Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Με άνοδο ξεκίνησε το Χρηματιστήριο. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση μετά το χθεσινό γύρισμα, αλλά και τη διαφαινόμενη προσπάθεια επιτάχυνσης στις διαπραγματεύσεις. Κλειδί η κίνηση των τραπεζών και των δεικτοβαρών blue chips. Τα μηνύματα από τα παράγωγα και τον χαμηλό τζίρο.

Η χθεσινή ολική ανατροπή επιταχύνει τις εξελίξεις και δημιουργεί νέα δεδομένα (και) για τη χρηματιστηριακή αγορά.

To... φως στο τούνελ της διαπραγμάτευσης, που βλέπουν Τσίπρας-Βαρουφάκης είναι προφανές πως θα επηρεάσει ανάλογα (και) το χρηματιστήριο εάν όντως οδηγεί στη διέξοδο-λύση. Στο σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ - Γιούνεκρ - Ολάντ στη Ρίγα.

Πρόκριμα (ή όχι) όσα διαδραματίστηκαν προς την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης για τη βραχυπρόθεσμη τάση εάν και εφόσον δεν υπάρξουν εκ νέου δραματικές ανατροπές.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 825,10 μονάδες, με γύρισμα από τα χαμηλά των 790,05 μονάδων, και την αγορά να μην έχει προλάβει να συνειδητοποιήσει πλήρως τις εξελίξεις, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις.

Κατ΄ αρχάς γιατί μέχρι και πριν από λίγο από το χθεσινό κλείσιμο παρέμενε υψηλός αριθμός ανοιχτών θέσεων πώλησης/short και συμβόλαια του FT 25 σε χαμηλότερες τιμές από τις 247-248 μονάδες όπου τελικά διαμορφώθηκε.

Ο... κίνδυνος short squeeze, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα χθεσινά νέα, είναι υπαρκτός σήμερα-αύριο, τη στιγμή που για τον τραπεζικό κλάδο η ανατροπή ήταν πολύ πιο αισθητή. Από τις 599,70 έως τις 674,79 μονάδες και κλείσιμο περί τις 14 μονάδες χαμηλότερα με απόδοση 4,31% και με ανάγκη για κάλυψη θέσεων πώλησης/short κάτι περισσότερο από επιτακτική, πάντα με την προϋπόθεση πως οι εξελίξεις θα κυλήσουν στον ρυθμό των χθεσινών ανατροπών.

Οπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, η δημοσίευση από tovima.gr πολυσέλιδου κειμένου με τίτλο "σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θέτει τις προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς τη χώρα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο άλλαξε άρδην το σκηνικό στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον τραπεζικό κλάδο να αναδύεται από τα χαμηλά ημέρας και να οδηγεί την προσπάθεια αντίδρασης, όπως αυτή εκδηλώθηκε μετά τις 16.18 μέχρι το κλείσιμο.

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος, με το 57% των συνολικών συναλλαγών σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank αλλά και στα 3 warrants, όπου από τεχνική πλευρά η επιβεβαίωση των 600 μονάδων θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για εκ νέου προσπάθεια υπέρβασης των 705-720 μονάδων.

Στον ρυθμό των ραγδαίων εξελίξεων συνεπώς ο κλάδος αλλά και η αγορά συνολικότερα, καθώς η ανταπόκριση αρκετών δυνάμεων ήταν ενθαρρυντική. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και CC HBC, FF Group, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, Jumbo, Motor Oil και από τα 3 warrants το ΑΛΦΑτπ.

Η αγορά παρακολούθησε τη χθεσινή συνέλευση του ΣΕΒ, απ΄ όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ένα πρώτο δείγμα γραφής κάνοντας λόγο για συμφωνία που θα θέτει και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, θα έχει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2015-2016 αλλά και θα προβλέπει και επενδυτικό πακέτο. Αυτά αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, υπογράμμισε.

Το ζητούμενο είναι κατ΄ αρχάς η αποτύπωση των νέων δεδομένων στον κλάδο και την αγορά ευρύτερα, και εάν όλα κυλήσουν προς τη διέξοδο-λύση η σταδιακή επαναφορά σε μία κανονικότητα που χρειάζεται πρωτίστως η πραγματική οικονομία κι οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο το χρηματιστήριο παραμένει μηχανισμός προεξόφλησης και ως τέτοιος έχει ενδιαφέρον να φανεί, πώς θα αντιδράσει, ποια θα είναι η στάση των λεγόμενων "ισχυρών χεριών". Στη στάση λίγων ξένων -κυρίως αμερικανικών- κεφαλαίων έχει αναφερθεί επανειλημμένα το Εuro2day.gr τις τελευταίες ημέρες, ενώ πρόσφατα και ο Χρήστος Κίτσιος είχε αναφερθεί στην "ψήφο εμπιστοσύνης" της Fidelity. Εύλογο το ενδιαφέρον καθώς ο χθεσινός τζίρος (68,9 εκατ. ευρώ με 154,8 εκατ. μετοχές) θεωρήθηκε μέτριος, με τις κινήσεις των λίγων ξένων πιο συντονισμένες από τις 16.30 και μετά. Να δούμε σήμερα... θεωρώντας ενδεικτικό το χθεσινό 0,71% στo 1,41 δολάριo για το ADR της ΕΤΕ στο NYSE.

Τεχνικά, όπως σημειώνεται από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, μόνο με την πειστική υπέρβαση των 832 μονάδων θα μπορέσει να θεωρηθεί με σχετική ασφάλεια ότι ολοκληρώθηκε η πτωτική διόρθωση. Ενδεχόμενο που εάν επιβεβαιωθεί θα σημαίνει πρακτικά πως λειτούργησαν στην εντέλεια όλες οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις από τις 800 μέχρι τις 790 μονάδες.

Στα παράγωγα δεν αποτυπώθηκε απόλυτα η χθεσινή ανατροπή και για αυτό χρειάζεται προσοχή η αρχή της σημερινής συνεδρίασης, προφανώς και η συνέχεια.

Αναλυτικότερα σταθερές οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.584 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 9.616, 8.912 για τον Ιούνιο και 705 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 246,5) κινήθηκε μεταξύ 234,5 και 247,75 μονάδων, μειώνοντας οριακά την υποτίμηση στο 0,2%. Μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με discount έως και 0,6%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (836), Alpha Bank (15.069), Εθνική (20.216), Πειραιώς (29.049), Eurobank (20.347), ΟΠΑΠ (522), ΟΤΕ (1.375), MIG (709), Frigoglass (187), Jumbo (206), Folli Follie Group (129), Ελλ. Πετρέλαια (304), ΓΕΚ (158), Motor Oil (103), Μέτκα (180).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένη κινητικότητα καταγράφηκε στην αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν μόλις 633 τεμάχια (587 calls και 46 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 67%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v