Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση για... λίγους στο Χρηματιστήριο

Συντήρηση και στάση αναμονής κυριάρχησαν σήμερα στο ΧΑ. Ανευρη συνεδρίαση με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 65 εκατ. και τον ΓΔ πρακτικά... αμετάβλητο, παρά την ενδοσυνεδριακή άνοδο. Προβλήματα στη διοχέτευση εντολών. Κέρδη για Εθνική, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ.

Συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μίνι έκπληξη, μέχρι το τελευταίο ημίωρο που πήραν σαφώς περισσότερες πρωτοβουλίες οι εν δυνάμει πωλητές, καθώς πριν το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης η συντριπτική πλειονότητα από τους εγχώριους επαγγελματίες του χώρου προέβλεπε σημαντική υποχώρηση, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν "ορατές" εξελίξεις στις συζητήσεις Κυβέρνησης - τρόικας, ενώ μετά την πρώτη απογοήτευση από την Fitch, ακολούθησε και αυτή από την Moody΄ (σε ανακοίνωσή του, ο οίκος υπογραμμίζει ότι δεν προχωρά σε αλλαγή των ratings για μια σειρά Χωρών, μεταξύ των οποίων και η Χώρα μας), παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος οίκος διατηρούσε την αξιολόγηση της Χώρας δύο βαθμίδες χαμηλότερα από τις S&P και Fitch.

Από εκεί και πέρα τα χαρακτηριστικά που "σημάδεψαν" την σημερινή συνεδρίαση ήταν ο χαμηλός τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων 10 συνεδριάσεων) και τα σημαντικότατα προβλήματα σε providers και ΑΧΕ - ΑΕΠΕΥ που προέκυψαν από την εφαρμογή στο Χ.Α. των νέων εκδόσεων των Συστημάτων και του Μοντέλου Διαπραγμάτευσης και Εκκαθάρισης της Αγοράς Παραγώγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλήθος από ΑΧΕ, ΑΕΠΕΥ και ΑΕΕΔ είχαν πρόβλημα στην λήψη στοιχείων από τις συναλλαγές στο Χ.Π.Α. (κυρίως όσον αφορά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης), στην αναμετάδοση των προσυμφωνημένων συναλλαγών, αλλά και στην διοχέτευση των εντολών στο ΟΑΣΗΣ, με αποτέλεσμα αρκετές ΑΕΠΕΥ και ΑΕΕΔ να δίνουν τις εντολές πελατών μέσω τηλεφώνου (!)

Μικρή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε στην απόδοση του Ελληνικού 10ετούς, ενώ κοντά στην θεωρητική του τιμή κινήθηκε στο συμβόλαιο του δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο Χ.Π.Α., αλλά οι τελευταίες πράξεις, μετά τις 17.00, έγινα με ευδιάκριτο discount και στα χαμηλά ημέρας.

"Πικρή" γεύση άφησε και το κλείσιμο της spot Αγοράς, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε προς το κάτω εύρος της ημερήσιας διακύμανσης και με το ζόρι διασώθηκε με θετικό πρόσημο, καθώς οι τελικές δημοπρασίες επανέφεραν σε θετικό πρόσημο τον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος στις 17.00 είχε βρεθεί στο χαμηλό ημέρας των 1,90 ευρώ (-1,04%), αν και ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 1,97 ευρώ (+2,6%), για να κλείσει στα 1,94 ευρώ με κέρδη 1,04%.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η μετοχή της Εθνικής και πολύ περισσότερο ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ήταν οι δύο μετοχές που "σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος" του Γενικού Δείκτη.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών αναρριχήθηκε μέχρι τα 10,72 ευρώ (+6,35%) για να κλείσει σημαντικά χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 10,43 ευρώ με κέρδη 3,47%.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας άφησε "άσχημη επίγευση", όμως από την άλλη το Χ.Α. κέρδισε χρόνο και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις οικονομικές και πολύ περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και οι δύο παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όσο ο Γενικός Δείκτης δεν δίνει κλείσιμο χαμηλότερα των 871 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 280 μονάδων.
Παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο το Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 980 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 319 μονάδων, μήπως και σε αυτή την περίπτωση δημιουργηθούν κάποιες πρώτες σκέψεις επανατοποθετήσεων, από τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν σταθερά εκτός Αγοράς.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Δημήτρης Τζάνας

