Κέρδη στο ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες

Μικρή άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στραμμένο σε Βρυξέλλες αλλά και Φρανκφούρτη. Υπεραπόδοση για Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Πειραιώς, MIG. Με θετικό πρόσημο OTE, OΠΑΠ, Μυτιληναίος. Ρευστοπoιήσεις σε Coca Cola, Tιτάνα, ΔΕΗ.

Mέτριου κόστους διατήρηση δυνάμεων πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 845 -850 μονάδων εξελισσόταν στο ΧΑ, ωστόσο μετά τις 16.00 τα κέρδη του ΓΔ μαζεύτηκαν.

Με το βλέμμα στραμμένο σε Βερολίνο - Αθήνα αλλά και στη Φρανκφούρτη και ενώ εντείνονται οι αναφορές ξένων πόλων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ο τραπεζικός κλάδος παίρνει μία ανάσα και η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης - μεσαίας κεφαλαιοποίησης αντιδρά ανοδικά.

Καθοριστικότατη (προ πάντων ενδεικτική των προθέσεων) η απόφαση της ΕΚΤ, με τη Γερμανία να αντιδρά (όπως αναφέρεται στο σχετικό θέμα) και εύλογη την κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, με τον δείκτη έως 6,85% υψηλότερα στα επίπεδα των 770 μονάδων.

Στην αγορά είναι κοινή εκτίμηση πως η χρηματοδότηση θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης ώστε η Ελλάδα να αποδεχθεί παράταση του μνημονίου, ως εκ τούτου η σημερινή στάση του Μ. Ντράγκι θεωρείται πρόκριμα για τη συνέχεια και γνώμονας για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, με περίπου το 58%-60% των συνολικών συναλλαγών να γίνεται στις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων.

Περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ, με τα περισσότερα και σήμερα στη μετοχή της Εθνικής, ενώ ακολουθεί η Alpha Bank. Σημειώνεται πως η Εθνική ήταν η τελευταία τράπεζα που έλαβε την επιπλέον στήριξη (και αυτή για προληπτικούς λόγους μετά από απόφαση της ΤτΕ), ενώ τρέχουν και οι διοικητικές αλλαγές.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η αλλαγή διοίκησης στην ΕΤΕ αφού προηγουμένως οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις καταλληλότητας από την ΕΚΤ.

Στη μετοχή της Εθνικής, όπως είχε σημειωθεί από εχθές, πραγματοποιούνται τις τελευταίες συνεδριάσεις σημαντικές κινήσεις από την πλευρά αμερικανικών οίκων (BofA, JP Morgan, Citi κ.ά.), ενώ κινητικότητα παρουσιάζει και το δικαίωμα ADR που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Ν.Υ.

Στο 1,22-1,33 ευρώ η διακύμανση της μετοχής της ΕΤΕ, στο 0,217 ευρώ (11,65%) το warrant και στις 6.433 τα συμβόλαια λήξης Φεβρουαρίου σε τιμές λίγο ανώτερες (μικρό premium) από την τρέχουσα στην υποκείμενη αγορά.

Στο 0,34 (3,6%%) η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,555 ευρώ (5,17%) το ΑΛΦΑτπ και στις 4.111 τα ΣΜΕ Φεβρουαρίου.

Κινητικότητα για την Πειραιώς (στο 0,59 με 3,3%) και για τη Eurobank με 8,16% στο 0,159 ευρώ. Να σημειωθεί πως αυξημένη συναλλακτικότητα καταγράφεται για το ΠΕΙΡΤπ στο 0,166 έως 8,50% υψηλότερα με συναλλαγές 270 χιλιάδων ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί πως στα warrants των 3 μετοχών έχουν γίνει συναλλαγές αξίας περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές απώλειες, με 2,2%, για τη μετοχή της CC/HBC στα 15,6 ευρώ ,βαρύνοντας τον δείκτη FT 25, λειτουργώντας -λόγω της υψηλής στάθμισης- σαν... τροχοπέδη. Νωρίτερα ο όμιλος της CC/HBC ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και χρήσης 2014.

Στα 7,77 ευρώ (2,55%) η μετοχή του ΟΤΕ, με πωλητές από τα 7,95 ευρώ με χρηματιστηριακούς παράγοντες να θεωρούν αφορμή και την υποβάθμιση σε ΒΒ- από τη Standard & Poor s, τη Δευτέρα. Ο ΟΤΕ αποτιμάται στα 3,80 δισ. ευρώ.

Στα 8,4 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με πωλήσεις από τα 9,05 ευρώ, ενώ στη μετοχή της ΔΕΗ συναλλαγές γίνονται στο εύρος των 5,76-6,20 ευρώ.

Λίγο μετά τι; 16.00 για σχεδόν 20 μετοχές του FT 25 οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο, ενώ εκτός από τη CC/HBC πωλήσεις και διόρθωση καταγραφόταν για FF Group, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia.

Από την απόφαση της ΕΚΤ θα κριθεί η άκρως βραχυπρόθεσμη τάση κι αρκετοί ποντάρουν στο ενδεχόμενο όχι μόνο παράτασης του διαστήματος (φημολογείται μέχρι τις 2-4 Μαρτίου) αλλά και ενίσχυσης του ορίου για μερικά δισ. ευρώ περαν των 65 δισ. του ELA.

Προεξόφληση (και προσδοκία) που μέχρι τώρα αποτυπώνεται στη μικρή αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών τίτλων (κυρίως του 3ετούς) και στην κινητικότητα που παρουσιάζει χρηματιστηριακά ο τραπεζικός κλάδος.

Ανοδικά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα (αλλά και στην Ουκρανία) τα κυριότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Στο 1,1359 - 1,1412 η σχέση EUR/USD.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v