Έλαβαν τα μέτρα τους οι σημερινοί αγοραστές και έτσι, ενώ χθες ο Γενικός Δείκτης έφθασε σε ενδοσυνεδριακά κέρδη 1,58% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 0,26%, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και τερμάτισε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και με σημαντικά κέρδη.
Η διαφοροποίηση της στρατηγικής επέβαλε την αλλαγή του "ταγού" που θα οδηγούσε την σημερινή αντίδραση. Και ενώ χθες τον ρόλο "ατμομηχανής" ανέλαβαν οι Τραπεζικές μετοχές, σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη.
Άλλωστε το τελικό +3,24% του FTSE25, έναντι του +2,77% του Τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας (έστω και αν προς το τέλος αποφάσισαν και οι Τραπεζικές μετοχές να δηλώσουν παρούσες στην σημερινή ανοδική προσπάθεια), όπως και το γεγονός ότι από τα μη Τραπεζικά blue chips μόνο η Αεροπορία Αιγαίου (-1,65%) και η Motor Oil (-1,85%) τερμάτισαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.
Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξεκινήσει κάτι πολύ δυνατό, στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, χωρίς την Τραπεζική συνδρομή και πολλές συνεδριάσεις με τις Τράπεζες "βουβές" (εξαίρεση οι ΕΤΕ και Eurobank) δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να "περιφέρεται" πέριξ των 100 μονάδων, όμως λίαν συντόμως και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, θα δώσει κίνηση εκτόνωσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Το ημερήσιο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη
Από εκεί και πέρα το -0,88% του δείκτη Μεσαίας - Μικρής Κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά ότι οι τίτλοι που βρίσκονται χαμηλότερα του 25αρη, δεν βρίσκονται στα "επενδυτικά σχέδια" των ενεργών παικτών και η όποια προσπάθεια μη απαξίωσης επαφίεται στην "καλή θέληση" των βασικών μετοχών.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε σαν τίτλο "πολλά (κέρδη) με λίγα (λεφτά)", καθώς για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.
Συμπερασματικά, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα παραμείνει στην διαδικασία αναμονής των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες δεν θα κρίνουν μόνο την τύχη της Κυβέρνησης αλλά και την πορεία της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.
Αν οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποδειχθούν θετικές για το Χ.Α., η Αγορά θα επιστρέψει εντόκως τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων, ακόμα και αν η τελευταία ανοδική αντίδραση αποσκοπούσε περισσότερο στην "διευκόλυνση" του κλεισίματος των ανοιχτών θέσεων, εν όψει του triple witching Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι μετά και την χθεσινή συνεδρίαση, παρέμεναν ανοιχτά 29246 συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. λήξεως Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, η σημερινή κίνηση της spot Αγοράς δεν άφησε ανεπηρέαστους τους εμπλεκόμενους στην Αγορά Παραγώγων, που μείωσαν ελαφρώς τις υπάρχουσες υποτιμήσεις, για το συμβόλαιο του δείκτη, στον πρώτο (Δεκέμβριος) και δεύτερο μήνα (Ιανουάριος).
Απόλυτα ενδεικτική η σημερινή ατάκα εγχώριου παράγοντα της Αγοράς, που επισημαίνει ότι "οι τελευταίες τοποθετήσεις κινούνται στην ζώνη επικίνδυνου τζογαρίσματος".
Μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων παρατηρείται και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να έχει μειωθεί στο 8,66%, του 5ετους στο 9,51% και του 10ετους στο 10,36%.
Από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει αναφοράς η προσπάθεια αντίδρασης του τίτλου της Τρ. Κύπρου, μετά τις χθεσινές συντριπτικές απώλειες. Η μετοχή αναρριχήθηκε έως τα 0,2000 ευρώ (+12,99%), για να κλείσει εντυπωσιακά χαμηλότερα υποδηλώνοντας ότι συνεχίζει να έχει σημαντικό αριθμό πωλητών.
Επίσης, ο τίτλος της Τρ. Αττικής (-,92%) ισοφάρισε το χαμηλότερο κλείσιμο "ever".
Από τις μετοχές του FTSE25, ξεχώρισαν οι ΕΥΔΑΠ (+8,52%), Ελλάκτωρ (+7,73%) και ΔΕΗ (+6,09%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 5% έκλεισαν οι Jumbo, Folli Follie Group και του 4% οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Eurobank.
