Χρηματιστήριο: Πώς ήρθαν τα πάνω… κάτω!

Ψυχρολουσία για τους πρωινούς αγοραστές η σημερινή συνεδρίαση. Η «fake» κίνηση και ο ρόλος των short στα παράγωγα. Το μήνυμα από τον υψηλό τζίρο της πρώτης ώρας και η πορεία τραπεζών και blue chip. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στο ταμπλό. Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς.

Ακόμα μία συνεδρίαση, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές και "έστειλε στο καναβάτσο" την ψυχολογία όσων, λίγων, παρέμεναν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε: "δεν μπορεί να αποκλειστεί το ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας να συνδυαστεί με μία "fake" κίνηση προς τις 1050 μονάδες, προκειμένου να κινητοποιήσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, όμως από εκεί και ψηλότερα δεν διαφαίνεται η ύπαρξη ενός καταλύτη που θα έδινε τέλος στις αβεβαιότητες για την βιωσιμότητα του χρέους και τις πολιτικές εξελίξεις".

Δυστυχώς, η σημερινή συνεδρίαση, δεν "είχε το κουράγιο" ούτε τις 1050 μονάδες να πλησιάσει, καθώς τα "ανοδικά καύσιμα" του Δείκτη τελείωσαν στις παρυφές των 1024 μονάδων και από εκεί και πέρα ακολούθησαν πωλήσεις "δύο σε ένα", λόγω και της επερχόμενης αυριανής αργίας.

Ασφαλώς και σημαντικό ρόλο για την εντυπωσιακά κακή εικόνα της Αγοράς, έπαιξαν και όσοι πήραν θέσεις κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σε Τραπεζικούς τίτλους, προσδοκώντας στα αισιόδοξα αποτελέσματα των "stress tests" και σήμερα, στην αρχή της συνεδρίασης, πήραν τα κέρδη τους, ενώ συνέχισε να προβληματίζει και η αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία ίσως έχει, η επιμονή όσων εμπλέκονται με την Αγορά Παραγώγων, οι οποίοι συνέχισαν να υποστηρίζουν τις "short" θέσεις τους, διατηρώντας σε σημαντικό discount το συμβόλαιο του δείκτη έναντι της spot Αγοράς.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά ας επισημάνουμε κάποια "tips" από το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου που μεταξύ άλλων αναφέρει: "Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα επιτελεία τριών Τραπεζών είναι έτοιμα θα θέσουν μετ' επιτάσεως θέμα επαναγοράς και ακύρωσης των warrants μέσω προαιρετικών δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ στους κατόχους των παραστατικών τίτλων. Αυτό το ζήτημα αποτελεί κλειδί για την άμεση ιδιωτικοποίηση των Τραπεζών και την επιστροφή κεφαλαίων στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Alpha Bank, αλλά και η Πειραιώς μετά την εξαιρετική άνεση με την οποία πέρασαν το 'stress test' και με το ατού της εξόφλησης των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, είναι οι πλέον έτοιμες Τράπεζες για την έξοδό τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας". (Υπενθυμίζεται ότι οι Alpha Bank και Πειραιώς έχουν αποπληρώσει το σύνολο των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου. Αντίθετα, Εθνική και Eurobank έχουν αυτή την υποχρέωση ανοιχτή μπροστά τους).

Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας σαν "αβάντα" και το μπαράζ των νέων θετικών εκθέσεων για τον Τραπεζικό κλάδο, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, έχοντας σαν επικεφαλής τις Τραπεζικές μετοχές, ενώ την ίδια ώρα τα Τραπεζικά warrants, σε χρόνο ρεκόρ, έφθασαν σε εντυπωσιακές αποδόσεις.

Ο Γενικός Δείκτης, στις 10.39, αναρριχήθηκε στο υψηλό ημέρας των 1023,64 μονάδων (+3,26%, που είναι και η υψηλότερη "κορυφή των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης έφθασε μέχρι τις 150,35 μονάδες (+6,16%).

Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όμως ο αρχικός, εντυπωσιακά υψηλός, τζίρος άρχισε να δημιουργεί τις πρώτες σοβαρές ανησυχίες για την συνέχεια του "εγχειρήματος". Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση των πρώτων δύο ωρών συνεδρίασης βρήκε την μικτή αξία συναλλαγών να "ακουμπά" τα 80 εκατ. ευρώ και αυτό, όπως αποδείχθηκε, είχε την σημασία του, επιβεβαιώνοντας το εν εξελίξει "ξεφόρτωμα".

Από εκεί και πέρα, τα "ηνία" της Αγοράς τα πήραν οι πωλητές και ουκ ολίγοι Δεικτοβαρείς τίτλοι σημείωσαν ημερήσιες διακυμάνσεις που θα τις "ζήλευαν" ακόμα και μετοχές της ακραίας Περιφέρειας, επιβεβαιώνοντας την απόλυτα κερδοσκοπική λογική με την οποία κινούνται τα περισσότερα από τα ενεργά χαρτοφυλάκια.

Η μετοχή της Alpha Bank κινήθηκε μεταξύ 0,6420 ευρώ (+5,23%) και 0,5470 (-10,33%), της Εθνικής μεταξύ 2,43 (+5,19) και 2,10 (-9,09%), της Πειραιώς μεταξύ 1,39 (+6,92%) και 1,22 (-6,15%), και της Eurobank μεταξύ 0,3270 ευρώ (+10,85%) και 0,2780 (-5,76%).

Ακόμα εντυπωσιακότερη η ημερήσια κίνηση των Τραπεζικών warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank κινήθηκε μεταξύ 1,4800 ευρώ (+10,45%) και 1,27 ευρώ (-5,22%), της Εθνικής μεταξύ 0,4900 (+11,87%) και 0,3990 (-8,90%) και της Πειραιώς, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, μεταξύ 0,5310 ευρώ (+25,53%) και 0,4300 ευρώ (+1,65%).

Δεν πήγαν πίσω και άλλα blue chips. Έτσι ο τίτλος του ΟΤΕ κινήθηκε μεταξύ 9,83 ευρώ (+1,87%) και 9,02 ευρώ (-6,53%), του ΟΠΑΠ μεταξύ 10,00 (+3,31%) και 9,40 (-2,89%), της ΔΕΗ μεταξύ 6,75 ευρώ (+3,85%) και 6,20 (-4,62%), της Τέρνα Ενεργειακή μεταξύ 2,74 (+7,45%) και 2,29 (-10,20%), του Ελλάκτωρα μεταξύ 2,67 (+2,30%) και 2,37 (-9,20%), της Viohalco μεταξύ 3,14 (+1,95%) και 2,89 (-6,17%), της Μέτκα μεταξύ 8,90 (+2,42%) και 8,11 (-6,67%), της ΕΥΔΑΠ μεταξύ 6,09 (+3,28%) και 5,37 (-8,98%) και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ μεταξύ 2,51 ευρώ (+4,58%) και 2,15 ευρώ (-10,42%).

Εννοείται ότι αυτές οι τουλάχιστον εντυπωσιακές ημερήσιες διακυμάνσεις, ήταν απόλυτα φυσιολογικό να δώσουν τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Συμπερασματικά, τα "stress tests" ήταν ένας σημαντικός παράγοντας αμφιβολιών, όμως κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και όπως αποδείχθηκε, μάλλον είχε προεξοφληθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα εμπεριέχει αρνητικές εκπλήξεις για τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες.

