ΧΑ: Είπε ξανά «όχι» στην πτώση ο Γενικός Δείκτης

Οκτώ εναλλαγές προσήμου αλλά τελικά οι αγοραστές έδωσαν το παρόν και απέτρεψαν την πτώση. Η αισιοδοξία για λύση στο πρόβλημα και τα σενάρια… καλλωπισμού. Η «δύσκολη ζώνη» των 1.050-1.070 μονάδων και οι γραμμές άμυνας.

"Οι ανοδικές Αγορές αναρριχώνται στον τοίχο της αμφιβολίας και γλιστράνε στην κλίση της ελπίδας" αναφέρει παλαιό χρηματιστηριακό ρητό και σε αυτή ακριβώς την κατάσταση δείχνει να βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κινούμενο μεταξύ αμφιβολιών και προσδοκιών με τους λίγους αγοραστές να προσπαθούν να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα και να "φτιάξουν" όσο το δυνατόν καλύτερα τις αποτιμήσεις.

Από την άλλη, απόλυτα διιστάμενες δείχνουν οι εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων της Αγοράς, όμως όλοι εστιάζουν την προσοχή τους στο σημερινό Eurogroup, στην επερχόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και πάνω από όλα στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους περισσότερο συντηρητικούς, η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν επιβεβαίωσαν τα σενάρια που έδωσαν την σημαντική άνοδο της Παρασκευής και παρά την συνάντηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Προέδρου της Βουλής κ. Μεϊμαράκη και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια στην Κυριακάτικη ομιλία του Πρωθυπουργού δεν υπήρξε ευθεία αναφορά για επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του ΠτΔ.

Η εξέλιξη αυτή επανέφερε, μερικώς, την επιφυλακτικότητα στο ταμπλώ του Χ.Α. και αυτό φάνηκε από την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, με τους επιφυλακτικούς να επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό και η φρασεολογία, δεν πρόσθεσαν "ορατότητα", όσον αφορά τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Από την άλλη, η έγκαιρη ενεργοποίηση των αγοραστών, όταν οι λίγες ρευστοποιήσεις έφεραν τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1024 μονάδων, αλλά και το θετικό ισοζύγιο μεταξύ ανοδικών (73) - πτωτικών (47) μετοχών, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι οι αγοραστές παραμένουν παρόντες, προκειμένου να συνεχίσουν τον "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων και ταυτόχρονα να ενισχύσουν το "ανοδικό μαξιλάρι" σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων.

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά "άκουσε" με θετικές διαθέσεις τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, οι οποίοι προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Εurogroup, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα και η οποία πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού δεν έδωσε σαφές στίγμα για τις διαδικασίες της Προεδρικής εκλογής, δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των πολιτικών αναλυτών που εκτιμά ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίσπευση της διαδικασίας, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάληξη που θα έχουν η συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και οι επαφές που θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με Γερμανούς Αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εννοείται ότι αυτά τα "πονταρίσματα" εμπεριέχουν ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο και αν αποδειχθεί λανθασμένη η εκτίμηση της Αγοράς, είτε όσον αφορά την αποσαφήνιση του πολιτικού σκηνικού, είτε όσον αφορά τον "μαγικό αριθμό" "180" θα ενεργοποιηθεί νέος κύκλος ρευστοποιήσεων στο Χ.Α., ο οποίος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα "φρενάρει" στα πρόσφατα χαμηλά.

Τεχνικά και όσον αφορά τα ημερήσια διαγράμματα, η ζώνη 1050 - 1070 θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη για τον Γενικό Δείκτη και δεν μπορεί να υπερκεραστεί με χαμηλούς τζίρους, έστω και αν πολλά "short" θα σπεύσουν να κλείσουν θέσεις και να ενδυναμώσουν την τάση.

