Δεν πρόλαβε να "στεγνώσει το μελάνι" από τα αποτελέσματα των Τραπεζικών "τεστ κοπώσεως" και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις - συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία τα αποτελέσματα των "stress tests" απομάκρυναν, αν δεν μηδένιζαν, τις πιθανότητες για επικείμενες ΑΜΚ σε συστημικές Τράπεζες και ένας νέος "joker" φαίνεται να προκύπτει για την καταταλαιπωρημένη εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και αυτός δεν είναι άλλος από πιθανές νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις εγχώριων Τραπεζών.
Η στήλη είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι ακόμα και αν τα "stress tests" δεν εμπεριείχαν αρνητικές εκπλήξεις, δεν μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα οι συστημικές Τράπεζες να προσφύγουν σε νέες ΑΜΚ, πιθανότατα με παραίτηση των παλαιών μετόχων, προκειμένου να μειωθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ, εν όψει πιθανολογούμενων πολιτικών εξελίξεων.
Απόλυτα κατατοπιστικό το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να διενεργηθούν, εντός των προσεχών μηνών, αυξήσεις κεφαλαίου από εγχώριες Τράπεζες, είτε για να ενισχυθούν προληπτικά, εν όψει των νέων εποπτικών απαιτήσεων και των πολιτικών εξελίξεων, είτε για να αποκτήσουν ποιοτικότερης διαβάθμισης κεφάλαια, επισπεύδοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίησή τους".
Και σε μία απόλυτα Τραπεζοβαρή Αγορά, στην οποία οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών "ελέγχουν" το 30% του Γενικού Δείκτη, οποιοσδήποτε μπορεί να φανταστεί τι θα επακολουθήσει, καθώς στον πολιτικό παράγοντα και στο ζητούμενο της διευθέτησης του ζητήματος για το Ελληνικό χρέος, προκύπτει και πολύμηνη στάση πτωτικής αναμονής προκειμένου η Αγορά να πληροφορηθεί για πιθανές κεφαλαιακές ενισχύσεις και τις τιμές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν.
"Η Εθνική κάλυψε τα προβλήματα και πέρασε μεταξύ των εύρωστων Ευρωπαϊκών Τραπεζών", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς σε επιστολή του προς όλους τους εργαζομένους στον Όμιλο. Στο μήνυμά του, ο κ. Τουρκολιάς υπογραμμίζει ότι μετά και το "stress test" δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κεφαλαιακή ενέργεια από την Εθνική, η οποία και θα ακολουθήσει πιστά το πλάνο αναδιάρθρωσης. Παρ' όλα αυτά ο τίτλος της Εθνικής βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,97 ευρώ (-7,51%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για τον Γενικό Δείκτη και όχι μόνο, διεξήχθη με σχετικά θετικό κλίμα για τις Ευρωπαϊκές Αγορές, έστω και αν αυτές υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.
Από την άλλη, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών παραμένουν απόλυτα αρνητικές για τις προοπτικές της Ευρωζώνης, καθώς, όπως εξηγούν ο αποπληθωρισμός επιβαρύνει το χρέος της Περιφέρειας και απειλεί να πλήξει και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολο της. Οι ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να κάνει κάτι για να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, εξασθενούν.
Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η φυγή κεφαλαίων από την Ευρωζώνη θα συνεχιστεί, με συνέπεια να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις το κοινό νόμισμα και το επόμενο μεγάλο "στοίχημα" που προκύπτει για τα Πιστωτικά Ιδρύματα της Ευρωζώνης, είναι αν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για δανεισμό και αν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία της Περιοχής.
Μάλλον αρνητικά τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του Ελληνικού 10ετους ενισχύεται στο 7,41%, ενώ λίγο πριν είχε αναρριχηθεί και στο 7,5%.