Τελικά οι Ελβετοί δεν είναι "χρυσόφιλοι" και απορρίπτουν στην πλειονότητά τους την "φετιχιστική" αντίληψη σύνδεσης της νομισματικής κυκλοφορίας με την διατήρηση αποθεμάτων χρυσού. Αντίληψη που στον 20 αιώνα καταρρίφτηκε δύο φορές, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας:

Στη δεκαετία του ‘30 (1933) οπότε εγκαταλείφθηκε ο χρυσούς κανόνας (εκδιδόμενες ποσότητες χρήματος να αντικρίζονται από αποθέματα χρυσού) καθώς η μεγάλη οικονομική κρίση επέβαλλε την άσκηση επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, μεταξύ άλλων, αφού η κατάρρευση Πιστωτικών Ιδρυμάτων έκανε επιτακτική την προς αυτά παροχή ρευστότητας για τη διάσωσή τους δεδομένου ότι είχαν στραγγίσει από τις υπεραναλήψεις. Εδραιώθηκε δε η πεποίθηση ότι σε τέτοιες συνθήκες οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να επιτελούν το ρόλο του έσχατου δανειστή (lender of last resort).

Το 1971 οπότε οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την μετατροπή των ευρωδολαρίων της Γαλλίας σε χρυσό στην ισοτιμία που είχε καθοριστεί στο "Bretton Woods" το 1944 (1 ουγγιά = 35 δολάρια). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς δολαρίων από την Federal που είχε κορυφωθεί για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Βιετνάμ και της δεσπόζουσας θέσης του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές σε συνδυασμό με το ρόλο του σαν κυρίου μέσου αποθήκευσης αξίας διεθνώς.

Τελικά σήμερα, αναγνωρίζουμε στο χρυσό την ιδιαιτερότητά του ως μέταλλο (μικρές ποσότητες-υψηλή αξία, εύχρηστο, ευμετακόμιστο κοκ) που το καθιστά κυρίαρχη πρώτη ύλη για την κατασκευή κοσμημάτων, ενώ η σπανιότητά του το καθιστά επενδυτική επιλογή από σημαντική μερίδα επενδυτών, με αποτέλεσμα να κατέχει και ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα Εμπορεύματα που διεκδικούν κατά καιρούς ρόλο "επενδυτικού καταφυγίου".

Με τα δεδομένα αυτά, αρκετές Κεντρικές Τράπεζες διακρατούν και σήμερα μέρος των αποθεμάτων τους υπό μορφή χρυσού, προβαίνοντας σε αυξομείωσή τους ανάλογα με τις τρέχουσες τιμές και τις εκτιμήσεις τους για τις μελλοντικές. Είναι όμως πλήρως αποδεκτό ότι η άσκηση της νομισματικής πολιτικής (αγοραπωλησίες τίτλων-αυξομείωση παρεμβατικού επιτοκίου και άλλες ενέργειες) οφείλει να γίνεται με κριτήριο την αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας και μόνο. Σε αυτό συνομολογούν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αγγλία και η Ε.Ε., παρά τη στάση του Βερολίνου που θεωρεί ότι η μαζική αγορά τίτλων επιφέρει αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας που είναι παράνομο κατά Μάαστριχτ.

Έχει δε μπει "ταφόπετρα" στη σύνδεση της νομισματικής κυκλοφορίας με τα αποθέματα χρυσού. Πολλώ δε μάλλον που το σημερινό χρηματοπιστωτικό περιβάλλον βρίθει προϊόντων τόσο στις υποκείμενες Αγορές (Μετοχές-Ομολόγα-Νομίσματα-Εμπορεύματα) όσο και στις υπερκείμενες (Αγορές Παραγώγων). "Μόνο οι OTC συναλλαγές στα Παράγωγα (που δεν περνάνε από διαδικασία εκκαθάρισης δηλ.) φτάνουν τα 700 τρισ δολάρια, όσο δηλαδή 10 παγκόσμια ΑΕΠ, αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

-Ηλίας Ζαχαράκης

Σαστισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επενδυτές και traders, μιας και τα νέα συνεχίζουν να είναι αρνητικά παρόλα αυτά η εγχώρια Αγορά συντηρεί τα επίπεδα, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Νοέμβριος ολοκληρώθηκε και ήταν μήνας κλεισίματος βιβλίων από τους ξένους, ενώ μένει να δούμε αν όλη η κίνηση είχε να κάνει περισσότερο με αυτό, μιας και είδαμε ειδικά τίτλους που κατέχουν σημαντικά ποσοστά τα ξένα funds, να κάνουν την διαφορά μέχρι και την τελευταία μέρα.