Ημερήσιο διάγραμμα του FT25
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η Αγορά "τίμησε" το 810 επίπεδο που ουσιαστικά είναι το 61% όλης της ανοδικής μας κίνησης από το 2012. Οι 868 μονάδες είναι η μικρότερη αντίδραση που θα μπορούσε να κάνει η Αγορά, σαν "retracement" και είναι η πρώτη και σημαντικότερη αντίσταση στην παρούσα. Μία διάσπαση των 868 μονάδων θα μπορούσε να μας φέρει στην ζώνη του 900.
Σε "Intraday" έχουμε πάρει ένα αγοραστικό σήμα με το "stop" στο 835 μονάδες. Μία τέτοια πτωτική κίνηση θέλει τον χρόνο της για να μπορέσει να μας δείξει κάτι καλύτερο σε τάση.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Κώστας Φέγγος
Η Αγορά θα κινείται με βάση τις εκτιμήσεις και τις φήμες για την ευστάθεια ή την αστάθεια του πολιτικού συστήματος, όπως αυτή προσδιορίζεται από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ τα οικονομικά νέα δεν έχουν ιδιαίτερη επίπτωση, εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.
Στο πολύ καλό σενάριο, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο του 2015. Σε αυτή την περίπτωση οι "180 plus" ψήφοι θα εκληφθούν σαν σταθερότητα, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα προσφέρει φρέσκο και πολύ χρήμα στις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο θα οδηγηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Φυσικά για να διορθωθεί η Οικονομία, ακόμη θα χρειάζεται σοβαρότητα και εθνικό σχέδιο από μεριάς των πολιτικών, αλλά τα πράγματα γίνονται ευκολότερα όταν έχεις λεφτά.
Στο πάρα πολύ καλό σενάριο, τα παραπάνω θα συνοδευτούν από μια Κυβέρνηση Εθνικής ενότητας με συμμετοχή και της Αντιπολίτευσης, που θα εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης.
Στο πρώτο κακό σενάριο, θα εκλεγεί ΠτΔ αλλά με συμφωνία για εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Σε αυτή την περίπτωση θα συνεχιστεί ο αργός θάνατος της Οικονομίας που συντελείται από τις Ευρωεκλογές έως τώρα. Η Ελλάδα σε συνεχή προεκλογική περίοδο θα αδυνατεί να πάρει αποφάσεις, οι ξένοι θα πιέζουν και σύντομα θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Σε τέτοιες συνθήκες το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει να απαξιώνεται.
Στο δεύτερο κακό σενάριο, δεν θα εκλεγεί ΠτΔ και θα πάμε άμεσα για εκλογές. Ο Κυβερνητικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και οι εκλογές θεωρείται πολύ απίθανο ότι θα δώσουν σταθερή Κυβέρνηση. Οπότε θα πάμε και για δεύτερες εκλογές. Μέχρι να βρεθεί Κυβέρνηση να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ποσοτική χαλάρωση και με δεδομένη την πολύ κακή κατάσταση της Οικονομίας, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνα.
Κάποτε κάποιος θα κάνει σταθερή Κυβέρνηση και εν απουσία Αγοράς θα υπογράψει νέα μνημόνια.
'Σε όλα τα παραπάνω η έξοδος από το ευρώ είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς θα επηρεάσει την Ευρώπη, ενώ ένα 'bail in' τύπου Κύπρου ή χειρότερο, μπορεί να γίνει πιθανό", εκτιμά ο πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Trading Vectors
Η έκβαση της Προεδρικής εκλογής αλλά και οι ακόλουθες πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν και το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με τους αναλυτές της "Trading Vectors".
Σε περίπτωση εκλογής Προέδρου, ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί έντονα στο εύρος των 820-1.030 μονάδων, με πιθανή ανοδική διάσπαση και του άνω ορίου των 1.030 μονάδων.
Σε αντίθετη περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα εισέλθει στο πτωτικό κανάλι των 830-685 μονάδων, με πιθανή διάσπαση και των 685 μονάδων.
"Από εκεί και πέρα το προεκλογικό περιβάλλον θα καθορίσει και τα νέα επίπεδα ισορροπίας στις αποτιμήσεις" εκτιμά η "Trading Vectors".
Νίκος Σακαρέλης
"Η Αγορά αναμένει σήμερα τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας, για να εκτιμήσει το πώς θα κινηθούν οι αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές στις υπόλοιπες ψηφοφορίες", αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.