Από την άλλη δύο παράγοντες μείζονος σημασίας, όπως η διευθέτηση του Ελληνικού χρέους και ακόμα περισσότερο οι πολιτικές εξελίξεις, συνεχίζουν να παραμένουν "μειωμένης ορατότητας" για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και όπως κατέδειξε η σημερινή συνεδρίαση, μάλλον βρίσκονται ψηλότερα στην "ατζέντα" των εν δυνάμει πωλητών, όπως και οι συνεχιζόμενες διαθέσεις αποεπένδυσης, ξένων funds, από τις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Στους εν δυνάμει πωλητές προστέθηκαν, από την ώρα που γύρισε ο Δείκτης σε αρνητικό πρόσημο και οι πρωινοί αγοραστές, ενεργοποιώντας κινήσεις "stop loss".

Ένα ακόμα συμπέρασμα που εξήχθη μάλλον εύκολα από τη σημερινή συνεδρίαση, είναι ότι αυτοί που επιμένουν σε ρευστοποιήσεις και μείωση θέσεων, δεν πουλάνε κλάδους, αλλά Χώρα, καθώς οι ρευστοποιήσεις συμπεριέλαβαν όλο το εύρος του 25αρη. Ούτε λόγος για το υπόλοιπο κομμάτι του ταμπλώ, που συνεχίζει να βυθίζεται στην απαξίωση και στην συναλλακτική απονεύρωση.

Από εκεί και πέρα και αν σημερινή εικόνα συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψουν δριμύτερα τα "margin calls", καθώς πλησιάζει τέλος μήνα και οι χρηματιστηριακές θα επιδιώξουν όσο το δυνατόν μικρότερα "ανοίγματα".

Σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της συνέχισης της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με μικρά ανοδικά διαλείμματα και με χαμηλότερους τζίρους, καθώς όσο η Αγορά θα επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα χαμηλά, τόσο θα λιγοστεύουν οι "θαρραλέοι" αγοραστές.

Το "κουδούνι της λήξης" βρήκε μόλις δύο μετοχές του 25αρη να διασώζονται από την σημερινή μίνι "πανωλεθρία". Τον τίτλο της Πειραιώς που έκλεισε αμετάβλητος και την μετοχή της Follie Follie Group που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με οριακά κέρδη 0,68%.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco (-6,17%, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.), Ελ. Πετρέλαια (-5,71%), ΟΛΠ (-8,41%) και Τιτάν (-4,59%).

Με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Εθνική (-7,79%), MIG (-7,92%), Viohalco (-6,17%), Motor Oil (-6,75%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-8,33%), ΕΥΔΑΠ (-7,46%), Μέτκα (-6,71%), Μυτιληναίος (-6,30%), ΟΛΠ (-8,41%), ΟΤΕ (-6,11%) και Τέρνα Ενεργειακή (-9,8%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

Το volatility συνεχίζει να είναι σημαντικό μιας και η Αγορά ακόμα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ οι ανακοινώσεις από τον κλάδο των Τραπεζών δεν μπόρεσαν να κάνουν την διαφορά, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρώπη, έχει σκοπό απεγκλωβισμού από το μνημόνιο ως έχει σήμερα. Η αποχώρηση του ΔΝΤ και η κάλυψη του σημαντικού χρηματοδοτικού κενού για το 2015-2016 είναι ουσιαστικά το "στοίχημα" που θέλει να κερδίσει η Κυβέρνηση.

Από την άλλη, η ψήφιση του νέου νόμου για ρύθμιση οφειλών Φυσικών Προσώπων σε Εφορία και Ταμεία, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να λειτουργήσει η οικονομία, ενώ όλα δείχνουν ότι οι Τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να ξεκαθαρίζουν και τα μεγάλα χρέη των Επιχειρήσεων, που ουσιαστικά τις έχουν εγκλωβίσει σε ένα φαύλο κύκλο που δεν βοηθάει να φανεί το ποιες μπορούν να ανακάμψουν στο μέλλον.

Στις 8 του Δεκεμβρίου έχουμε EUROGROUP και στις 18 έχουμε Σύνοδο Κορυφής, ημερομηνίες σημαντικές για την Χώρα, μιας και εκεί φαίνεται ότι όλες αυτές οι εικασίες θα πέρους σάρκα και οστά, γεγονός που θα μας βοηθήσει να κάνουμε την διαφορά για την συνέχεια.

Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του Νοέμβρη έχουμε την Τραπεζική ενοποίηση, η οποία είναι και από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην Ευρωζώνη, μιας και ο Τραπεζικό κλάδος πλέον θα ελέγχεται στο σύνολο του.

Από την άλλη, δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, μιας και πιθανότατα η Ευρώπη να περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις για να κινηθεί.

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο της "προβληματικής" Ευρωζώνης, κάτι που θα περάσει μέσα από τον Τραπεζικό κλάδο αμέσως μετά την ενοποίηση του. Ακόμα και να γίνουν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, μιας και για να μπορέσει να ανακάμψει δραστικά η Ελληνική οικονομία πρέπει να δώσει ρευστότητα ο Τραπεζικός κλάδος στο σύστημα, ή και η ίδια η Ευρώπη μέσω των κονδυλίων της που φαίνεται να έχουν βαλτώσει το τελευταίο διάστημα.
Η ψυχολογία, όσο και οι συνθήκες, είναι σε τέτοιο σημείο που χρειάζεται ένα θετικό "σοκ" για να μπορέσει να γίνει το γύρισμα στην οικονομία, μιας και μέχρι τώρα έχει γίνει απλά η δημοσιονομική προσαρμογή. Είναι αυτό που λέμε πως "από νούμερα πάμε καλά, παρόλα αυτά δεν βλέπουμε ακόμα την διαφορά στην πραγματική οικονομία".

Η πολιτική αβεβαιότητα είναι ένα αρνητικό γεγονός μιας και πολλοί περιμένουν τις εξελίξεις για να αποφασίσουν να τοποθετηθούν. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό στα εκτός Χ.Α. είναι μόνο σε επενδύσεις που αφορούν τον Τουρισμό, μιας και θεωρούν ότι ο κλάδος είναι ο μόνος που φανερά έχει εξέλθει από την κρίση, ενώ θεωρείται και ο βασικός αναπτυξιακός βραχίονας της Χώρας ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σκηνικό.

Στα τεχνικά μας τώρα, αν δεν κρατήσει το επίπεδο 966 - 950, θα απειληθούν, εκ νέου, τα πρόσφατα χαμηλά.
Δυστυχώς το μεγάλο volatility μπορεί να είναι μαγνήτης για trading αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο για επενδυτές, αν εξαιρέσουμε κάποιους που ουσιαστικά ψάχνουν τέτοιες ευκαιρίες για να επενδύσουν σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία.

Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την άποψη του αντιπρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1200 μονάδων, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική.

-Δημήτρης Τζάνας

Το πόρισμα της ΕΚΤ για τα "τεστ κοπώσεως" των Ελληνικών ήταν ένας πραγματικός "λευκός κύκνος" για την Ελληνική οικονομία, αφού πιστοποίησε την κεφαλαιακή θωράκιση του συνόλου των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών, τονίσει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αφήνει, έτσι, ανέγγιχτο το ύψους 11,4 δισ. ευρώ ταμείο του ΤΧΣ, που μπορεί πλέον να το διαπραγματευθεί κατάλληλα υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων η Ελληνική Κυβέρνηση (π.χ. με μερική ή ολική επιστροφή του ώστε να μειωθεί το συνολικό χρέος).

Ωστόσο, η αδιαμφισβήτητα θετική αυτή εξέλιξη αγνοήθηκε από το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο οποίο συνεχίστηκε η διαδικασία αποεπένδυσης για το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων, ματαιώνοντας σε αυτή τη φάση την προσδοκία σταθεροποίησης στη ζώνη των 1.000 μονάδων και επαναφέροντας την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.
Η εξέλιξη αυτή εξηγείται κυρίως από τους "μαύρους κύκνους" του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, ακόμη και αν ο Ελληνικός πολιτικός κίνδυνος έχει μάλλον αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Όμως, η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία εξελίσσεται στο "μεγάλο ασθενή" της Παγκόσμιας οικονομίας τείνει να εδραιώνεται, με τον τελευταίο "Economist" να την κάνει πρωτοσέλιδο χρησιμοποιώντας το πτώμα ενός …παπαγάλου και την κα Μέρκελ να δηλώνει με το προσωπικό της ύφος ότι "απλώς ξεκουράζεται".