Θυμίζουμε πως μπροστά μας έχουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού, που ουσιαστικά είναι χωρίς την συμφωνία της Τρόικας ενώ ακολουθεί το πολύ σημαντικό EUROGROUP στις 8 του μήνα που λογικά θα βγάλει αποφάσεις τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα για την οικονομία.

Όλα δείχνουν πως από την στιγμή που δεν υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία με την Τρόικα, θα υπάρξει παράταση του μνημονίου, μιας και η Κυβέρνηση από την μία δεν θέλει να πάρει τα διαρθρωτικά αλλά και φορολογικά μέτρα που η Τρόικα αναζητά, ενώ από την άλλη δεν μπορεί χωρίς αυτό, μιας και πλέον δεν θα υπάρχει στήριξη από την ΕΚΤ.
Από την στιγμή που η Κυβέρνηση δεν είχε κάτι στα χέρια της σε συμφωνία με τους δανειστές, θέλησε να κερδίσει "πόντους αντιμνημονιακούς" "πληρώνοντας το τίμημα" πολύ γρήγορα. Η Τρόικα ήρθε να προσγειώσει την ίδια, την Αντιπολίτευση αλλά και να δώσει παράδειγμα στις υπόλοιπες Χώρες με την σκληρή στάση της και ειδικά στην παρούσα χρονική στιγμή.

Στα αρνητικά είδαμε τις άκαρπες συναντήσεις στο Παρίσι και τις παρουσιάσεις της Αντιπολίτευσης σε funds στο Λονδίνο. Από την άλλη στα θετικά, είχαμε την προσφορά της Fraport για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, γεγονός που βάζει ένα "λιθαράκι" στις αποκρατικοποιήσεις μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη η επένδυση στο COSTA NAVARINO από OLAYAN είναι άλλο ένα θετικό σημάδι. Παρόλα αυτά οι επενδύσεις και στις δύο περιπτώσεις έχουν να κάνουν με τον Τουρισμό που πρέπει να δώσουμε βάση, μιας και είναι ο μόνος που μας προσθέτει μονάδες στο ΑΕΠ.

Το "παιχνίδι" Τρόικας - Κυβέρνησης είναι αυτή την στιγμή ο καταλύτης, βραχυπρόθεσμα, ενώ τα μάτια μας είναι στραμμένα στο το μέλλει γενέσθαι με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και τις πιθανές εκλογές. Η Αγορά είναι δεδομένο ότι θα συνεχίζει με διακυμάνσεις, ενώ σε περίπτωση που βρεθούμε σε επίπεδα πέριξ του 1050-1100 καλό θα ήταν οι μεσοπρόθεσμοι που εγκλωβίστηκαν στην πτώση να δημιουργήσουν ρευστότητα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η μεσοπρόθεσμη τάση αλλά και το πολιτικό περιβάλλον, σύμφωνα με την άποψη του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Nikkei (+0,75%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές όπου "ξεχώρισαν" το -2,58% του Hang Seng και το -1,98% του δείκτη ASX 200.

Πιέσεις στην Ευρώπη, ενώ το "κόκκινο" δείχνει να επιβάλλεται και στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι επενδυτές δείχνουν αρκετά προβληματισμένοι από τα μάκρο της Κίνας, αλλά και από τα αποτελέσματα της "Black Friday" στις ΗΠΑ. Η εβδομάδα που ξεκίνησε θεωρείται η πιο αποφασιστική του Δεκεμβρίου, με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ (4/12) και τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ (5/12) να ξεχωρίζουν από το οικονομικό ημερολόγιο.

Ξεκινώντας από την Ασία, στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών διολίσθησε ο δείκτης ΡΜΙ στην Κίνα τον Νοέμβριο. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δείκτης, που αποτυπώνει τα επίπεδα επιχειρηματικής δραστηριότητας των κλάδων Υπηρεσιών και Μεταποίησης, διαμορφώθηκε στο 50,3. Το μέγεθος διαμορφώθηκε κάτω από τις προσδοκίες για 50,6 καθώς και την μέτρηση του Οκτωβρίου στο 50,8.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας προχώρησε η Moody's κατά μία βαθμίδα στο "Α1". H Moody's στέκεται ιδιαίτερα στην απόφαση της Κυβέρνησης Άμπε να αναβάλει την προγραμματισμένη αύξηση στη φορολογία κατανάλωσης για δύο χρόνια. 