Το σκηνικό που θα διαμορφωθεί μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας θα είναι και το πιο σημαντικό, εντούτοις μια πρώτη εικόνα θα προκύψει απόψε. Η περίοδος αυτή είναι και η καλύτερη για κάποιον που θέλει να αναλάβει το ρίσκο και να τοποθετηθεί σε περίπτωση που πιστεύει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, οι εισηγμένες που επηρεάζονται περισσότερo από το πολιτικό ρίσκο είναι οι Τράπεζες, οι εισηγμένες ΔΕΚΟ και οι εταιρείες που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους αυτή την περίοδο, που μπορεί να είναι και προεκλογική ( π.χ.JUMBO-).
Τα τεχνικά σημεία στήριξης και αντίστασης σε περιπτώσεις πολιτικού ρίσκου δεν παίζουν καθοριστική σημασία, ιδιαίτερα για την Ελληνική Αγορά ομολόγων και μετοχών που δεν βρίθει ρευστότητας. Εντούτοις, στηρίξεις για το Γενικό Δείκτη εμφανίζονται στις 835 και 810 μονάδες ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 880 μονάδες και 930 μονάδες.
Το σενάριο για συμφωνία για εκλογή Προέδρου και κατόπιν εκλογές σε συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα είναι θετικό για την Αγορά, καθώς θα σημάνει την έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.
"Σε περίπτωση που η απειλή της Morgan Stanley για έξοδο του Ρωσικού Χρηματιστηρίου από τους δείκτες της γίνει πραγματικότητα , τότε πιθανώς να επωφεληθεί η Ελληνική Αγορά από μια αύξηση της στάθμισης της στον MSCI Emerging Market Index" επισημαίνει ο αναλυτής της Wealth Financial Services.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,31% για την Shanghai, κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος με συνεχείς εναλλαγές προσήμων για τους Ευρωπαϊκούς δείκτες (παρά το αρνητικό ξεκίνημα), ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, μετά το χθεσινό κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, περιμένοντας τους "χρησμούς" της Fed, εν μέσω προσδοκιών ότι θα δώσει περισσότερες ενδείξεις αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Στατιστική Υπηρεσία της Ένωσης επιβεβαίωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στις 18 Χώρες του ευρώ αυξήθηκαν μόλις 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ήταν 0,4% υψηλότερα για τις 28 χώρες της ΕΕ. Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός ετησίως διαμορφώθηκε στο 0,4% και στο 0,5% αντιστοίχως.
Η Ισπανική Repsol ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της Καναδικής Talisman Energy έναντι 8,3 δισ. δολαρίων. Η συνολική αξία του deal υπολογίζεται στα περίπου 13 δισ. δολάρια, αν συμπεριληφθεί και το χρέος της Talisman. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά από Ισπανική εταιρεία από το 2007. Οι μέτοχοι της Talisman θα λάβουν 8 δολάρια για κάθε μετοχή, σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο εταιρειών. Το ποσό αυτό αποτελεί premium 60% σε σχέση με την μέση τιμή της μετοχής τις τελευταίες 30 ημέρες.
Μια κατακόρυφη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, είναι πιθανό να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξαν στελέχη της Bank of England. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ΒοΕ τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, εμφανίζουν ότι η επιτροπή των εννέα μελών ψήφισε με πλειοψηφία επτά-δύο να διατηρήσει το επιτόκιο της Τράπεζας στο 0,5%. Επίσης ψήφισαν ομοφώνως να αφήσουν το μέγεθος του χαρτοφυλακίου ομολόγων αμετάβλητο, στις 375 δισ. στερλίνες (589,56 δισ. δολάρια).
Ανακάμπτει το δολάριο, προσπαθεί να αντιδράσει (από τα χαμηλά 5,5 ετών) το πετρέλαιο, ενώ πιέζονται EUR, GBP.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, για να υπάρξει σταθερή βάση για την ανάκαμψη του ευρώ, αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση του $1,26, σπάζοντας πρώτα τον κινητό μέσο όρο 55 ημερών, στο $1,2542. Η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα $ 1,2340.Στρατηγική: "Long" στο $1,2400, "stop" κάτω από το $1,2340 και ρευστοποιήσεις στο $1,2840.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,3% από τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008 όταν η Αμερικανική Οικονομία βρίσκονταν σε ύφεση, σε μια ισχυρή ένδειξη ότι ο πληθωρισμός αποδυναμώνεται εν μέσω της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου. Χωρίς να περιλαμβάνεται ο κλάδος της Ενέργειας και τον Τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης αυξήθηκε 0,1%, σύμφωνα με τα Κυβερνητικά στοιχεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για υποχώρηση του δείκτη κατά 0,1%, με τις δομικές τιμές να.ενισχύονται 0,1%.
