Πτωτική παρένθεση αποδείχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης, αλλά και 12 τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας.
Σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης, οι αγοραστές "σήκωσαν μαστίγιο" και δεν άφησαν περιθώρια αμφιβολιών για το τελικό πρόσημο του Δείκτη, ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και "χλευάζοντας" την χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στο υψηλό ημέρας με κέρδη υπερδιπλάσια της χθεσινής πτώσης, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν και 8 μετοχές του 25αρη (!)
Η κίνηση των βασικών δεικτών του Χ.Α., ασφαλώς και αιφνιδίασε όσους παρέμεναν με "short" θέσεις, αρκετοί από τους οποίους προχώρησαν σε εσπευσμένες κινήσεις "stop loss" και "short covering" ενδυναμώνοντας την ανοδική τάση.
Ασφαλώς και όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώνουν ότι η μεταβλητότητα στο Χ.Α., ήλθε και θα μείνει και η ημερήσια τάση θα συνεχίσει να εξαρτάται από τις διαθέσεις των εγχώριων "παικτών" που θα ήθελαν καλύτερες αποτιμήσεις, εν όψει τέλους χρόνου και από την ημερήσια ειδησεογραφία που θα αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις και την πιθανή, ή όχι, εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εξελιχθεί σε ένα "κλειστό club", κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ, για τον μήνα Νοέμβριο.
Πως αλλιώς, άλλωστε, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία Αγορά με μόλις 19228 ενεργές μερίδες και όταν μάλιστα ο ημερήσιος μέσος όρος κινητικότητας των ενεργών μερίδων προσγειώθηκε, κατά τον Νοέμβριο στις 961 (!)
Τα δύο παραπάνω στοιχεία, που είναι και αρνητικά ρεκόρ πολυετίας, όπως και το ότι το 91,16% των χαρτοφυλακίων έχουν καθαρή αξία μικρότερη από 9000 ευρώ, αφήνει περιθώρια σκέψεων - εκτιμήσεων, ότι η συντριπτική πλειονότητα των κινήσεων στο ταμπλό του Χ.Α. κάπου αποσκοπεί και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται "τυχαία".
Όταν μάλιστα οι ενεργοί παίκτες έχουν την άνεση κινήσεων σε μία ιδιαίτερα "ρηχή" Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο και αρκούν λίγες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους", σε Δεικτοβαρείς τίτλους, για να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις, το έργο τους γίνεται ακόμα ευκολότερο και δεν χρειάζεται την υποστήριξη ούτε θεμελιωδών μεγεθών, ούτε λογικοφανών επιχειρημάτων.
"Follow the market, and dont ask why", αναφέρει ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό και αυτό ισχύει στην παρούσα φάση στο Χ.Α.
Την τάση, δημιουργούν είτε οι κινήσεις "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων από εγχώριους θεσμικούς, είτε οι φήμες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα μάλιστα υπήρξαν και φήμες που υποστήριζαν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ειδήσεις που θα αλλάξουν την "γεωγραφία" στην Βουλή και βέβαια αυτό μένει να επιβεβαιωθεί (!)
Τεχνικά και όσον αφορά τα ημερήσια διαγράμματα, αφού η Αγορά εξετάζεται "day by day", θεωρείται θετικό το ότι ο Δείκτης εξασφάλισε κλείσιμο υψηλότερα των 1027 μονάδων, κάτι που δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1070 μονάδες, ενώ το "intraday" "stop" για τους "long" έχει ανέβει στις 991 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη και στις 321 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Ημερήσιο διάγραμμα Γενικού Δείκτη
Μένοντας στα τεχνικά, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι Τραπεζικές μετοχές, καθώς πλησιάζουν σε ισχυροποιημένες αντιστάσεις, όπως είναι τα 0,5800 ευρώ για την Alpha Bank, τα 1,32 - 1,35 ευρώ για την Πειραιώς, τα 2,10 - 2,15 ευρώ για την Εθνική και τα 0,2900 ευρώ για την Eurobank.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινή συνεδρίασης η ικανοποιητική τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 15 πτωτικών (34 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%) και η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 8 συνεδριάσεων).
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/10 (1035,43 μονάδες), ενώ τα ενθαρρυντικά μηνύματα συνεχίστηκαν και από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 7,06%.