Από την άλλη, το κάτω όριο έχει ανέβει στην ζώνη 1000 - 992 επίπεδο που μπορεί να είναι και το πολύ κοντινό "take profit" (σε ημερήσιο) για κάποιους που θέλουν μείνουν στην Αγορά και να "δουν το έργο" μέχρι τέλους. Καθοδική διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 942 που στην παρούσα είναι το "stop" για τους "long" σε ημερήσιο γράφημα.
Στην περίπτωση του FTSE25 η ζώνη από τις 336 ως τις 341 μονάδες είναι κρίσιμη και αν ξεπεραστεί τότε ο 25άρης θα βαδίσει προς τις 390 μονάδες.

Συμπερασματικά, το σημερινό χαμηλό στις 332 (25αρης) και 1024 μονάδες (Γενικός Δείκτης) είναι βραχυπρόθεσμα στηρίξεις που διάσπαση μπορεί να μας δώσουν διόρθωση. Μία διάσπαση των υψηλών θα μας φέρουν στο κομβικό 346 και 1070, αντίστοιχα, περιοχές που είναι οι πολύ σημαντικές διαγραμματικές αντιστάσεις.

Ημερήσιο Διάγραμμα Γενικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης άλλαξε οκτώ φορές πρόσημο, παρά την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) επιβεβαιώνει την απόλυτη έλλειψη κατεύθυνσης, καθώς η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται από παράγοντες που δεν μπορεί να "ελέγξει" η Αγορά και έτσι όλα θα συνεχίσουν να κινούνται από την τρέχουσα ειδησεογραφία και από τις πολιτικές "διαρροές".

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, έφερε και νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την Πειραιώς (8,18 δισ) να έχει αποσπαστεί στην πρώτη θέση ακολουθούμενη από Alpha Bank (7,39 δισ) και Εθνική (7,24 δισ). Πολύ πίσω δείχνει να μένει η ΕΕΕ (6,57 δισ ευρώ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά συνεχίζει να κινείται χωρίς ουσιαστικά νέα, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το "sentiment" συνεχίζει να είναι αρνητικό, με τους ενασχολούμενους να ψάχνουν να βρουν από πού προέρχονται οι εντολές αγοράς και να βρουν τους λόγους για την κίνηση.

Το μόνο σκεπτικό που έχουμε είναι πως η Αγορά ξεκίνησε την πτώση όταν η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα βγει από το μνημόνιο και θα "σταθεί όρθια" μόνη της, ενώ έδειξε ανοδικότητα όταν πλέον κατάλαβε ότι ο έλεγχος θα παραμείνει, έστω και με μορφή παράτασης.

Στα τεχνικά, είδαμε αρκετούς τίτλους να δίνουν και εβδομαδιαία σήματα αγοράς, γεγονός που αναγκάζει αρκετές "short" θέσεις να κλείνουν, βοηθώντας την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η Αγορά μας θυμίζουμε πως είναι αρκετά "ρηχή" και ελέγχεται εύκολα. Από την άλλη, σε πρώτη φάση έχουμε να δούμε τις εξελίξεις σε σχέση με την διαπραγμάτευση με την τρόικα και από την άλλη το μεγάλο δεδομένο που περιμένουμε είναι αν θα υπάρξει συμφωνία για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ή Χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Εν κατακλείδι και με όλα τα παραπάνω δεδομένα και με την αβεβαιότητα διάσπαρτη, καλό θα ήταν τα επίπεδα του 1050-1100 να τα προσέξουμε ιδιαίτερα, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι που εγκλωβίστηκαν στην πτωτική κίνηση να δημιουργήσουν ρευστότητα ειδικά αν παρουσιαστεί μεγάλος ανοδικός όγκος συναλλαγών, βλέποντας την Αγορά σε μία δεύτερη φάση της, είτε με νέα δεδομένα και σε υψηλότερα επίπεδα, είτε σε μία άλλη φάση σε περίπτωση πτωτικής κίνησης της Αγοράς.

Σε διαφορετική περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα τεχνικά μας σήματα, αποβάλλοντας το συναίσθημα που τις περισσότερες φορές είναι κακός σύμβουλος στις Αγορές.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "πράσινο" επικράτησε στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +2,81% για την Shanghai (νέα υψηλά τριετίας) και μοναδική "κόκκινη παραφωνία" τον δείκτη Sensex 30 (-1,19%). Το Τόκυο βρέθηκε σε νέα υψηλά επτάμιση ετών, υποβοηθούμενο από την περαιτέρω διολίσθηση του γιεν έναντι του δολαρίου ωθώντας τις μετοχές του εξαγωγικού κλάδου.

Ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη στον απόηχο της υποβάθμισης της Ιταλίας, ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης (ενώ αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την πρώτη αύξηση των Αμερικανικών επιτοκίων από τα ιστορικά τους χαμηλά).
Ξεκινώντας από την Ασία, οι εξαγωγές στην Κίνα σημείωσαν αύξηση 4,7% το Νοέμβριο από 11,6% το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 8%.

Βαθύτερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί αποδεικνύεται η ύφεση της Ιαπωνικής Οικονομίας. Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναθεώρησε πτωτικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) κάνοντας πλέον λόγο για συρρίκνωση 1,9% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 1,6%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η S&P υποβάθμισε, την Παρασκευή και μετά το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών Αγορών την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ", μόλις μια βαθμίδα από την κατηγορία "junk".

Χαμηλότερη των προσδοκιών αποδείχθηκε η ανάκαμψη της Βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Χώρας, η παραγωγή του Βιομηχανικού κλάδου αυξήθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν αύξηση της παραγωγής κατά 0,4%.

Χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης δίνει η Fitch. Όπως αναφέρει, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη, με διεσπαρμένη την αδυναμία τόσο μεταξύ των ισχυρών Χωρών του Πυρήνα, όσο και στην Ευρωπεριφέρεια. Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015, χαμηλότερα κατά 0,1% και 0,3% αντίστοιχα έναντι των προβλέψεων του Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά στην ανεργία, εκτιμά ότι θα παραμείνει υψηλά και θα παραμείνει πάνω από το 11% έως το 2016.

Μπορεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα να βελτιώνεται στα περισσότερα Ευρωπαϊκά Τραπεζικά Συστήματα, ωστόσο τα αυξανόμενα ρίσκα από το "bail-in" και η αδύναμη κερδοφορία δημιουργούν προκλήσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's. Στο outlook του 2015 για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, η Moody's αναφέρει συγκεκριμένα πως "οι αδύναμες μακροοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Τραπεζικό τομέα της Ευρώπης το 2015 και η χαμηλή γενικά κερδοφορία των Τραπεζών υποδηλώνει πως ο Τραπεζικός τομέας παραμένει δομικά ευάλωτος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να δούμε τις Τράπεζες να κάνουν περαιτέρω προσαρμογές στα κόστη τους και πιθανότατα αλλαγές στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

"Οι επτά Χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έλλειμμα πρέπει να λάβουν μέτρα", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ειδικότερα, το Eurogroup επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της Κομισιόν ότι υπάρχει κίνδυνος οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Μάλτας και της Αυστρίας να παραβιάσουν τους κανονισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στα χαμηλά του Αυγούστου 2012 οδηγήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, για να προσπαθήσει στην συνέχεια να αντιδράσει, ενώ νέες πιέσεις δέχεται το πετρέλαιο.

Η Morgan Stanley έκοψε την πρόβλεψη της για την τιμή του πετρελαίου Brent το 2015 στα 70 δολάρια από 98 δολάρια προηγουμένως και για το 2016 στα 88 δολάρια από 102. Η MS "βλέπει" το Brent να πέφτει ως και τα 43 δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την μετοχή της ΔΕΗ στα 10,4 ευρώ ανά μετοχή από 15,5 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η HSBC, δίνοντας σύσταση "overweight".

