Πώς το Χρηματιστήριο μπήκε στην... πρίζα

Δεν «σταμάτησαν» οι αγοραστές δίνοντας κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας. Οδηγός η ΔΕΗ (+7,36%). Πώς εξελίχθηκε η συνεδρίαση και που ποντάρουν οι αισιόδοξοι. Το παζάρι με την τρόικα, ο κίνδυνος «παγίδας» και η βραχυπρόθεσμη στρατηγική.

Μπορεί κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης να έφτασε τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη μέχρι το +1,07% και τελικά "ίδρωσε" να κλείσει με οριακά κέρδη 0,04%, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών είχε γυρίσει και σε αρνητικό πρόσημο, όμως σήμερα οι λίγοι αγοραστές βγήκαν αποφασισμένοι για "άλλα κόλπα" και δεν άφησαν περιθώρια αμφισβητήσεων για το τελικό πρόσημο του Δείκτη.

Έτσι μετά τις 10.31 ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και προς έκπληξη των πολλών έκλεισε αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος συμπλήρωσε πέντε συνεδριάσεις με νούμερα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, η πρώτη ώρα συναλλαγών με τζίρο οριακά χαμηλότερα των 20 εκατ. προϊδέαζε για μερική "διανομή χαρτιών", όμως παρά το γεγονός ότι ο τζίρος κατέβασε στροφές στην συνέχεια, οι αγοραστές "κράτησαν χαρακτήρα" και δεν έδωσαν δικαιώματα για αρνητικά σχόλια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή ανοδική κίνηση έγινε "ερήμην" της τρέχουσας ειδησεογραφίας και δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα "front running" προσδοκιών από όσους ποντάρουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιτευχθεί η συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας, όμως από εκεί και πέρα οι πολιτικές εξελίξεις θα επαναφέρουν τα "βαριά σύννεφα" στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, καλό θα είναι να δούμε μέχρι ποιο βαθμό θα αναγκαστεί να υποχωρήσει η Κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει το "ναι" των δανειστών. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την "υποψιασμένη σχολή σκέψης", η επίσημη ανακοίνωση επίτευξης συμφωνίας δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει και σημαντικό κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς αυτοί που "αγοράζουν την προσδοκία, θα πουλήσουν την είδηση".

Το "πάγωμα" των επενδυτικών του σχεδίων στην Ελλάδα, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που συνδέεται με τον Προεδρική εκλογή, ανακοίνωσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, προσθέτοντας πως το καλύτερο θα ήταν οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Πόλσον σημείωσε πως "η Χώρα μας βρίσκεται στην απαρχή μιας αξιοσημείωτης αντιστροφής της πορείας της, όμως θα πρέπει να αρθεί άμεσα η πολιτική αβεβαιότητα".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Αιολικής ΑΕΕΧ κ. Γιώργος Μαρής, ο οποίος κατά την σημερινή γ.σ. σημείωσε πως στρατηγική της εταιρείας για το τελευταίο εξάμηνο είναι η μείωση του κινδύνου σε Ελληνικές μετοχές και η αύξηση θέσεων σε ομόλογα (λίγα του Ελληνικού Δημοσίου και περισσότερο εταιρικά με ικανοποιητικά κουπόνια) με αποτέλεσμα την καλύτερη σχετικά πορεία από την Αγορά. "Η Ελληνική Αγορά επηρεάζεται από τον πολιτικό κίνδυνο και μέχρι τον προσεχή Μάρτιο προβλέπεται μια περίοδος αστάθειας την οποία πρέπει να δούμε με ψυχραιμία. Σχετικά καλύτερη είναι η κατάσταση στο εξωτερικό, όπου η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα βοηθήσει", τόνισε.

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στο ταμπλό του FTSE25 "έστρωσαν πράσινα χαλιά", καθώς πλην του ΟΤΕ που έκλεισε αμετάβλητος, όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχώρισαν οι ΔΕΗ (+7,36%), ΕΥΔΑΠ (+6,27%) και Intralot (+5,93%). Με κέρδη μεγαλύτερα του 4% τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Eurobank, Viohalco, Motor Oil, Folli Follie Group, ΟΠΑΠ.

Αμυδρώς θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με τις πιέσεις να αποκλιμακώνονται και την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διολισθαίνει στο 7,55%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα η διάσπαση των 319 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, έδωσε είσοδο στο "intraday", με επόμενες αντιστάσεις στις 326 και 332 μονάδες. Κίνηση χαμηλότερα των 311 και ακόμα περισσότερο χαμηλότερα των 305 μονάδων, απαιτεί κινήσεις "stop loss" από όσους έσπευσαν να ανοίξουν θέσεις "long".

