Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 20,35% και ήταν επόμενο να μεσολαβήσει μία προσπάθεια αντίδρασης, (κάτι που έγινε και στην συνεδρίαση της Παρασκευής, με "κόκκινο" το τελικό κλείσιμο), προκειμένου να μην πάει η Αγορά "αμαχητί", αλλά και να δοθεί μία ευκαιρία εξόδου, στους "long" εγκλωβισμένους.
Από εκεί και πέρα το μόνο που δείχνει σίγουρο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είναι η ... αβεβαιότητα και η υψηλή μεταβλητότητα, καθώς στην παρούσα φάση τον πρώτο λόγο θα έχει το πολιτικό ρεπορτάζ και οι διαρροές από την Βουλή και τα εσωτερικά των κομμάτων.
Παρά ταύτα το βασικό σενάριο παραμένει πτωτικό.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι απομένουν μόλις επτά συνεδριάσεις μέχρι την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή όχι, από την παρούσα Βουλή και μέσα σε αυτές τις επτά συνεδριάσεις θα έχουν μεσολαβήσει οι δύο πρώτες ψηφοφορίες για τον ΠτΔ και το triple witching Δεκεμβρίου.
Ξεκινώντας την αναφορά από το τελευταίο και την Αγορά Παραγώγων, η σημερινή ανοδική αντίδραση έδωσε το δικαίωμα ισχυρότερης και ταχύτερης μετακύλισης θέσεων για τον επόμενο μήνα (Ιανουάριος) στο συμβόλαιο του δείκτη και όχι μόνο, όμως οι εκεί εμπλεκόμενοι παραμένουν επιδεικτικά απαισιόδοξοι, ενώ οι "μεγάλοι παίκτες" παραμένουν στην πλευρά των πωλητών.
Αυτά τα δύο έχουν σαν αποτέλεσμα να επιμένει το ευδιάκριτο discount για το συμβόλαιο του δείκτη στον πρώτο μήνα και το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο για τον δεύτερο μήνα, παρά την πτώση που έχει προηγηθεί. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποτίμηση και για τους δύο μήνες είναι αρκετά μικρότερη από τα δυσθεώρητα discounts της Παρασκευής.
Εξ ίσου αρνητικά παραμένουν τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με το τμήμα ομολόγων της Solidus Sec., απόδοση του Ελληνικού 10ετους κινείται στο 8,61%, του 5ετους στο 8,81% και του 3ετους στο 9,94%.
Απόλυτα κατατοπιστικό και το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, σύμφωνα με το οποίο σε δραστική μείωση των θέσεων που διατηρούν σε Ελληνικές μετοχές τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιά της προχωρά τις τελευταίες ημέρες η Capital Group.
Της σημερινής αντίδρασης ηγήθηκαν οι ΟΤΕ (+5,81%), Πειραιώς (+4,3%), ΟΠΑΠ (+4,98%), έχοντας σημαντικές βοήθειες από Alpha Bank (+2,98%), Jumbo (+2,3%), Αεροπορία Αιγαίου (+5,42%), ΔΕΗ (+2,23%), ΕΥΔΑΠ (+2,37%) και Μέτκα (3,37%).
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων και σημαντικά χαμηλότερος από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ.) και τα νέα ιστορικά χαμηλά σε κλείσιμο για Eurobank και Viohalco (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.).
Τεχνικά, όσο μπορεί μία τέτοια Αγορά να "ακούει" στην τεχνική ανάλυση και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 868 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, είναι κοντινή αντίσταση ενώ η περιοχή του 885-900 είναι κύρια. Το 810-774 είναι επίπεδο στήριξης, ενώ μία κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει συνέχιση.
Για τους λιγότερο "γρήγορους" και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, τόσο ο Γενικό Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, κάτι που αλλάζει μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 1019 και 332 μονάδων, αντίστοιχα. Οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις στις 880 και 285 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 790 και 250 μονάδες.
Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Οι πολιτικές εξελίξεις μας έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον ΓΔ να χάνει πάνω από 20% την εβδομάδα που πέρασε, κλείνοντας σε νέα χαμηλά κίνησης και καταγράφοντας χαμηλό στο επίπεδο του 810 που είναι και το 61% της όλης ανοδικής κίνησης από το 480 με 1380 επίπεδο" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Ουσιαστικά από την στιγμή που έχουμε μπροστά μας το τέλος της χρονιάς και θα μάθουμε αν έχουμε εκλογές τον Γενάρη, δεν έχει νόημα κάποιος να προβεί σε τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμα, από την στιγμή που και τεχνικά είμαστε σε "short" κατάσταση.
Μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν ενδιάμεσες εξελίξεις, ή κάποιος σχηματισμός που να μας πείσει ότι κάτι αλλάζει, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Στην παρούσα οι πολιτικές εξελίξεις έχουν προτεραιότητα και είναι φυσικό να οδηγούν την κίνηση. Πραγματικά η οικονομία είχε σημαντικά προβλήματα, έχοντας παρόλα αυτά ισορροπήσει σε ένα βαθμό και πλέον οι πιθανές εκλογές διέλυσαν την όποια ισορροπία.
