Ανυπέρβλητο... εμπόδιο οι 900 μονάδες, με τον Γενικό Δείκτη να σκοντάφτει στις 895,96 και να διολισθαίνει στη συνέχεια. Περνώντας μάλιστα σε αρνητικό έδαφος μετά τις 11.35-11.40, για να υποχωρήσει έως τις 884,62 μονάδες.Σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν λίγες εντολές αγοράς σε 2-3 δεικτοβαρείς μετοχές, αλλά με τους πωλητές στην Εθνική επίμονους, στέλνοντάς την έως το 1,67 ευρώ.
Άρδην επιβάρυνση, κυρίως τεχνικά, των βασικών δεικτών, καθώς η υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 885 προς τις 880 επιτάχυνε τη διόρθωση τραπεζικών αλλά και μετοχών-σηματωρών. Η αρχική θετική εικόνα-σχέση για τις μετοχές του παραχώρησε τη θέση της στην πλειονότητα των τίτλων που με λίγες συναλλαγές σημείωναν πτώση έως και 3,53%.
Στις 283 μονάδες ο FT 25, με πολλά συμβόλαιά του να κινούνται μέχρι τις 280 μονάδες, εξέλιξη που αποδίδεται και στην επικείμενη λήξη των παραγώγων Νοεμβρίου την Παρασκευή 21 του μήνα.
Σε μία αγορά τόσο ρηχή όπως το Χ.Α., όπου λίγο πριν από τις 12.30 η συνολική αξία των συναλλαγών μόλις είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ(!), αρκούν λίγες εντολές στην τάδε ή στη δείνα δεικτοβαρή μετοχή για να αντιδράσει ή να διορθώσει κατά 10-15 μονάδες ο Γ.Δ.
Στις 283 - 289,47 μονάδες ο FT 25, αλλά με το υψηλό ημέρας στην αρχή της συνεδρίασης και με τον δείκτη να βαραίνει τα τελευταία 15΄-20΄.
Προς τις 109 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς η μετοχή της ΕΤΕ από το αρχικό 1,72 με μέτριες πωλήσεις διόρθωσε προς το 1,66 ευρώ. Έως το 1,02 ευρώ περίπου την ίδια ώρα η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,49 η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,236 ευρώ της Eurobank.
Για τον κλάδο η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα βαραίνει στην απόδοση των τραπεζών, σημειώνει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της. Καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη είναι σε τροχιά ανάκαμψης, οι εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο και οι διαβουλεύσεις με την τρόικα ίσως επηρεάσουν την πορεία των μετοχών, η οποία μπορεί να σημαδευτεί από μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες. Πάντως δείχνει προτίμηση στην Εθνική. Θετική και η έκθεση της Citi για τον κλάδο, που σημειώνει ότι παραμένει αγοραστής και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου, παρά τη μείωση στις τιμές-στόχους.
Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την αδυναμία του Χ.Α. να υπερβεί έστω τις 900 μονάδες στην αδιαφορία που υπάρχει, στην έλλειψη ενδιαφέροντος από ξένους παίκτες και στην απουσία εσωτερικού μετώπου να στηρίξει την αγορά. Έτσι, η όποια προσπάθεια επικεντρώνεται σε επιμέρους περιπτώσεις επιχειρηματιών, χρηματιστών κ.ά. επαγγελματιών στο πώς δεν θα απαξιωθούν περισσότερο οι μετοχές κι οι εισηγμένες τους.
Στα επιμέρους επικεντρώνονται και οι όποιοι ξένοι και Έλληνες ειδικοί ασχολούνται με συγκεκριμένες πλέον εισηγμένες. Η Euroxx επανέρχεται με την κάλυψη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η Wood θέτει στόχους για Eurobank, Τιτάνα, Σαράντη κ.ο.κ.
Όπως σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες, σε αυτήν τη φάση και δεδομένου ότι ο χρόνος μέχρι την εκλογή του ΠτΔ είναι αρκετός (πολύς και από χρηματιστηριακή άποψη), το Χ.Α. θα παραμείνει εγκλωβισμένο σε χαμηλά επίπεδα και οι όποιες κινήσεις θα περιορίζονται σε ελάχιστους τίτλους της μεγάλης και δευτερευόντως της μεσαίας κατηγορίας.
Έως τα 3,46 ευρώ διόρθωσε η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, έως τα 18,78 ευρώ του Τιτάνα, μέχρι τα 5,72 ευρώ του Μυτιληναίου. Για τη μετοχή του Τιτάνα, όπως και του Σαράντη (και της Eurobank), η Wood βλέπει:
- Για τον Σαράντη, η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση buy με τιμή-στόχο στα 9,4 ευρώ, μετά τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που επιβεβαιώνουν τις προοπτικές για το σύνολο της χρήσης και ειδικότερα για αύξηση των πωλήσεων κατά 6% στα 250 εκατ. ευρώ και των κερδών κατά 10% στα 17 εκατ. ευρώ. Η Wood υπογραμμίζει ότι η εταιρεία εμφανίζει ελκυστικές προοπτικές αύξησης των κερδών ανά μετοχή, έναν ισχυρό ισολογισμό και το ενδεχόμενο νέων ευκαιριών ανάπτυξης μέσω εξαγορών.
- Όσον αφορά τα αποτελέσματα του Τιτάνα, η Wood σημειώνει ότι δεν αναμένεται να έχουν επίπτωση στην τιμή της μετοχής, καθώς δεν εμπεριέχουν θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις. Ωστόσο, οι προοπτικές βελτιώνονται σταδιακά από το 2015 και μετά. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση hold με τιμή-στόχο τα 24,5 ευρώ για τον τίτλο.
Λίγο πριν από τις 13.00 από τις μετοχές του FT 25 μόνο για τις Grivalia, MIG, Jumbo, Motor Oil, Intralot, METKA, ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ σημειωνόταν θετική μεταβολή.
Από τον FT Mid ξεχώριζαν Lamda Development, Fourlis, ΧΑΛΚΟΡ και με συναλλαγές... λίγων ευρώ ο Σαράντης και ο J&P ΑΒΑΞ.
Στα 12,5 εκατ. ευρώ, μετά βίας, οι συναλλαγές, από τις οποίες το 62% στις τράπεζες.