ΧΑ: Κάτω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Μεγάλες πιέσεις με μικρό τζίρο στο Χρηματιστήριο, με τα περισσότερα blue chips να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Εντονες οι απώλειες στις τράπεζες και τα warrants. Αντοχές δείχνουν Grivalia, Μέτκα. Αλλαγές στο χάρτη των αποτιμήσεων.

Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση, σε ασφυξία η αγορά, σε διόρθωση το χρηματιστήριο. Ρευστοποιήσεις με το... καλημέρα στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι προεξοφλούν πως τις επόμενες... διακεκαυμένες ημέρες θα δοθούν αρκετές αφορμές για αναταράξεις και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Όσοι ακολουθούν το βασικό σενάριο, το επικρατέστερο -μέχρι τώρα- ενδεχόμενο, που ως γνώμονα έχει λύση/διέξοδο μεν, αλλά με μνημονιακότατους όρους, εκτιμούν ότι οι εκατέρωθεν πιέσεις σε κυβέρνηση, κοινωνία-οικονομία (και) χρηματιστήριο θα ενταθούν. Συνεπώς η προεξόφληση υποχώρησης των τιμών, διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τα τελευταία υψηλά της Πέμπτης - Παρασκευής, θα πρέπει να φτάσει μέχρι τα ανεκτά όριά της, έως τις σημαντικές στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές-σηματωρούς.

Στην εμπεριστατωμένη κάλυψη των πολιτικών εξελίξεων, εκτός-εντός συνόρων, αποτυπώνεται το πλαίσιο που δικαιολογεί τη συνέχιση των πωλήσεων, ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, παρασύροντας την πλειονότητα των μετοχών του FT 25.

Σχεδόν από τις πρώτες εντολές ο Γενικός Δείκτης πιέστηκε χαμηλότερα των 800 μέχρι τις 796,50 μονάδες (σχετικά τεχνικά σημεία στήριξης έχουν αναφερθεί στο προηγούμενο-προσυνεδριακό σχόλιό μας), με τον Τραπεζικό να συνεχίζει χαμηλότερα προς τις 605 μονάδες, καθώς ρευστοποιήσεις γίνονται και στις 4 συστημικές μετοχές αλλά και στα 3 warrants των ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank.

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και στη CC HBC, ο FT 25 δύσκολα θα αποφύγει τη δοκιμασία των 235-237 μονάδων παρότι οι μέχρι τώρα συναλλαγές δεν παραπέμπουν σε συντονισμένες ή επιθετικές κινήσεις. Μέρος της προσφοράς μπορεί να απορροφάται σε χαμηλότερες τιμές, ωστόσο η εκτίμηση των εν δυνάμει αγοραστών πως η αγορά θα ταλαιπωρηθεί για λίγο σε αυτά τα επίπεδα (μέχρι τις 791 μονάδες σε πρώτη φάση) δεν φαίνεται να δημιουργεί λόγους βιασύνης.

Έντονες οι πιέσεις στις τράπεζες μετά μάλιστα τη διόρθωση της Παρασκευής και το κλείσιμο θέσεων Μαΐου με μικρή απόκλιση-discount, την ώρα που το Bloomberg σημειώνει πως στερεύουν τα ενέχυρα στις ελληνικές τράπεζες.

Έως το 1,13 ευρώ με απώλειες μέχρι 3,85% η μετοχή της Εθνικής, χάνει σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, με ζητούμενη πλέον την επιβεβαίωση του 1,10. Με σημαντικές απώλειες και η μετοχή της Alpha Bank, υποχωρεί εκ νέου κάτω από το 0,30 ευρώ, ενώ στην Πειραιώς οι πωλητές πιέζουν μέχρι το 0,372 ευρώ. Πωλητές και στη μετοχή της Eurobank που, εάν χάσει και το 0,124 ευρώ, βλέπει (τεχνικά) το 0,12.

Ισχυρή πίεση σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, με τους δύο δεικτοβαρείς τίτλους να πληγώνουν τον FT 25, ενώ και το -1,86% της CC HBC βαραίνει ανάλογα στον δείκτη.

Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση, στο τελικό της στάδιο η φάση αυτής της διαπραγμάτευσης (θα ακολουθήσει η... μεγάλη και για το χρέος), κι η συγκυρία έχει χαρακτηριστικά θρίλερ, γεγονός που εύλογα αποτυπώνεται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Οι συναλλαγές σε μάλλον χαμηλά, μέτρια επίπεδα, αλλά με το 72% στις τράπεζες, γεγονός που επηρεάζει ανάλογα τη σύνθεση της διορθωτικής κίνησης. Με τις τράπεζες να μετρούν πτώση μεγαλύτερη του 4% και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και CC HBC, η συνέχεια δεν μπορεί να είναι σημαντικά διαφορετική για τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη.

Ρευστοποιήσεις με ζητούμενη την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και βλέπουμε..., με κλάδους και εισηγμένες να επηρεάζονται από τις επιμέρους εξελίξεις.

Ενδεικτική η εικόνα για τις μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών - ο Φώτης Κόλλιας αποτυπώνει την κατάσταση «βάλτου» που επικρατεί στον κλάδο με τους επαγγελματίες του χώρου να περνούν στην αντεπίθεση.

Απόλυτα δικαιολογημένες συνεπώς οι νέες πωλήσεις στις μετοχές των τριών ισχυρότερων του κλάδου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και J&P ΑΒΑΞ, ενώ έμμεσα (σε πολύ μικρότερο βαθμό) βαρύνονται μετοχές εταιριών όπως Τιτάν κ.λπ.

Κλειδί για τη συνέχεια η επιβεβαίωση (ή όχι) των 590 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, με τη σημαντική πίεση που υφίστανται τα warrants να προοιωνίζεται δοκιμασία της περιοχής χαμηλότερα των 600 μονάδων.

Η υποχώρηση της αποτίμησης της CC HBC και πάλι χαμηλότερα των 7 δισ. ευρώ, με την ΕΤΕ οριακά κάτω από τα 4 δισ. να έχει περάσει στην τρίτη θέση καθώς ο ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 4,06 δισ. ευρώ.

Κλειδί και η συμπεριφορά μετοχών-σηματωρών που για διάφορους λόγους δοκιμάστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Κρίσιμα τα 6,95 ευρώ για την Αεροπορία Αιγαίου, το 1,70 ευρώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως και τα 5,10 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ και τα 5,25-5,23 ευρώ για την ΕΧΑΕ. Περί τις 190 μετοχές που είτε δεν έχουν ανοίξει είτε μένουν σταθερές χωρίς πράξεις, μόλις 14 κόντρα στο ρεύμα. Ιατρικό, Grivalia, Intralot, ΟΛΘ, Frigoglass από τις -μέχρι τώρα- εξαιρέσεις του πτωτικού κανόνα.

Στα 13,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης χωρίς πακέτα ή προσυμφωνημένες πράξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v