Το ίδιο απαισιόδοξοι παραμένουν και οι εμπλεκόμενοι και στην Αγορά Παραγώγων, με το discount στο συμβόλαιο του δείκτη νε επιμένει, παρά την σημαντική πτώση που έχει προηγηθεί, κάτι που σημαίνει ότι οι εκεί παίκτες δεν "βλέπουν" άμεση αναστροφή της τάσης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν δεν επέμεναν μόνιμα σε θετικό πρόσημο οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχοντας σημαντικές βοήθειες από την ΕΕΕ.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, κατά την σημερινή συνεδρίαση επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με επικεφαλής τον μη Τραπεζικό 25αρη.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 973,91 μονάδες και ο FTSE25 μέχρι τις 318,87 μονάδες.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Viohalco αναρριχήθηκε μέχρι τα 3,08 ευρώ (+6,57%), της ΔΕΗ μέχρι τα 6,49 (+3,34%), της ΕΕΕ μέχρι τα 17,20 (+3,18%), των Ελ. Πετρελαίων μέχρι τα 4,42 (+2,03%), της Motor Oil μέχρι τα 6,10 ευρώ (+5,17%), του ΟΛΠ μέχρι τα 14,39 ευρώ (+4,88%), του ΟΠΑΠ μέχρι τα 9,84 ευρώ (+3,04%), του ΟΤΕ μέχρι τα 9,43 ευρώ (+4,08%) και του Τιτάνα μέχρι τα 19,81 ευρώ (+3,84%).
Όμως ο υψηλός τζίρος του πρώτου ημιώρου που ξεπερνούσε τα 27 εκατ. (από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένης συναλλαγή του ΟΠΑΠ), ήταν σήμα για τους περισσότερο "υποψιασμένους", ενός ακόμα "ξεφορτώματος".
Πρώτος γύρισε στο "κόκκινο" ο Τραπεζικός δείκτης ο οποίος μετά τις 11.54 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλό ημέρας των 128,54 μονάδων με απώλειες 5,69%, καθώς στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και οι Alpha Bank και Πειραιώς.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Πειραιώς ενεργοποιήθηκε ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελεγχόμενης Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) στην διάρκεια των τελικών δημοπρασιών.
Ημερήσιο διάγραμμα τραπεζικού δείκτη
Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης "κοκκίνισε" μετά τις 13.38 υποχωρώντας μέχρι τις 930,26 μονάδες (-2,97%), για να προσπαθήσει να ανακάμψει στην συνέχεια, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στις 17.00 βρέθηκε στις 933,45 μονάδες (-2,63%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 933,11 με απώλειες 2,67%.
Από το ταμπλώ του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι MIG (+0,9%), Folli Follie Group (+1,53%), EEE (+1,68%), ΟΠΑΠ (+0,52%), ΟΤΕ (+3,2%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Motor Oil, Μυτιληναίου και Τιτάνα.
Αντίθετα οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Πειραιώς (-8,46%), ΕΧΑΕ (-8,13%), Ελλάκτωρα (-7,2%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 6% έκλεισαν οι Εθνική, ΔΕΗ και Intralot.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η υπερβολική αδυναμία κατοχύρωσης του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και κυρίως της αντίστασης των 1015 μονάδων έχει φέρει επενδυτικό εκνευρισμό, προκαλώντας αστάθεια σε όσους προσπαθούν να αποκτήσουν μετοχικές αξίες στα τωρινά "oversold" επίπεδα τιμών, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Για τους βραχυχρόνιους αγοραστές το σημείο κλειδί μιας πιθανής ανοδικής συνέχειας είναι η επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της ζώνης των 985 με 995 μονάδες, βάζοντας έτσι τις βάσεις για την αντιμετώπιση της περιοχής των 1015 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν διαρραγεί θα ανοίξει ανοδικό παράθυρο για το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 1035 με 1060 μονάδων.
Αντιθέτως για τους βραχυχρόνιους πωλητές το σημείο κλειδί απελευθέρωσης των καθοδικών δυνάμεων εντοπίζεται στις 930 μονάδες. Οπωσδήποτε η συνεχής στασιμότητα χαμηλότερα των 980 μονάδων ενισχύει το σενάριο βίαιης καθοδικής εκτόνωσης χαμηλότερα των 910 μονάδων.
Έντονο προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν αρκετές "βαριές" μετοχές, όπως για παράδειγμα η ΜΟΗ, η ΔΕΗ, η ΤΕΝΕΡΓ, η ΒΙΟ, ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΠΣ, τα ΕΛΠΕ, και η ΙΝΛΟΤ, όπου πλέον συναλλάσσονται με τιμές 2012, όταν ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν μεταξύ των 800 με 750 μονάδων.
Διάρκεια δευτερολέπτων είχε η επίσκεψη του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με το ανοδικό όριο αντίστασης των 335 μονάδων, εντείνοντας ακόμα πιο πολύ την αίσθηση επικινδυνότητας σε όσους θέλησαν να "ανοιχτούν" λίγο παραπάνω, πιστεύοντας στο ανοδικό σενάριο.