Ο αποπληθωρισμός λοιπόν καλά κρατεί (μόλις +0,3% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο) και η ύφεση επεκτείνεται καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεσες δράσεις. Έτσι, το σχέδιο Γιούνκερ για έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ ευρώ με ταυτόχρονη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και οι δράσεις του Μάριο Ντράγκι μέσω της χορήγησης άμεσης ρευστότητας στις Τράπεζες με την προσδοκία να φτάσει και στις επιχειρήσεις, πρέπει να επισπευστούν. 

Αυτό γίνεται αναγκαίο και για ένα ακόμη λόγο: η Federal Reserve διακόπτει τις δικές της "ενέσεις ρευστότητας" προκαλώντας ήδη ταραχή στις Αγορές, καθώς εκτιμά ότι η Αμερικανική οικονομία είναι στη πορεία ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης με την ανεργία να βρίσκεται μόλις στο 5,9%. Είναι πλέον η ώρα της ΕΚΤ να πάρει την ευθύνη για περισσότερη ρευστότητα, αν βεβαίως συνομολογήσει σε αυτό το Βερολίνο…

Ενόψει των παραπάνω, οι διαχειριστές ρευστοποιούν θέσεις στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς δεν εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία θα αποφύγει την "Ιαπωνοποίησή της", την είσοδό της δηλαδή σε χρόνια περίοδο στασιμότητας.
Επιπλέον, προκειμένου να αποφύγουν το συναλλαγματικό κίνδυνο που απειλεί να διαβρώσει το ύψος των θέσεών τους σε Ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι ιδιαιτέρως πιθανή…

Στα καθ’ ημάς, μόνο η επαναδιατύπωση ενός πειστικού "growth story" για την Ελληνική οικονομία μπορεί να φρενάρει την αποπένδυση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να μειώσει την υπέρμετρη μεταβλητότητα, προϊόν της αποκλειστικής σχεδόν συμμετοχής φορέων με φυσιογνωμία έντονων βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών χαρακτηριστικών σε αυτό, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, ενώ ελεγχόμενα χαμηλότερα κινείται η Ευρώπη και η Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, απογοήτευσαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία. Ο δείκτης Ifo υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 103,2 από 104,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση της ThomsonReuters– περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 104,5.

Επιφυλάξεις δηλώνει και μέρος των αναλυτών για τα αποτελέσματα των "τεστ κοπώσεως" που διενήργησε η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι έλαβε υπ΄ όψιν της τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των Τραπεζών και τις αναδιαρθρώσεις που έλαβαν χώρα το 2014, όμως, από την άλλη, τα ληξιπρόθεσμα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπολογίστηκαν έως τις 31/12/2013. Άρα το διάστημα έως τις 30/9/2014, όπου τα "κόκκινα" δάνεια εκτοξεύτηκαν, παραμένει ένας "άγνωστος Χ".

