Συνεδρίαση δύο όψεων και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Δείκτης του οποίου ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ξεκίνησε με ανοδική "ουρά", φθάνοντας πολύ γρήγορα στο υψηλό ημέρας και στις παρυφές των 1023 μονάδων.
Την ανοδική κίνηση "φρέναρε" ο Μάριο Ντράγκι, με την δήλωση ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τα μέτρα πολιτικής από το επόμενο έτος, κάτι που πίεσε τις χρηματιστηριακές αγορές.
"Παρόλα αυτά και επειδή μπροστά μας έχουμε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, καλό θα ήταν για τους μεσοπρόθεσμους που έχουν μείνει με θέσεις να αυξήσουν ρευστότητα στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει την ζώνη 1015 - 1023 και δοκιμάσει την περιοχή του 1050-1080", ανέφερε μεταξύ άλλων στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο η στήλη και πράγματι ο Γενικός Δείκτης φρενάρισε στο άνω όριο της ζώνης 1015 - 1023.
Αυτά στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης όπου η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνέχισε την "ασύμμετρη συμπεριφορά της" σε σχέση με τις ειδήσεις από τις συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας και τις διαγραφόμενες πολιτικές εξελίξεις.
Στην περίπτωση του πρώτου θέματος, αναλυτές που παρακολουθούν στενά την τρέχουσα ειδησεογραφία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το Ελληνικό πρόγραμμα θα παραταθεί και ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν στο επόμενο Eurogroup (8/12). Ως εκ τούτου η υπόθεση της νέας γραμμής πιστοληπτικής στήριξης, πιθανότατα, μετατίθεται για κάποιο αδιευκρίνιστο διάστημα μέσα στο επόμενο έτος.
Στις συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας, εστιάζει το σχόλιο του ο Κώστας Φέγγος (πρόεδρος Versal ΑΕΠΕΥ) και μεταξύ άλλων αναφέρει: "Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Διαπραγματεύεται όμως για ότι ενδιαφέρει το Δημόσιο και τους συνδικαλιστές. Η δε Αντιπολίτευση υπόσχεται ότι θα έρθει να διαπραγματευτεί σκληρότερα, πάλι για ότι ενδιαφέρει το Δημόσιο και τους συνδικαλιστές. Και με την πραγματική οικονομία τι γίνεται; Η Κυβέρνηση κατά καιρούς, από 'διαπραγματευτικό μένος', 'κλείνεται στη γωνία' και για να βγει, πετάει ένα τομέα της Ιδιωτικής Οικονομίας, στους δανειστές, για να προστατεύσει αυτά που πραγματικά την ενδιαφέρουν. Σήμερα, ρίχνει μπροστά τον Τουρισμό, γιατί από κει είναι εύκολο να πειστούν οι δανειστές ότι θα βρούμε λεφτά.
Όσον αφορά τα διαρθρωτικά και το Δημόσιο, συνεχίζεται η 'σθεναρή αντίσταση'. Όχι όμως αρκετά 'σθεναρή' που να ικανοποιήσει την Αντιπολίτευση και να έχουμε τουλάχιστον συναίνεση και δύναμη στη διαπραγμάτευση.
Συνεπώς, όταν μιλάμε για το Χρηματιστήριο, που αναπαριστά την πραγματική Οικονομία, τι προβλέψεις να γίνουν, ή τι επιπτώσεις έχουν τα εταιρικά αποτελέσματα, αφού ούτως ή άλλως τα μερίσματα είναι πενιχρά ή ανύπαρκτα; Τεχνικά, οι 950 μονάδες κράτησαν και οι 1.035 μονάδες αποτελούν την απόλυτη αντίσταση. Εκτός εάν...", αναφέρει ο κ. Φέγγος.
Στα πρόθυρα "νευρικής κρίσης" δείχνει να βρίσκεται η Κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει (από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρίσκεται ως Υπουργός των Εξωτερικών για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ) ότι "οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του Ελληνικού Λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του Ελληνικού Λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια" αυξάνοντας τα σχόλια για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (!)
