Εκρηκτικό... πτωτικό μίγμα ρίχνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 906,83 από τις 991,33 μονάδες της προηγούμενης Παρασκευής. Εν μέσω ρευστότητας, αβεβαιότητας στο εσωτερικό και πιέσεων στις αγορές του ευρώ - Νότου.
Υπό αυτό το πρίσμα, η βοήθεια στην παρούσα φάση μπορεί να έρθει από το εξωτερικό. Η άνοδος της Wall Street, η ανάσυρση του DAX αλλά και η κίνηση έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, που επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκαλώντας εκρηκτική άνοδο στις ασιατικές αγορές, δημιουργούν ορισμένες προϋποθέσεις για να αντιστραφεί, έστω και προσωρινά, η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Χθες στη Λεωφόρο Αθηνών οι τράπεζες αποτέλεσαν βαρίδι, καθώς ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε στις 122,03 από τις 141,63 μονάδες (της 24ης/10), με σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής (έως το 1,80 εχθές από τα 2,31 ευρώ της 24ης/10), αλλά με κυριαρχία πωλητών σχεδόν σε όλο το ταμπλό.
Μόλις 3 οι διασωθείσες μετοχές της χθεσινής νέας βουτιάς, με αγοραστές να ενεργοποιούνται προς το κλείσιμο σε ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στηρίξεις πρόσφερε στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης η CC HBC.
Κατά γενική εκτίμηση, δύσκολη ημέρα εχθές για τις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής να προειδοποιεί και τον οικονομολόγο της Citigroup Willem Buiter να χαρακτηρίζει τα stress tests παραμύθια.
Για το Χ.Α. μπορεί να ειπωθεί πως ήταν τα περισσότερα στραβά μέχρι και εχθές, ήρθε και το sell off σε μετοχές (κυρίως) ιταλικών τραπεζών, επιβαρύνθηκε περισσότερο το κλίμα στην Αθήνα, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου ρευστοποιήσεις σε τράπεζες αλλά και σε blue chips σε μία κίνηση πώλησης-ένδειξη αποδοκιμασίας για την κατάσταση.
Δεδομένης της συγκυρίας, χρήσιμη είναι η παράλληλη παρακολούθηση και του δείκτη Stoxx Europe 600 Banks (που εν τέλει ανασύρθηκε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης) αλλά και οι ενέργειες που επιχειρούνται σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη.
Στα καθ' ημάς (και) το ελληνικό χρηματιστήριο στη δίνη των εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας, με τον Χρήστο Κίτσιο να επιχειρεί να προσεγγίσει... ποιοι πανικοβάλλουν το Χρηματιστήριο. Ας περιοριστούμε στο αποτέλεσμα, στα συνεχόμενα μείον δεικτών και μετοχών, ας μείνουμε στις συνέπειες όπως αποτυπώνονται από τη Δευτέρα στο κατακόκκινο ταμπλό, όπου απαξιώνονται και μετοχές-εισηγμένες που αν μη τι άλλο αξίζουν τα λεφτά τους.
Ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναλύει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς θεωρώντας κλειδί για ακόμα μία φορά την αξία των συναλλαγών και αναγκαία συνθήκη την αντίδραση του Γενικού Δείκτη από τις 905 μονάδες.
Ποια τα τεχνικά επίπεδα για τις επόμενες συνεδριάσεις και ο σημαντικός ρόλος του τραπεζικού κλάδου, αναλύονται διεξοδικά στο σχετικό θέμα.
Όμως, στις παρυφές του Χ.Α. πληθαίνουν οι ενδείξεις πως αυτή η κατάσταση δεν πάει κάπου, δεν βγάζει...
Φωτιές ανάβει η απόφαση του ΤΕΕ για το Ελληνικό, σημειώνει ο Φώτης Κόλλιας, αλλάζει ξανά το μοντέλο για εκπτώσεις και Κυριακές, γράφει η Πέννυ Κούτρα, η Ε.Ε. προειδοποιεί πως η έλλειψη ανταγωνισμού και οι φόροι ευθύνονται για τις υψηλές τιμές της ενέργειας, αναφέρει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης κ.ο.κ.
Περιοριζόμεθα στα τεχνικά και στο ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία του μήνα, ενός Οκτωβρίου που μας... πλήγωσε, με σημαντικές ζημίες, αρνητικές εξελίξεις και αβεβαιότητα στα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα.
Από τις 885,65 μονάδες ανασύρθηκε εχθές ο Γενικός Δείκτης, περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης (για το Τ+2) με αντίσταση τις 935-940. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τραπεζικό κλάδο που επουδενί δεν πρέπει να χάσει τις 115-117 μονάδες και ει δυνατόν να βγάλει αντίδραση (έστω και ενδοσυνεδριακά) προς τις 129-130 μονάδες.
Με τη μετοχή της ΕΤΕ να απομακρυνθεί περισσότερο από το διπλό χαμηλό του 1,80 ευρώ και μετοχές-σηματωρούς (Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, MIG, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.) να ακολουθήσουν την αφύπνιση της ΤΕΝΕΡΓ (από τα 2,06 στα 2,30 ευρώ).
Η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου ακλόνητη στη χθεσινή συνεδρίαση δεν επηρεάστηκε από τις αναταράξεις, με συναλλαγές 73.014 τεμαχίων ελαφρώς ψηλότερα στα 6,31 ευρώ.