Xρηματιστήριο: Συνεδρίαση... «Κούγκι» για τους traders

Στον ρυθμό των εξελίξεων χόρεψαν οι επενδυτές με τον τζίρο να φτάνει στα 267 εκατ. ευρώ. Παιχνίδι υψηλού ρίσκου «ώρα με την ώρα» από τους τολμηρούς. Οι μεγάλες ανατροπές της ημεράς. Πώς «παίχτηκε» η συνεδρίαση και γιατί στο τέλος δόθηκε ένα… θετικό μήνυμα.

"Χ.Α.: Αγορά μόνο για τους 'λάτρεις της αδρεναλίνης" ήταν ο τίτλος του χθεσινού μετασυνεδριακού σχολίου και σήμερα η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έκανε ότι ήταν δυνατόν προκειμένου να επιβεβαιώσει τον χθεσινό τίτλο στον υπερθετικό βαθμό.

Από την άλλη, για πολλοστή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των χαρτοφυλακίων που επιμένουν να παραμένουν ενεργά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι πλέον "παίκτες" με ορίζοντα την βραχυπρόθεσμη πίστωση (Τ+2), αλλά με ορίζοντα λίγων ωρών και δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό, είτε να "κυνηγήσουν" τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, αν το κλίμα δείχνει θετικό, είτε να "πετάξουν τα χαρτιά από τα παράθυρα", στην παραμικρή υποτροπή.

Σήμερα στις ΑΧΕ "μοίραζαν σακούλες και δραμαμίνες", ενώ σε αρκετές άρχισαν να επαναλειτουργούν και τμήματα προσευχής. Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού επαγγελματία του χώρου που περιορίστηκε να επισημάνει ότι "η εγχώρια Αγορά δεν χρειάζεται τεχνική, ή χρηματιστηριακή ανάλυση, αλλά ψυχιατρική παρακολούθηση".

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε προσπαθώντας να τιμολογήσει τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ και τα δημοσιεύματα που τις ακολούθησαν περί συζήτησης για κεφαλαιακούς ελέγχους.

Κάπως έτσι και με απόλυτα διιστάμενες τις απόψεις των επαγγελματιών του χώρου ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση.

Οι λιγότεροι έβλεπαν μία ακόμα "κακή" απόφαση από πλευράς ΕΚΤ που "έθιγε" τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες και οι περισσότεροι εκτιμούσαν πως η νέα αύξηση των πιέσεων και από πλευράς ΕΚΤ, θα έφερνε πιο κοντά την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, μιας και είχε γίνει γνωστό από χθες ότι η Αθήνα ζητούσε εξάμηνη παράταση του "Master Financial Assistance Facility Agreement".

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΕΕΕ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους προαναφερθέντες τίτλους, άνοιξε με αρνητικό πρόσημο στα 15,20 ευρώ με αρχικές απώλειες 3,8%.

Το πρωινό "μπρα ντε φέρ" μεταξύ αγοραστών και πωλητών ήταν έντονο και περισσότερο από εμφανές, με αποτέλεσμα ο τζίρος να πηγαίνει εκατομμύριο και λεπτό.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στο πρώτο 10λεπτο των συναλλαγών η μικτή αξία έφθασε τα 10,3 εκατ. και στο πρώτο ημίωρο τα 30,8 εκατ., για να κατεβάσει ελαφρώς στροφές και η πρώτη ώρα των συναλλαγών να συνοδευτεί με τζίρο 54,4 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 45 λεπτά της συνεδρίασης, "είδε το φως της δημοσιότητας" δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο δεν υπήρξε καμία συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα και είναι ευνόητο ότι αυτή η είδηση "έλυσε τα χέρια των αγοραστών". Ακολουθησε η ανακοίνωση για την αποστολή του ελληνικού αιτήματος και η θετική αποδοχή από τις Βρυξέλλες. Οι αγοραστές χωρίς κανένα ενδοιασμό προχώρησαν σε επιθετικές τοποθετήσεις σε Τραπεζικές μετοχές και Τραπεζικά warrants, ωθώντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. προς νέα ημερήσια υψηλά.

Στα υψηλά ημέρας και ελάχιστα μετά τις 14.10 κυκλοφόρησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η απάντηση του εκπροσώπου τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που υπογράμμισε ότι το νέο Ελληνικό αίτημα δεν αποτελεί λύση και ότι "η νέα Ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup".