"Εκλογές δεν έχω" απάντησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η επιτροπή της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση ήταν ο ορισμός του "Gravestone doji", καθώς τόσο οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., αλλά και 12 τίτλοι από το ταμπλό του FTSE25, όχι μόνο παρέδωσαν τα αρχικά τους κέρδη, αλλά γύρισαν και έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας!
Κλασσική περίπτωση Αγοράς που δίνει ξαφνική διόρθωση, όταν αρχίζουν κάποιοι να πιστεύουν στην κίνηση, ή όταν τα "short" αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μερικό κλείσιμο θέσεων.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχασε με εντυπωσιακή ευκολία το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, αλλά και την πρώτη στήριξη στις 996 μονάδες και μένει να φανεί αν θα αντέξει η επόμενη στήριξη στις 984 μονάδες.
Διάγραμμα Γενικού Δείκτη
Με αυτά τα δεδομένα οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην τελευταία ανοδική κίνηση πρωτοστάτησαν εγχώριοι θεσμικοί, επιδιώκοντας "φτιασίδωμα" των αποτιμήσεων, εν όψει λήξης χρηματιστηριακής χρονιάς (μετράει ο μέσος όρος των τιμών του τελευταίου μήνα).
Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς ήταν πανομοιότυπη σε Γενικό Δείκτη και Εθνική, καθώς ο τίτλος της τελευταίας έδωσε πρώτος το "σύνθημα" της υποχώρησης, ενώ και οι δύο έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας!
Διάγραμμα μετοχής Εθνικής Τράπεζας
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Σε άμεση αντιπαράθεση με την πολύ σημαντική μακροπρόθεσμη γραμμή αντίστασης 'W', που ενώνει δύο τοπικές κορυφές και τέσσερις τοπικούς πυθμένες ήλθε ο Γενικός Δείκτης", αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
Πιθανή ανοδική τμήση, σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, της εν λόγω γραμμής στις 1020 μονάδες, θα άνοιγε το δρόμο για την ανάβαση προς το επόμενο επίπεδο ισχυρής αντίστασης των 1040 με 1060 μονάδων, εκεί όπου και θα παιχτεί το μεγάλο μεσομακροπρόθεσμο "στοίχημα" της Αγοράς.
Επειδή όμως τα επίπεδα αυτά των αντιστάσεων είναι πολύ καθοριστικά για τη μετέπειτα κυματική ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα πρέπει να συνοδευτούν με έναν πολιτικοοικονομικό καταλύτη ενίσχυσης του τζίρου συναλλαγών.
Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Δείκτης "φρακάρει" ανάμεσα στις διαγραμματικές λεπίδες των 1020 με 1060 μονάδων δίχως την ικανότητα διαφυγής (κάτι που έγινε σήμερα) τότε θα πρέπει να αναμένουμε βίαιη επιστροφή του δείκτη χαμηλότερα των 970 με 960 μονάδων.
Σε παλαιότερη τεχνική ανάλυση είχαμε αναφέρει ότι το "μαξιλάρι" στήριξης των 885 με 850 μονάδων και ο σχηματισμός των εν συνέχεια τοπικών πυθμένων με τις χαρακτηριστικές "κάτω σκιές" θα ενίσχυαν το σενάριο εκδήλωσης ενός έντονου ανοδικού στροφέα, κάτι που σημειώθηκε δίχως όμως προς το παρόν να έχει τα απαραίτητα κινητήρια νέα. Γεγονός που προκάλεσε έντονο προβληματισμό για τη γνησιότητα της υπάρχουσας βραχυχρόνιας κίνησης.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έδειξε στο ημερήσιο chart τιμών να έχει ξεπεράσει βραχυχρόνια τον "σκόπελο" των 325 μονάδων και να κινείται προς τη κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 335 με 340 μονάδων προκαλώντας αναστάτωση στο στρατόπεδο των Bears. Η γρήγορη, ή μη, διαπερατότητα των 340 μονάδων θα καθόριζε σε ένα μεγάλο ποσοστό την "ποιότητα του καυσίμου" για την ανάβαση προς τις 350 μονάδες.