Διευρύνθηκε ελαφρώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, και διαμορφώθηκε στα 100,3 δισ. δολάρια έναντι της αναθεωρημένης μέτρησης των 98,4 δισ. δολαρίων στην προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με αναλυτές και όσον αφορά τον δείκτη - σηματωρό S&P οι πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1.987 μονάδες κι έπειτα στις 1.993 μονάδες.
Εάν φτάσει πάνω από τις 2.012 μονάδες, είναι σημάδι ότι η πτωτική τάση εγκαταλείπεται.
Επόμενες στηρίξεις στις 1959 και 1946 - 1943 μονάδες.
"Short" στις 2.002-2006 μονάδες. "Stop" πάνω από τις 2.013 μονάδες. "Long" στις 1.950 μονάδες και "stop" κάτω από τις 1.942.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,90% έναντι 1,8% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση.
Η ραγδαία επιδείνωση της ψυχολογίας για τις Ελληνικές μετοχές έρχεται αντιμέτωπη με την ευρεία ανάκαμψη βάσει των εσόδων (πλην των Τραπεζών) και τη σταθεροποίηση των μακροοικονομικών δεδομένων, επισημαίνει η BofA Merrill Lynch στην επενδυτική στρατηγική της για την Ελλάδα και τις Ελληνικές μετοχές.
Σε μείωση της τιμής-στόχου για τη ΔΕΗ στα 8,9 ευρώ ανά μετοχή από 9,8 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Goldman Sachs, δίνοντας σύσταση "Buy". Η αναπροσαρμογή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συμπεριληφθεί το ρίσκο Χώρας, με βάση τις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις που επηρεάζουν τον Ευρωπαϊκό κλάδο, όπως το πιο αδύναμο ευρώ, την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και του λιθάνθρακα αλλά και την υποχώρηση των τιμών ενέργειας.
Ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και στις 17.00 "είδε" το υψηλό ημέρας των 866,15 μονάδων (+3,83%). Μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε στις 862,06 μονάδες με κέρδη 3,33%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 92,6 εκατ. από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ).
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η Αεροπορία Αιγαίου, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie Group, Jumbo, Grivalia (αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,20 ευρώ, +9,19%, για να κλείσει στα 7,61 ευρώ με κέρδη 1,33%).
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Μετά και τις νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η πρώτη τετράδα διαμορφώνεται ως εξής: Alpha Bank (6,346 δισ), Πειραιώς (5,68 δισ), ΕΕΕ (5,67 δισ) και Εθνική (5,335 δισ).
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικές μετοχές έναντι 39 πτωτικών, ενώ για 28 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4%.
-ΧΠΑ
Καθαρά ανοδική συνεδρίαση που έδωσε δικαίωμα εξόδου στους "long". Νέα αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (109.775 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, με τους "short" σαφώς επιθετικότερους.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 34.729, 18.278 για τον Δεκέμβριο, 16.392 για τον Ιανουάριο, 59 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 276) κινήθηκε μεταξύ 260 και 276,75 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,25%%. Μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με υποτίμηση έως 1,5% για τον πρώτο μήνα και με υποτίμηση έως και 3,5% για τον δεύτερο μήνα (Ιανουάριος).
Να σημειωθεί ότι παραμένουν ανοιχτά 18.720 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου.
Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (14.000 Τιτάν, 135.000 Alpha Bank, 10.000 Jumbo, 5.104 Εθνική, 14.476 Ελλάκτωρ, 80.002 Πειραιώς, 5.000 Motor Oil, 5.018 ΕΕΕ, 5.338 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.721), ΔΕΗ (2.061), Alpha Bank (16.689), Εθνική (14.483), Πειραιώς (4.789), Eurobank (53.857), Μυτιληναίο (1.400), ΟΠΑΠ (956), MIG (6.227), ΓΕΚ (1.414), Ελ. Πετρέλαια (442), ΕΧΑΕ (756), Jumbo (125), Ελλάκτωρα (503), Τέρνα Ενεργειακή (2.074), Τιτάνα (102), Σιδενόρ (438), Viohalco (109), Folli Follie Group (157), Motor Oil (105), Μέτκα (452), Intralot (313).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 66%, με τον όγκο συναλλαγών σχετικά βελτιωμένο, στα 1192 δικαιώματα (997 calls και 195 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (35.391.289 τεμ.), Eurobank (9.569.246 τεμ.), Εθνική (2.752.257 τεμ.), Πειραιώς (26.559.586 τεμ.).