Κόντρα στην τρέχουσα ειδησεογραφία και σε όλα τα λογικοφανή επιχειρήματα συνεχίζει να κινείται ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και κυρίως μετοχές από το ταμπλώ του FTSE25, καθώς συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση κλείνοντας υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.
"Δεν περιμένουμε η τρόικα να έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για την νέα πιστωτική γραμμή" δήλωσε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νέα πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις στις 14-15 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για τις 18 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Είμαστε κοντά, ξεκαθαρίζουμε σιγά σιγά". Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε από κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, μετά και τη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Αντώνη Σαμαρά, νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η Αγορά εκτιμά ότι θα βρεθεί πολιτική λύση, όμως σε μία τέτοια περίπτωση ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η ημέρα όπου θα ανακοινωθεί, επίσημα, η επίτευξη συμφωνίας.
Από εκεί και πέρα, το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών (περίπου), με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/10 (1025,05 μονάδες).
Διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Νέα μικρή αποκλιμάκωση των πιέσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί στο 7,5%, ενώ με μικρό discount ακολούθησε την πορεία της spot Αγοράς, στο συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (για τον πρώτο μήνα) στην Αγορά Παραγώγων.
Εμβρόντητοι παρακολουθούν οι περισσότεροι από τους εγχώριους παράγοντες της Αγορές και η "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι "ποιος από τους παράγοντες που οδήγησαν, λίαν προσφάτως, την Αγορά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, έχει αναστραφεί".
Ακόμα και οι λίγοι traders που συνεχίζουν να ακολουθούν την ημερήσια τάση, δεν φαίνεται να διαθέτουν "πειστικά" επιχειρήματα, για τους λόγους της ανοδικής αντίδρασης και πολύ περισσότερο για την βιωσιμότητά της.
Αντίθετα οι περισσότεροι συντηρητικοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η τελευταία ανοδική κίνηση αποσκοπεί σε δημιουργία "ανοδικού μαξιλαριού", πριν επιστρέψει δριμύτερη η επιφυλακτικότητα στο ταμπλώ του Χ.Α., με "φόντο" τις πολιτικές εξελίξεις.
Υπάρχει και οι πιο υποψιασμένη "σχολή σκέψης" που συνδυάζει την ανοδική κίνηση των τελευταίων ημερών με το road show (1 με 5 Δεκεμβρίου) που διοργανώνεται στην Πράγα (Winter Emerging Europe Conference) από την Τσεχική Wood & Co. και στο οποίο συμμετέχουν έως και 170 διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες Αγορές, από Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Στο φετινό πρόγραμμα παρουσιάσεων συμμετέχει σημαντικός αριθμός Ελληνικών εισηγμένων μεταξύ των οποίων Τράπεζες και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην επισημανθεί, ότι τουλάχιστον μερικές από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, έχουν σημειώσει διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έστω και αν ο τζίρος για μία ακόμα συνεδρίαση (έκτη συνεχόμενη) παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ. Πάντως η σημερινή μικτή αξία συναλλαγών ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.
Πλέον ενδεικτική περίπτωση αυτή της ΔΕΗ (+6,71%), που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση συνέχισε να "δίνει ρεύμα" στην ανοδική προσπάθεια, με αθροιστικά κέρδη 14,57%. Ο τίτλος παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, όσο δεν δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 7,16 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής και αλλαγής της τάσης, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 7,50 ευρώ. Για όσους κινούνται με βάση τα ημερήσια γραφήματα, χρειάζεται προσοχή η ζώνη 6,90 - 7,05 ευρώ, που είναι και το "make or break" σε ημερήσιο επίπεδο. Το "intraday" "stop" στο "long" εντοπίζεται στα 6,46 ευρώ.
Άλλη περίπτωση άξια αναφοράς είναι αυτή του Ελλάκτωρα (+6,12%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 10,64%. Και ο εν λόγω τίτλος παραμένει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, με την κρατούσα τάση να αναστρέφεται με κλεισίματα υψηλότερα των 2,91 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση η επόμενη αντίσταση οριοθετείται στα 3,10 ευρώ.
Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια γραφήματα, η ανοδική διάσπαση των 318 - 319 μονάδων, για τον FTSE25, μας έδωσε σε "intraday" είσοδο και αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 325 - 326 μονάδων (ένα πρώτο έδωσε σήμερα), αφήνει περιθώρια για επέκταση της ανοδικής κίνησης, καθώς δεν αποκλείεται να αναγκάσουν "short" θέσεις με πιο μακρινό "view" να προχωρήσουν σε "stop loss". Οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 318 και 315 μονάδες, ενώ το "stop" μας στο "intraday" "long" εντοπίζεται στις 311 μονάδες.
Παρόλα αυτά και επειδή μπροστά μας έχουμε μία περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, καλό θα ήταν για τους μεσοπρόθεσμους που έχουν μείνει με θέσεις να αυξήσουν ρευστότητας στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει την ζώνη 1015 - 1023 και δοκιμάσει την περιοχή του 1050-1080.