Αντίθετα η αδυναμία προσέγγισης των 340 μονάδων, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ θα "εξαργυρωθεί" με μια σύντομη κατηφορική κίνηση προς τις 310 μονάδες.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +4,31% για την Shanghai, εν μέσω προσδοκιών ότι η Κυβέρνηση θα προβεί σε περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας και το +1,72% για τον δείκτη Hang Seng. Σε υψηλό επτάμιση ετών κατέληξε ο Nikkei με τα τοπικά μέσα να κάνουν λόγο για ισχυρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Shinzo Abe στις 14 Δεκεμβρίου.
Μένοντας στην Ασία, η Κινεζική Οικονομία προσπέρασε την Οικονομία των ΗΠΑ και είναι πλέον η μεγαλύτερη στον Κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όσον αφορά την Εθνική Οικονομική Παραγωγή σε "πραγματικούς όρους" παραγωγής Αγαθών και Υπηρεσιών, η Κίνα παρήγαγε 17,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι ΗΠΑ 17,4 τρισ. δολ. Μέχρι πολύ πρόσφατα, το 2000, οι ΗΠΑ είχαν παραγωγή σχεδόν τριπλάσια από της Κινεζικής Οικονομίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η Κίνα καταλαμβάνει πλέον το 16,5% της παγκόσμιας οικονομίας, όσον αφορά την πραγματική αγοραστική δυνατότητα, ενώ οι ΗΠΑ μερίδιο 16,3%. Ήδη από πέρσι, η Κίνα έχει προσπεράσει τις ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Εμπόριο.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι δείκτες έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και κινούνται προς τα χαμηλά ημέρας.
Η Ευρωπαϊκή Οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να "σέρνεται" για μια δεκαετία, καθώς οι νομοθέτες παλεύουν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, ενώ η Κίνα θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους βραχυπρόθεσμους στόχους ανάπτυξής της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, Jamie Dimon. Η κατάσταση της Ευρώπης είναι αντίθετη από αυτήν των ΗΠΑ, την οποία ο Dimon χαρακτήρισε "λαμπρό σημείο" και της Κίνας, οι ηγέτες της οποίας σύμφωνα με τον CEO της JP Morgan θα κάνουν κινήσεις προκειμένου να διατηρήσουν την ανάπτυξη.
Μένοντας στην "Γηραιά Ήπειρο", η "Novo Banco", η αποκαλούμενη "υγιής Τράπεζα" που δημιουργήθηκε από τα "απομεινάρια" της "Banco Espírito Santo", διεξάγει συνομιλίες με κορυφαία Κινεζική χρηματιστηριακή, για την πώληση του βραχίονα Επενδυτικών Τραπεζικών Υπηρεσιών του Πορτογαλικού Ομίλου.
Οι "Financial Times" μεταδίδουν ότι η "Novo Banco" επιβεβαίωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με την "Haitong International Holdings", εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ και αποτελεί εξ ολοκλήρου θυγατρική της "Haitong Securities", δεύτερης μεγαλύτερης χρηματιστηριακής της Κίνας. Ο στόχος των συνομιλιών είναι η πώληση της "Espírito Santo Investment Bank".
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα στα Ταμεία εμφανίστηκαν 297.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 295.000 αιτήσεις από 314.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας, μικρή αύξηση εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου Δημοσίου στο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, τα "φέσια" του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στο 10μηνο διαμορφώνονται στα 4,22 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι των 4,06 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Σε αύξηση της τιμης-στόχου για τις μετοχές των Motor Oil και Ελληνικών Πετρελαίων προχώρησε η UBS.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αύξησε την τιμή στόχο για την Motor Oil στα 9,50 ευρώ, από 9 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "Buy", ενώ για τα Ελ. Πετρέλαια η τιμή αυξάνεται στα 6,50 ευρώ, από 6,25 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση "Buy". Η κοινή συνισταμένη των δυο εταιρειών είναι ότι τα δυο σύνθετα Διυλιστήρια είναι από τα λίγα αυτού του είδους που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Από τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "ανοδική ουρά" και πολύ γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1022,13 μονάδων (+1,4%), όμως από εκεί και πέρα άρχισε να μένει από δυνάμεις και μετά στις 15.46 γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο, για να αν αλωθεί σε κινήσεις εναλλαγής προσήμων.
