Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν οι πωλήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι βαρύτατες απώλειες που έφτασαν έως και το 12% δεν είχαν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά παρά το 1987(!), σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο Γενικός Δείκτης καταρρέει κι η πτώση στην κορύφωσή της φτάνει μέχρι το 12%, στις 910 μονάδες. Πάνω από 120 μονάδες βουτιά για τον Γ.Δ., περισσότερες από 40 για τον FT 25, ενώ για τον Τραπεζικό Δείκτη το προ ολίγου -15,75% είναι επίσης το χειρότερο ρεκόρ της 27ετίας.
Οπως σημείωναν στελέχη της αγοράς, εμφανώς ανήσυχα από την έκταση της υποχώρησης και την ένταση των πωλήσεων, οι συναλλαγές - προσφορά που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ (στις 14.30) είναι χαρακτηριστικό sell off.
Αυτό που φοβόντουσαν οι άνθρωποι της αγοράς, πως δηλαδή μετά τις 13.00 προς τις 14.00 θα φανούν οι πρώτες διαθέσεις των ξένων, δυστυχώς επαληθεύεται. Ανοιχτές πωλήσεις, εσπευσμένες ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων παικτών πυροβολούν το σύνολο των εισηγμένων μετοχών, ανεξαρτήτως χρηματιστηριακής αξίας, μετοχικής σύνθεσης και πραγματικής κατάστασης της κάθε εισηγμένης ξεχωριστά.
Χαρακτηριστική η... προειδοποίηση νουνεχούς παράγοντα, ο οποίος σημείωνε πως «οι ξένοι πυροβολούν... Ελλάδα», αδιαφορώντας για τις εταιρείες, σε μία πρόδηλη κίνηση αποστροφής του Χ.Α. Δεν απέκλειε μάλιστα το σοβαρότερο ενδεχόμενο η κατάρρευση του Χ.Α. κι η επιβάρυνση της αγοράς ομολόγων να επαναφέρει παλιότερα ζοφερά σενάρια με απρόβλεπτες συνέπειες και φαινόμενο ντόμινο.
Πηγές υποστήριζαν πως πωλητές είναι και αμερικανικά και ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια, τη στιγμή που το κραχ της Αθήνας κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου. Κάποια ΜΜΕ κάνουν λόγο για επαναφορά αναμνήσεων του 2010 και τραπεζικοί παράγοντες εμφανίζονταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι.
Η αιφνίδια κίνηση Σαμαρά φέρεται πως πυροδότησε σχεδόν αυτόματα τα αντανακλαστικά μερίδας ξένων επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο μη συγκέντρωσης 180 ψήφων, άρα προσφυγής σε πρόωρες εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ να έχει σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα.
Διστακτικοί εμφανίζονταν νωρίτερα και οι ελάχιστοι διορατικοί που κατοχύρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους στα χθεσινά υψηλά (1.040/1.050 μον.) καθώς δεν αποκλείουν το σενάριο δοκιμασίας των χαμηλών των 850 μονάδων.
Με τις τράπεζες σε δραματική πίεση, τον κλαδικό δείκτη μέχρι τις 112,78 μονάδες (μόλις 4-5 μον. από τα «χαμηλά» του) η συνέχεια αναμένεται πολύ δύσκολη.
Αλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαστικών πωλήσεων, σχεδόν τα 75 από τα 100 εκατ. ευρώ (στις 14.25), έχει γίνει στις 4 μετοχές του κλάδου και μάλιστα χωρίς πολλά πακέτα. Πρόκειται για απευθείας πωλήσεις (χωρίς προσυμφωνημένη πράξη) παρατηρούσε στέλεχος ΑΧΕΠΕΥ για να υποστηρίξει την άποψή του πως γίνεται ξεπούλημα.
Παράλληλα με την υποκείμενη αγορά και οι θέσεις στα παράγωγα αν και το συνεχόμενο volatitily των τελευταίων 2-3 εβδομάδων έχει εξουθενώσει τόσο τους long, όσο και τους short παίκτες. Πλέον με την ελεύθερη πτώση των τιμών, οι περισσότερες μετοχές κλίνουν και πάλι προς τα χαμηλά τους κάτι που αποτελεί επιπλέον πονοκέφαλο στην περίπτωση που υποχρεωθούν να κλείσουν κωδικοί μόχλευσης.
Εως τα 1,65 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με -19,5% προ ολίγου, προς τα χαμηλά των 1,59 ευρώ από τη συνεδρίαση της 11ης/11. Εως τα 1,06 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς κοντά προς τα χαμηλά του 1 ευρώ (15/10), έως τα 0,49 ευρώ της Alpha Bank (0,468 ευρώ στις 15/10).
Εως τα 9,03 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ (8,46 ευρώ - 17/11), έως τα 9,74 ευρώ του ΟΠΑΠ (7,97 - 16/10) και έως τα 6,37 της ΔΕΗ (5,50 ευρώ - 30/10).
Ανάλογη εικόνα επικρατεί για τις μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίου, EXAE, Viohalco, Jumbo, ΕΛ.ΠΕ. κ.ά.
Ενδεικτικό της κατάστασης το ότι περίπου στις 14.30 (με τις συναλλαγές στα 102 εκατ. ευρώ) για 14 μετοχές οι απώλειες ξεπερνούσαν το 15% ενώ για περίπου 45 η διόρθωση ήταν μεγαλύτερη του 10% κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί ούτε την περίοδο της Lehman Brothers ούτε στο χτύπημα των Δίδυμων Πύργων.