Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, με την Πειραιώς σε δεύτερο συνεχόμενο limit down, την Εθνική ακόμη χαμηλότερα προς την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τους επενδυτές σταθερούς να μειώνουν θέσεις τους σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.
Εως τις 564 μονάδες υποχώρησε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο το "χαμηλότερο" σημείο μετά τα capital controls αλλά και την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου στις 3 Αυγούστου.
Οπως σημειώναμε σε προηγούμενο σχόλιο μας, το ΧΑ βρίσκεται αντιμέτωπο με τα "χαμηλά" της 24ης (562,87 μον.) και της 25ης Αυγούστου (569,85 μον.) καθώς η ρευστότητα σε πολιτικό επίπεδο, η νέα κόντρα κυβέρνησης- Σόιμπλε, σε συνδυασμό με την επικείμενη αναδιάταξη δυνάμεων στο χρηματιστηριακό ταμπλό, δημιουργούν ένα πτωτικό μείγμα, που "στέλνει¨τον ΓΔ, χωρίς σημαντικές αντιστάσεις, χαμηλότερα και των 600 μονάδων.
Εως τις 167,52 μονάδες ο FT 25, με τον Δείκτη Τραπεζών να έχει "γυρίσει" έως 10% χαμηλότερα καταγράφοντας νέο ιστορικό ελάχιστο.
Από τις τέσσερις μετοχές του κλάδου, σε Alpha Bank, Eurobank, που από αύριο θα "βαραίνουν" θεαματικά περισσότερο στη στάθμιση/διαμόρφωση των δεικτών, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο.
Aντίθετα, σε Εθνική και Πειραιώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, πιέσεις, καθώς από χθες έχουν εισέλθει οι "νέες μετοχές" της Πειραιώς και από τη Δευτέρα αναμένονται της ΕΤΕ.
Στο 0,30 ευρώ η τιμή της α.μ.κ. και των δύο ομίλων, με την Εθνική να χάνει έως 18,3% υποχωρώντας προς το 0,425, της δε Πειραιώς επιπλέον 29% προς το 0,324 ευρώ. Πρακτικά η μετοχή της Πειραιώς πλησιάζει γρηγορότερα την τιμή της α.μ.κ. και πλέον είναι κοντύτερα (σχεδόν ένα... limit down) απ' ό,τι της ΕΤΕ.
Να σημειωθεί, πως οι μέχρι τώρα συναλλαγές/τζίρος παραμένουν σε μάλλον αυξημένα επίπεδα (καθώς επιταχύνονται τα τελευταία 30-45' οι πωλήσεις), αλλά με την προσοχή στραμμένη προς το τελευταίο 15λεπτο της συνεδρίασης και στη διαδικασία δημοπρασίας, οπότε εκτιμάται πως θα αλλάξει χέρια μεγάλος αριθμός πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων.
Σε Alpha Bank, Eurobank έχει διακινηθεί το 50% των συνολικών συναλλαγών, ενώ το 60% του τζίρου έχει γίνει στις τράπεζες.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ξένοι οίκοι εντείνουν την παρέμβασή τους με αφορμή και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Αρχικά η Goldman Sachs, "βλέποντας" απόκλιση στις τιμές των τραπεζικών τίτλων και προκρίνοντας την Alpha Bank, στη συνέχεια η HSBC "κόβοντας" την τιμή-στόχο για Πειραιώς (στο 0,50 ευρώ) και Alpha Bank (στο 0,466 ευρώ).
Ωστόσο ο τζίρος που προβληματίζει είναι αυτός που πραγματοποιείται σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και μάλιστα σε σταθερά διορθωτική πορεία, ενισχύοντας την εκτίμηση πως εντείνονται οι πωλήσεις από την πλευρά διαχειριστών που λόγω της επικείμενης αναδιάταξης στη στάθμιση των δεικτών μετακυλίουν ρευστότητα σε τραπεζικούς τίτλους.
Παράλληλες οι πωλήσεις και στις άλλες μη τραπεζικές μετοχές, με ενδεικτική τη... βαθιά κόκκινη εικόνα των μετοχών του FT 25, με τις 23 από αυτές να καταγράφουν μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες.
Επίσης ενδεικτικά τα ποσοστά με τα οποία διορθώνουν για παράδειγμα οι Lamda Development (7,34%), ΜΕΤΚΑ (5,97%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (6,07%), Τέρνα Ενεργειακή (7,26%), FF Group (5,44%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (7,15%), Αεροπορία Αιγαίου 6,71%) κ.ο.κ.
Αποκαρδιωτική η εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς πληρώνει για δεύτερη φορά τα "σπασμένα" της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, με συνέπεια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να έχουν χαθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ από τις μη τραπεζικές μετοχές.
Στα 7,54 δισ. ευρώ η Coca Cola HBC, στα 4,13 ο ΟΤΕ, στο 1,86 ο ΟΠΑΠ, οριακά στο ένα (1) δισ. η αποτίμηση της ΔΕΗ.
Ανάλογη εικόνα και στα Παράγωγα, με τα Συμβόλαια του FT 25 (613 στον τρέχοντα μήνα) με discount 1,69%, αλλά αντίθετη σε Alpha Bank, Eurobank, που τα ΣΜΕ είναι σε διαπραγμάτευση προς υψηλότερες τιμές με premium και για τα 1.515 και 691 αντίστοιχα.
Λίγο μετά τις 14:20 ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 46 εκατ. ευρώ.