Αγοραστικό «κρεσέντο» στο Χρηματιστήριο

Με κέρδη πάνω από 15% ο τραπεζικός κλάδος, ενώ ο Γενικός Δείκτης αντιδρά προς τις 930 μονάδες. Διψήφια άνοδος για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, OTE, Grivalia, Lamda Development, Jumbo. Θετικό γύρισμα και για την Coca Cola. Υψηλός ο τζίρος.

Με ενεργή τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών αλλά και εμφανή την επαναδραστηριοποίηση αρκετών Ελλήνων στο Χ.Α. δένεται η αντίδραση άνω των 900 μονάδων(*).

Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ (μετά τις 12.45), οι βραχυπρόθεσμοι κινούνται στον ρυθμό των τελευταίων εξελίξεων. Η αρχική θετική στάση των δανειστών στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις κι οι δηλώσεις και διαρροές κοινοτικών αξιωματούχων διατηρούν από την αρχή της συνεδρίασης το... θερμό κλίμα στο χρηματιστήριο.

Κλίμα που έχει... θερμάνει και την αγορά παραγώγων αλλά και τα ελληνικά ομόλογα, με θεαματική ενίσχυση του premium για τα συμβόλαια του FT 25 αλλά και για τα ΣΜΕ επί των τραπεζικών μετοχών και με ραγδαία υποχώρηση του yield στα ομόλογα με το 10ετές χαμηλότερα του 9% πριν από λίγο.

Ξεπερνά το 9% η άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, που μετά την υπέρβαση των 900 μονάδων βλέπει προς την επόμενη κύρια βραχυπρόθεσμη περιοχή αντίστασης πέριξ των 965 μονάδων. Υψηλότερα των σημαντικών 270 μονάδων ο FT 25, σε κίνηση προς τις 282 μονάδες που είναι ο κοντινότερος στόχος σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Αιχμή της ανοδικής αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος επηρεάζεται περισσότερο από όσα διαδραματίζονται και μετά την απόφαση της Παρασκευής φαίνεται να παίρνει μία μεγάλη... ανάσα. Ο κλαδικός δείκτης έχοντας αντιδράσει έως τις 904 μονάδες, με ποσοστό 12,51% πριν από λίγο διαμορφωνόταν στις 890-895 μονάδες. Κύριος βραχυπρόθεσμος στόχος για τον Τραπεζικό Δείκτη παραμένουν οι 950 μονάδες (και σε δεύτερο χρόνο οι 1.040), τεχνική μέτρηση που έχει γίνει εδώ και καιρό από την ομάδα ανάλυσης των The Trader's Diary.

Ο κλάδος έχει την τιμητική του (και) σήμερα, αλλά με την NBG Securities να θεωρεί ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για αγορά και διακράτηση. Για τις τράπεζες η χρηματιστηριακή του ομίλου της Εθνικής σημειώνει πως βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με discount (61%) έναντι του ανταγωνισμού, αλλά αντιμετωπίζουν πιέσεις σε θέματα ρευστότητας και πιθανή αύξηση των κόκκινων δανείων.

Από αυτήν την άποψη θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση των δανειστών στις ελληνικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια, καθώς προοπτικά ενδέχεται να απαιτηθούν ακόμη μεγαλύτερες προβλέψεις (όμως αναμένεται να αποδειχθούν και επαρκείς).

Ωστόσο, πρόκειται για παράμετρο που δεν συνεκτιμάται σε αυτόν τον βραχυπρόθεσμο γύρο της αγοράς, στα στενά όρια του Τ+2+1, καθώς στο Χ.Α. προεξοφλούνται όσα θα συμβούν μέχρι και την Παρασκευή όταν θα έρθει για ψήφιση η ελληνική συμφωνία στη γερμανική βουλή. Να σημειωθεί και να συνεκτιμηθεί πως για τις 15.00 έχει οριστεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ας προσεχθεί λίγο περισσότερο το διάστημα της συνεδρίασης μετά τις 15.00 μέχρι το κλείσιμο, καθώς μέχρι τώρα κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ανεβάσει ψηλά τον πήχη. BofA, JP Morgan, Deutsche Bank, Wood & Co κ.ά. ξένα σπίτια με παρουσία και θέσεις στην ελληνική αγορά κινούνται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου έχει γίνει το 55% του συνολικού τζίρου.

Στην κορυφή η Εθνική με συναλλαγές 19 εκατ. ευρώ σε τιμές έως το 1,67 ευρώ, με χαμηλό ημέρας το 1,56 ευρώ και ξαναθυμίζοντας το... χάσμα από το 1,44 ευρώ, τιμή κλεισίματος την Παρασκευή. Με αποτίμηση 5,79 δισ. ευρώ η ΕΤΕ έχει ξεπεράσει τη CC HBC στην κορυφή, καθώς η CC HBC με απώλειες 1,52% στα 15,34 ευρώ έχει χρηματιστηριακή αξία 5,64 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση η Alpha Bank, που μετά το 12,97% στο 0,418 ευρώ, αποτιμάται στα 5,34 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν στην κατάταξη των συναλλαγών η Eurobank, η Πειραιώς, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, αλλά και Jumbo, FF Group, Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, CC HBC. Αυξημένος ο τζίρος και για μετοχές εταιρειών όπως ι Σαράντης, Kleemann κ.ά.

Το ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για «καθαρές συναλλαγές» (έχουν αλλάξει χέρια μόλις 4-5 πακέτα), κάτι που σύμφωνα με την εκτίμηση χρηματιστηριακών παραγόντων δείχνει την εισροή νέων κεφαλαίων/ρευστότητας αλλά και την επανενεργοποίηση παλαιότερων παικτών και μέχρι πρόσφατα ανενεργών επενδυτικών κύκλων.

Ακραία μόχλευση και στα warrants των τριών τραπεζών, με το ΑΛΦΑΤΠ έως 30% στο 0,68 ευρώ, με το ΕΤΕΤΠ έως 22,22% στο 0,275 ευρώ και με το ΠΕΙΡΤΠ έως 23,70% στο 0,214 ευρώ. Συνολικά και στα 3 warrants έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ, από τα υψηλότερα για φέτος.

Με διψήφιο ποσοστό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 2,32 ευρώ, η Jumbo στα 10,49 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 7,19 ευρώ, ΕΧΑΕ και Grivalia με πάνω από 9%, ενώ σημαντικά κέρδη σημειώνονται για Μυτιληναίο, MIG, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.ά.

Μεγάλη άνοδος και για τις μετοχές των Lamda Development (17,61%), ΧΑΛΚΟΡ (8,86%), Άνεμος (7,60%), Σωληνουργείων Κορίνθου (7,56%) και για πλήθος τίτλων από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Ενδεικτική η σχέση ανοδικών - καθοδικών στο 90/21, με σταθερές 145 μετοχές. Λίγο πριν από τις 13.30 η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει τα 115 εκατ. ευρώ.

(*) Στο σχετικό διάγραμμα του Γ.Δ. (Εκηβόλος) φαίνεται η κύρια βραχυπρόθεσμη αντίσταση και τα όρια για τις επόμενες ημέρες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v