Επίσης δεν μπορεί να μην αναφερθεί το rebalancing το οποίο σημειώθηκε στους τίτλους των Intralot (+1,65%), Αεροπορία Αιγαίου (+8,11%) και Folli Follie Group (-0,97%).
Υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της Δευτέρας η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου παίρνει την θέση της Intralot στον FTSE25, ενώ μειώνεται η στάθμιση στο 51%, από 66% για την μετοχή της Folli Follie Group.
Ο τίτλος της Intralot, ενδοσυνεδριακά, υποχώρησε μέχρι τα 1,18 ευρώ (-2,48%), της Folli Follie Group μέχρι τα 30,50 ευρώ (-4,39%), ενώ ο τίτλος της Aegean αναρριχήθηκε μέχρι τα 8,16 ευρώ (+10,27%).
Επίσης σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (+9,6%), μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "στην απόκτηση επιπλέον 5.133.174 μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,70%, προέβη μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής στις 4/12/2014 η York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l. Μετά την ανωτέρω συναλλαγή, η York Global Finance Offshore BDH κατέχει, πλέον, 8.412.606 μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,70% του μετοχικού της κεφαλαίου".
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του 25αρη και πλην των Grivalia Properties (έκλεισε αμετάβλητη) και Folli Follie Group (-0,97%, όλοι οι υπόλοιποι, θεωρούμενοι, Δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχώρισαν οι Viohalco (+10,73%), Motor Oil (+9,42%), Τέρνα Ενεργειακή (+9,6%), Ελλάκτωρ (+8,49%) και ΔΕΗ (+7,76%).
Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε πρόσθεσε στον Γενικό Δείκτη 7,25% και τον Τραπεζικό δείκτη 7,04%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,6 εκατ. (-4%).
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 11,16% και ο Τραπεζικός απώλειες 27,11%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Βαγγέλης Σιούτης
Ανοδική η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου που πέτυχε κλείσιμο πάνω από τις 1000 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από την εβδομάδα που είχε λήξει στις 10/10, επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης. Σημαντικό επίσης ότι το κλείσιμο αυτό γίνεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 εβδομάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έχει θέσει τις προϋποθέσεις για ένα εύρος κίνησης 950 με 1040 μονάδες, που ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να οδηγηθεί στην διάσπαση του άνω ή του κάτω άκρου. Η διαφαινόμενη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος με την τρόικα, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές εξελίξεις και η διαφαινόμενη επίσπευση των εξελίξεων γύρω από την Προεδρική εκλογή, αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.
Η αυξημένη μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και τα πονταρίσματα από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές θα ακολουθούν την ειδησιογραφία γύρω από τον μαγικό αριθμό "180".
Στα θετικά της τρέχουσας εβδομάδας η προσπάθεια υπέρβασης των 130 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, που θα τον οδηγήσει προς τις 140 μονάδες και η υπέρβαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών μετά από αρκετό διάστημα για ορισμένες μετοχές (όπως ΟΠΑΠ , ΜΥΤΙΛ , ΦΦΓΚΡΠ , ΜΠΕΛΑ , ΟΤΕ ).
Πέρα όμως από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, η πτώση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς τους τελευταίους μήνες, έχει διαμορφώσει ελκυστικές αποτιμήσεις με την προϋπόθεση του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.
Από τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου γίνεται σαφές ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών παραμένει ενεργό (για 25 συνεχείς μήνες είναι αγοραστές) ενώ συνεχίζεται η απομάκρυνση των Ελλήνων επενδυτών (κάτω από 20000 ενεργές μερίδες τον Νοέμβριο).
"Την επόμενη εβδομάδα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και στη δεύτερη δημοπρασία προγράμματος χορήγησης δανείων (TLTRO ) της ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Μάνος Χατζηδάκης
"Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην είχαν κατάληξη την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο παρατηρήθηκε σημαντική σύγκλιση στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση του προγράμματος και την έγκριση της δόσης" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Την ίδια στιγμή η αύξηση της κινητικότητας που παρατηρείται στο θέμα της Προεδρικής εκλογής δημιούργησε προσδοκίες στην Χρηματιστηριακή Αγορά οι οποίες την Παρασκευή αποτυπώθηκαν και στην Αγορά ομολόγων.
