Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» το σύνολο των μετοχών του FT 25, με τον ΓΔ να καταγράφει ισχυρές απώλειες, «φλερτάροντας» με τις 800 μονάδες. Σε «εορταστικά» επίπεδα παραμένει ο τζίρος. Στις τράπεζες αλλά και στους τίτλους των MIG, ΕΥΔΑΠ οι μεγαλύτερες πιέσεις.

Διόρθωση έως 4% με μόλις 20 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση. Με λίγες πωλήσεις, αλλά ακόμη λιγότερες αγορές, στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και του FT Mid διαμορφώνεται... δυσανάλογη υποχώρηση, ενδεικτική της ρηχότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αυτήν την κρίσιμη φάση.

Η σεναριολογία για... Grexit, οι συνεχείς παρεμβάσεις των ξένων, των Eυρωπαίων και εταίρων, δημιουργούν κλίμα και περιβάλλον «αυτοεκπληρούμενης προφητείας».

Μετά τις τελευταίες έξωθεν παρεμβάσεις ήταν η σειρά του... σοσιαλιστή Φρ. Ολάντ να υποστηρίξει πως «οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν για την κυβέρνησή τους, η οποία όμως θα πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις...». Συνέπεια (και) των ελληνικών εξελίξεων η αφορμή για νέα «βουτιά» του ευρώ, καθώς, όπως σημειώνει η Άννα Φαλτάιτς, διορθώνει σε χαμηλό 9 ετών προς το 1,19 δολ.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη λογική της αδράνειας και την απουσία των όποιων αγοραστών, βασικοί δείκτες και μετοχές αφήνονται σημαντικά χαμηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 810 μονάδων, τον FT 25 προς τις 261 και τον τραπεζικό έως 3,15% χαμηλότερα στην περιοχή των 94 μονάδων.

Ενδεικτική της εικόνας της αγοράς το ότι στις 11.35 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ (τζίρος σχεδόν 1 εκατ. ευρώ σε διάστημα 10΄-15΄) με βραδεία κίνηση-κυκλοφορία στις περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σημαντικότερες οι απώλειες σε μετοχές εισηγμένων που είτε άμεσα είτε έμμεσα επηρεάζονται όχι μόνο από το πάγωμα των όποιων κινήσεων στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και από την προοπτική μετάθεσης επί μακρόν (ή ακόμη και ακύρωσης) των σχεδιασμών που είχαν δρομολογηθεί από τη συγκυβέρνηση.

Ενδεικτική μέχρι πρότινος η περίπτωση της ΔΕΗ, ενώ τελευταία ταλαιπωρείται και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Με ελάχιστες συναλλαγές, αλλά με εμφανή την απουσία της όποιας διάθεσης για αγορές η μετοχή της Επιχείρησης διορθώνει έως 6,65% στα 5,90 ευρώ. Αλλά με συναλλαγές 2.705 τεμαχίων αξίας 16.102 ευρώ (λίγο πριν από τις 11.40).

Υπό πίεση, μετά την αναλαμπή της Παρασκευής, οι τράπεζες με την όποια θετική απόδοση να εξανεμίζεται καθώς η Πειραιώς έφτασε μέχρι το 0,914 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής μέχρι το 1,43 ευρώ, η Alpha Bank μέχρι το 0,454 ευρώ και η Eurobank μέχρι το 0,179 ευρώ.

Να σημειωθεί πως για τον κλαδικό δείκτη και τις 4 μετοχές τα ιστορικά χαμηλά έχουν καταγραφεί έως 8%-10% χαμηλότερα.

Στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ επικρατούν επίσης πωλητές, αν και οι πιέσεις είναι ηπιότερες σε ΟΠΑΠ, ακολουθεί ο ΟΤΕ, ενώ φτάνουν έως 3,65% για τη μετοχή της ΔΕΗ. Σε αυτούς τους τρεις τίτλους ακολουθείται μία... κάπως κυκλική πορεία κινήσεων-συναλλαγών, με αποτέλεσμα να διατηρείται μικρή ανοδική φορά (ΟΠΑΠ) ή μικρές απώλειες σε διάστημα εβδομάδας.

Έως τα 15 ευρώ έγιναν νωρίτερα πωλήσεις στη μετοχή της CC HBC. Έως τα 2,10 ευρώ οι πωλήσεις στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 4,55 ευρώ στον Μυτιληναίο, έως το 1,88 ευρώ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά με απώλειες μικρότερες του δείκτη για τις μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου (στα 7,32 ευρώ με -0,14%), Grivalia (στα 7,50 ευρώ με -0,13%), ΜΕΤΚΑ (στα 8,52 ευρώ με -1,27%).

Στα χαμηλά επίπεδα των 815 μονάδων ο Γ.Δ. με συναλλαγές 7 εκατ. ευρώ (στις 11.50) από τα οποία το 52% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v