Με διόρθωση τα ευρωχρηματιστήρια, με συνέχιση της αντίδρασης το Χ.Α. στην ίσως μόνη φορά -εδώ και καιρό- που διαφοροποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό από τις αγορές της Ευρώπης. Με τον Γενικό Δείκτη στο +1,05% στις 941,93 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 953,76), όταν αργότερα στη Φρανκφούρτη ο DAX διόρθωνε σημαντικά (-1,50%) στις 8.717,76 μονάδες.
Συνεδρίαση με εκπλήξεις και ερωτήματα, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ενώ αργά το βράδυ η τεχνολογική ώθηση στη Wall ενίσχυε κατά 1,35% τον Nasdaq. Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες είτε έχουν εισέλθει είτε βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο μέσα σε καθοδικό κανάλι, με τις αγορές να ενσωματώνουν και να προεξοφλούν ακριβώς αυτήν τη διεθνή επιβράδυνση και το... ξεφούσκωμα των αγορών. Μία προσαρμογή των αγορών που θυμίζουμε ότι ξεκίνησε (και) με αφορμή την απόφαση των κεντρικών αρχών των ΗΠΑ να περιορίσουν τις αγορές τίτλων διεθνώς.
Δεδομένης της εικόνας των ευρωαγορών, ειδικότερα δε της γερμανικής, η χθεσινή αντιθετική κίνηση του Χ.Α. θεωρήθηκε ενδιαφέρουσα, καθώς υποστηρίχθηκε κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο. Σημειωτέον πως το χαμηλό ημέρας για τον DΑΧ στις 8.682,50 μονάδες σημειώθηκε μεσούσης της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο -στο διάστημα 16.15-16.20- οπότε η Αθήνα γνώριζε την έκταση της διόρθωσης στη Φρανκφούρτη.
Και όμως στο ίδιο διάστημα στο Χ.Α. ο τραπεζικός δείκτης κρατούσε σημαντικό μέρος των κερδών του (127-128 μονάδες) που σημαίνει ότι τα «ισχυρά χέρια» και γνώριζαν και είχαν τη βεβαιότητα του πονταρίσματός τους.
Κατά 3,23% ανοδικά ο κλαδικός δείκτης, που κινήθηκε στο εύρος των 124,80-131,25 για να κλείσει στις 128,90 μονάδες.
Πώς άλλαξε το κλίμα για τα stress tests εξηγεί ο Χρήστος Κίτσιος, αναφερόμενος στην άρδην αλλαγή κλίματος και προσδοκιών που παρατηρείται από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας για τα ευρήματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που αφορούν τις εγχώριες τράπεζες.
Oι τράπεζες και η αγορά ποντάρουν πλέον στο ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα και δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.
Το Εuro2day.gr έχει ξεκάθαρη θέση εδώ και καιρό, ωστόσο θα θυμίσω 2-3 τελευταίες αναφορές μας.
Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας θυμίζαμε πως ο υπουργός Οικονομικών δεν βλέπει εκπλήξεις στα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ και ενδεχόμενη επιβεβαίωσή του θα συμβάλει στην άρση μίας πολύ σημαντικής εκκρεμότητας-βάρους που ταλανίζει όχι μόνο τον κλάδο αλλά κι ευρύτερα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και το χρηματιστήριο.
Και το ότι οι τράπεζες ήταν και παραμένουν το βαρίδι της αγοράς (ακολούθησε βέβαια τελευταία το ξεπούλημα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ) θα συμβάλει -εάν κάνουν- στην επόμενη αντίδραση. Τα αποτελέσματα της ΕΚΤ είναι μία αφορμή είτε για να συνεχίσει ο δείκτης προς τις 140-145 μονάδες είτε για να διορθώσει και πάλι, με κίνδυνο να βρεθεί χαμηλότερα των 108,27. Μετά την αντίδραση της Παρασκευής έκλεισε στις 124,87 μονάδες.
Το σημαντικότερο όμως είναι αυτό που σημείωναν στο Euro2day.gr στελέχη τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ ότι το κλειδί θα μπορούσε να αποδειχτεί η διαφορά δύο συνεδριάσεων μεταξύ της ημέρας ενημέρωσης των διοικήσεων των τραπεζών και της επίσημης ανακοίνωσης της ΕΚΤ, την επόμενη Κυριακή. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα είναι στα χέρια των τραπεζών από την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου. Εκτίμηση αρκετών στην αγορά πως αυτό το περιθώριο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά (όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και για το σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων), κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί.
Στις 18/10 το Euro2day.gr σημείωνε πως το πρώτο, πιο βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα είναι την επόμενη εβδομάδα, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις τράπεζες την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Όμως, οι διοικήσεις των ομίλων θα ενημερωθούν 2-3 μέρες νωρίτερα, παίρνοντας τις εκθέσεις στα χέρια τους από την Πέμπτη.
Το σημείο καμπής κατά την εκτίμησή μας ήταν η δήλωση της εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε που έδινε πολιτικό χρόνο στη συγκυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο (άρα πηγαίνει στην εκλογή ΠτΔ και απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών), εξέλιξη που διευκολύνει τους χειρισμούς μερίδας των «ισχυρών χεριών».
Στο διά ταύτα και όσον αφορά τα stress tests η αγορά αναμένει να δει το επόμενο... δώρο των δανειστών (μετά την ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ) που, εάν όντως επαληθευθεί, θα πυροδοτήσει «μόχλευση» στον τραπεζικό κλάδο.
Στο 1,14 ευρώ με 7,55% η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,59 ευρώ με 3,51% η Alpha Bank, στα 2,05 ευρώ με 0,49% η Εθνική και με 2,64% στο 0,262 ευρώ η Eurobank. Να συνεκτιμηθεί πως από τα 91,370 εκατ. ευρώ το 54% πραγματοποιήθηκε στις τράπεζες με 21,382 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.
Επίσης το γεγονός των συνεχιζόμενων ανατροπών, καθώς η Alpha Bank με 7,53 δισ. ευρώ προηγείται της ΕΤΕ (7,24 δισ.) και της Πειραιώς, που έχει υποχωρήσει στα 6,96 δισ. ευρώ.
Ρίχνουμε το βάρος στις τράπεζες γαιτί παραμένει εκτίμησή μας πως, εάν ο κλάδος συνεχίσει (προς τις 140-145 μονάδες), τότε -κυρίως σε αυτό το ενδεχόμενο- το Χ.Α. μπορεί να επαναπροσεγγίσει την περιοχή των 980 μονάδων, που ήταν και παραμένει ο πρώτος κύριος στόχος.
Εάν ναι, τότε θα συνεχίσουν κάποιες από τις μετοχές-δυνάμεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως συνέβη εχθές με ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, MIG, FFG, Τιτάν, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ.
Για να δούμε...