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο δείκτης PMI μεταποίησης στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για 50,4 μονάδες και μειωμένος από τις 50,4 μονάδες τον Οκτώβριο. Ταυτόχρονα, κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση, βρέθηκαν οι δείκτες PMI των τριών μεγαλύτερων οικονομικών στην Ευρωζώνη. Ο Γερμανικός PMI μεταποίησης ανήλθε στις 49,5 μονάδες, στη Γαλλία ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 48,4 μονάδες και στην Ιταλία στις 49 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και παρά τις μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές σε ηλεκτρονικά προϊόντα και είδη ρουχισμού, το Αμερικανικό Εμπόριο δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην προσέλκυση των καταναλωτών την "Μαύρη Παρασκευή". Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας "National Retail Federation", οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν 11% κατά το τριήμερο μετά την Πέμπτη των Ευχαριστιών, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής εμπορικής περιόδου. Επιπλέον, πάνω από 6 εκατομμύρια καταναλωτές από όσους αναμενόταν να σπεύσουν στα καταστήματα, δεν εμφανίστηκαν ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Από την άλλη, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 58,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 59 μονάδες τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το ISM. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 58 μονάδες σε δημοσκόπηση του "Dow Jones Newswires".

Προσπάθεια αντίδρασης από πετρέλαιο και ευρώ, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή κρίνεται η ημερήσια κίνηση που σημειώνεται στον χρυσό, μετά τις σημαντικές απώλειες της Παρασκευής και το σημερινό ξεκίνημα στο "βαθύ κόκκινο", στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Ελβετία.

Πιο συγκεκριμένα, "όχι" είπε το 76% των Ελβετών στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Ελβετίας για το εάν η Κεντρική Τράπεζα Swiss National Bank θα πρέπει να διατηρεί τουλάχιστον το 20% των αποθεμάτων της σε χρυσό, σε σύγκριση με 8% σήμερα.

Το δημοψήφισμα της Ελβετίας άφησε να περάσει "στα ψιλά" η σημαντική είδηση που ήλθε από την Ινδία (από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού) σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να αποσύρει τον κανονισμό που ανάγκαζε τις εταιρείες να εξάγουν το ένα πέμπτο της ποσότητας του χρυσού που εισάγουν, σε μια κίνηση έκπληξη που μπορεί να περιορίσει το λαθρεμπόριο στον δεύτερο μεγαλύτερο "καταναλωτή" του πολύτιμου μετάλλου μετά την Κίνα. "Αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση της Ινδίας να αποσύρει την αναλογία 20:80 και τους περιορισμούς στις εισαγωγές χρυσού" ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας. Οι περιορισμοί είχαν τεθεί σε ισχύ στα μέσα του περασμένου έτους, εν μέσω της κρίσης στα νομίσματα των αναδυόμενων Αγορών και της αύξησης των εισαγωγών χρυσού που είχαν οδηγήσει σε επίπεδα ρεκόρ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Με βάση τα επίσημα στοιχεία οι εισαγωγές χρυσού έφτασαν τους 106,3 τόνους ή 4,2 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, περίπου τέσσερις φορές πάνω από τις συναλλαγές την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου.

Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008/2009, οι μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες των ανεπτυγμένων Χωρών κινήθηκαν γενικά προς την ίδια κατεύθυνση, θεσπίζοντας ποικίλα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Το 2015 όμως τα πράγματα μάλλον θα αλλάξουν, υποστηρίζει στην παγκόσμια επισκόπηση των Αγορών, για το δ' τρίμηνο, η JP Morgan Asset Management. Όπως αναφέρει, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ότι θα προβούν σε σύσφιξη της πολιτικής τους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας μάλλον θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη ρευστότητα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ως πιστωτικά θετικό χαρακτηρίζει η Moody's τη μείωση των "haircuts" από την ΕΚΤ επί του "collateral" των Ελληνικών Τραπεζών. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες της Αγοράς για τα Ελληνικά assets, ενώ είναι "credit positive" διότι παρέχει στις Τράπεζες ένα επιπλέον "μαξιλάρι" ρευστότητας έως και 7 δισ. ευρώ με το υπάρχουν collateral που έχει δεσμευτεί υπέρ της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να "υποκύψει" στις εξωτερικές πιέσεις και να αποδεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει πλήρη ρόλο στην επόμενη συμφωνία για βοήθεια με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, μεταδίδει το Bloomberg. 