Είναι δεδομένο πως οι Αγορές θέλουν ψυχολογία και πολιτική ηρεμία για να λειτουργήσουν και φυσικά κινούνται με "πάταγο" σε περίπτωση μίας απόφασης που δεν περιμένουν.
Δεν μπορούμε να μπούμε σε διαδικασία πρόβλεψης αν θα βγει Πρόεδρος ή όχι, παρόλα αυτά οι πιθανότητες δείχνουν ότι πάμε για εκλογές.
Αυτό που βιώνουμε στην Αγορά δεν έχει λογική, τουλάχιστον από πλευράς αποτιμήσεων και σε διαφορετική φάση θα μιλάγαμε με άλλα δεδομένα. Στο μυαλό μας έχουμε το τι συνέβη το 2012 κάτι που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα επαναληφθεί (!) Τέτοιου είδους καταστάσεις, από την άλλη, θέλουν τον χρόνο τους να ανατραπούν.
"Οι αποτιμήσεις σε αρκετούς τίτλους είναι δελεαστικές, παρόλα αυτά ο πανικός και οι πωλητές, λόγω πολιτικής αβεβαιότητας, μπορεί να συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, όσο δεν έχουμε νέα δεδομένα" αναφέρει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο η Shanghai (+0,52%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ ξεχώρισε το -1,57% του Ιαπωνικού Nikkei, καθώς η θετική απήχηση από την εκλογική νίκη του Πρωθυπουργού Shinzo Abe "παραμερίστηκε" από την εκ νέου διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου σε νέο χαμηλό πεντέμισι ετών.
Πιέζονται οι Αγορές της Ευρώπης, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Πιέζονται πολύτιμα μέταλλα και πετρέλαιο.
Ο επικεφαλής του ΟΠΕΠΚ υπερασπίστηκε την απόφαση του Οργανισμού να μην προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, παρά την πτώση των τιμών. Μιλώντας σε συνέδριο ο Abdullah al-Badri τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με όλους του Υπουργούς των Κρατών Μελών του ΟΠΕΚ και δεν θα αλλάξει. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πτώση των τιμών είναι υπερβολική και δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη.
Από εκεί και πέρα και ενώ απομένουν ελάχιστες συνεδριάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς, οι επενδυτές θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην τελευταία συνεδρίαση της Fed και στην συνέντευξη τύπου της Τζάνετ Γέλεν (17/12) που αναμένεται να επηρεάσουν όχι μόνο το USD αλλά όλα τα βασικά νομίσματα και τα Χρηματιστήρια.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά και ξεκινώντας από την Ευρώπη, η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "AAA" της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, με το outlook να είναι σταθερό.
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας σε "ΑΑ" από "ΑΑ+" προηγουμένως, προχώρησε ο οίκος Fitch εξαιτίας της απουσίας βελτίωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε 3,829 δισ. ευρώ καλυμμένων ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας το συνολικό ποσό που έχει δαπανήσει στα 24,756 δισ. ευρώ.
Στην "άλλη πλευρά" του Ατλαντικού", η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3% το Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Federal Reserve. Ήταν η πιο μεγάλη αύξηση από το Μάιο του 2010. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του "Dow Jones Newswires" έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 0,8%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστέφοντας στα δικά μας, "η τεράστια αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας το 2012 άλλαξε το προφίλ του Ελληνικού χρέους, που πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στα 'χέρια' του EFSF, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Εθνικών Κυβερνήσεων" αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Stratfor.
Σύμφωνα με τη Citi, είναι σχετικά πιθανή η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την Κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγήσει σε Εθνικές εκλογές, πιθανότατα στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, τις οποίες με βάση τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία. Ο οίκος υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά ρίσκα και η αβεβαιότητα θα επιμείνουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, δίνει τρεις λόγους για τους οποίους οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν αναμένεται να προκαλέσουν ευρύτερη κρίση στην Ευρωζώνη.
Η κλιμάκωση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες επιταχύνθηκε περαιτέρω από την απόφαση της Κυβέρνησης να επισπεύσει τις Προεδρικές εκλογές από τον Φεβρουάριο στο Δεκέμβριο, υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Deutche Bank. Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό είχε μια σημαντική επίδραση στις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, που έφθασαν στο 9%, αντιστρέφοντας την καμπύλη απόδοσης.
Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 849,01 μονάδες (+2,97%), για να ακολουθήσει ενδοσυνεδριακή διόρθωση μέχρι τις 831,4 μονάδες (+0,84%). Για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της Παρασκευής ακολούθησε νέα αγοραστική παρέμβαση και νέα αντίδραση του Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 844 μονάδων. Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 838,42 (+1,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 836,41 μονάδες με κέρδη 1,45%.
Στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 103,21 μονάδες (+4,15%) για να κλείσει τελικά στις 100,11 μονάδες με κέρδη 1,02% και σαφώς χαμηλότερα από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 89,8 εκατ., από τα οποία τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ). Πέντε τίτλοι (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ) απέσπασαν το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών, 24 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%, αλλά και άλλοι 18 με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
Από το ταμπλώ του FTSE25, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ και ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Viohalco, Motor Oil.
Μένοντας στους Δεικτοβαρείς τίτλους, τη διανομή καθαρού ποσού 64.183.388,05 ευρώ, ήτοι 0,21 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε μεταξύ άλλων η Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ.
Η πρώτη πεντάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Alpha Bank (6,18 δισ), Πειραιώς (5,92 δισ), ΕΕΕ (5,82 δισ), Εθνική (5,16 δισ) και ΟΤΕ (4,46 δισ).
Χαμηλότερα του 25αρη, την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ", μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ.
Από σήμερα και μετά την μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας "ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ." ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία € 1,12 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,13 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,71.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στ. Κοτζαμάνη, η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της Inform Λύκος (+4,86%) ενέκρινε την πώληση της θυγατρικής της Austria Card (δραστηριότητα καρτών) σε εταιρεία συμφερόντων του βασικού της μετόχου Νικολάου Λύκου. Το τίμημα καθορίστηκε στα 40 εκατ. ευρώ. Στη γενική συνέλευση "παρών" ψήφισε ο εκπρόσωπος της Alpha Trust, καθώς και κάποιοι μέτοχοι μειοψηφίας.
Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, μέσα στο μήνα τελειώνει, όπως όλα δείχνουν, το σίριαλ με τη Forthnet (+5,45%) ή τουλάχιστον το εν εξελίξει επεισόδιο της πολύμηνης διαδικασίας. Αν το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα ενδέχεται να κατατεθεί η δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ για την εξαγορά της Nova, ενώ ετοιμάζεται παράλληλα και η αντίστοιχη δεσμευτική προσφορά των Vodafone - Wind για την απόκτηση των μετοχών της Forthnet.
Εντύπωση έκανε και το τελικό +10,88% για τον τίτλο της Lamda Development. Η μετοχή έκλεισε στα 3,77 ευρώ και στο υψηλό ημέρας, με τους αγοραστές να δείχνουν εξαιρετική κινητικότητα μετά τις 16.56.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συμβουλίου (της Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) "αίτηση αναθεώρησης κατά της υπ' αριθμ. 3800/2014 απόφασης του Στ' Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης του ΤΑΙΠΕΔ, ανακαλώντας προηγούμενη απόφαση του Ζ' Κλιμακίου και ανοίγοντας το δρόμο της πώλησης του Ελληνικού στη μοναδική πλειοδότρια εταιρεία".
--ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού και προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων. Σημαντική η αύξηση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.081 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, αλλά και οι πωλήσεις και από μεγάλους παίκτες.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 23.125, 12.627 για τον Δεκέμβριο, 10.481 για τον Ιανουάριο, 17 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 268,5) κινήθηκε μεταξύ 256 και 270,5 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,60%, ενώ το συμβόλαιο του δεύτερου μήνα (Ιανουάριος) μείωσε την υποτίμηση στο 1,10%.
Να σημειωθεί ότι παραμένουν ανοιχτά 36.883 συμβόλαια του δείκτη, λήξεως Δεκεμβρίου.
Σε υψηλά επίπεδα ο δανεισμός τίτλων (12.298 Τιτάν, 38.144 ΟΠΑΠ, 13.392 ΕΧΑΕ, 15.163 ΕΕΕ, 74.300 Alpha Bank, 23.986 Jumbo, 64.909 Eurobank, 418.918 Εθνική, 30.519 Ελλάκτωρ, 6.189 Αεροπορία Αιγαίου, 12.005 ΔΕΗ, 17.554 ΟΤΕ, 220.039 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (5.574), ΔΕΗ (1.447), Alpha Bank (7.344), Εθνική (7.198), Πειραιώς (4.576), Eurobank (4.716), Μυτιληναίο (2.304), ΟΠΑΠ (973), MIG (13.566), ΓΕΚ (638), Motor Oil (140), Ελ. Πετρέλαια (734), Μέτκα (140), ΕΧΑΕ (207), Jumbo (194), Folli Follie Group (133), Ελλάκτωρα (169), Frigoglass (201), Σωλ. Κορίνθου (135), Τέρνα Ενεργειακή (112), Τιτάνα (282).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, παρέμεινε υποτονική η κίνηση στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον συνολικό όγκο να διαμορφώνεται στα 124 τεμάχια (98 δικαιώματα αγοράς και 26 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα παρέμεινε κοντά στο 60%.
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (33.061.901 τεμ.), Eurobank (9.618.288 τεμ.), Εθνική (2.800.465 τεμ.), Πειραιώς (25.762.542 τεμ.).