Φαίνεται ότι η κινητήριος δύναμη της ανόδου τις δύο τελευταίες ημέρες βρίσκεται κατά κύριο λόγο στον εγχώριο πολιτικό παράγοντα. Καθώς τα χρονικά περιθώρια πριν την έναρξη της διαδικασίας για Προεδρική εκλογή έχουν περιοριστεί, αν συνεκτιμηθεί η εορταστική διακοπή της Βουλής, τότε μάλλον τα νέα βρίσκονται προ των πυλών της Αγοράς. Αν μη τι άλλο η αύξηση της θετικής μεταβλητότητας σε μια εβδομάδα που κλείνει στο υψηλό του εύρους διακύμανσης αφήνει υποσχέσεις για άμεσες εξελίξεις.
Τεχνικά η επιστροφή πάνω από τις 1000 μονάδες έγινε με υποδειγματικό τρόπο, καθώς η δομή της ανόδου έχει ενδιάμεσες διορθώσεις που αποφορτίζουν τις υπεραγορασμένες ζώνες και δίνουν μεγαλύτερες ανάσας για την συνέχεια.
Οι τζίροι μπορεί ακόμα να μην θεωρούνται ικανοποιητικοί για την επέκταση της κίνησης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, η Αγορά, ωστόσο, έχει δείξει φέτος ότι σε κομβικά σημεία –είτε της ανόδου είτε της πτώσης- έχει αυξήσει απότομα την συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι διαγραμματικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας έφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 960 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την ανοδική τάση λόγω της διάσπασης του κινητού μέσου των 50 ημερών και εν συνεχεία πάνω από τις 1000 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την επενδυτική ψυχολογία.
Το ζιγκ-ζαγκ του Γενικού Δείκτη διατηρεί τους ταλαντωτές σε ήπια σχετικά επίπεδα, διατηρώντας ανέπαφα τα αγοραστικά σήματα των κινητών μέσων και του MACD, ενώ τα χαμηλά των τοπικών διορθώσεων δεν επιτρέπουν εύκολα την επαναγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών μετοχών που ρευστοποιήθηκαν από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.
Το ότι δεν δίδεται η ευκαιρία για την ανάκτηση θέσεων σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών, είναι συνήθως ένδειξη δυνατών ανοδικών τάσεων. Το επίπεδο των 1040 μονάδων είναι η επόμενη αντίσταση της Αγοράς όπου εκεί θα κριθεί και το αν τελικά ο Γενικός Δείκτης θα προλάβει να περιορίσει αισθητά τις απώλειες που έχει από την αρχή του έτους, ή θα περιοριστεί σε ένα περισσότερο ψυχολογικό κλείσιμο χρονιάς απλά πάνω από τις 1000 μονάδες.
Στις 15 συνεδριάσεις που απομένουν για την χρηματιστηριακή λήξη της φετινής χρονιάς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην κάλυψη του χαμένου εδάφους για όσες εταιρείες βρίσκονται κοντά στα κλεισίματα της περυσινής χρονιάς. Η αποτίμηση του Δεκεμβρίου στους ισολογισμούς δεν γίνεται στην τιμή της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους (31/12, η οποία είναι και ημιαργία) αλλά στην μέση τιμή του μήνα.
