Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες ρυθμιστές της τάσης

Ξεκίνημα με πτώση για το ΧΑ, που στρέφει την προσοχή του στα παράγωγα αλλά και τον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες 9% για Eurobank. Οι επενδυτές να αποτιμούν και την προσφυγή στον ELA από 2 ιδρύματα. Στο επίκεντρο πάντα οι πολιτικές εξελίξεις αλλά και οι «δηλώσεις» από Γερμανία, Βρυξέλλες.

Κρίσιμη και πολύ πονηρή η σημερινή συνεδρίαση, μετά το διήμερο πτωτικό σερί, κυρίως όμως λόγω των εξελίξεων στις τράπεζες.

Εν μέσω γενικότερης ανατάραξης στις διεθνείς αγορές (με αφορμή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας) - ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναφέρεται στις ευκαιρίες και στα ρίσκα μετά το... ελβετικό σοκ.

Όμως το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται στον δικό του ρυθμό- με έντονο το προεκλογικό χρώμα-, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία υφίσταται τις αδιαμφισβήτητες συνέπειες των πολιτικών εξελίξεων.

Στις πρώτες εννέα συνεδριάσεις του 2015 επιχειρείται να προεξοφληθούν τόσο ο δρόμος προς την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου όσο και διάφορα μετεκλογικά ενδεχόμενα. Αποτέλεσμα οι πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και οι τέσσερις ανοδικές και το ξεκίνημα του χρόνου από τις 836,24 μον. με 1,22% στις 2/1, μέχρι το χθεσινό κλείσιμο στις 805 μονάδες, στο χαμηλό ημέρας.

Μέχρι τώρα στο Χ.Α. έχουν προεξοφληθεί αρχικά αρνητικές εξελίξεις και... Grexit με ένα 3ήμερο πτωτικό σερί, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν νεότερα χαμηλά στις 757,78 μον. την Πέμπτη 8/1, για να ακολουθήσει ένα επίσης 3ήμερο ανοδικό με αφορμή τις εντός κι εκτός συνόρων προσπάθειες για άμβλυνση της έντασης και της καταστροφολογίας.

Στη διάρκεια του ανοδικού σερί σημειώθηκαν διπλά υψηλά στην περιοχή των 847-848 μονάδων, για να ακολουθήσει με αφορμή την επαναφορά αρνητικών ειδήσεων νέα διόρθωση το διήμερο Τετάρτης - Πέμπτης.

Το Χ.Α. διορθώνει για δύο συνεχόμενες μέρες από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης και αφού έχει επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στα υψηλά ημέρας. Τη μεν Τετάρτη η αγορά διόρθωσε με αφορμή (κυρίως) τα απογοητευτικά στοιχεία για τα έσοδα, τα νεότερα από το μέτωπο του προϋπολογισμού και την εκ νέου επιβάρυνση του κλίματος που αφορά την οικονομία και τις τράπεζες.

Στη δε χθεσινή συνεδρίαση γύρισε μέσα στον γενικότερο χαμό που προκλήθηκε πανευρωπαϊκά με αφορμή την κίνηση της Κ.Τ. της Ελβετίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται εσωτερικά ζητήματα, που σχετίζονται με τις τράπεζες, τη ρευστότητα, τα διαθέσιμα κ.λπ.

Γι' αυτό και θα επιμείνω στον τραπεζικό κλάδο θεωρώντας τον καθρέφτη όχι μόνο όσων διαδραματίζονται αλλά και όσων έχουν δρομολογηθεί για τη συνέχεια, όπως και εκείνων που αναμένονται ευρύτερα στον κλάδο.

Με οροφή-αντίσταση τις 102-103 μονάδες, ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε εχθές μέχρι τις 95, με κρίσιμη τη στήριξη λίγο χαμηλότερα στις 92/91 μονάδες. Όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τόσο όσα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος για το... πλήγμα στα πλάνα αναδιάρθρωσης όσο και η στάση των ξένων, κυρίως των αμερικανικών οίκων, τελευταία.

Παράλληλα η αγορά θα αποτιμήσει και την προσφυγή στον ELA από δύο τραπεζικά ιδρύματα.

Θυμίζω πως στις 8/1 η Goldman Sachs τσεκούρωσε τις τιμές-στόχους για τις μετοχές του κλάδου, ενώ λίγες μέρες αργότερα στις 14/1 η JP Morgan ήταν αρνητική απέναντι στον κλάδο.

Συνεπώς κυρίως τράπεζες παραμένουν και για σήμερα ρυθμιστές της τάσης, και το κλειδί για τη λήξη της σειράς συμβολαίων του FT 25 για τον Ιανουάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v