Η αντίδραση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς ήταν άμεση και απόλυτα ενδεικτική του "επικίνδυνου τραμπολίνο" επάνω στο οποίο συνεχίζει και κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μέσα σε μόλις 12 λεπτά, ο Γενικός Δείκτης από το ημερήσιο υψηλό των 883,87 μονάδων (+4,29%), καταβαραθρώθηκε στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 835,48 μονάδων (-1,42%), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης από το υψηλό ημέρας των 851,57 μονάδων (+14,04%), χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 735,32 μονάδων (-1,53%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις γνωστοποιήθηκε η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, ενεργοποιήθηκε, εκ νέου, "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και για τους τέσσερις Δικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, κάτι που φαίνεται και στο ημερήσιο γράφημα του Τραπεζικού δείκτη.

Περισσότερο εντυπωσιακή η ημερήσια "διαδρομή" των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών. Ο τίτλος της Alpha Bank κινήθηκες μεταξύ 0,335 (-2,33%) και 0,40 ευρώ (+16,62%), της Eurobank μεταξύ 0,15 (-3,85%) και 0,18 ευρώ (+15,38%), της Εθνικής μεταξύ 1,21 (-3,97%) και 1,44 ευρώ (+14,29%) και της Πειραιώς μεταξύ 0,573 (-4,98%) και 0,68 ευρώ (+12,77%).

Όποιος παρακολούθησε την σημερινή κίνηση των Τραπεζικών warrants, όλα τα παραπάνω μπορεί και να φαίνονται "σαν χαλαρή Ανοιξιάτικη βόλτα στο πάρκο".

Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής κινήθηκε μεταξύ 0,1780 (-13,17%) και 0,24 ευρώ (+17,07%), της Alpha Bank μεταξύ 0,5130 (-5%) και 0,61 ευρώ (+12,96%) και της Πειραιώς μεταξύ 0,1560 (-2,5%) και 0,20 ευρώ (+25%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λίγο πριν το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από του Μαξίμου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: να αποδεχτεί ή να απορρίψει το Ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι" και πλέον όλα τα ενδεχόμενα δείχνουν ανοιχτά, έστω και αν η σημερινή τελική εικόνα της Αγοράς άφησε μία μικρή θετική "παρακαταθήκη" για τους αγοραστές που έμειναν "με χαρτιά στα χέρια".

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή διόρθωση, "εξαέρωσε" σε σημαντικό βαθμό την Αγορά, όμως αυτό θα είχε βάση, σύμφωνα με τα παλαιά δεδομένα. Σήμερα και με τους ενεργούς παίκτες να αλλάζουν γνώμη σε κάθε δήλωση - δημοσίευμα που έχει σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, η Αγορά "φουσκώνει" και "ξεφουσκώνει" με εντυπωσιακή ταχύτητα και ασφαλώς και δεν ενδείκνυται για όσους δεν χαρακτηρίζονται για τα "γρήγορα αντανακλαστικά" που διαθέτουν.

Καμία διαφοροποίηση από τους "παίκτες" στην Αγορά Παραγώγων, που συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από "αδυναμία πρόβλεψης". Έτσι και σήμερα επέλεξαν να ακολουθήσουν την κίνηση της υποκείμενης Αγοράς, εντείνοντας τις μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει της αυριανής λήξης των συμβολαίων Φεβρουαρίου.

Επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις στην Αγορά ομολόγων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την διακριτική μείωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, κοντινότερης λήξης: 10ετες (9,91%), 5ετες (13,99%) και 10ετες (16,4%).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για όσους έχουν ακόμα το "κουράγιο" να ασχολούνται με τις τεχνικές ενδείξεις, οι 258 και 239 μονάδες, θεωρούνται επίπεδα - "σηματωροί" για την βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 275 μονάδες, ενώ κλεισίματα χαμηλότερα των 239 μονάδων, θα "ανοίξουν την καταπακτή" για υποχώρηση προς τις 215 μονάδες.

Τι σχοιλάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεδρίαση μοναδικών χαρακτηριστικών, "casestudy" κατά την αγγλοσαξωνική ορολογία, ήταν η σημερινή, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Χωρίς υπερβολή, ο μεγάλος Costolani θα την χρησιμοποιούσε για σεμιναριακή διδασκαλία, καθώς το δίπτυχο ρευστότητα-ψυχολογία κυμάνθηκε από το ζενίθ στο ναδίρ, διαμορφώνοντας ενδοσυνεδριακά τις ακραίες επιδόσεις ενός χρηματιστηριακού κύκλου σε λίγα μόλις λεπτά, ενώ η διαδικασία ολοκλήρωσής του απαιτεί συνήθως πολύ περισσότερο χρόνο.

Έτσι, στις 14.11 η θετική ψυχολογία οδήγησε τους επενδυτές στη μεγιστοποίηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με την τιμή του Γενικού Δείκτη να απεικονίζει την κορύφωση της χρηματιστηριακής ευφορίας. Ωστόσο, 14 λεπτά αργότερα, στις 14.25 η ψυχολογία είχε μεταστραφεί και οι μαζικές πωλήσεις σηματοδοτούσαν την απόσυρση της ρευστότητας, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει την χαμηλότερη επίδοση της ημέρας και την κορύφωση του χρηματιστηριακού πανικού.

