καταγράφουν ΟΤΕ, Τιτάνας.

Τα κεφάλια και πάλι μέσα στην Ευρώπη, τα κεφάλια σταθερά κάτω στο Χ.Α. Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνέπεια και της σημαντικής διόρθωσης νωρίτερα του Nikkei, χαμηλότερα υποχωρεί το ελληνικό.

Μετά το χθεσινό διάλειμμα, οι πωλητές επέστρεψαν από τις πρώτες κιόλας εντολές από Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο, μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο, με τις μετοχικές αξίες να παρασύρονται χαμηλότερα. Την ίδια ώρα, η απόδοση των κρατικών ομολόγων -ειδικά της ευρωπεριφέρειας- παίρνει και πάλι την ανιούσα.

Απώλειες σχεδόν 7% για τον DAX στη Φρανκφούρτη στην εβδομάδα, χάνοντας και τις 9.520 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει πλέον και για τη μεσοπρόθεσμη τάση. Αδύναμος κρίκος για ακόμη μία ημέρα η Deutsche Bank, καθώς συνεχίζονται οι αθρόες μειώσεις θέσεων από τον εμβληματικό γερμανικό όμιλο.

Με το κλίμα στην Ευρώπη και πάλι πτωτικό και με ουρά ρευστοποιήσεων από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, η σημερινή ξεκίνησε με νέες πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, ειδικότερα δε του τραπεζικού κλάδου.

Εως τις 567,02 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς τις 570 μονάδες, σημείο καμπής πριν από την επόμενη «βύθιση» προς τις 550-540 μονάδες.

Εως τις 40,85 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να έχει υποχωρήσει 22,13% σε διάστημα εβδομάδας και 23,50% σε μέτρηση μηνός. Το 68% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική και την Πειραιώς και συγκριτικά αυξημένο τζίρο στην Alpha Bank.

Πρόβλημα για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει η συνεχιζόμενη μείωση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο, οι νέες απώλειες για την τετράδα των συστημικών τραπεζικών, με την τρέχουσα τιμή να διαμορφώνεται όλο και χαμηλότερα από τις τιμές-σημεία πιθανής επανατοποθέτησης. Ενδεικτικά η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί έως το 1,80 ευρώ, μετρώντας απώλειες 22,13% σε διάστημα εβδομάδας και 16,82% σε μέτρηση μηνός. Ενα τεχνικό σημείο επανατοποθέτησης υπολογίζεται σε τιμές υψηλότερα των 2,15 ευρώ.

Κάπως πιο ενθαρρυντική σήμερα η εικόνα στις 2 από τις 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με αγοραστές στις δύο πρώτες και με πωλητές έως τα 2,85 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ. Αναλυτικότερα στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές γίνονται στα 7,82-7,94 ευρώ, τη στιγμή που ένα τεχνικό σημείο επανεισόδου διαμορφώνεται πέριξ των 8,40 ευρώ. Στα 6,53-6,71 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με αντίστοιχο σημείο στα 6,95 ευρώ.

Περιπτώσεις ενδεικτικές της βραχυπρόθεσμης τάσης, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη βίαιη τετραήμερη υποχώρηση. Κέρδη μηνός εξανεμίστηκαν από την Πέμπτη μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση. Πλέον η συνολική αποτίμηση του Χ.Α. έχει υποχωρήσει στα 41 δισ. ευρώ, δηλαδή στο περίπου 23% του ΑΕΠ.

Από τις μετοχές-εξαιρέσεις (που διατηρούν ακόμη σήμα long) στην Grivalia αγορές έγιναν και πάνω από τα 7 ευρώ. Αντιθέτως υποχωρούν ΕΥΔΑΠ, Lamda Development και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στα 19,46-19,88 ευρώ μετά τη χθεσινή... ψυχρολουσία η κοινή του Τιτάνα, συνεχίζει ανοδικά με 3,17% στα 13 ευρώ η προνομιούχος. Νωρίτερα (στις 11:10) στην προνομιούχο είχαν αλλάξει χέρια 3.116 μετοχές.

Βαρύ το κλίμα και πάλι στην Ευρώπη, με νέες σημαντικές απώλειες για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο, τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Κατά 1,12% στις 16.324 μονάδες υποχωρεί ο δείκτης του ιταλικού χρηματιστηρίου (επαναληπτικές εκλογές για τη δημαρχία της Ρώμης, την Κυριακή), κατά 1,36% στις 8.138 μονάδες ο δείκτης του ισπανικού (επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές την Κυριακή 26 Ιουνίου).

Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), οι UBS και Credit Suisse χρειάζονται σημαντικά επιπλέον κεφάλαια. Και προφανώς δεν είναι τα μόνα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης που έχουν ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας.

Στις 11:20 είχαν πραγματοποιηθεί 24,2 εκατ. μετοχές, αξίας 14 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v