Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο... περίμενε οι επενδυτές

Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Ξεχωρίζει ο ΟΠΑΠ με άνοδο 5%. Ανοδικά κινούνται οι Εθνική, ΟΤΕ, ΟΛΠ και MIG. Σε καθοδική τροχιά Alpha Bank και Eurobank.

Χαμηλών τόνων, διακυμάνσεων και συναλλαγών μέχρι τώρα η συνεδρίαση, η πρώτη της εβδομάδας και του Δεκεμβρίου.

Κλίμα υποτονικό, με αδιάφορους τους επενδυτές και επιφυλακτικούς τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, με ενδεικτικό το μέτριο τζίρο (περί τα 29 εκατ. ευρώ) λίγο μετά τις 14.10.

Σε στενό εύρος διακύμανσης οι βασικοί δείκτες, σε περιορισμένα όρια οι μετοχές, με τις συναλλαγές σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου των προηγούμενων δύο εβδομάδων. Στην περιοχή των 965 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, πέριξ των 310-315 μονάδων ο FT 25, στις 120-125 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης.

Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και πάλι στις μετοχές του 25άρη, με τις τράπεζες και σήμερα να... νέμονται τη μερίδα του λέοντος, καθώς σε Εθνική και Πειραιώς έχει στραφεί (κυρίως) το ενδιαφέρον των παικτών.

Κλειδί για τον κλάδο η μετοχή της ΕΤΕ (αλλά τελευταία και της Πειραιώς), δείχνει να «δένει» το 1,90 ευρώ, να αντιδρά έως το 1,96 με κομβικό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των σημαντικών 2,05 ευρώ. Εάν στις επόμενες συνεδριάσεις (σε ορίζοντα Τ+2) η μετοχή της ΕΤΕ κινηθεί πάνω από τα 2 προς τα 2,05 ευρώ δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μόχλευσης όχι μόνο για τον συγκεκριμένο τίτλο αλλά και για τον κλάδο.

Στο 1,22 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς και όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς κλειδί για την ενδεχόμενη υπέρβαση των 130 μονάδων (για τον Τραπεζικό Δείκτη) θα είναι η υπεραπόδοση (ή όχι) αυτών των δύο τίτλων. Στο 0,512 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank θα πρέπει να κρατήσει το 0,50 ευρώ για να αποφευχθεί το αρνητικό σενάριο της περαιτέρω υποχώρησης του δείκτη εκ νέου προς τις 108-110 μονάδες.

Μέτριος, πολύ μέτριος ο τζίρος και στις μετοχές της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον τίτλο της Επιχείρησης στα 6,10 ευρώ, με τις πωλήσεις να έχουν μετριασθεί την τελευταία ώρα. Στα 9,90-9,95 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, ωστόσο το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον έχει συγκεντρωθεί -μέχρι τώρα- στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Συνεπικουρούμενος από τις εκθέσεις ξένων και εγχώριων οίκων ο Οργανισμός εμφανίζεται δυνατός μετά από ένα βραχύ διάστημα σταθεροποίησης-συσσώρευσης χαμηλότερα των 10 ευρώ. Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές η μετοχή του ΟΠΑΠ «βλέπει» τα 10,50 ευρώ, υπερβαίνοντας νωρίτερα τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις που είχαν τεθεί.

Λίγα πράγματα στις υπόλοιπες μετοχές του FT 25, με επιμέρους ενδιαφέρουσες ανατροπές σε χαρτιά-σηματωρούς όπως ο Μυτιληναίος ή η FFG, η Motor Oil, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Από τα χαμηλά των 5,93 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, περιοχή όπου μαζεύτηκε η όποια προσφορά, αντέδρασε νωρίτερα έως τα 6,05 ευρώ με αγοραστές έως τα υψηλά ημέρας. Ζητούμενο για τη βραχυπρόθεσμη τάση η υπέρβαση των 6 ευρώ και ει δυνατόν η επανάκτηση των 6,20 ευρώ. Στα 8,80 έως 9,32 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, με αυξημένη διακυμανσιμότητα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Στα 19,18-19,40 ευρώ η μετοχή της Τιτάν, στα 2,37-2,48 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 1,20 ευρώ της Intalot, στο 0,222 ευρώ της MIG, στα 2,32 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αρνητικό «γύρισμα» για τις δύο μετοχές, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά με αγοραστές στα χαμηλά ημέρας, κάτι που έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στο 0,215 ευρώ η μετοχή του Υγεία, στα 3,81 ευρώ της Lamda Development, στα 7,27 ευρώ της Aegean, στο 0,98 ευρώ των Πλαστικών Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v