Η δραματικά μεγάλη αυτή ενδοσυνεδριακή διακύμανση αναμφισβήτητα προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις "έκκρισης αδρεναλίνης" για τους συμμετέχοντες σε αυτή, καθώς ανέδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο τη "φυσιογνωμία" της Αγοράς μας.

Μια Αγορά όπου συμμετέχουν επενδυτές με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα προσβλέποντας σε κέρδη, για την καταγραφή των οποίων ωστόσο οφείλεις να έχεις την τύχη του... Γκαστόνε, ή την εσωτερική πληροφόρηση που δεν επιτρέπει ούτε ο ίδιος ο πανίσχυρος Σόιμπλε για τον εαυτό του.

Ασφαλώς δε το program trading των εξ αποστάσεως μελών (των remote members που βρίσκονται στο Λονδίνο) λειτούργησε καταλυτικά για την ακαριαία μεταστροφή σε χρόνο ρεκόρ που ζήσαμε.

Κατά τα λοιπά, αύριο διεξάγεται το 3ο συνεχόμενο Eurogroup μέσα στις τελευταίες 9 ημέρες. Η Ελλάδα ζητεί μια Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης, δηλαδή μια ειδική χρηματοδότηση διάρκειας 6 μηνών μέχρις ότου συνάψει την νέα συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της.

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν θετικά το Ελληνικό αίτημα γεγονός που συντήρησε τη χρηματιστηριακή αισιοδοξία.

Το Βερολίνο όμως, πάλι, την απέρριψε διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την ενδοσυνεδριακή βίαιη χρηματιστηριακή οπισθοδρόμηση που προαναφέρθηκε.

Ίσως οι δηλώσεις αποσκοπούν σε "εγχώρια κατανάλωση" καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί να υποχωρήσει, μέχρι τελικά να το κάνει.

Ίσως το σενάριο της "Ιφιγενοποίησης" της Ελλάδος, δηλαδή του εξαναγκασμού της σε έξοδο από την Ευρωζώνη, να είναι η εξήγηση με μια τευτονικών (ή προτεσταντικών αν προτιμάτε) επίδειξη της Γερμανικής οικονομικής δύναμης.

"Πάντως, ακόμη και λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του, η πιθανότητα του τελικού συμβιβασμού και της διαμόρφωσης μιας συμφωνίας είναι το επικρατέστερο σενάριο, αφού ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι το 'Grexit' δεν θα έχει συνέχεια, προκαλώντας ανεπανόρθωτο τραυματισμό για την Ευρωζώνη αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη στη συνέχεια" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές. "Κόκκινη" παραφωνία ο δείκτης ASX 200 (-0,19%).

Πλησιάζει τα υψηλά 15ετίας ο Nikkei που πήρε "καύσιμα" από τα Ιαπωνικά μάκρο. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο κατά 17% (εκτ. για αύξηση κατά 13,5%). Οι εισαγωγές για τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά 9%, έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 4,9%

Οι Αγορές σε Κίνα, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Μαλαισία ήταν κλειστές για τον εορτασμό του νέους σεληνιακού έτους.

Μικτά πρόσημα και επιφυλακτική εικόνα στην Ευρώπη, ενώ με μικρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Μένοντας στις ΗΠΑ, η πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed ήταν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων κοντά στο μηδέν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ λιγότεροι τάχθηκαν υπέρ μιας πρόωρης κίνησης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το "Marketwatch", τα πρακτικά της Fed έδειξαν πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν πρέπει να εγκαταλειφθεί το guidance ότι θα παραμείνει "υπομονετική" στην αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι Αγορές θα σκεφτούν πως η Fed είναι έτοιμη να κινηθεί "σε ένα αδικαιολόγητα στενό εύρος ημερομηνιών". Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει υπερβολικά σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Από εκεί και πέρα, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 21.000 την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 283.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα μειωθεί στις 290.000.

Στις 5,2 μονάδες επιβράδυνε ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed τον Φεβρουάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα ενός έτους. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τις 6,3 μονάδες τον Ιανουάριου και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του "MarketWatch", που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 8 μονάδες. Οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες για την Αμερικανική Οικονομία ενισχύθηκαν 0,2% τον Ιανουάριο, αλλά υπέδειξαν παράλληλα επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Ινστιτούτου Ερευνών "Conference Board".

