Χρηματιστήριο: Ανοιγμα με βουτιά 6% για το ΓΔ

Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με το Γενικό Δείκτη να χάνει 6%. Ανοδικά η απόδοση του 10ετούς στο 7,63%. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος αλλά και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, κατασκευαστικές.

Με βουτιά ξεκίνησε η συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο. Στις 968 μονάδες ο Γ.Δ. λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα. Πτώση έως 9% για τις τράπεζες. Υποχωρεί 7% η ΔΕΗ, 6% ο ΟΤΕ, σχεδόν 10% η Βιοχάλκο. Ο όγκος συναλλαγών στο πρώτο 10λεπτο ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται ανοδικά κατά 29 μονάδες βάσης και φτάνει το 7,63%.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Πώς η εκλογή του ΠτΔ προσπέρασε την... τρόικα αναλύουν η Αγγελική Παπαμιλτιάδου και η Ελενα Λάσκαρη κι εύλογο το ερώτημα (και) για το Χ.Α. πώς θα συγχρονισθεί και θα αποτυπώσει τις εξελίξεις όπως έχουν δρομολογηθεί από εχθές το βράδυ.

Στην εμπεριστατωμένη θεματογραφία του Euro2day.gr προσεγγίζονται όλες οι πτυχές του πολιτικού ζητήματος από τις οποίες θα περιοριστώ σε αυτήν που αφορά την δίμηνη παράταση του προγράμματος. Το πώς αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία και τη μαρκέτα.

Το διεθνές περιβάλλον από εχθές και πάλι διορθωτικό, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε υποχώρηση από τα υψηλά 7ετίας και τη Wall Street στα... κόκκινα κυρίως λόγω πετρελαίου και των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο Χ.Α., όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο καταγράφοντας ακόμη ένα θετικό κλείσιμο. Για τον Γενικό Δείκτη στις 1.035,08 μονάδες με 0,20%, για τον FT 25 στις 335,54 (0,16%) με αιχμή τον τραπεζικό που ενισχύθηκε 2,06% στις 133,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα 75,635 εκατ. ευρώ απο τα οποία το 40% στις τράπεζες.

Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. έφθασε έως τις 1.048,63 μονάδες -στις παρυφές των σημαντικών 1.050 μονάδων- από μόνο του επιβεβαιώνει την τεχνικότητα της ούτως ή άλλως ρηχής αγοράς των 5-7 δεικτοβαρών μετοχών. Σε συνδυασμό με τις τελευταίες εξελίξεις επιταχύνει την κίνηση που θα είναι άμεση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Μετά το χθεσινό κλείσιμο και προτού γίνουν γνωστά τα νεότερα χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν πως εάν διασπασθούν ανοδικά οι 1.050 τότε η αγορά συνεχίζει αμέσως προς τις 1.070 - 1.080 μονάδες. Με τον FT 25 πάνω από τις 340 έως τις 350 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες που έβλεπαν τις 145-148 μονάδες.

Μιλώντας με τους ίδιους ανθρώπους νωρίτερα το πρωί οι δύο εξακολουθούσαν να ποντάρουν στο ανοδικό σενάριο οι άλλοι δύο όμως επικαλούμενοι τη διόρθωση των ξένων αγορών και τις εσωτερικές εξελίξεις δεν απέκλειαν δοκιμασία των πρώτων στηρίξεων.

Δηλαδή των 1.025-1.020 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Μου ειπώθηκε μάλιστα, πως ανάλογη αμφίσημη αίσθηση εξέφραζαν και άλλα στελέχη της αγοράς. Το γεγονός ότι επισπεύδονται οι εξελίξεις και αίρονται (ή θα αρθούν γρηγορότερα) αδιέξοδα και εκκρεμότητες είναι κατά γενική εκτίμηση θετικό. Το ότι η αγορά, οι εμπλεκόμενοι και τα συμφέροντα έρχονται πλέον αντιμέτωπα με την πραγματικότητα μπορεί να αποβεί αρνητικό. Ήξεις, αφήξεις, θα μου πείτε, και έτσι είναι. Τόσο μοιρασμένες οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς μας υποχρεώνουν να περιμένουμε τις πρώτες κινήσεις στο... ταμπλό. Κυρίως όμως την αντίδραση των ξένων που συνήθως ενεργοποιούνται μετά τις 13.00-14.00.

Ωστόσο η χθεσινή συνεδρίαση, εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες και η ΔΕΗ ήταν περισσότερο πτωτική παρά ανοδική. Με προληπτική κατοχύρωση θέσεων κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (που εντάθηκε προς το κλείσιμο), με αναδιάταξη δυνάμεων σε επιμέρους τοποθετήσεις (Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.) και με λιγοστά πονταρίσματα στο eurogroup.

Τα 75 εκατ. ευρώ συναλλαγών δεν είναι πολλά για μία συνεδρίαση προεξόφλησης, ενώ τώρα σκέφτομαι πως 2-3 γνωστοί μου ιδιαίτερα διορατικοί παίκτες έκαναν ταμείο για το σημαντικότερο μέρος των εβδομαδιαίων θέσεών τους. Μάλιστα πέτυχαν να πουλήσουν μετοχές της ΔΕΗ αρκετά πάνω από τα 7,50 ευρώ, που έκλεισε θυμίζοντας το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 8 ευρώ.

Αντε πάμε για την πρώτη από μία σειρά πονηρών συνεδριάσεων που θα μας κρατήσει σε εγρήγορση μέχρι και το τελευταίο weekend του 2014, καθότι 29 Δεκεμβρίου είναι Δευτέρα.

Ομολογουμένως ανάλογη εορταστική περίοδο Χριστουγέννων δεν έχουμε βιώσει ούτε εμείς οι παλαιότεροι. Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v