Χρηματιστήριο: Ανεβάζουν ταχύτητες τζίρος - πτώση

Κάτω από τις 560 μονάδες υποχωρεί το ΧΑ, στα χαμηλότερα επίπεδα από την επιβολή των capital controls. Στο limit down η Πειραιώς για δεύτερη μέρα, από κοντά και η ΕΤΕ με απώλειες 26%. Αντιστέκονται Alpha και Eurobank. Εκτίναξη τζίρου πάνω από τα 150 εκατ.

Στο χαμηλότερο σημείο μετά την επιβολή των capital controls υποχωρεί το ΧΑ, χάνοντας νωρίτερα και τις 662 μονάδες. Με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, η συνεδρίαση εισέρχεται στην τελική ευθεία περιμένοντας το κλείσιμο και τις δημοπρασίες, για να "μετρηθούν" τα πακέτα και οι προσυμφωνημένες πράξεις που θα αλλάξουν χέρια.

Στα 58 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, πάνω από τα 100 εκατ. ο τζίρος. Βαρύ το κλίμα στο ΧΑ, βαρύ και στα Παράγωγα αλλά και στη "ρηχή" αγορά ομολόγων.

Το πρόβλημα με το ΧΑ είναι πως εκτός των εγγενών προβλημάτων και ανησυχιών, προστίθεται το αρνητικό "γύρισμα" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε μία συγκυρία που και η Wall Street προβληματίζεται με αφορμή (και) το πετρέλαιο.

Ολοι πλην 2 του FT 25 και 1 του FT Mid Cap, η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης "αδειάζεται" από θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Και αν, όπως σημειώναμε τις τελευταίες ημέρες, η αναδιάρθρωση στη βαρύτητα στάθμισης μπορεί να εξηγεί ένα μέρος της συνολικότερης υποχώρησης των δυνάμεων της αγοράς, η ουσία έγκειται και στις ανησυχίες αρκετών ξένων για την πολιτική ρευστότητα στη χώρα, στη νέα κόντρα Αθήνας - Σόιμπλε, στη νομοθέτηση από την κυβέρνηση "βουνών" προαπαιτούμενων, που ούτε πιστεύει ούτε θα περάσει εύκολα στην κοινωνία, στην πραγματική οικονομία.

Η αναδιάρθρωση στη βαρύτητα στάθμισης είναι η αφορμή αλλά το αίτιο σχετίζεται με τον βαρύ ρυθμό που προχωρούν οι εξελίξεις στη χώρα. Η αύξηση του ρίσκου χώρας αποτυπώνεται όχι τόσο στη "ρηχή" αγορά ομολόγων, όσο στις εδώ και μέρες συνεχείς πωλήσεις (κυρίως) ξένων σε σηματωρούς και blue chips που κράτησαν κερδοφόρα τα χαρτοφυλάκιά τους και το 2015.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της μετά capital controls περιόδου, όταν από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου επανελειτούργησε το ελληνικό χρηματιστήριο. Επιπρόσθετα, η άρση των capital controls (στις χρηματιστηριακές συναλλαγές) φαίνεται πως χθες και σήμερα διευκολύνει την ταχύτερη και μαζικότερη έξοδο "παλιού" (βεβαίως και "νέου") χρήματος.

Πάνω από 13% οι απώλειες για τον Δείκτη Τραπεζών που υποχωρεί σε ακόμη ένα ιστορικό ελάχιστο, στις 40,59 μονάδες (και να σκεφτεί κάποιος ότι ο κλαδικός δείκτης έχει αναπροσαρμοστεί...). Θεωρητικά, με 3-4% limit downs ο ΔΤΡ θα "μηδένιζε" εκ νέου, αν και πρακτικά η αυριανή αλλαγή στη στάθμιση των Alpha Bank και Eurobank εκτιμάται πως θα λειτουργήσει κατευναστικά.

Πρόγευση των προσπαθειών που θα καταβληθούν ώστε αύριο να ανασυρθεί ο κλάδος, με αιχμή αυτές τις δύο μετοχές, παίρνουν οι παίκτες από σήμερα. Οι μόνες δύο με αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης, με σταθερές εισροές ρευστότητας και τους παίκτες να φτάνουν έως το 1,93 ευρώ για την Alpha Bank και έως το 0,95 για τη Eurobank.

Μάλιστα στην αγορά ορισμένοι προεξοφλούν συνέχιση της προσπάθειας, ώστε η τρέχουσα τιμή να φτάσει αυτή των α.μ.κ., δηλαδή τα 2 ευρώ για την πρώτη και του 1 ευρώ για τη δεύτερη. Στα 2,95 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Alpha Bank και στο 14,5% η νέα βαρύτερη στάθμιση. Στα 2,03 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Eurobank και στο 9+% η νέα στάθμιση για μετοχή/εισηγμένη. Σταδιακά με την προσθήκη και των ΕΤΕ, Πειραιώς, η συνολική "βαρύτητα" και των 4 συστημικών ομίλων θα ξεπεράσει οριακά το 30% (βάσει των τρεχουσών τιμών/διασποράς).

Στον αντίποδα, στην ΕΤΕ και στην Πειραιώς σημειώνεται το ακριβώς... αντίθετο, οι πωλητές πιέζουν προεξοφλώντας πως θα προσεγγίσουν τη χαμηλότερη τιμή των α.μ.κ., δηλαδή το 0,30 ευρώ. Ηδη η ΕΤΕ έχει διορθώσει έως το 0,41 ευρώ, η δε Πειραιώς έχει υποχωρήσει στο 0,324 ευρώ. Αμφότερες κοντεύουν...

Αρνητική προεξόφληση για τα χειρότερα, κάτι που αποτυπώνεται στα Παράγωγα, στα Συμβόλαια του δείκτη FT 25, με την πλειονότητα των 1.041 ΣΜΕ να κλείνουν σε χαμηλότερες τιμές, φθάνοντας έως 4,20% το discount.

Στα 2.924 τα ΣΜΕ επί της μετοχής της Alpha Bank, με premium έως 1,92%, στα 1.907 τα ΣΜΕ της Eurobank, επίσης με premium έως 2,77% υψηλότερα.

Αποκαρδιωτική η εικόνα στα... μέτωπα των "πύργων" καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά (κυρίως) σε τίτλους των Αεροπορίας Αιγαίου (-8,22%), ΓΕΚ/Τέρνα (-3,27%), FF Group (-7,25%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9-4,54%), Μυτιληναίου (-5,13%).

Τεχνικά επιβεβαιώνεται η "κατάληψη" από τους πωλητές όλο και περισσότερων "πύργων" καθώς χάνονται σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

Ενδεικτική η περίπτωση για τη μετοχή του Μυτιληναίου, που όταν διασπάσθηκε η σημαντική στήριξη στα 3,70 ευρώ, από τη μία, εντάθηκαν οι πωλήσεις ενώ από την άλλη, ενεργοποιήθηκαν επιπλέον αγορές προκειμένου να μη χαθεί η συγκεκριμένη περιοχή. Για την τεχνική εικόνα του Μυτιληναίου "ανέβηκε' νωρίτερα διάγραμμα και στοιχεία στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v