Σημαίνον διαγραμματικό στοιχείο για την επαναπροσέγγιση της σκληρής ζώνης αντίστασης των 340 με 335 μονάδων είναι η δυνατή διέλευση από το "σταθμό" των 325 μονάδων.
Όσο όμως ο εν λόγω δείκτης δε μπορεί να πατήσει πάνω από τις 325 μονάδες τόσο θα υποσκάπτεται το ανοδικό σενάριο δίνοντας πόντους στους "Bears" και στο "κύλισμα" προς τις 300 με 294 μονάδες, τονίζει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με "φόρα" από τα χθεσινοβραδινά σημαντικά κέρδη της Wall Street κινήθηκαν οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν οι Nikkei (+1,46%), Hang Seng (+1,27%), Shanghai (+1,5%). Μόνη "κόκκινη" εξαίρεση ο δείκτης ASX 200 (-0,09%).
Με μικτά πρόσημα κινούνται οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, που υποχωρούν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, απόλυτη επιφύλαξη στην Wall Street που περιμένει τους "χρησμούς" της Fed.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Με την Ελληνική οικονομία να ανακάμπτει με πολύ βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, τα 'όνειρα' της Ελληνικής Κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης φαίνεται ότι είναι απλώς 'όνειρα", αναφέρει η Globe and Mail.
Η Κυβέρνηση βαδίζει για την επόμενη μέρα χωρίς σχέδιο, υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του. Στέκεται ιδιαίτερα στη ρευστή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία. "H τελευταία αξιολόγηση της πορείας του Ελληνικού προγράμματος προσαρμογής δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Νοέμβριο (...). Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έχουν συσσωρευθεί εκατοντάδες εκκρεμείς υποχρεώσεις της Ελληνικής πλευράς. Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται άλλη μία φορά όχι τόσο τους όρους οικονομικής πολιτικής (αυτοί έχουν καταγραφεί στο συμφωνημένο πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή στο δεύτερο "μνημόνιο") όσο το αν, πώς, ή σε ποιον βαθμό μπορούν να εφαρμοσθούν, να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, ασφαλώς και δεν υπήρξε Δεικτοβαρής τίτλος που να κλείσει στο υψηλό ημέρας.
Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ.
Ο τζίρος, ιδιαίτερα αξιοσημείωτος ξεπέρασε τα 159 εκατ. από τα οποία τα 15,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ). Το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις έξι τίτλους (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ).
Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών, ενώ 35 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
Αυξημένη προσοχή χρειάζονται οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς σε περίπτωση συνέχισης της "νότιας" κίνησης, τα "margin calls" θα ενδυναμώσουν την πτωτική τάση.
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και ολοκληρώθηκε με σημαντικές απώλειες και στην Αγορά Παραγώγων. Μειώθηκαν οι συναλλαγές, λιγότερο στο συμβόλαιο του δείκτη και περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.831 συμβόλαια).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.432, 12.872 για τον Νοέμβριο, 560 για τον Δεκέμβριο, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 305,75) κινήθηκε μεταξύ 300,25 και 317,5 μονάδων, κλείνοντας κοντά στην θεωρητική του τιμή, όμως μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με υποτίμηση 0,6%.
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (156.200 ΟΤΕ, 59.000 ΟΠΑΠ, 51.000 Alpha Bank, 301.300 Eurobank, 10.000 Folli Follie Group, 6.300 Jumbo, 7.600 MIG, 24.000 EEE, 19.100 Εθνική, 6.000 ΕΥΔΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.588), ΔΕΗ (1.473), Alpha Bank (7.238), Εθνική (9.682), Πειραιώς (15.042), Eurobank (9.879), Μυτιληναίο (361), ΕΧΑΕ (282), ΟΠΑΠ (902), MIG (1.042), Ελ. Πετρέλαια (287), ΓΕΚ (606), Jumbo (228), Ελλάκτωρα (161), Μέτκα (190), Folli Follie Group (126), Motor Oil (205).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 34%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.160 δικαιώματα (924 calls και 236 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (107.382.579 τεμ.), Πειραιώς (30.684.771 τεμ.), Eurobank (52.351.263 τεμ.), Εθνική (7.733.158 τεμ.), ΔΕΗ (2.256.821 τεμ.).