Μετά τις 16.20, ο Δείκτης "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα" στις 17.00 βρέθηκε στις 996,54 μονάδες (-1,14%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε μία ανάσα υψηλότερα από το χαμηλό ημέρας (που σημειώθηκε στις δημοπρασίες) και συγκεκριμένα στις 991,87 μονάδες με απώλειες 1,6%.
Πολύ κακή η τελική αναλογία ανοδικών (37) - πτωτικών (69) μετοχών, ενώ 25 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
Ο τζίρος έφθασε τα 94,4 εκατ. από τα οποία τα 6,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Motor Oil.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ που σήμερα αναρριχήθηκε μέχρι τα 7,36 ευρώ (5,14%), αλλά τελικά έκλεισε με απώλειες 0,57%, η συνέχεια προμηνύεται ενδιαφέρουσα, για το αν θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις από όσους εκτιμούν ότι η Επιχείρηση ευνοείται σημαντικά από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.
Χαμηλότερα του 25αρη, ασφαλώς και ξεχώρισε το +26,32% για την Τρ. Αττικής που "αναδύθηκε" από τα πρόσφατα και συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, σχέδιο για αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει μόνο το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο θα κληθεί να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του, εξετάζουν στην Τράπεζα, στην περίπτωση που τα ενδιαφερόμενα ξένα funds δεν απαντήσουν μέχρι την Τετάρτη.
Επίσης από σήμερα, τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστώμενων μετοχών της εταιρείας "MERMEREN KOMBINAT A.D. PRILEP" (-8,82%) είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς: i) το ποσό € 0,65 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., το οποίο προήλθε από κέρδη εις νέον που έχουν συσσωρευτεί τα έτη πριν την 31/12/2013 καθώς και από αποθεματικά σχηματισθέντα πριν από το 2009, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει του άρθρου 59 του Ν. 2396/1996 (καθαρό ποσό: € 0,5461 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.) και ii) το προμέρισμα χρήσεως 2014, € 0,15 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει του άρθρου 59 του Ν. 2396/1996 (καθαρό ποσό: € 0,1250 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).
Παραμένοντας χαμηλότερα του FTSE25, αυξήθηκε η συναλλακτική δραστηριότητα στην Q&R, ενώ συνεχίζει να έχει ισχυρό πωλητή ο Άβακας.
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε κοντά στα χαμηλά ημέρας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το volatility αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10.820, 10.132 για τον Δεκέμβριο, 687 για τον Ιανουάριο, 0 για τον Φεβρουάριο και 1 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 322,5) κινήθηκε μεταξύ 321,75 και 332,5 μονάδων, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,30%.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (41.223 Intralot, 15.000 ΟΠΑΠ, 8.500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες (αφορούν μόνο τον πρώτο μήνα) σε ΟΤΕ (700), ΔΕΗ (2.184), Alpha Bank (4.212), Εθνική (6.778), Πειραιώς (4.443), Eurobank (3.803), Μυτιληναίο (280), ΟΠΑΠ (217), MIG (818), ΕΧΑΕ (233), ΓΕΚ (403), Ελλάκτωρα (106), Intralot (138), Motor Oil (105), Τιτάνα (122), Ελ. Πετρέλαια (140).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 40%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να μένει σε μέτρια επίπεδα, καθώς συνολικά 677 δικαιώματα άλλαξαν χέρια (564 calls και 113 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 20.30 το Χ.Α. δεν είχε ανακοινώσει το ΗΔΤ και έτσι δεν ήταν δυνατόν να διευκρινιστεί αν συνεχίζει να μην ανακοινώνει τον πίνακα των δανεισμένων μετοχών.