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Folli Follie Group στα 35,6 ευρώ ανά μετοχή από 35 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η HSBC, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "overweight". Η αύξηση της τιμής - στόχου αντανακλά τις αλλαγές στις εκτιμήσεις της, καθώς πλέον αναμένει ισχυρότερη αύξηση των εσόδων για τον όμιλο, δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων του κλάδου κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ, καθώς και του τμήματος Λιανικού/Χονδρικού Εμπορίου από την αρχή του έτους.

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 10 ευρώ από 13,2 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας σε έκθεσή της στην οποία προχωρά σε υποβάθμιση και της σύστασης σε "hold" από "buy" λόγω του πολιτικού ρίσκου.

Από την άλλη, στο 5,031% από 4,983% προηγουμένως, αυξήθηκε η συμμετοχή της "The Capital Group Companies" στην Τράπεζα Πειραιώς σε μετοχές και warrants.

Από σήμερα, 1/12/2014, το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν σημερινής απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έθεσε σε αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές της εταιρείας "Alco".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος περίπου 16 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 957,89 (-0,55%) και υψηλό τις 973,47 μονάδες (+1,07%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 963,52 (+0,03%), με τις δημοπρασίες υποχώρησε μέχρι τις 961,41 και τελικά έκλεισε στις 963,59 μονάδες με οριακά κέρδη 0,04%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 64,6 εκατ. από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΛΣ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες fund του Qatar αύξησε την θέση του στην εισηγμένη)
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Intralot.

Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι EEE, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco (έκλεισε σε νέα ιστορικά χαμηλά από τότε που ο τίτλος επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.).

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΕΕΕ, Τιτάν και Intralot.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση η "σειρά αφίξεως" στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώθηκε ως εξής: Πειραιώς (7,3 δισ), Εθνική (6,8 δισ), Alpha Bank (6,7 δισ) και ΕΕΕ (6,5 δισ ευρώ).

--ΧΠΑ

Με σταθεροποιητική συνεδρίαση σημαντικών προβλημάτων ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και για την Αγορά Παραγώγων, που προέκυψαν από την εφαρμογή στο Χ.Α. των νέων εκδόσεων των Συστημάτων και του Μοντέλου Διαπραγμάτευσης και Εκκαθάρισης της Αγοράς Παραγώγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 20.45 δεν είχε εκδοθεί από το Χ.Α. το ΗΔΤ, με αποτέλεσμα να μην είναι επικαιροποιημένο το σχόλιο, όσον αφορά τις μετοχές με το υψηλότερο δανεισμό και τις "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης από σήμερα οι συναλλαγές για τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών θα αναφέρονται μόνο στον πρώτο μήνα.

Από εκεί και πέρα οι αλλαγές σε συνδυασμό με τα πλείστα όσα τεχνικά προβλήματα έφεραν καθίζηση στις συναλλαγές.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.072, 3.985 για τον Δεκέμβριο, 86 για τον Ιανουάριο, 1 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 314) κινήθηκε μεταξύ 310,25 και 317,75 μονάδων, ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς και μείωσε την υπάρχουσα υπερτίμηση 0,32%.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες (με κάθε επιφύλαξη λόγω των τεχνικών προβλημάτων) σε ΟΤΕ (373), ΔΕΗ (471), Alpha Bank (3.391), Εθνική (2.187), Πειραιώς (2.009), Eurobank (1.480), Μυτιληναίο (109), ΟΠΑΠ (428), MIG (205), Μέτκα (157).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, απόντες ήταν οι επενδυτές στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώθηκαν μόλις 3 δικαιώματα (3 calls), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 38%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι (με στοιχεία Παρασκευής) είναι οι: Alpha Bank (38.022.173 τεμ.), Πειραιώς (17.058.370 τεμ.), Eurobank (24.713.330 τεμ.), ΔΕΗ (2.277.317 τεμ.), Εθνική (1.015.881 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v