Το βασικότερο βραχυπρόθεσμο ρίσκο που "βλέπει" η HSBC είναι μια καθυστέρηση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του σκέλους του ΑΔΜΗΕ. Παράλληλα, θεωρεί ότι μια παράταση στο δεύτερο βήμα της ιδιωτικοποίησης, τη μικρή ΔΕΗ, θα αποτελούσε ρίσκο αν το σύνολο τιμών για τον μηχανισμό ΝΟΜΕ (εκμίσθωση σε τρίτο περιουσιακών στοιχείων του υδροηλεκτρικού/λιγνιτικού τομέα μέχρι 10 τεραβατώρες), ήταν κάτω του κόστους παραγωγής. Στους κινδύνους τέλος, συγκαταλέγει τα αυξημένα λειτουργικά κόστη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τους άκαμπτους δασμολογικούς μηχανισμούς.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τον τίτλο της Jumbo προχωρά η Alpha Finance ενώ μειώνει και την τιμή-στόχο για τη μετοχή. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση "neutral" από "outperform", ενώ μειώνει και τον στόχο στα 10,6 από 13 ευρώ.

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες δίνει η Keefe, Bruyette & Woods σε έκθεσή της για τον Ευρωπαϊκό κλάδο.

Ο οίκος κόβει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στο 0,55 ευρώ από 0,65 ευρώ ενώ διατηρεί σύσταση "market perform".
Για την Εθνική Τράπεζα, η KBW μειώνει την τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 2,6 ευρώ ενώ διατηρεί σύσταση "market perform".

Για την Πειραιώς, ο οίκος μειώνει την τιμή-στόχο στο 1,1 ευρώ από 1,4 ευρώ ενώ διατηρεί τη σύσταση "underperform".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1024,71 (-0,8%) και 1048,63 μονάδων (+1,52%). Μετά τις 16.32 κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο". Στις 17.00 βρέθηκε στις 1036,51 (+0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1035,08 μονάδες με κέρδη 0,20%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 75,6 εκατ. από τα οποία τα 3,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑΤΠ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Εθνική, Μέτκα, MIG, Viohalco. Αντίθετα, δεν πρασίνισαν καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Αεροπορία Αιγαίου και Motor Oil.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, αξίζει αναφοράς το εντυπωσιακό "άδειασμα" της ΔΕΗ, ο τίτλος της οποίας αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,00 ευρώ (+6,67%), για να κλείσει στα 7,54 ευρώ, με κέρδη 0,63%.

Άλλη περίπτωση άξια αναφοράς είναι η μετοχή της Viohalco (+5,73%), που μπορεί να υποχώρησε σχετικά από το υψηλό των 2,44 ευρώ, όμως χρειάζεται προσοχή, λόγω "εποχικότητας".

Στην "εποχικότητα" του ομίλου "ποντάρισαν" κάποιοι και στην Σιδενόρ ο τίτλος της οποίας αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,7800 ευρώ, για να γυρίσει σημαντικά χαμηλότερα και να κλείσει στα 0,7200 ευρώ (+2,13%), παρά το γεγονός ότι ο τίτλος είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 27 μηνών.

Χαμηλότερα του 25αρη, εντυπωσιακά πράγματα στην Αττικής που κινήθηκε μεταξύ 0,0810 (-10%) και 0,1080 ευρώ (+20%), για να κλείσει στα 0,0910 ευρώ, μαζεύτηκε από τα χαμηλά των 0,2160 ευρώ (-10%) η Centric, ενώ σε νέα υψηλά 59 μηνών κινείται ο Πετρόπουλος.

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων και σχετικά χαμηλότερες συναλλαγές, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας. Τα συνολικά συμβόλαια επί μετοχών έφθασαν τα 24.150 τεμ.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.658, 5.061 για τον Δεκέμβριο, 597 για τον Ιανουάριο, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 335) κινήθηκε μεταξύ 330,5 και 341,25 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,16%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (660), ΔΕΗ (1.623), Alpha Bank (3.091), Εθνική (3.142), Πειραιώς (2.713), Eurobank (2.206), Μυτιληναίο (181), ΟΠΑΠ (815), MIG (2.026), ΓΕΚ (360), Motor Oil (104), Ελ. Πετρέλαια (115), Μέτκα (123), Τιτάνα (131).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένη ήταν η εμπορευσιμότητα στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν 554 δικαιώματα (24 calls και 530 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα περιορίστηκε στο 39%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (30.182.476 τεμ.), Eurobank (20.247.672 τεμ.), ΔΕΗ (2.057.302 τεμ.), Πειραιώς (21.294.729 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v