Μην ξεχνάμε πως αρκετά κεφάλαια πούλησαν στην περιοχή του 900-850 και αρκετοί παίκτες "shortαραν", μιας και ήταν κοινή πεποίθηση εγχώριων και ξένων παικτών ότι η πτωτική ταλαιπωρία θα συνεχιστεί στο Χ.Α., μέχρι να αποσαφηνιστούν οι εξελίξεις που αφορούν την Προεδρική εκλογή.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά προεξοφλεί θετική λύση στην εμπλοκή με την τρόικα και γι' αυτό βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια αντίδραση, με εναλλαγές στους πρωταγωνιστές της ανόδου, επισημαίνει ο Πάνος Δάντης.
Από τεχνικής πλευράς ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να βρίσκεται σε κύμα 4 (στο αισιόδοξο σενάριο) από την διόρθωση των υψηλών των 1379,42 στις 19 Μαρτίου, το οποίο είναι σχεδόν πάντα σύνθετης μορφής και χρονοβόρο. Πρώτη σοβαρή αντίσταση παραμένουν οι 1042 μονάδες.
Ο Δείκτης διατηρείται κάτω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών (1157 περίπου) ενώ βραχυπρόθεσμα είναι ανοδικός και μεσοπρόθεσμα πτωτικός.
Αν και αρκετοί από τους επενδυτές στο Χ.Α. αισιοδοξούν η πραγματικότητα είναι σαφώς διαφορετική, αν λάβουμε υπ΄ όψιν τα θεμελιώδη προβλήματα και τις πρόσφατες εξελίξεις.
Η Κυβέρνηση είναι σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων έχει παίξει καταλυτικό ρόλο από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Η Χώρα δεν μπορεί να βγει από το πρόγραμμα και τα μνημόνια, καθώς οι Αγορές δεν πιστεύουν πως η οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς την "πίεση" από την τρόικα, όπως άλλωστε δείχνουν και οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων.
Επιπλέον η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως για να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις Ελληνικές Τράπεζες, είναι απαραίτητη η ένταξη της Χώρας σε ένα, κάποιο, πρόγραμμα, το ΔΝΤ για πολλούς λόγους κρατά άκαμπτη στάση, οι δε Εταίροι και δανειστές ακολουθούν την γραμμή "Σόιμπλε" πως η Ελλάδα είναι καλό να παραμείνει σε πρόγραμμα (δηλαδή κάτω από αυστηρό έλεγχο) τουλάχιστον για ακόμα 6 μήνες.
Αυτή η στρατηγική δεν αφήνει πολλά πολιτικά περιθώρια στην Κυβέρνηση, παρά μόνο για άμεση προσφυγή στις κάλπες, καθώς κανένα νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να περάσει από την Βουλή. Ταυτόχρονα η τρόικα στέλνει και ένα μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό προσωπικό της Χώρας, πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες υπαναχωρήσεις, ή διαπραγματεύσεις.
Όλο αυτό το σκηνικό σημαίνει, ιδιαίτερα αυξημένο πολιτικό ρίσκο, και στάση αναμονής για τα επενδυτικά κεφάλαια, κάθε είδους, που επενδύουν στο Χ.Α.
Αν αυτό συνδυαστεί με τα πολύ υψηλά επίπεδα των διεθνών Αγορών, όπου η ηρεμία και ο εφησυχασμός λόγω εταιρικών κερδών, μετοχικών αποδόσεων, θετικών μάκρο στις ΗΠΑ και γιορτινού κλίματος είναι δεδομένος (και άρα ο κίνδυνος διόρθωσης αυξημένος), γίνεται αντιληπτό πως η πορεία του Χ.Α. "κρέμεται από μια κλωστή", κυριολεκτικά.
Συνεπώς οι επενδυτές καλό είναι είτε να τηρήσουν μια στάση αναμονής, είτε να μην διακρατούν σημαντικές θέσεις για μεγάλο διάστημα και βέβαια να κάνουν χρήση και των Παραγώγων προϊόντων, αν υπάρχει επαρκής γνώση, ή/και επαγγελματική συμβουλή.
Το διεθνές περιβάλλον είναι πολύ καλό, έως εξαιρετικό καθώς οι δείκτες στις ΗΠΑ καταγράφουν αλλεπάλληλα υψηλά, ενώ οι Ευρωπαϊκοί δείκτες ακολουθούν. Όμως η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι ανύπαρκτη, ενώ διολισθαίνει σε αποπληθωρισμό, η Ιαπωνική οικονομία είναι σε ύφεση και τέλος οι Αγορές ομολόγων και Εμπορευμάτων, όλο το 2014, δεν ακολούθησαν τις Αγορές μετοχών, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα ανησυχίας για την Παγκόσμια Οικονομία. Μόνο θετικό, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά αυτό δεν είναι επαρκές για να στηριχθεί η Παγκόσμια ανάπτυξη.
Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Alfa Alliance, μας περιμένουν "άγριες μέρες" στο Χ.Α., καθώς η μεταβλητότητα θα αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τις Γιορτές.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με το Τόκιο να κλείνει σε νέο υψηλό εφταετίας, οδηγούμενο από την εκ νέου υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου.
Ίδια εικόνα και οριακές διακυμάνσεις στην Ευρώπη, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών με τις Telenor και Telia Sonera, να συμφωνούν στην συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη Δανία.
Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Θετικό κλίμα στα πολύτιμα μέταλλα, προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από το πετρέλαιο, με διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι ο "μαύρος χρυσός" μπορεί να βρίσκεται σε υπερπουλημένη περιοχή, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα νέας "βουτιάς" και κάτω από το όριο των 60 δολαρίων.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη στην συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τα σενάρια που τροφοδοτούνται είναι έντονα, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλά 27 μηνών.
Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αγορές Κρατικών ομολόγων το Μάρτιο, προβλέπει η UBS, σημειώνοντας πως η νέα νομισματική τόνωση θα δώσει ώθηση στις Ευρωπαϊκές μετοχές. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ένα QE στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει σε αύξηση 10% στα κέρδη ανά μετοχή των Ευρωπαϊκών εταιρειών το 2015. Πρόκειται για την πρώτη διψήφια άνοδο στα κέρδη ανά μετοχή τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την UBS τα κέρδη θα ενισχυθούν από την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου και την επακόλουθη αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση του πληθωρισμού.
Η UBS βλέπει ακόμα έναν θετικό αντίκτυπο από την πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα που θα επιφέρει ένα QE, η οποία θα διευκολύνει την αναχρηματοδότηση των εταιρειών. Oι τομείς με μεγάλη έκθεση σε συνάλλαγμα και υψηλή μόχλευση θα επωφεληθούν περισσότερο από την νομισματική τόνωση, εκτιμά η UBS.
Από εκεί και πέρα, η Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας για το 2014 και τις δύο επόμενες χρονιές, υπογραμμίζοντας την "ατονία" που κυριαρχεί στην οικονομία της Χώρας. Εκτιμά πλέον ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας θα σημειώσει αύξηση 0,4% φέτος, 0,7% το 2015 και 1,2% το 2016.
Σε χαμηλό 16 μηνών επιβράδυνε το Νοέμβριο ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις Υπηρεσίες και τον κλάδο της Μεταποίησης διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 51,1 μονάδες, υποχωρώντας από το επίπεδο του Οκτωβρίου στις 52,1 μονάδες αλλά και από την αρχική εκτίμηση στις 51,4 μονάδες.
Οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο και κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, περίμεναν αύξηση κατά 0,6% σε μηνιαία βάση.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι νέες προσλήψεις στον Ιδιωτικό τομέα της Αμερικανικής απασχόλησης επιβραδύνθηκαν τον Νοέμβριο, καθώς οι εργοδότες πρόσθεσαν 208.000 νέες θέσεις στα μισθολόγια. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 222.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους σημείωσαν τον Νοέμβριο οι Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο Υπηρεσιών των ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 59,3 μονάδες από τις 57,1 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 'Institute for Supply Management'. Το επίπεδο του Νοεμβρίου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του "MarketWatch" που ανέμεναν ο δείκτης Υπηρεσιών του ISM να διαμορφωθεί στις 57,7 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Με τιμή - στόχο τα 34 ευρώ και σύσταση "Equalweight" ξεκινά εκ νέου κάλυψη της μετοχής της Folli Follie η Euroxx Securities.
Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 981,71 μονάδες (-0,97%). Όμως μετά τις 12.18 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1012,36 (+2,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1010,27 (+1,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1008,03 μονάδες με κέρδη 1,68%.
Ο τζίρος ανέβηκε στα 97,8 εκατ. από τα οποία τα 11,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ).
Το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις τρεις μετοχές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ).
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Intralot και στο υψηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ και Μέτκα.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση δύο όψεων, που ξεκίνησε με διαθέσεις διόρθωσης και ολοκληρώθηκε με αξιοπρόσεκτα κέρδη και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.776, 5.764 για τον Δεκέμβριο, 12 για τον Ιανουάριο, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 328,5) κινήθηκε μεταξύ 316 και 330 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,30%.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες (αφορούν μόνο τον πρώτο μήνα) σε ΟΤΕ (714), ΔΕΗ (1.438), Alpha Bank (4.705), Εθνική (5.777), Πειραιώς (3.435), Eurobank (2.435), Μυτιληναίο (117), ΟΠΑΠ (232), MIG (132), ΕΧΑΕ (130), ΓΕΚ (350), Ελλάκτωρα (175).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE παρέμεινε στο 40% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε στα 751 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (715 δικαιώματα αγοράς και 36 δικαιώματα πώλησης).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. συνεχίζει να μην ανακοινώνει τον πίνακα των δανεισμένων μετοχών, στο ΗΔΤ(!)