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 980 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1015 μονάδες. Κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 100 - 1015 απαιτούν κινήσεις "stop loss" από τους "short".

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται ο εγκλωβισμός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ενόψει της διαδικασίας διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με την τρόικα και των ποικίλων αβεβαιοτήτων που εγκυμονεί, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ειδικότερα, θετικά αξιολογείται το ενδεχόμενο να επέλθει συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου, καθώς δρομολογεί αυξημένη πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή αμβλύνοντας αισθητά τον πολιτικό κίνδυνο.

Αντιθέτως, τα εναλλακτικά σενάρια, όπως η εξάμηνη παράταση του μνημονίου, αυξάνει τον πολιτικό κίνδυνο μέσω της διενέργειας πρόωρων και ενδεχομένως επαναλαμβανόμενων εκλογών, διαδικασίες που υπονομεύουν τη διαδικασία επανεκκίνησης της Οικονομίας που διαφάνηκε στα στοιχεία του ΑΕΠ για το 9μηνο. Έτσι, διχογνωμία παρατηρείται ακόμη και μεταξύ των οίκων αξιολόγησης καθώς η μεν Moody’s εκφράζει τις επιφυλάξεις της σε αντίθεση με την S&P που προαναγγέλλει τη θετική … επόμενη αξιολόγησή της.

Ενόψει των παραπάνω, οι κινήσεις των ξένων funds που πρωταγωνιστούν καθημερινά χαρακτηρίζονται από νευρικότητα με τη διαδικασία της αποεπένδυσης να παραμένει κυρίαρχη.

Έτσι, η κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.000 μονάδες δεν έχει πειστικά χαρακτηριστικά καθώς είναι βραχύβια, σε επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους και με μικρούς όγκους, για να ακολουθήσει στη συνέχεια κύμα ρευστοποιήσεων που επαναφέρει του Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 900 μονάδων.

Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο να αφουγκραστεί τα δεδομένα του εξωτερικού περιβάλλοντος που διαμορφώνουν προσδοκίες βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας για το επόμενο έτος, επιβοηθούμενη από την χαμηλή τιμή του πετρελαίου.

Η Ε.Ε., ωστόσο, παραμένει στην παγίδα του αποπληθωρισμού καθιστώντας αναγκαία την επίσπευση των πρωτοβουλιών του Μάριο Ντράγκι για χορήγηση περισσότερης ρευστότητας και την υλοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ με τη υπερφιλόδοξη μόχλευση ποσών ύψους 21 δισ ευρώ που θα επιδιωχθεί να οδηγήσουν σε δράσεις ύψους 315 δισ ευρώ (!)

Τέλος, η βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 9μήνου που συνιστά προπομπό βελτίωσης και της καθαρής κερδοφορίας στο εγγύς μέλλον, κυριολεκτικά αγνοήθηκε καθώς απέχουν επιδεικτικά τα επενδυτικά κεφάλαια από την Ελληνική Αγορά, Ελλήνων ή ξένων. "Την ίδια στιγμή δεν έχουν διευκρινισθεί λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των Ελλήνων επενδυτών και των συναλλαγών τους, ενώ είναι αδύνατη η επιβολή προστίμου σε παρανομούντες ξένους ελλείψει ΑΦΜ" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλην του δείκτη Sensex 30 (-0,40%), οι υπόλοιποι δείκτες από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, εν'ω ξεχώρισε το +3,11% για την Shanghai.

Σε νέο υψηλό επταετίας σκαρφάλωσαν οι Ιαπωνικές μετοχές την Τρίτη, εν μέσω εικασιών για "αγοραστική παρέμβαση", παρά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας από τη Moody΄s. Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε υπερασπίστηκε την οικονομική του πολιτική, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη των ξένων στα "Abenomics" παραμένει ακλόνητη.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, όπου στα εταιρικά νέα ξεχώρισε η συγχώνευσης της Αγγλικής Aviva PLC με την Friends Life Group Ltd. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι δύο Ασφαλιστικές εταιρείες ήρθαν σε συμφωνία 5,6 δισ. στερλινών, η οποία θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η Wall Street μετά τις χθεσινές απώλειες.