"Ο έλεγχος της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) των Ευρωπαϊκών Τραπεζών έδειξε ότι παραμένουν σημαντικές αδυναμίες, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ιδρυμάτων πέρασε την αξιολόγηση", επισημαίνει σε έκθεση της η S&P. "Ωστόσο, είναι δύσκολο να συγκριθούν τα αποτελέσματα των 'stress tests' μεταξύ των διάφορων Χωρών και πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση ενός πιο συνεκτικού και αυστηρού σεναρίου θα είχε προσφέρεις στις Αγορές καλύτερη εικόνα για τις πιθανές αδυναμίες των Τραπεζών. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση ήταν μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας από την ΕΚΤ γιατί έπρεπε να ρυθμίσει το AQR και τα διάφορα σενάρια σε επίπεδα που είναι αρκετά αυστηρά για να καθησυχάσουν τις Αγορές, αλλά όχι τόσο σκληρά ώστε να αποκαλύψουν μεγάλα κεφαλαιακά κενά" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με άλλου αναλυτές, το πιο ανησυχητικό είναι η έλλειψη εργαλείων για την αποφυγή μιας νέας Τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Πολλές Κυβερνήσεις δεν έχουν τη δημοσιονομική ευχέρεια να ανακεφαλαιοποιήσουν τις Τράπεζες που απέτυχαν στα "τεστ". Τα νέα "τεστ" ήταν ένα μόνο ένα μικρό βήμα προόδου. Δεν θα "ξορκίσουν" το φόβο που επικρέμεται πάνω από το Τραπεζικό σύστημα και την οικονομία τη Ευρωζώνης.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης των πωλήσεων κατοικιών σε εκκρεμότητα διαμορφώθηκε στις 105 μονάδες το Σεπτέμβριο, από τις 104,7 μονάδες τον Αύγουστο. Σημειώνεται πως η αύξηση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων, με τους οικονομολόγους, σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal", να έχουν κάνει εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 1%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Μηδαμινές πιθανότητες νέου "κουρέματος" του Ελληνικού χρέους δίνει ο διευθυντής Ευρώπης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF), Τζέφ Αντερσον. Όπως αναφέρει η όποια ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει μέσω μείωσης επιτοκίων.

Ο κ. Αντερσον ασκεί σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις ιδιωτικοποιήσεις. Όσον αφορά στο σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το Μνημόνιο, τονίζει ότι "κάτι τέτοιο χρειάζεται τη 'σφραγίδα' του ΔΝΤ και, κυρίως, της Ευρωζώνης, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η Χώρα έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Eurobank στα 0,38 ευρώ ανά μετοχή από 0,31 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η Citigroup, αναβαθμίζοντας την σύσταση σε "buy" από "neutral". Συνεχίζει να τοποθετεί τη Eurobank στις Τράπεζες "υψηλού ρίσκου" καθώς υπάρχουν ακόμα ανησυχίες οι οποίες στηρίζονται στους παρακάτω παράγοντες: Η Τράπεζα έχει τον χαμηλότερο κεφαλαιακό δείκτη, σύμφωνα με τα κριτήρια της Βασιλείας ΙΙΙ εξαιρουμένης της αναβαλλόμενης φορολογίας και τη χαμηλή κερδοφορία με απόδοση ιδίων κεφαλαίων -10,6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2014, η οποία θα γυρίσει σε θετικό έδαφος το 2015 (+3,5%). Επιπλέον, η συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας στα ιδία κεφάλαια του ομίλου φτάνει το 59% (στοιχεία α' εξαμήνου). Η Citi προβλέπει επιστροφή στη κερδοφορία το 2015 στα 220,5 εκατ. και για το 2016 εκτιμά ότι η Τράπεζα θα έχει κέρδη 527,7 εκατομμύρια ευρώ.

Το ισχυρό αποτέλεσμα του "stress test" αναμένεται να οδηγήσει σε επανατιμολόγηση του Ελληνικού Τραπεζικού κλάδου, υπογραμμίζει η Wood. Εκτιμά ότι η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί για τις τέσσερις Τράπεζες στο 58% έως τα τέλη του 2015 από 52% στα τέλη του 2013. Πρόκειται για πρόσθετες προβλέψεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ έναντι δημιουργίας νέων επισφαλών δανείων κάτω των 3,5 δισ. στη διετία. Όπως αναφέρει ο οίκος, οι Ελληνικές Τράπεζες διαπραγματεύονται με P/TBV στο 0,9, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2014.