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναστολή των αξιολογήσεων και των τιμών - στόχων των Ελληνικών Τραπεζών, ελλείψει σαφήνειας ως προς τις οικονομικές προοπτικές της Χώρας και το πρόγραμμα διάσωσης, προχώρησε η HSBC. Σύμφωνα με τον οίκο, το σενάριο για τις Ελληνικές Τράπεζες είναι "δυαδικό".

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πιθανότατα θα συνοδευτεί από στάση πληρωμής Κρατικών και Εμπορικών ομολόγων της Χώρας, αλλά θα έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στις άλλες Χώρες Μέλη και στις αξιολογήσεις τους, αναφέρει ο οίκος Standard & Poor's. Ειδικότερα, η δημιουργία του European Stability Mechanism (ESM), που μπορεί να προσφέρει στήριξη στις Χώρες οι οποίες θα πλήττονταν από το "Grexit", λειτουργεί σαν "μαξιλάρι". Παράλληλα οι Ελληνικοί "δεσμοί" με τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές έχουν μειωθεί αισθητά, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο ντόμινο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of International Settlements (BIS), οι Τράπεζες, διεθνώς, είχαν καθαρό άνοιγμα στις Ελληνικές Τράπεζες ύψους 77 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο 2014 σε σύγκριση με πάνω από 250 δισ. δολ. πριν από πέντε χρόνια και 126 δισ. δολ. στα τέλη του 2011. Οι Τράπεζες εκτός Ευρωζώνης αύξησαν το άνοιγμά τους στα 27 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι ο κίνδυνος ντόμινο λόγω των Ελληνικών ανοιγμάτων έχει μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως, παρά τη μείωση στο άνοιγμα, η S&P θεωρεί ότι, σε περίπτωση "Grexit", οι εκτεθειμένες Τράπεζες θα χρειαστούν χρηματοπιστωτική στήριξη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 853,35 μονάδες (+0,69%) και ο Τραπεζικός στις 790,87 μονάδες (+5,91%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο ΓΔ έκλεισε στις 856,5 μονάδες (+1,06%) και ΔΤΡ στις 786,84 μονάδες (+5,37%).

Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 5 μηνών (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 19/9 με 303,127 εκατ.), εκτοξεύτηκε στα 267,2 εκατ. από τα οποία τα 39,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ, ΒΙΟ, ΕΛΛ).

Διακινήθηκαν συνολικά 378749159 τίτλοι, από τους οποίους οι 349891778 άλλαξαν χέρια στο ταμπλώ του FTSE25.
Οι "γνωστοί" έξι τίτλοι (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ) "απασχόλησαν" το 83% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ και MIG. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Viohalco και στο χαμηλό ημέρας η Jumbo.

Την καλύτερη, τεχνικά, εικόνα συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι Viohalco, ΟΛΠ και Τιτάν.

Για τους "θιασώτες" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, υπάρχει η "εντυπωσιακή" Σωλ. Κορίνθου, ενώ συνεχίζει να έχει σταθερό πωλητή η Kleeman που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Αρκετά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 92 ανοδικές μετοχές έναντι 34 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση - ορισμός της μεταβλητότητας, που εκτίναξε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (140.939 συμβόλαια).

Συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς οι μετακυλίσεις θέσεων.

Το volatility και η έλλειψη προγνωστικών για την επόμενη μέρα, δεν επέτρεψε την περαιτέρω μείωση των ανοιχτών θέσεων που διατηρήθηκαν στα 13.993 συμβόλαια, εν όψει Παρασκευής που είναι η λήξη Φεβρουαρίου.
Στα 33.936 συμβόλαια οι ανοιχτές θέσεις για το συμβόλαιο του δείκτη στον μήνα Μάρτιο.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 56.536, 27.048 για τον Φεβρουάριο, 29.406 για τον Μάρτιο, 42 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 252) κινήθηκε μεταξύ 247 και 266,75 μονάδων και αύξησε την υπάρχουσα υπερτίμηση στο 0,8%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (5.483), ΔΕΗ (1.152), Alpha Bank (23.826), Εθνική (44.578), Πειραιώς (37.462), Eurobank (22.088), ΟΠΑΠ (1.519), Μυτιληναίο (315), MIG (1.928), Ελλάκτωρα (276), ΓΕΚ (618), ΕΧΑΕ (286), Ελ. Πετρέλαια (146), Μέτκα (120), Τιτάνα (128), Jumbo (326), Motor Oil (134).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE παρέμεινε στα επίπεδα του 90%, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 988 δικαιώματα (470 δικαιώματα αγοράς και 518 δικαιώματα πώλησης.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (50.669.350 τεμ.), Eurobank (35.849.720 τεμ.), Πειραιώς (31.985.172 τεμ.), Εθνική (2.595.363 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v