Αύξηση 1,1% σημείωσαν τον Οκτώβριο οι Κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 971 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για μικρότερη αύξηση 0,6%.

Επιστρέφουν οι πιέσεις σε πολύτιμα μέταλλα και πετρέλαιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε μείωση της τιμής-στόχου για την Grivalia Properties στα 8,90 ευρώ ανά μετοχή, από 9 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε με έκθεσή της η Euroxx Securities, υποβαθμίζοντας παράλληλα την σύσταση σε "equalweight" από "overweight".

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση, από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας "ΕΤΕΜ" στο Χ.Α., λόγω συγχώνευσης με απορρόφησή της από την εταιρία ΕΛΒΑΛ", σύμφωνα με τις αποφάσεις των πρόσφατων Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων των ανωτέρω εταιρειών.

Από 2/12/2014, οι μετοχές της εταιρείας "ΕΛΒΑΛ" είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της "ΕΤΕΜ", με έκδοση 1.461.447 νέων (ΚA) μετοχών και με βάση τις εξής σχέσεις ανταλλαγής: i) Κάθε μέτοχος της απορροφώμενης εταιρίας "ΕΤΕΜ" (πλην της απορροφώσας η οποία κατέχει 21.240.530 μετοχές που θα ακυρωθούν λόγω σύγχυσης) ανταλλάσσει κάθε 6 μετοχές που κατέχει με 1 νέα μετοχή της εταιρείας "ΕΛΒΑΛ" ii) Οι μέτοχοι της απορροφώσας εταιρίας "ΕΛΒΑΛ" θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν.

Από 5/12/2014, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο ΧΑ θα ανέρχεται σε 125.562.262, με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,32. Διευκρινίζεται ότι, επειδή η προσαρμοσμένη τιμή συνέπιπτε με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας, δεν υπήρξε διαφοροποίηση στα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 961,53 μονάδες (-0,21%), όμως μετά τις 10.31 κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο". Αναρριχήθηκε μέχρι τις 996,2 μονάδες (+3,38%), στις 17.00 βρέθηκε στις 989,24 (+2,66%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 991,36 μονάδες με κέρδη 2,88%.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 32 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5% (οι περισσότεροι, χωρίς πειστικό όγκο συναλλαγών).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Alpha Bank, Eurobank, EEE, Intralot, Folli Follie Group, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι Viohalco, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο τζίρος έφθασε στα 84 εκατ. από τα οποία τα 10,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ, ΕΕΕ).

Όσον αφορά τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., η Εθνική (7 δισ) πέρασε στην δεύτερη θέση πίσω από την Πειραιώς (7,6 δισ), ενώ ακολουθούν Alpha Bank (6,8 δισ) και ΕΕΕ (6,6 δισ ευρώ).

Χαμηλότερα του 25αρη, πύκνωσαν τα "στοιχήματα" εν όψει εισόδου της Αεροπορίας Αιγαίου στον FTSE25, ενώ συνεχίζει να έχει πωλητή ο Άβακας.

Αξιοπρόσεκτη κινητικότητα σε ΕΥΑΘ, Ιντρακόμ, Σωλ. Κορίνθου και Fourli.

--ΧΠΑ

Δεύτερη συνεδρίαση, μετ΄ εμποδίων, στην Αγορά Παραγώγων, με αρκετές ΑΧΕ να μην έχουν "¨προσαρμοστεί" στις αλλαγές και αρκετούς ειδικούς διαπραγματευτές να παραμένουν εκτός Αγοράς.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.796, 5.624 για τον Δεκέμβριο, 171 για τον Ιανουάριο, 1 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 321,75) κινήθηκε μεταξύ 312,5 και 324,5 μονάδων, ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς και γύρισε σε μικρή υποτίμηση 0,10%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (32.300 Eurobank, 16.979 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες (αφορούν μόνο τον πρώτο μήνα) σε ΟΤΕ (1.049), ΔΕΗ (1.024), Alpha Bank (2.521), Εθνική (5.560), Πειραιώς (5.036), Eurobank (1.084), Μυτιληναίο (194), ΟΠΑΠ (380), MIG (261), ΕΧΑΕ (178), ΓΕΚ (231), Ελλάκτωρα (147).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large αυξήθηκε στο 40% ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν υποτονική στα 127 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (55 δικαιώματα αγοράς και 72 δικαιώματα πώλησης).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Χ.Α. δεν ανακοίνωσε τον πίνακα των δανεισμένων μετοχών, στο ΗΔΤ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v