Τα είχαμε όλα στο Χ.Α., προέκυψε και η χθεσινοβραδινή βουτιά στη Wall Street, κι η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο για εμάς. Ούτως ή άλλως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι σε φάση απαξίωσης και ακραίων υποτιμητικών φαινομένων, την ώρα που στα ξένα χρηματιστήρια σημειώνονταν -μέχρι προχθές- νέα υψηλά, πόσο μάλλον τώρα.Στις 17.533,15 μονάδες με -1,51% ο DJIA, στις 2.026,14 μονάδες χαμηλότερα κατά 1,64% ο S&P 500, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέες απώλειες στις 893,71 μονάδες.
Στα 173,7 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών με 223,9 εκατ. τεμάχια (υψηλές συναλλαγές σε... μικρές τιμές), με το 60% τελικά στις τράπεζες. Προβληματικός ο κλάδος με τον δείκτη στο... χείλος των χαμηλών των 102,98 μονάδων και με συνεχιζόμενη πίεση και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου. Και με εικόνα απαξίωσης στα warrants...
Στην πολιτική σκηνή το... θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, με τους εμπλεκόμενους να σκιαμαχούν - ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται στα σενάρια για τη «τρίτη κάλπη» που φουντώνουν, ενώ ο πρωθυπουργός εξετάζει εναλλακτικά ενδεχόμενα.
Οι διεθνείς αγορές και οι πολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, κι η πλειονότητα των επενδυτών έχει συμβιβαστεί με την εκτίμηση πως για βασικούς δείκτες και μετοχές δύσκολα θα αποφευχθούν τα χαμηλότερα.
Ο απρόβλεπτος παράγων που θα μπορούσε να αλλάξει θεαματικά το βεβαρημένο κλίμα δεν φαίνεται να προκύπτει, τουλάχιστον σήμερα. Οι Financial Times βλέπουν πως ο Αλέξης Τσίπρας «στρογγυλεύει» τις γωνίες, αλλά για τις αγορές αυτό δεν αρκεί, τουλάχιστον για την ώρα.
Από την πλευρά τους οι ξένοι οίκοι ο ένας μετά τον άλλο προχωρούν σε αναλύσεις, εκτιμήσεις και σενάρια για την επόμενη ημέρα. Δεν θα αναφερθώ σε κάποιες αναλύσεις που δείχνουν πόσο εκτός κλίματος και ελληνικής πραγματικότητας είναι ορισμένα «ξένα σπίτια», αλλά στην εντελώς αντίθετη προσέγγιση της Unicredit, 100% αιρετική, καθώς βλέπει εκλογή ΠτΔ και αποφυγή των πρόωρων εκλογών. Εάν οι άνθρωποι της UC είναι εκτός από contrarian και long σε συμβόλαια του δείκτη και ελληνικών μετοχών θα πρέπει να ανακηρυχθούν αναλυτές της χρονιάς.
Όμως η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών, το νέο χθεσινό χαμηλό της ΕΤΕ στο 1,48 ευρώ, το -2,95% του ΟΠΑΠ στα 9,21 ευρώ, χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα θετικό σοκ για να φέρουν αντίδραση στην αγορά.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν (ενδεχομένως) σημαντική τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. (μετά τις 13.30), στον απόηχο της υποψηφιότητας Στ. Δήμα. Δύσκολο να μας προκύψει κάποια έκπληξη από αυτήν τη συνεδρίαση, αλλά εδώ όλα γίνονται, πλέον.
Οι ίδιοι περιμένουν πως σήμερα δύσκολα θα αποφευχθεί η πολύ επιλεκτική κίνηση λιγοστών ριψοκίνδυνων, με αποτελέσματα σε επιμέρους μετοχές, που όμως συνολικά δεν μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα για το σύνολο των μετοχών.
Για 9 από τις 25 μετοχές του δείκτη και για μόλις 2 από τις 20 του FT Mid υπήρξε εχθές επιτυχής προσπάθεια αντίδρασης, με θετικό πρόσημο στο τέλος. Η σχέση 11 στις 45 μετοχές δεν είναι ικανή για να «γυρίσει» την αγορά.