Με τον... αέρα του ΑΕΠ, το Χ.Α. επανακάμπτει μαζί με το σύνολο των δυνάμεων του FT 25 και πατά τις 900 μονάδες.Με θετικό ρυθμό 1,7% έτρεξε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο (0,7% η αύξηση με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία έναντι του β΄ τριμήνου). Η αναθεώρηση του ΑΕΠ δείχνει ότι υπήρξε ανάκαμψη και το β΄ τρίμηνο του 2014. «Λοκομοτίβα» η κατανάλωση, αναφέρει σχετικά η Έλενα Λάσκαρη.
Από την ώρα που έγινε γνωστό το ΑΕΠ, σταδιακά εντάθηκαν οι συζητήσεις σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία, προστέθηκαν εντολές για νέες αγορές στις αρχικές για να φτάσει λίγο πριν από τις 13.00 ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 900 μονάδων.
Χρηματιστηριακός παράγων σημείωνε πριν από λίγο πως η ανακοίνωση του ΑΕΠ μπορεί να είναι αφορμή για μικρή βελτίωση του κλίματος σε μία συγκυρία όπου η αγορά και λόγω ΕΝΦΙΑ είχε εγκλωβιστεί και πάλι.
Συν τω χρόνω, κυκλοφόρησαν εκτιμήσεις πως τα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα είναι καλύτερα απ' αυτά που αρχικά περίμεναν οι αναλυτές, εξέλιξη που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τη μετοχή της Επιχείρησης.
Αναφερόμαστε σε λόγους και αφορμές που κυκλοφορούν στην πιάτσα, μεταφέρουμε το κλίμα όπως έχει διαμορφωθεί την τελευταία ώρα και ενώ το Χ.Α. έχει δώσει από εχθές ενδείξεις αναστροφής.
Άλλωστε η μέχρι τώρα κίνηση βασικών δεικτών και μετοχών συντελείται με μέτριες συναλλαγές, σαφώς λιγότερες απ' ό,τι εχθές την ίδια ώρα.
Κατά 2,33% στις 113-114 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, με την Εθνική έως το 1,74 ευρώ, αλλά με την Πειραιώς και την Alpha Bank ενεργότερες και τη Eurobank στο 0,249 ευρώ.
Πέραν όμως των τραπεζών (έχει γίνει το 62% των συνολικών συναλλαγών), ενθαρρυντική ένδειξη θεωρείται η διασπορά ενδιαφέροντος, κεφαλαίων στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, κυρίως όμως σε χαρτιά που η αγορά θεωρεί σηματωρούς. Έως τα 8,82 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, έως τα 9,24 ευρώ του ΟΠΑΠ έως τα 5,95 ευρώ της ΔΕΗ.
Ωστόσο, θα επιμείνω πως σημαντικότερη είναι η κίνηση μετοχών εκτός τραπεζών και της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με ενδεικτικότερο το 6,02% στα 2,29 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το 5,31% στα 2,58 ευρώ της ΤΕΝΕΡΓ, το 4,76% στο 1,10 ευρώ της Intralot, το 4,29% στα 8,03 ευρώ της Grivalia κ.ο.κ.
Θεωρώ πως, πέραν των 4 τραπεζικών τίτλων και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ένα σημαντικό κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικής, οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνεται -χρηματιστηριακά- σε μετοχές-εταιρείες του FT 25, του FT Mid και σε ορισμένες της χαμηλότερης κατηγορίας.
Το ότι για παράδειγμα στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενεργοποιούνται «ισχυρά χέρια» μετά από μηνιαία βουτιά 17,03% έχει τη σημασία του. Σημαίνει πως εγχώριες δυνάμεις (και όχι μόνο) ενεργοποιούνται, μαζεύουν από τα χαμηλά τη μετοχή και ρισκάρουν στη συνέχεια.
Με αγοραστές από τα χαμηλά των 2,41 έως τα υψηλά των 2,59 ευρώ στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ, όπως και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 2,05 έως τα 2,12 ευρώ και στον Μυτιληναίο από τα 5,77 έως τα 5,91 ευρώ.
Ανάλογη η περίπτωση της ΕΧΑΕ (στα 5,61 ευρώ), των ΕΛΠΕ (στα 4,18 ευρώ), της Motor Oil (στα 5,90 ευρώ), της MIG (στo 0,213 ευρώ), της Τιτάν (στα 19,22 ευρώ).
Από τεχνική πλευρά μπορεί να εκπληρώνεται η προϋπόθεση των 885 μονάδων για τον Γ.Δ., ωστόσο... εκκρεμούν οι 117,5 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη και προβληματίζει η αδυναμία της Εθνικής να περάσει το 1,74 ευρώ.
Στο 63 προς 18 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, με τις συναλλαγές κοντά στα 45 εκατ. ευρώ (και πακέτα στις μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και ΟΠΑΠ).
Στις ευρωπαϊκές αγορές κατά 0,31% χαμηλότερα ο DAX στις 9.220 μονάδες, οριακά πάνω από τις 4.189 μονάδες ο CAC.
Είναι προφανές πως στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρείται μία χαμηλού κόστους διατήρηση της προσπάθειας αντίδρασης, με αφορμή τα ομολογουμένως ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του ΑΕΠ.