«Επιστροφή» στο παρελθόν για το Χ.Α., καθώς οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας στέλνουν τις τράπεζες χαμηλότερα των 100 μονάδων προς τα... διψήφια επίπεδα στις αρχές Απριλίου 2013.
Το πρόβλημα ήταν εξαρχής εντοπισμένο στον κλάδο, με την περαιτέρω υποχώρηση της Εθνικής να ενεργοποιεί παράλληλες εντολές και στις άλλες τρεις μετοχές. Ετσι με την ΕΤΕ στα 1,44 ευρώ νέο ιστορικό χαμηλό- ήταν θέμα χρόνου να ενταθούν οι πωλήσεις από Πειραιώς μέχρι Alpha Bank, Eurobank. Είναι ενδεικτικό πως όταν μετά τις 14.15 βγήκαν πωλήσεις στην Πειραιώς σε τιμές χαμηλότερα και του 1 ευρώ, ακολούθησαν σχεδόν αντανακλαστικά στην Alpha Bank.
Πλέον ο FT25 οπισθοχωρεί προς τις 265 μονάδες, τιμές που είχε να συναντήσει από τις 9 Απριλίου 2013, ενώ για τον Γενικό Δείκτη το προ ολίγου χαμηλό στις 825 μονάδες γυρίζει τον δείκτη στον Ιούλιο του 2013.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονταν ανήσυχοι βλέποντας τις εντολές πώλησης κυρίως αμερικανικών οίκων να συνεχίζονται αμείωτες, ακόμη και σε αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ διάχυτος είναι ο προβληματισμός και σε επιχειρηματίες.
Κοινή εκτίμησή τους πως στην αγορά «παίζεται» - προεξοφλείται το σενάριο της μη συγκέντρωσης των 180 και της αναπόφευκτης προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Το αποθαρρυντικό, όπως σημείωναν ορισμένοι, είναι πως η χώρα (κατ΄ επέκταση και η αγορά) οδηγείται σε μία πρωτοφανούς πόλωσης διαδικασία με τα εκατέρωθεν διλήμματα να προβληματίζουν όλο και περισσότερο.
Οι ξένοι, που ήταν επιλεκτικά πωλητές στις τράπεζες από τα υψηλά Ιουλίου, συνέχισαν να μειώνουν τις θέσεις τους στη διάρκεια του καλοκαιριού και φθινοπώρου, αποχωρούν αδιαφορώντας για το κόστος και τις υποαξίες που λογικά θα γράφουν.
Πωλητές σχεδόν όλοι οι αμερικανικοί οίκοι, που είχαν χτίσει θέσεις σε μετοχές του κλάδου κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνον στα διαδοχικά ιστορικά χαμηλά της ΕΤΕ αλλά και στη διόρθωση των Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.
Σε αυτή την κρίσιμη (και) για την αγορά συγκυρία, εύλογη εντύπωση προκαλεί η... εκκωφαντική αφωνία των καθ΄ ύλην αρμοδίων από το Χρηματιστήριο, την κεφαλαιαγορά, τους συνδέσμους, τον ΣΕΒ και άλλους φορείς.
Σε αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ η αγορά, καθώς κωδικοί μόχλευσης και δανεισμένες μετοχές πωλούνται αναγκαστικά, ενώ λογαριασμοί που βασίζονται στις ισχυρές μετοχές του FT25 έχουν από προχθές «κόκκινα υπόλοιπα». Το σημερινό -7,44% μας έλεγε προ ολίγου -ακόμη- ψύχραιμος παράγων της αγοράς έρχεται να αποτελειώσει τους όποιους ελάχιστους αισιόδοξους πως η αγορά μπορεί να συγκρατηθεί στα επίπεδα των 850 μονάδων.
Το ότι μετοχές των FFG, ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, MIG, ΟΛΠ κ.ά. πωλούνται σε τιμές έως 13% χαμηλότερα δείχνει στο... ταμπλό την αποστροφή «ισχυρών χεριών» σε ό,τι ελληνικό. Δεν είναι δυνατόν στα ξένα ΜΜΕ να κυριαρχούν και πάλι σενάρια αλά... Grexit, η Die Welt να προειδοποιεί πως στην Ελλάδα διακυβεύεται το.. μέλλον του ευρώ και στο ήδη βεβαρημένο ελληνικό χρηματιστήριο να μην επικρατεί ανάλογη εικόνα. Είναι λογικό πως στα γραφεία κυκλοφορούν από τα πιο απίθανα σενάρια μέχρι τις πιο ακραίες θεωρίες συνωμοσίας. Συνέπεια αυτών η επιταχυνόμενη απαξίωση της αποτίμησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε επίπεδα που ...προβληματίζουν.
Στα 1,28 δισ. ευρώ έχει συρρικνωθεί η αποτίμηση της ΔΕΗ, «κινδυνεύει» να χάσει και τα 4 δισ. ευρώ ο ΟΤΕ καθώς η μετοχή διορθώνει 9,95% στα 8,40 ευρώ. Στο -14,6% και τα 25,30 ευρώ τα FFG με την εταιρεία να χάνει αποτίμηση 450 εκατ. ευρώ τις τελευταίες ημέρες. Ανάλογη η εικόνα για τη μέχρι νωρίτερα μετοχή της Grivalia που τώρα υποχωρεί έως 13% στα 7,43 ευρώ.
Επιχειρηματικοί παράγοντες εστιάζουν και στις παράπλευρες συνέπειες της δραματικής απαξίωσης των ελληνικών εταιρειών, στην τιμωρητική διάθεση ορισμένων ξένων, συνέπειες που σχετίζονται με επιχειρηματικές συμφωνίες, με παλιότερους σχεδιασμούς κ.λπ.
Το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί και από τη στιγμή που θα αρχίσει να διαχέεται σε τομείς και δραστηριότητες της πραγματικής οικονομίας, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Λίγο πριν από τις 16.15, η αξία των συναλλαγών είχε φθάσει τα 135 εκατ. ευρώ από τα οποία 24 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια μέχρι τα νέα ιστορικά χαμηλά της ΕΤΕ, άλλα 16 στην Πειραιώς, άλλα 15,5 στην Alpha Bank, πάνω από 22 εκατ. ευρώ αθροιστικά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και 6,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ.
Στις 16.15 οι απώλειες έφθασαν το 8% για τον Γ.Δ. συνολικά 16,97% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Στο 21,82% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη, στο 26,29% για την ΕΤΕ.