"Πέρα από το 'window dressing' το οικονομικό ημερολόγιο παραμένει αραιογραμμένο. Κεντρικό γεγονός αποτελεί το Eurogroup της Δευτέρας με ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον. Την προσεχή Τετάρτη λήγει η προθεσμία της τρίτης επετείου εξάσκησης των warrants της Alpha Bank. Την Πέμπτη 11/12 θα πραγματοποιηθεί η 2η δημοπρασία μακροχρόνιας ρευστότητας από την EKT για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες, ενώ την επόμενη θα ανακοινωθεί η μάλλον τυπική έγκριση της ΕΚΤ για τα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών όπως αυτά έχουν υποβληθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών κατά την διαδικασία των 'τεστ αντοχής' στα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Στρατής Πολυχρονέας
O "καλλωπισμός" των αποτιμήσεων ενόψει τέλους έτους, από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές κυρίως, σε συνδυασμό με την αύξηση των προσδοκιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υφιστάμενη Βουλή, μετά και την κίνηση των ανεξάρτητων Βουλευτών, οδήγησαν το ΓΔ σε εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 7,25%, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Παράλληλα, το spread υποχώρησε στις 621 μονάδες, που μεταφράζεται σε απόδοση του 10ετούς ύψους 6,99%. Ωστόσο, εξετάζοντας κανείς τις εξελίξεις στο μέτωπο Κυβέρνησης-Τρόικας και με το ιδιαίτερα σημαντικό Eurogroup για την Ελλάδα προ των πυλών (8/12), δε μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι από τη ΔΕΘ (στις αρχές Σεπτεμβρίου) έχει ξεκινήσει μια έντονη εκλογολογία, η οποία είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη Χώρα. Δηλαδή έχει περάσει ήδη ένα διάστημα τριών μηνών μέχρι σήμερα, ενώ υπολείπεται ακόμα ένα διάστημα ακόμα τριών μηνών περίπου, στην περίπτωση εκείνη που δεν επισπευσθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η στάση της Τρόικας και ιδιαίτερα των Ευρωπαίων Εταίρων, το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, αντί να είναι υποστηρικτική προς το χειμαζόμενο Ελληνικό Κοινωνικό Ιστό που αποτελεί τον καθοριστικό πυλώνα ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας, είναι μάλλον τιμωρητική, αναγνωρίζοντας δημοσιονομικό κενό μεγαλύτερο των €2,5 δισ. για το 2015 σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Κυβέρνησης.
Μάλιστα η ιδιαίτερα απαιτητική και σκληρή στάση της Τρόικας πριν την έξοδο της Χώρας από το Μνημόνιο, φαίνεται να υπολογίζει και τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών που θέλουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προηγείται σε αυτές, αναζητώντας επί της ουσίας και τη συναίνεση/δέσμευση αυτού σε οιαδήποτε μέτρα.
Δυστυχώς, η Ελλάδα τείνει να γίνει και πάλι ο "αποδιοπομπαίος τράγος" της ΕΕ από τις πρωτοφανείς πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτήν, καθώς αποτελεί περίπτωση παραδειγματισμού για τις οικονομίες της Ιταλίας και Γαλλίας και τις αναπτυξιακές απαιτήσεις που προβάλλουν οι πολιτικοί τους.
Ακόμα και η ΕΚΤ, καίτοι μπορεί και να προχωρήσει σε Αγορές Κρατικών ομολόγων σύντομα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό την περίοδο 2014-2016, διατηρώντας αμετάβλητη την υφιστάμενη νομισματική πολιτική, η οποία θα επανεξετασθεί το επόμενο τρίμηνο, τη στιγμή μάλιστα που στόχος για αυτήν είναι ο ισολογισμός της να επιτρέψει στα επίπεδα του 2012. Η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα επικράτησε για ακόμα φορά της ανάπτυξης.
Σημεία αναφοράς για τη συνέχεια πλην βεβαίως των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., θα είναι και οι όποιες εξελίξεις σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,32% για την Shanghai. Έκτη συνεχόμενη μέρα ανόδου για την Ιαπωνική Αγορά, καθώς το θετικό κλίμα συντηρείται από την περαιτέρω υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου, ωθώντας τις μετοχές του εξαγωγικού κλάδου υψηλότερα.
Ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, με τις Αγορές να υπερκαλύπτουν τις χθεσινές απώλειες, ενώ με ηπιότερες ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Πιέζονται πολύτιμα μέταλλα, πετρέλαιο και ευρώ.
Στην περίπτωση του ενιαίου νομίσματος και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις εντοπίζονται στα $1,2280 και $1,2226. Αν δεν κρατήσει αυτή η στήριξη, ανοίγει ο δρόμος για το χαμηλότερο επίπεδο του 2012 στο 1,2042. Για να επιτευχθεί άνοδος πάνω από τα $1,2532 απαιτείται η ισοτιμία να ξεπεράσει το επίπεδο του $1,2464.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τη Γερμανική Οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 2,5%, από 1,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά μόλος 0,5%.
Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) αναθεώρησε επί τω δυσμενέστερω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Χώρας έως το 2016. Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 μειώθηκε στο μισό και συγκεκριμένα στο 1% από το 2% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου, ενώ για το 2016 μειώθηκε στο 1,6% από 1,8%. Για το 2014 προβλέπεται αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,4% από 1,9% τον Ιούνιο.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης τρίτου τριμήνου. Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και κατά 0,8% σε ετήσια βάση.