Η Credit Suisse εκτιμά πως η κλίμακα και η εμβέλεια των προσαρμογών AQR θέτουν ορισμένα ερωτήματα αναφορικά με την ταχύτητα της μελλοντικής βελτίωσης στην κερδοφορία του Τραπεζικού κλάδου. Ένα μεγάλο μέρος του θετικού investment case βασίζεται στην ταχεία ομαλοποίηση των επιπέδων των επισφαλειών λόγω του βραδύτερου σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο γεγονός ότι η αναγνώριση του "δυναμικού ισολογισμού" οδηγεί στην πλήρη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν για τις Ελληνικές Τράπεζες από τον "στατικό ισολογισμό" στέκεται η Goldman Sachs. Σημειώνει επίσης ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση.

Σε αναβάθμιση συστάσεων και τιμών-στόχων για τις Ελληνικές Τράπεζες προχώρησε η UBS.

Ο οίκος αναβαθμίζει την σύσταση για την Alpha Bank σε "buy" από "neutral" ενώ ανεβάζει και την τιμή-στόχο στο 0,73 από 0,68 ευρώ. Όπως αναφέρει, η Τράπεζα ήταν η "μεγάλη νικήτρια" στο "stress test", καθώς δεν υπήρξε κεφαλαιακό έλλειμμα ενώ εμφανίζει και την χαμηλότερη ανάγκη αναπροσαρμογής με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR), στα 818 εκατ. ευρώ, οδηγώντας στον υψηλότερο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (μετά την αναπροσαρμογή με βάση το AQR), στο 12,9%.

Επίσης, η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της Eurobank από "Sell" σε "neutral", ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στο 0,35 από 0,31 ευρώ, καθώς το έλλειμμα που διαγνώστηκε στο "stress test" μετριάστηκε με βάση τη δυναμική προσέγγιση στον ισολογισμό της. Τέλος, διατηρεί σύσταση "neutral" για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, με τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ.

Ο οίκος σημειώνει, η προσοχή θα πρέπει να επικεντρωθεί στις αναπροσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν στις προβλέψεις των Τραπεζών για επισφάλειες, μετά την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού. Τα αποτελέσματα δείχνουν 1,73 δισ. ευρώ για την Πειραιώς, 1 δισ. για την Eurobank και 818 εκατ. για την Alpha. Οι δείκτες βασικών εποπτικών κεφλαίων των Tραπεζών, αναπροσαρμοσμένοι με βάση τα ευρήματα του AQR, διαμορφώνονται στο 12,9% για την Alpha, στο 10,4% για την Πειραιώς και στο 7,6% για τη Eurobank.

"Οι Τράπεζες εμφανίζονται να διατηρούν σημαντικά 'κεφαλαιακά μαξιλάρια', πλέον των ορίων κεφαλαιακής επάρκειας, με βάση τη δυναμική προσέγγιση των ισολογισμών τους. Όπως αναφέρεται, τα μαξιλάρια αυτά κυμαίνονται μεταξύ 340 και 818 μονάδων βάσης" τονίζει η Eurobank Eq. Ωστόσο, παρά το θετικό αποτέλεσμα του "stress test" για τις Ελληνικές Τράπεζες, τα ευρήματα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) εντείνουν τις πιέσεις για αύξηση των προβλέψεων για επισφάλειες τους επόμενους μήνες.

Συμπερασματικά, οι Ελληνικές Τράπεζες μπορούν να αφήσουν πλέον πίσω τους το "stress test" της ΕΚΤ και να προχωρήσουν σε περαιτέρω επιδιόρθωση των ισολογισμών τους και αποκατάσταση της ρευστότητας στην Αγορά, τονίζει η χρηματιστηριακή. Διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 3,2 ευρώ για την Εθνική και συστάσεις "hold" για Alpha Bank (στο 0,73 ευρώ ο στόχος) και Τράπεζα Πειραιώς (στόχος στο 1,66 ευρώ).

Οι Ελληνικές Τράπεζες ανακοινώνουν αποτελέσματα γ' τριμήνου στις αρχές Νοεμβρίου (στις 4/11 η Alpha, στις 7/11 η Eurobank), αναφέρει η Deutsche Bank. Δεδομένης της "ψαλίδας" μεταξύ των ανακοινωμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων, και των ευρημάτων στο "stress test", ενδέχεται να υπάρξει κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο, σημειώνει.

Ερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "ανοδικές φούριες" και γρήγορα έφθασε στο υψηλό ημέρας των 1023,64 μονάδων (+3,26%). Όμως στις 11.49 είχαν "διαβρωθεί" όλα τα αρχικά κέρδη και ο Δείκτης γύρισε μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 944,61 μονάδες (-4,71%). Ακολούθησε μικρή αντίδραση που είχε σαν αποτέλεσμα, στις 17.00, ο Δείκτης να βρεθεί στις 961,72 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών να κλείσει στις 958,69 με απώλειες 3,29%.

Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 187,5 εκατ. από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ). Σε τρεις τίτλους (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές, έναντι 95 πτωτικών, ενώ για 34 μετοχές οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%.

Από εκεί και πέρα, περισσότερο από την έντονη μεταβλητότητα με την οποία κινήθηκαν οι Τραπεζικές μετοχές και η οποία εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, ανησύχησε η εικόνα "ξεπουλήματος" στον υπόλοιπο 25αρη.

Μερικά παραδείγματα: Σε χαμηλό 23 μηνών ο ΟΛΠ, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 12,40 ευρώ. Σε χαμηλό 22 μηνών η Μέτκα (επόμενη στήριξη στα 8,00 ευρώ) και σε χαμηλά 16 μηνών ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (επόμενη στήριξη στα 5,40 ευρώ).

Χαμηλά 17 μηνών για τον Ελλάκτωρα, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,30 ευρώ.
Στην στήριξη των 2,20 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που κινείται σε χαμηλά 13 μηνών και έχει σαν επόμενη στήριξη τα 1,80 ευρώ.

Χαμηλά 18 μηνών για την Τέρνα Ενεργειακή, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,18 ευρώ.

Συνεχίζεται η απαξίωση χαμηλότερα του 25αρη. Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Alco και Κέκροπας, επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Άνεμος, ενώ χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ και σε χαμηλά 25 μηνών υποχώρησε ο τίτλος του Άβακα.

Εμφανής η παρουσία πωλητή στην Profile, που κινείται σε χαμηλά 24 μηνών.

--ΧΠΑ

Με συνεδρίαση ιδιαίτερα υψηλής μεταβλητότητας, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση των συναλλαγών, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (81.939 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.713, 15.122 για τον Νοέμβριο, 590 για τον Δεκέμβριο, 1 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Μάρτιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 310,5) κινήθηκε μεταξύ 305,75 και 334,75 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 1%.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6.600 Fourlis, 10.500 Ελλάκτωρ, 25.200 Πειραιώς, 26.000 ΟΤΕ, 37.700 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.597), ΔΕΗ (2.745), Alpha Bank (20.016), Εθνική (13.976), Πειραιώς (22.031), Eurobank (15.333), Μυτιληναίο (625), ΕΧΑΕ (554), ΟΠΑΠ (1.204), MIG (1.089), Ελ. Πετρέλαια (481), ΓΕΚ (868), Jumbo (172), EEE (111), Ελλάκτωρα (108), ΕΥΔΑΠ (152), Μέτκα (248), Τέρνα Ενεργειακή (171).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν παρουσίασε το ίδιο ενδιαφέρον, μιας και άλλαξαν χέρια μόλις 312 δικαιώματα (23 calls και 289 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα μειώθηκε στο 35%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (109.211.408 τεμ.), Πειραιώς (35.159.571 τεμ.), Eurobank (52.503.440 τεμ.), Εθνική (7.726.673 τεμ.), ΔΕΗ (2.208.004 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v