Μπορεί κάθε μήνας του 2015 να παραπέμπει σε κρίση αλλά στην Ευρώπη αναμένεται να διατηρηθεί η άνοδος των εταιρικών κερδών και των χαμηλών αποτιμήσεων, δείχνοντας άνοδο των μετοχών στο σύνολο του έτους, προβλέπει η HSBC. Ο οίκος προβλέπει συνέχιση των τάσεων που εκδηλώθηκαν φέτος στην Ευρώπη, καθώς τα κέρδη των Επιχειρήσεων έχουν δει τα κατώτατα σημεία τους.
Το βασικό σενάριο της HSBC για το 2015 είναι θετικό, με βάση μια ήπια ανάκαμψη, το ισχυρότερο δολάριο και μια αύξηση κερδών μεταξύ 10-15%. Η απόδοση των μετοχών εκτιμάται στο 10% περίπου ενώ, όπως επισημαίνει, τα Ρ/Ε συνήθως υποχωρούν όταν ενισχύονται τα Αμερικανικά επιτόκια. Η HSBC προβλέπει υπεραπόδοση των μετοχών με υψηλά μερίσματα, "σε ένα περιβάλλον χαμηλών ομολογιακών αποδόσεων". Ο οίκος διατηρεί θέση "overweight" στους κλάδους Ενέργειας, Πρώτων Υλών, Τροφίμων και Ποτών, Καταναλωτικών Προϊόντων, Τραπεζών, Real Estate, Λογισμικού, Τηλεπικοινωνιών και για τις Κοινωφελείς Εταιρείες.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μικρή συρρίκνωση εμφάνισε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, λόγω των αυξημένων εξαγωγών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στα 43,43 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, από τα 43,60 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal", είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ελλείμματος στα 41 δισ. δολάρια.
Η Αμερικάνικη Οικονομία πρόσθεσε 321.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Αυτός ήταν ο πιο ισχυρός μήνας από τον Ιανουάριο του 2012. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση το Νοέμβριο κατά 230.000 θέσεις, με την ανεργία να παραμένει στο 5,8%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ συνολικά θα επιχειρήσει να αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που θα διενεργήσει στις 10 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία 3μηνων εντόκων ύψους 1 δισ. ευρώ και 6μηνων εντόκων ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Σύσταση "Overweight" για την Ελλάδα δίνει η Morgan Stanley επικαλούμενη την βελτίωση στο μακροοικονομικό μέτωπο και τις χαμηλές αποτιμήσεις αλλά σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική συνιστά ρίσκο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε αύξηση της τιμής-στόχου της Folli Follie στα 31,50 ευρώ ανά μετοχή από 30,50 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της η Eurobank Equities, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "hold".
Την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της Δούρος αποφάσισε το Χ.Α., καθόσον η εταιρεία προέβη σε εκ νέου σύνταξη και δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων εννεαμήνου.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1028,59 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 1032,98 μονάδες με κέρδη 4,14%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 107,8 εκατ. από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΙΓΟ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ).
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, MIG, vIOHALCO, EEE, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας.
Χαμηλότερα του 25αρη ασφαλώς και ξεχώρισε ο τίτλος της Τρ. Αττικής (+25%). Ο τίτλος συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 63,64%.
--ΧΠΑ
Νέα, εντυπωσιακή, αλλαγή σκηνικού και καθαρά ανοδική συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική καθίζηση.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.544, 6.714 για τον Δεκέμβριο, 730 για τον Ιανουάριο, 100 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 333,5) κινήθηκε μεταξύ 323 και 335,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,30%.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες (αφορούν μόνο τον πρώτο μήνα) σε ΟΤΕ (2.264), ΔΕΗ (2.095), Alpha Bank (2.158), Εθνική (6.577), Πειραιώς (9.530), Eurobank (1.646), Μυτιληναίο (242), ΟΠΑΠ (589), MIG (325), ΕΧΑΕ (146), ΓΕΚ (261), Ελλάκτωρα (431), Intralot (245), Motor Oil (115), Ελ. Πετρέλαια (109), Folli Follie Group (163), Μέτκα (149).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE σκαρφάλωσε στο 43%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διατηρήθηκε χαμηλά, στα 406 δικαιώματα (218 calls και 188 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (33.532.476 τεμ.), Eurobank (20.238.630 τεμ.), ΔΕΗ (2.057.302 τεμ.), Πειραιώς (21.294.729 τεμ.)